Antisemitism måste bekämpas

Idag har jag en artikel i Sydsvenskan:

Det finns få politiska debatter som väcker så starka känslor som den om Israel och Palestina. Motståndarna svartmålar och tillskriver varandra ofta åsikter som motparten inte har. Beskyllningarna haglar från båda sidor och tonläget är uppskruvat. Det är tidvis en usel politisk debatt och delvis en sorglig spegel av det hat som präglar en del av konflikten på plats.

Senaste exemplet är Israels kapning av Ship to Gazas båt Estelle på internationellt vatten. Själv har jag av etablerade samhällsdebattörer blivit beskylld för att vara fanatisk, stödja Hamas och vara judehatare. Allt för att jag sympatiserar med Ship to Gazas sak och är motståndare till Israels blockad av Gaza. Slentrianmässigt anklagas vi som är kritiska till Israels ockupation av Palestina för att vara antisemiter. Det är ingen liten anklagelse med tanke på hur judar har förföljts genom århundraden och hur antisemitismen var grunden till en av 1900-talets värsta katastrofer, förintelsen av Europas judar.

Det finns antisemitism i Sverige. Inte bara i Malmö känner sig judar hotade och tvekar att öppet visa sin tro och sin kultur. Det är en allvarlig utveckling som vi med kraft måste bekämpa. Den judiska kulturen är en omistlig del av Europas kulturarv och av det Sverige som jag vill se. I många länder har denna rika kultur nästan helt förintats med massmorden på judarna under Förintelsen. Det gör Europa oändligt mycket fattigare. Att förstå Förintelsens trauma och särställning är också avgörande för att förstå Israel. Varje fred i Mellanöstern måste grunda sig på folkrätten och på Israels rätt till säkerhet och trygghet inom erkända gränser.

Ibland blandas judendomen som tro och kultur samman med den politiska kritiken av Israel och Israels övergrepp karaktäriseras som något judiskt. Det är en sammanblandning som inte får ske. När det sker riskerar antisemitismen att legitimeras. Vi som är kritiska till statens Israels politik mot palestinierna har ett särskilt ansvar i denna debatt. Jag kan inte acceptera att kritik mot Israels politik används för att legitimera hat mot judar så som ibland sker i debattens undervegetation.

Ockupationen av Palestina och blockaden mot Gaza är det största hindret för fred i Mellanöstern. Israels politik innebär ett hårt förtryck mot palestinierna med en vardag av våld och övergrepp. Våldet kan inte vara lösningen, även palestinska attacker mot civila israeler måste fördömas tydligt av oss som stöder Palestinas sak. Palestinierna tillåts inte utveckla sin ekonomi. Blockaden mot Gazas invånare håller dem i ett strypgrepp som omöjliggör ett värdigt liv. Det är en politik som göder hat och extremism på båda sidor. Den politiska utvecklingen i Gaza under Hamas styre är oroande. Palestinierna drabbas hårdast av blockaden, men även Israel skadas allvarligt av att vara en ockupationsmakt och förtryckare.

Många israeler möter palestinier bara i rollen som ockupationssoldater. Israeler får inte ens resa in i Gaza. Jag ser med sorg på den politiska utvecklingen i Israel där fredskrafterna har försvagats. Det borde vara en tankeställare för den israeliska blockadens försvarare att de allt oftare får sällskap i debatten av rasistiska krafter som drivs av hat mot muslimer, inte omsorg om Israel.

När Israels ”vänner” anklagar mig och andra för antisemitism begår de ett allvarligt misstag. För mig är anklagelsen absurd, men vad händer om folk börjar tro på den? Om vi som är kritiska till Israels ockupation likställs med judehatare legitimeras och trivialiseras antisemitismen. Sådana påståenden eldar under just de fördomar och föreställningar som vi alla måste bekämpa. Det är särskilt farligt i ett läge då antisemitism är ett verkligt och växande problem för många svenska judar. Dessbättre är antisemiterna i Sverige oändligt mycket färre än de som är kritiska till Israels politik är.

Vi har olika åsikter i Palestinafrågan. Men vi har ett gemensamt ansvar för att bekämpa antisemitismen. Det är ett ansvar som vilar på alla i denna debatt. Jag kommer att fortsätta att bekämpa antisemitism, men jag kräver också respekt för att min kritik mot Israels regering och politik inte gör mig till judehatare.

10 reaktion på “Antisemitism måste bekämpas

 1. Bra skrivet Jonas håller med dej till 100% , jag är en svensk kristen och som stöder mina kristna palestinska trossyskon i deras kamp för en rättvis fred och en Palestinsk stat. Jag blir ofta beskylld för antisemitism och att hata Israel även om jag stöder den Israeliska fredsrörelsen som verkar för en rättvis hållbar fred för alla folk i det heliga landet. Ofta kommer denna kritik från kristna sionister, som säger sig vara de sanna vännerna till staten Israel och det judiska folket. * se http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2012/05/israelfiende.html

  Nu senast skrev Felicia Svaeren, krönikör och frilansjournalist i den kristna tidningen Dagen detta debattknep citat” Ship to Gaza-provokationen fungerar inte längre. Vad det egentligen handlar om vågar jag knappt gissa högt. Men jag tror att det måste sägas. Det rör sig om ett smygande men medvetet judeförakt och ett allmänt israelhat” slut citat läs mer i
  http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2012/10/hjartlos-och-okunnigt-i-dagen.html
  Vi fortsätter kämpa för fred och frihet för alla förtryckta folk.

 2. Då och då har man hört mellanöstern-invandrare i Sverige (Ring P 1) som säger att de inte hade en aning om Förintelsen förrän de kom till Väst. Därav kan man uppskatta hur desinformerade (selektiv info) folken i Mellanöstern-diktaturer är. Sen finns väl en stor del dissidenter, grupperingar och enskilda som lyckas tänka själva och skaffa mer allsidig info … Goda människor finns det lika stor andel av där som här. (När man ser folkmassor från t ex Mellansöstern bränna skandera och flaggor eller förstöra ambassader så anser väl de flesta tv-betraktare i Väst det som ett uttryck för något annat än reaktioner från fria människor? Därmed inte sagt att de ofta har fog för sin ilska.)

  Med detta vill jag bara säga att skulden till ofreden idag nog är ganska jämnt fördelad. Fast kan man egentligen sluta ”folkrättsliga/moraliska avtal” med stater som är diktaturer eller som i praktiken fungerar som såna? Är inte det en motsägelse på något sätt?

  Förutsättning för riktig fred: Först politisk demokrati, sen fri folkbildning i vidaste mening (tar lång tid) , därefter kan staten ifråga sluta avtal med andra länder med högsta (och enda) graden av giltighet.

 3. Bra!! Håller med och det är viktigt att du går ut med detta överallt!! Jag tror nämligen att det är en del av högerns taktik att smutskasta dig och V för det är V som högern är rädda för, därför används alltid ”kommunist-kortet”. Nu lägger man bara mer bränsle på elden. Kämpa emot så gott det går även om det är en enorm uppförsbacke, framförallt med det monopolistiska nyhetsflödet.

 4. Hej Jonas,
  Läste din krönika i Sydsvenskan och nickade lite instämmande till en start. Generellt kan jag tycka att det är alltför svart och vitt när man diskuterar i Sverige. Att man inte kan kritisera enskilda handlingar utan att kritisera en person/enhet i stort. Att få ett epitet med en så dålig klang som ”antisemit” är antagligen extra illa.

  Men, sen kommer jag till följande stycke:
  ” Det borde vara en tankeställare för den israeliska blockadens försvarare att de allt oftare får sällskap i debatten av rasistiska krafter som drivs av hat mot muslimer, inte omsorg om Israel.”

  Och jag kan inte låta bli att reflektera. Precis som det kan vara enkelt att avfärda israelkritiska röster som antisemitiska kan det vara bekvämt att avfärda kritiska röster mot den förda invandringspolitiken som rasistiska eller kritik mot islam som ”hat mot muslimer”.

  Jag vet naturligtvis inte vad du tycker är OK att diskutera och vad man ska tiga om, men jag hoppas och tror att du tycker att även ovanstående ämnen ska kunna debatteras om detta görs på rätt (exakt vad detta är kan naturligtvis debatteras…) sätt.

  För att detta inte bara ska bli ett teoretiskt spörsmål tänkte jag konkretisera det en smula. Precis som du ser dig som någon som kritiserar (en del av) israels politik utan att vara antisemit hade det varit intressant om du kunde komma med ett exempel på en, åtminstone någorlunda, känd person som anses vara ”invandringskritisk”, men som du inte bara avfärdar som främlingsfientlig/rasistisk.

  Carl

 5. Hej Jonas,
  Tack för ditt svar. Av intresse och för att undvika missförstånd hade det varit fint att få namnen på någon/några av dessa. Kent Ekeroth är t.ex. någon som försvarar Israel i vått och torrt, men som iallafall jag skulle benämna som främlingsfienlig/islamofob.

  Carl

 6. Jag kan bara instämma i det du skriver i artikeln. Att vara kritisk till olika delar av Israels politik kan aldrig vara antisemitism. De s k ‘Israelvänner’ som hävdar detta uppvisar i själva verket själva antisemitiska tendenser då de vill att Israels politik ska kopplas samman med judendomen som helhet för att möjliggöra denna märkliga koppling. Det faktum att många av Israels fränaste kritiker själva är judar i diasporan borde räcka som ‘bevis’ för att det inte handlar om antisemitism men icke.

  De s k ‘israelvännerna’ försöker alltså att koppla samman Israels i många avseénden folkrättsvidriga politik med judar som kollektiv vilket för mig är en fruktansvärt cynisk inställning som faktiskt riskerar att öka den verkliga antisemitismen globalt sett och därmed öka riskerna för judar i diasporan.

  Jag kallar mig personligen för ‘fredsvän’ när det handlar om konflikter och för mig är det lika omtanke om det palestinska som det israeliska folket som driver mig i min övertygelse. Israel kommer aldrig få det lugn och stabilitet man säger sig eftersträva förrän man behandlar sina grannar med samma respekt man själva kräver att få. Man kan därför inte kräva att palestinerna ska erkänna Israel som en ‘judisk stat’ förrän man själva erkänt en palestinsk stat på Västbanken och Gaza med internationellt säkerhetsställda gränser.

 7. Hej igen,
  Jag misstänker att du har sett min senaste kommentar, men inte valt att svara på den, vilket du så klart kan göra. Eftersom kommentaren publicerades utan granskning kan det dock finnas en chans att du inte har sett den varför jag ger det ännu ett försök.

  Carl

 8. Håller med antisemitismen måste bekämpas. Är det inte antisemitiskt när palestinska barn fosforbombas? Är det inte antisemitiskt när palestinier tvingas till flykt i flera generationer? Är det inte antisemitism att folk som blivit etniskt rensade nekas sin rätt att återvända till sin kära hembygd? Eller är inte Palestinier semiter nu eller vadå? Vilket land är antisemitiskt egentligen?

 9. Det är ungefär parallellt med att kritiker av USAs politik avfärdas som ”antiamerikanska”. Fast förstås ett snäpp värre, eftersom de flesta judar inte ens bor i Israel och inte kan sägas vara så ansvariga för dess politik som man trots allt måste sägas vara som medborgare.

  Vi måste alltid, alltid, skilja mellan folk och stat. Staten är en organisation med egenintressen som den försvarar i vått och torrt. Det har inget att göra med de människor som råkar bo på statens territorium.

Kommentera