Värmen på Pride

Idag har jag gått i mitt första pridetåg i Stockholm. Det var en fin och varm upplevelse. Tiotusentals gick i tåget, hundratusentals stod vid sidan om, solen sken. Jag tror att jag sällan har sett så många vänliga ansikten och fått så många vinkningar, tummar upp och hälsningar. Hela manifestationen genomsyrades av glädje, tolerans och insikten om att all kärlek är bra kärlek. Det var mäktigare än jag trodde att det skulle vara där jag traskade fram tillsammans med HBTQ-vänstern. Jag har också varit med på utfrågningar i vänsterns tält i Prideparken, anordnade av RFSL på kulturhuset och på en pridefrukost med vänstern i morse. Så mycket tolerans och vänlighet, och vilken skillnad mot uppvisningen i hat som högerextremisterna gjorde i Stockholm idag.

Jag skrev lite om Pride på Facebook innan jag reste ner. Bland kommentarerna bjöds det på någon syrlig om ”politisk mainstream”. Den fick mig att fundera lite. Å ena sidan är jag glad att Prideparaden är politiskt mainstream och att partierna tävlar om att synas där och delta. Det betyder att frågorna om rättigheter för hbt-personer har kommit en bra bit på väg. Det är inte många år sedan ett parti som moderaterna öppet argumenterade och röstade emot de flesta hbt-vänliga förslagen i riksdagen. Om man går lite längre tillbaks så var det mycket kontroversiellt när vpk-riksdagsmannen Jörn Svensson som pionjär tågade och talade för homosexuellas rättigheter i slutet på 70-talet. I rörelsen fanns vänsterprofiler som Jan Hammarlund. Då gav det inga mediala pluspoäng att stå upp för homosexuellas rättigheter. Så vi har kommit en bit.

Vänstern är en självklar del av hbt-rörelsen och vi har vår givna plats i pridetåget. Redan 1973 motionerade CH Hermansson i riksdagen om könsneutrala äktenskap. Alla andra partier röstade emot förslaget. Idag är det verklighet. Så även om Pride må ha blivit ”mainstream” så hör vi hemma där. Det märktes också när jag frågades ut av RFSL. Vi delar syn i så mycket även när det gäller viktiga hbt-frågor idag som synen på sterilisering av transpersoner, smittskyddslagen, ett tredje kön, asylrätt och frågan om fler vårdnadshavare. Bara  i synen på surrogatmödraskap krockar det mer rejält. Det är en del av vänsterns progressiva tradition att vi stod upp  tidigt för homosexuellas rättigheter. Det är något att vara stolt över.

Samtidigt har vi kanske inte nått så långt som vi tror. Hur svårt kan det inte vara för dagens tonåringar att komma ut på högstadieskolor och gymnasier? Även om politiska beslut och politiskt klimat ändras så lever homofobin. Därför är en manifestation som idag så viktig. Därför behövs det politiska profiler som höjer rösten som Hans Linde i den lilla pärlan till film, det blir bättre.

läs mer i DN, SvD, Aftonbladet, Expressen och ekot.

5 reaktion på “Värmen på Pride

 1. En annan sida av HBTQ och Pride är att en motsatt uppfattning än den rådande omedelbart stämplas som HOMOFOBI. Där tycker jag du skulle kunna göra en insats genom att med sin politiska roll uppmuntra en öppen och betydligt mer accepterande debatt.

 2. @Bo Grahn: Vad är motsatt uppfattning till uppfattningen att alla har rätt till sin egen sexualitet? Du måste nog förtydliga dig. Det luktar allt annat än ”öppet” och ”accepterande” om det du skriver.

 3. Utmärkt Jonas-fortfarande tyvärr en manifesttion som måste uppmärksammas-inte enbart som ngn slags ”underhållnin” UTAN PÅ DJUPASTE ALLVAR ATT I ÄR MÅNGA OCH VILL LEVA UTAN ATT KÄNNA OBEKVÄMHET/UTANFÖRSKAP ETC…DETTA ÄR ÅR 2012, INTE -1960 DÅ DET VAR EN SJUKDOM-detta är ett val av kärlek och att leva med vem man vill! Stoppa den förbannade sexfixeringen och MÖT MÄNSKORS RÄDSLOR FÖR DET SOM ÄR ”NATURLIGT” OCH ETT HÖGST NORMALT OCH PERSONLIGT VAL!!!

 4. Hoppas Vänstern lägger fram förslag på hur vi kan spara inom politikernas egen A-kassa:

  http://www.expressen.se/nyheter/c-utspel-efter-lyxfifflet-andra-fralsereglerna/

  Som Centern här konstaterar så är detta ett hån mot arbetare och vanliga skattebetalare. Representation — vilken arbetare har något sånt konto??? Fredagsbar som Sjätte AP-fonden? 3 års A-kassa med ersättning på 100-tusentals kronor som sparkade generaldirektörer??

 5. Det är väl Vänsters s k y l d i g h e t att arbeta för oss vanliga människor? Att vi skall ha det bra i vårt liv?
  Och som politiker i riksdagen kan ni visa vägen bort från allt det där man har läst igen (festa med våra gemensamma skattepengar, politiker som lever många år med bidrag etc. etc.).

  Om man kallar Sverige för ett demokratiskt land, är det totalt fel.

  Och håller med Lillo.

Kommentera