Budget, Hobsbawm och bankdelning

Det har varit bråda dagar den senaste tiden. Så bråda att mycket lite tid har getts för att blogga. Jag har varit ute och rest en del, besökt bokmässan i Göteborg, varit på välbesökta möten i Eskilstuna och partiaktiviteter i Jämtland. I Stockholm har vi arbetat hårt med våra motioner som snart ska vara klara och Vänsterpartiets budgetförslag som presenteras imorgon. Det saknas inte likheter mellan de rödgröna budgetarna på områden som sjukförsäkring, satsningar på utbildning och klimatinvesteringar. Men det finns också viktiga skillnader, vi i vänstern ser exempelvis inget behov av att sänka bolagsskatten.

Från EU kommer det intressanta förslaget att genomföra en bankdelningslag som tvingar bankerna att skilja spekulation från bankverksamhet. Det är en metod för att få stopp på skattebetalarnas stöd för att täcka förlusterna för spekuleranade banker. Både jag och Vänsterpartiet har fört fram förslaget flera gånger. Det har fått allt mer internationellt stöd. Tillsammans med åtgärder som en skatt på finansiella transaktioner och förbud mot vissa former av finansiell spekulation är det viktiga steg för att tygla det finanskapital som har varit med och orsakat den pågående krisen. Läs mer i SvD.

För någon dag sedan gick Eric Hobsbawm bort. Han är min absolute favorithistoriker som har skrivit moderna klassiker som ”The age of Extremes” om det korta 1900-talet och läsvärda ”The age of Empire” om tiden 1875 till 1914. Även hans självbiografi ”Interesting times: A twentieth-Century Life” är läsvärd. Hobsbawm levde ett långt och händelsrikt liv, han hade en kosmopolitisk bakgrund även om han kom att bli en av Storbritanniens mest lysande akademiker. Han var en mycket påläst och odogmatisk marxist som inte saknade humor. Läs mer i Aftonbladet. och the Guardian

 

Kommentera