Ship to Gaza stävar österut

– Delfiner babord.
Det var de första ord jag hörde när jag vaknade i morse ombord på Estelle. Båten lämnade Barcelona i onsdags kväll efter några dagar fulla med möten. På en stödkonsert dök Manu Chao upp och spelade. Vid solnedgången i onsdags hissades seglen på Estelle när vi hade kommit ut ur hamnen och satte kurs mot Ajaccio på Korsika. Dit kommer vi om någon dag.

På båten är vi indelade i arbetslag som går två vakter om fyra timmar per dygn. I varje lag finns några med som är erfaret sjöfolk. Flera ombord har varit många år ombord på olika båtar inte minst i den svenska handelsflottan. Vi andra får göra det vi kan med att ta hand om segel som ska hissas eller firas, städa eller hålla koll på kursen och radarn i hytten. Kocken är en vänlig äldre norrman och kaptenen Mika är från Finland. Idag har han mest hängt uppe i en av masterna för att reparera en vindmätare. Båten har tre master och är en finns syn inte minst när seglen är satta. Just nu får vi dock gå för motor med allt för lite vind.

Resan ger också tid att tala med dem som är ombord. Det är en fin kontrast till den tidspress som ofta dominerar i vardagen. Det är lite imponerande att tala med dem som lägger månader av obetalt arbete för att Ship to Gaza ska bli av. En lågmäld men fast övertygelse om att det här är rätt och riktigt är drivkraften. Målet är att bryta blockaden mot Gaza, att visa palestinierna och omvärlden att Gazaborna inte är glömda och att hjälpa till i praktisk handling. Metoderna är fredliga och bygger på ickevåld. Målet är att ockupationen och blockaden ska upphävas för att fred och samexistens mellan israeler och palestinier ska bli möjlig. Jag önskar att de som i olika sammanhang kritiserar Ship to Gaza skulle får resa med en bit av resan. Det skulle bryta ner deras fördomar om projektet.

Besättningen kan berätta om allt stöd de har fått på vägen. Allt ifrån stora folkmöten till baskiska fiskare som möter dem för att ge dem färsk tonfisk till äldre damer i Barcelona som kommer med ett par paket kaffe till besättningen.

8 reaktion på “Ship to Gaza stävar österut

 1. Jag tyckte jag såg dig på TV igår kväll. Så det känns bra att du får några meningsfulla men annorlunda dagar. Det syns i massmedia att du åker med så det är bra hälsar Benny.

 2. Liten fundering bara. Vad är det för ockupation du menar? Israel lämnade ju Gaza för 7 år sedan. De fick till o med gräva upp sina döda eftersom det skulle bli etiskt rensat…. från judar. Israel vill dock inte ha in ännu mer vapen och raketer till Hamas som skjuts mot civila israeler dagligen. Och numera sker en omfattande transport av varor till Gaza från Israel. Dock inga vapen. Även från Egypten kommer varor i mängd… genom tunnlar som Hamas kontrollerar. Ser du inte en risk i att konflikten trappas upp ännu mer om Islamisterna får in grövre vapen sjövägen?? Och vad kan ni ha i lasten mer än provokationer…? Mvh Matti

 3. Vad synd att din blogg har blivit så ful, svårmanövrerad, svåröverskådlig och svårläst!

  Varför ändra på ett vinnande koncept?

  Din förra blogg var ju kanonbra + mycket snyggare design!

 4. Minns i och för sig inte hur förra bloggen såg ut, men att säga att den är ful, svårmanövrerad och svåröverskådlig är bara befängt! Tryck på ”Hem” och du har en jättebra översikt. Ful får man väl säga vad man vill om, men jag tycker i alla fall att den är stilren. Svårläst kan jag inte säga något om, det är ganska individuellt, men det är ingen lagbokstext direkt.

  I övrigt, låter fantastiskt! 🙂

 5. Vill bara inflika att jag inte håller med Lillo.
  Jag tycker att den nya layouten fungerar mycket bättre än den förra. Kul att se att (V) lyckats trolla fram lite webbkompetens.

 6. Pingback: Estelles seglats fortsätter men smutskastas i DN och Metro. « PEPPRAT RÖDGRÖNT

Kommentera