Alliansen tvingas ompröva sin ekonomiska politik

Det har varit några intressanta dagar i svensk inrikespolitik. I ett försök att återta det politiska initiativet har partiledarna för den borgerliga alliansen rest landet runt för att presentera nya satsningar i höstbudgeten. Plötsligt är det som var helt fel för någon månad sedan klokt och rätt, nu ska det byggas järnvägar som Ostlänken och sträckan Göteborg – Borås och nu ska det satsas på fler platser i yrkesutbildningen för att minska arbetslösheten. Plötsligt ska det inte stramas åt lika hårt utan investeras.

Flera av de satsningar som regeringen nu vill göra är välkomna och sådant som vi i Vänsterpartiet länge har föreslagit. När den ekonomiska politiken blir en aning mer expansiv så är det ett steg i rätt riktning när konjunkturen viker. Det verkar vara uppenbart att regeringen självt har insett att skattsänkningar och otrygghet, den så kallade arbetslinjen, inte rår på arbetslösheten. Nu kopierar de istället en del av oppositionens förslag. Det är ett fall framåt. Men vill man har riktig vänsterpolitik är förstås originalet bättre än en blek kopia. Faktum är att de satsningar som görs fortfarande är för små för att rå på arbetslösheten, men de är förstås bättre än inget. Omläggningen är ändå ett indirekt medgivaden av att vi har haft rätt i vår kritik av regeringens politik.

På vissa områden är dock satsningarna mindre än vad de kan verka. De nya järnvägarna börjar byggas om några år. Efter att ha tagit bort tusentals utbildningsplatser ges en del tillbaks. Det är två steg bakåt och ett steg framåt. Några delar av budgeten är också klassisk högerpolitik som ökar klyftorna. Dit hör sänkningen av bolagsskatten. Den svenska bolagsskatten är inte hög i jämförelse med våra viktiga handelspartners och avdragsmöjligheterna är så stora att många bolag inte skattar alls. Den bolagsskatt som är 26.3 % på pappret är i praktiken 15 % i genomsnitt. Det är de kryphålen och orättvisorna som borde rättas till vilket skulle ge ökade intäkter från de mest vinstrika företagentill välfärd och investeringar.

Idag sänkte riksbanken räntan med 0.25 %. Även det är mycket rimligt och en större sänkning hade gått att motivera. Riksbanken har bedrivit en så hökaktig politik att man år efter år har legat under inflationsmålet. På så vis stramas ekonomin åt i onödan, tiotusentals blir arbetslös i onödan och valutan stärks vilket drabbar exporten. Den uppblossade debatten runt räntepolitiken visar att vi också behöver ett sysselsättningsmål för penningpolitiken för att framgångsrikt bygga en helhetspolitik för full sysselsättning.

Igår hade jag fina möten i Kalmar, Högsby och inte minst ett välbesökt kvällsmöte i Vimmerby. Ikväll blir det ett öppet möte på Tellus i Midsommarkransen 18.30. Välkommen dit!

 

En reaktion på “Alliansen tvingas ompröva sin ekonomiska politik

  1. Pingback: Carl Bildt propagerar för den Nya EU-diktaturen (= tvångsupprepningen av det tyskledda 30-talet) | Nemokrati

Kommentera