För vad får EU fredspris?

Jag är på besök hos släkten i Italien. I morse satt jag vid frukost med en av mina kusiner och talade om hur eurokrisen drabbar Italien. ”På några få år rivs den välfärd ner som tog årtionden av kamp att bygga upp”, sa min kusin fundersamt. Så ser det ut i EU idag. Medan bankerna räddas ska hårda nedskärningar, privatiseringar och försämrad arbetsrätt genomdrivas, allt enligt EU:s direktiv. Priset är fattigdom och arbetslöshet för miljoner. I krisen spår ökar spänningarna i samhällen och mellan länder. Faktum är att EU har ett stort ansvar för krisen. Det huvudlösa europrojektet är en av krisens huvudorsaker. EU:s politik med avreglerad finanssektor har varit förödande och nu får skattebetalarna betala dyrt för att rädda de banker som har varit med och orsakat krisen.

Man skulle kunna skriva mycket mer om hur EU militariseras och samordnar vapenindustrier, men det räcker som motivering till att EU inte är en värdig mottagare till Nobels fredspris. Det känns som de mest omotiverade utnämningen sedan Henry Kissinger fick priset 1973.

läs mer i DN, SvD och ekot.

21 reaktion på “För vad får EU fredspris?

 1. Jag finner detta mycket osmakligt! Tror knappast norrmännen hade gett fredspriset till EU om de inte haft sin olja och andra säkerheter som skyddat dem från den fattigdom som drabbat stora delar av Europa och andra delar utav världen. Eller försöker de smeka EU medhårs som de gjorde med Obama 2009 när han tilldelades fredspriset? Vilket jag förövrigt håller som det mest omotiverade i modern tid!

 2. Man skulle faktiskt nästan kunna fråga sig om det är ett skämt. Medans 100 000-tals demonstranter slås ner med våld så får ledningen bakom detta Nobel-pris. Det ligger väl på ungefär samma nivå som när Obama fick priset. Skillnaden är väl att då hade man en förhoppning om att Obama skulle förändra det ”utrikiska klimatet” till förmån för fred. Nu vet vi att det var fullständigt fel. Varför fick inte Hitler och Stalin fredspriset? Hade man bättre omdöme och kunskaper på ”den” tiden?

 3. Pingback: Norska nobelkommittén är ett skämt | Svensson

 4. Tja, finns väl ett 20-30 tal individer eller organisationer jag skulle valt före EU. Men idag förhandlar vi politiskt inom unionens länder, tidigare krigade vi och då ibland med massförstörelsevapen som gasanfall. Och även om utfallet av politiken idag kan upplevas orättvist så föredrar jag orättvisa politiska förhandlingar framför masslakten i skyttegravarna eller förintelselägren. Och i någon liten, liten mån går det inte att bortse från att EU är en del i att vi nu gör detta politiskt istället för militärt…

 5. Fredspriskommitén har gjort bort sig tidigare, grovt. Med årets huvudlösa utnämning har dom äntligen skämt ut sig själv och idéen med ett fredspris! Det är ett slag i ansiktet på seriöst fredsarbete runt om i världen. Nu får det vara slut med norsk logik i Nobels namn!

 6. Jonas, bra inlägg. Som jag ser det och vad jag hör från andra är det allt fler som inser att EU-medlemskapet är en katastrof. Det jag funderar över är hur mycket kommunernas lokala politiker egentligen vet när det gäller EU:s diriktiv och vad de betyder för enskilda kommuner med sina invånare. Den som inte har kunskap om EU:s diriktiv vet heller inte grunden till varför det blir som det blir i enskilda länder och kommuner.

  Den som inte vet det och ändå försvarar dagens nyliberala politik som diktatoriskt dikterar villkoren och därmed tar oss bort från möjligheten till att nå frihet, är bedragare. Att inte veta vad det handlar om medför delaktighet i beslut som skapar skada för andra.

  Med all demagogi som pådyvlas oss köper vi allt och mer där till. Denna dogm och galenskap tycks vara ett genomgående drag hos många av oss, kanske mest hos politiker och ”auktoriteter” som sitter fast i EU-systemet.

 7. det första som slog mig var:-är de så naiva?!
  men förmodligen är det list……Det måste finnas mängder av organisationer och enskilda som gör långt mer för fred o. rättvisa. Många ggr med fara för eget liv.
  Mycket märkligt val.

 8. Först president Obama och nu EU, två fredsprisvinnare som fått nobelpriset utan att ens ha åstadkommit någonting… Skamligt helt enkelt!

 9. Varför fick inte EU/EMU-projektets broder NATO också en del av priset?
  Nobelstiftelsen borde förse svenska och norska universitet och högskolor med stipendier istället för att hålla på med det föråldrade priset. Det skulle främja yngre förmågor. Även priset till Nobels minne borde upphöra.

 10. Pingback: Norge, det är ett ruttet land - LarsIvarsson.se

 11. Det är sant, Jonas !
  EU är skandal, ett maktspel för de som vill placera pengar utomlands och importera billig arbetskraft.
  Bankerna är rövare, som säljer skulder med pengar som inte finns.
  De skulder som länderna har – är ju till BANKERNA, de är vinnare av EU, människorna icke. Men det talar man inte om för folket.
  Det blir viktigare och viktigare att vara insatt i konsekvenser av politiken och spelet bakom kulisserna för att rösta. Slagord räcker inte.
  Du är bra på att förklara!

 12. Ja du, Sjöstedt, du är uppenbarligen i behov av en historisk lektion, liksom de personer som stödjer ditt inlägg.
  När Kol- och stålunionen bildades 1952 var det främsta syftet att en gång för alla förhindra krig i Europas mitt. Två förödande världskrig under 1900-talet hade slagit sönder Europa och medfört ett bottenlöst lidande. Nu kan vi blicka tillbaka på den längsta sammanhängande fredsperioden i Europa (utanför Balkan) någonsin.
  EU har också verksamt bidragit till att säkra friheten i länder som Spanien, Portugal och Grekland som alla varit fascistiska diktaturer. Likaså har flera länder i det forna Sovjetblocket länkats in på demokratins och frihetens väg genom medlemskap i EU. Förvisso finns brister och tecken på tillbakagång här och där (Ungern är väl det tydligaste exemplet), men att EU som freds- och frihetsprojekt varit en framgångssaga kan bara den/dem som är ideologiskt förblindade förneka.

 13. Nej, det är inte bra att välja EU som pristagare. Fast kritiken/berömmet blir lika mångtaligt som det finns människor i landet. Meningsöst att fundera över…

  En god sak är att utnämnandet blir ännu ett kriterium på hur sjukt det är med uppståndelsen kring prisen i fred och litteratur och i något mindre mån ekonomi. Extra pinsamt är att lyssna på ”experter” i media som talar för eller emot den som ska få litteraturpriset. Vad många som verkar leva på att fundera på vilken författare som är mest bra! Djurgården eller AIK, eller kanske IFK Göteborg? Ungefär lika många ”experter” som alla fondförvaltare av PPM.

 14. Om man ska följa logiken i detta fredspris, så kommer ju de högerpolitiker i Nea Democratia i Grekland, som lånade upp statsskulden till rekordnivå för några år sen, att få — Ekonomipriset!!

 15. Pingback: Rått skämt från Nobels fredspriskommitté | Nemokrati

 16. EU/EMU-projektet är lagstadgad högerpolitik. Kriser och krig ger fantastiska möjligheter för kapitalisterna att berika sej. Kris- och krigsprofit. Att folk får försaka och gå från hus och hem, drivas in i arbetslöshet och fattigdom passar kapitalisterna alldeles utmärkt. Kan kapitalisterna dessutom tjäna lite extra pengar på privatiseringen så blir det ännu bättre.
  Siste man släcker ljuset.
  EU/EMU-projektet avskaffade sin militärgemenskap WEU för att inlemmas i NATO.
  En viktig anledning till flyktingar är just EU/EMU-projektets och NATOs (under ledning av jänkarna) framfart. Inga kriser och krig inga flyktingar.

 17. @Johansson:

  Nog har Europa under €U-åren varit fredligt men det beror ju främst på att USA såg till att hålla Västeuropa under ‘beskydd’ från Sovjetunionen samt att Sovjetunionen var fokuserat på USA som fienden och inte längre var intresserat av att kriga med sina grannar i Europa.

  Vad gäller €U:s roll i det fakutm att Spanien, Grekland, Portugal och Italien varit förskonade från fascistiska diktaturer så tycker jag du övervärderar €U:s betydlese å det grövsta. Frågar man folken i dessa länder idag så tror jag en majoritet snarare menar att €U nu genom sina ‘teknokratiska’ marionett-regimer snarare återinfört en slags ‘ekonomisk fascism’ som dessa folk på helt egen hand lyckades göra sig av med.

  Jag håller med övriga kommentarer här att €U:s fredspris är ett hån mot Nobels minne och att Norge bör avsäga sig rätten att dela ut det då de uppenbarligen saknar insikt om vad priset ska belöna för något.

Kommentera