Lyckliga i alla sina dagar

Jag läste en recension av Nina Björks nya bok Lyckliga i alla sina dagar i en av våra dagstidningar. Det var uppenbart att recensenten kände sig provocerad av bokens innehåll, tonen i recensionen var raljant och en smula fördömande. Jag skulle tro att det var samma sak som skapade den borgerligt sinnade recensentens irritation över boken som gjorde att jag tyckte att den var så intressant och givande. Nina Björk har skrivit en väl underbyggd, egensinnig och svidande kritik av kapitalismen, eller närmare bestämt av hur kapitalismens logik påverkar och utarmar mänskliga relationer.

Boken rör sig ganska fritt över flera områden. Hänvisningarna till vetenskap och andra författare är många. Inte minst visar det sig att Nina Björk är en initierad läsare av Karl Marx. Samtidigt tar hon utgångspunkt i populärkultur, samhällsdebatt och egna erfarenheter som förälder. Hon är skarp när hon visar att den kapitalistiska samhällsmodell som bygger på ständigt ökande konsumtion för dem som har pengar inte bara är ekologiskt ohållbar utan också skapar sociala klyftor och att den helt enkelt är ganska tom på verkligt meningsfullt mänskligt innehåll. Istället är konsumtionssamhället beroende av att exploatera våra drömmar och behov av sådant som inte så enkelt låter sig mätas i pengar. På så vis äter sig kommersialismens och kapitalismens logik in i våra liv och påverkar vår syn på varandra och på vad som är viktigt i livet. Grunden är individens lycka och framgång som ska mätas i konsumtion, inte kollektivets och det gemensammas framsteg. Vi lär oss anpassa även våra känslor till konsumtion och kapitalismen fostrar oss i att bli duktiga kunder eller försäljare. Vi blir själva varor när vi ska sälja vår arbetskraft.

Nina Björk är en stark feminist och kritiker av kapitalismen. Jag läste hennes bok med stor behållning. Inte för att jag är enig om exakt allt, men även när jag inte är det så är det intressant och utmanande. I sina huvudteser är hon dock något mycket viktigt på spåret. Hon är en skarp och allvarlig kritiker av kapitalismens tomhet och förmåga att invadera våra liv och vårt sätt att tänka och känna. Kanske är den provocerade borgerliga recensenten bara ännu ett bevis på det.

8 reaktion på “Lyckliga i alla sina dagar

 1. En väldigt bra recension.Bortsett från att kapitalismen som socialt system bygger på produktion för profit och ändlös ackumulation och de fenomen som nämns-ständigt ökande konsumtion för dem som har pengar bara är ett av ”tricken” att hålla det igång-i andra änden har vi den skoninglösa exploateringen av mänskligt arbete främst i de länder där numera nästan all produktion sker.Nog hade Marx rätt.

 2. Jag gillar Nina Björks inlägg på God morgon Världen. Hon är bäst av alla. Ibland tar hon till orda kring strikt feministiska grejer och då får jag svårt att hänga med dock. Fast jag är inte mindre för jämställdhet än henne för det.

 3. Hörde Nina i Människor och tro i fredags.
  Du sökte en människa…
  Du köpte en vara…
  Du blev besviken.
  Så rätt hon har. Detta kalla samhälle som format befolkningen till plånböcker!
  Tyvärr finns inte boken att få tag på.
  Jag är mycket sugen på att få läsa den.
  Nils Åstrand, Bankeryd

 4. Jag instämmer i dina kommentarer Jonas. Så viktigt och intressant! Det är också intressant att undersöka varför kapitalismen har blivit så stark. Vad fyller den för behov? Fyller den ex. ett behov av att döva känslor? Jag tänker att det är viktigt att se hur människan är delaktig i att skapa denna destruktiva utarmning av relationer? Vi behöver inte så mycket materia, i fall vi kan vara känslomässigt nära andra människor, tänker jag. Men hur löser vi den bristen? Jag förväntar mig inget svar, vill bara väcka reflektion. Bästa sättet att nå ändring, är att undersöka orsaken tänker jag.

 5. Alla vi som startade Miljöpartiet med en vision och nu är besvikna på att MP rättat in sig i ledet och blivit som de andra partierna har sagt samma sak men Nina Björk säger det på ett sätt som kanske, kanske öppnar mångas ögon. Fråga till Jonas Sjöstedt: i vilken fråga är du inte enig med Nina Björk?

 6. Jonas!
  Jag tycker du ska svara dom som kommenterar dej. Annars blir det ju ingen dialog. Jag hade velat veta vad du svarade t ex på Britts fråga?

  Vänliga hälsningar

 7. Pingback: Konsumtionsvisionen | Osunt

Kommentera