Lasermannen

Jag reser mot Nässjö och Eksjö för möten med Vänsterpartiet. Idag ska vi också hinna med ett besök i Forserum, orten som har gjort sig känd i nyheterna den senaste tiden genom de många rasistiska påhoppen på somaliska invandrare . Men det är också orten där många har manifesterat mot rasismen.

Igår läste jag ut Gellert Tamas bok Lasermannen. Av någon anledning hade det jag inte läst den tidigare. Det är en mycket välskriven och tänkvärd bok om morden och mordförsöken mot invandrare som John Ausonius gjorde sig skyldig till på tidigt 90-tal. Men boken är mycket mer än så, det är ett tidsdokument som fångar den obehagliga politiska utvecklingen de år då rasismen gjorde sig bred genom attacker mot flyktingförläggningar, brott som begicks av VAM (vitt ariskt motstånd) och Ny Demokratis intåg i riksdagen. Tamas sätter Lasermannen i sitt sammanhang.

Boken i sig är imponerande, välskriven och med gediget förarbete. Språket är utmärkt och personerna skildras levande. Det gäller såväl lasermannens offer som poliserna i utredningen. Även Ausonius görs på något vis begriplig som en utstött ensamvarg. Trots att man vet hur historien slutar så blir även polisarbetet spännande som i en kriminalroman. Det är en bok att rekommendera. Tamas skriver också klokt om rasismen i Sverige och om politikens och rättsystemets tafatthet inför den.

Vid avresan från Stockholm var stora delar av den politiska journalistkåren på plats på centralen. De skulle följa med alliansens tågresa till Linköping. Under den presenteras satsningarna på järnväg, Ostlänken Stockholm-Linköping, dubbelspår mellan Göteborg och Borås samt lite mer pengar till underhåll. Det är mycket välkomna investeringar och det är bra att regeringen äntligen har ändrat sig och vill satsa på järnvägen. Men betydligt mer borde göras i investeringar framöver. Läs mer i ekot, DN och SvD.

Läs gärna Jens Holms intressanta inlägg om miljöstriden i Ojnareskogen på Gotland.

2 reaktion på “Lasermannen

  1. Lasermannen kommer mig att tänka på Breivik.

    Jag har från första stund, och än idag, uppfattat B som galen, men den medicinska expertisen tycks ha bestämt sig för att han är rätt så normal trots allt. Tror att flertalet lekmän, precis som jag, uppfattar både Ausonius och Breivik som galna. Enligt vad jag tror är de psykopater, något som är klart onormalt, sjukligt. Därmed inte sagt att de ska dömas till annat än fängelse.

    Var inte Tamas sedermera inblandad i debatten om de barn som visade s k uppgivenhetssyndrom när familjerna de tillhörde riskerade att utvisas? T försökte bevisa att läkare m fl hade fel när de hävdade att tillståndet var fejkat. Jag tror inte Tamas hade rätt men å andra sidan hörde jag bara referat av hans efterforskningar i radions p 1. Allt folk i p 1 gick på Tamas linje vilket kändes lite ovetenskapligt/politiskt korrekt.

  2. Vad har det med lasermannen att göra? Vissa anstränger sig hårt för att dra bort uppmärksamheten från rasisterna. Tyvärr gör politikerna, massmedierna och folket gör ingenting för att bekämpa rasismen och nynazismen. Det är bakvänt och fel när diktaturer kallas demokratier,okunnighet och fördomar något positivt och kunskapsföraktet sprids okontrollerat i samhället. Det är skamligt att Sverige har förvandlats till en Euinfiltrerad odemokratisk regim från att på Olof Palmes tid varit ett land som beundrades och respekterades av andra länder.

Kommentera