En kväll i Kiruna

Det har varit en intensiv eftermiddag och kväll i Kiruna med de lokala vänsterpartisterna med besök på ett fritids, hos kommunal, en träff med kommunledningen och ett kvällsmöte. Gruvan investerar för fullt och staden växer. Men stora delar av staden, inklusive dess centrum, måste flytta undan gruvans expansion och det ställer kommunen inför stora utmaningar eftersom stödet från staten och LKAB inte är tillräckligt.

I kommunen styr Vänsterpartiet tillsammans med socialdemokrater och samelistan. Det märks i politiken, bland annat genomförs rätt till heltid för de kommunanställda. Nolltaxa i lokaltrafiken är redan genomfört. Tyvärr hann kommunen avveckla det framgångsrika försöket med sextimmarsdag i hemtjänsten under de år då vänstern inte var med och styrde. Den kortare arbetstiden ledde bland annat till att sjukskrivningarna minskade med 20 %.

11 reaktion på “En kväll i Kiruna

 1. Tack Jonas för ditt besök i min hemkommun. Du skriver så bra och så rätt om utvecklingen i Kiruna. Bara en liten detalj. 6- timmarsdagen var inget försök. Det var en avtalslösning.

 2. ”Professionalism nedvärderas i den marknadsstyrda staten”
  http://www.dn.se/debatt/professionalism-nedvarderas-i-den-marknadsstyrda-staten

  Har Vänsterpartiet någon politik för offentlig sektor? Utöver att ni vill ha mer personal? Jag antar att Vänstern är emot NPM men har ni arbetat fram ett koherent alternativ? Och hur ser ni på att öka demokratin inom offentlig sektor, ex. ge skolpersonal rätten att välja rektor och vårdpersonal rätten att välja sin chef?

 3. Bra att man genomfört nolltaxa i kollektivtrafiken .Detta borde göras i alla landets kommuner.Om detta gâr i Kiruna ska det väl kunna gâ i andra kommuner ocksâ.Heltid för alla komunalarbetare är ocksâ mycket bra.Jag utgâr förstâs om nâgon vill jobba deltid ska detta kunna gâ.

 4. 80-90% av folket säger nej till vinster i välfärden. Sossarna är nu öppet parasiter och säger ja. Vänsterpartiet har och har haft ”guldläge” länge nu och ändå sjunker man i opinionsmätningarna! Hur i helvete är detta möjligt? Är det det förkrossande mediala underläget? SvensktNäringsliv/Moderaternas propaganda om ”kommunister” och CH Hermanssons julkort till Brezjnev på 70-talet?
  SD går fram och man blir både trött och skrämd av att se att nazism är populärare än socialism!

 5. Något åt 6 timmars arbetsdag behövs. Många människor har slitsamma, monotona eller bullriga jobb och jobbmiljöer. Dessa människor har inga politiska ombud förutom vänstern. S och Högern säger ungefär att tyvärr går det inte för då halkar Sverige efter konkurrensmässigt och de som går ned i arbetstid blir fattiga blaa, blaa … Kanske kunde man i alla fall sänka normalarbetstiden 1 timme eller 30 minuter. Inte i ett steg nödvändigtvis gå från 8- till 6-timmarsdagar.

  Många, majoriteten, har nog lönearbeten där man får återhämta sig både fysiskt och psykiskt och för dessa är minskad arbetstid ett dåligt alternativ. Dessa har ofta också högre inkomster per tidsenhet. Låt dessa få jobba som idag.

  Det finns idag ännu ett argument för kortare arbetstid, arbetslösheten som sakta men säkert ökar även om de kortsiktigt kan minska (jmf klimatförändringar som inte innebär att varje år blir varmare/fuktigare i Sverige). Kanske måste en ny klass av arbetare/löntagare skapas: de som VÄLJER kortare arbetstid och lön och därmed ekonomisk levnadsstandard. På positiva sidan för dessa med ”skitjobb där man är totalt ersättningsbar” kan man nog räkna med bättre hälsa och livsinställning. Såna som hellre än ny bil väljer att promenera/jobba i skogen som dessutom är gratis. Fler människor får också jobb istället för akassa.

  Fler smarta människor bör tänka till om arbetslösheten och där förmodligen lagstadgad rätt till kortare arbetstid åtminstone för en viss subgrupp kan hjälpa till att lösa frågan.

 6. Bra uttalande Jonas i sameradion/Oddasat : Att kortsiktiga vinsintressen inte ska gå före långsiktiga areella näringar som renskötsel. Och att Vänsterpariet i riksdagen motionerar om utbildning om samisk kultur i skolan och att Sverige i likhet med Spanien, Holland, Danmark, Norge och i stort sett hela Latinamerika skriver under ILO 169. Viktigt för vår trovärdighet som demokrati. T o m i Australien har urfolk status som juridisk part i samråd och förhandlingar vid större exploateringar. Bra markering oxå mot SD, som även underblåser rasism samerna. Utnyttjandet av ”Lapistan” = Övre Norrlands inland som övningsområde för världens största krigsmakter skulle inte vara lika möjligt om landet var anslutet till ILO 169.

 7. Jag vill tacka dig, Jonas, för ditt ställningstagande mot kortsiktiga vinster inom gruvsektorn på bekostnad av så mycket värdefullt. Jag tycker det är fantastiskt med en rakryggad politiker i riksdagen – de växer inte på träd direkt. Jag var tidigare medlem i miljöpartiet, men jag anser att de inte vågar ta ställning längre. De till och med LÅTER som moderater, har lånat samma vokabulär, samma retorik och, till viss del, samma ideal. Jag har därför lämnat partiet. Jag skulle vilja hävda att vänsterpartiet till viss del är det nya miljöpartiet, eller rättare sagt det parti som skulle vara bäst för miljön, med sex timmars arbetsdag, gratis kollektivtrafik, rättviseperspektiv när det handlar om naturresursutvinning, etc.

  Tack!

 8. Gunnar,
  Angående 6 timmars arbetsdag är det precis en sådan nedtrappning som Jonas och vänsterpartiet förespråkar, inte 8 till 6 direkt men en succesiv förändring.

  Vet ni om det finns fler exempel där ute när 6 timmars arbetsdag prövas?
  Låter onekligen trevligt om det kan resultera i 20% färre sjukskrivningar.

Kommentera