I det röda Kaunisvaara

Morgon i Gällivare med utsikt över Dundret. Höstfärgerna börjar redan synas här och där. Igår var vi i Pajala och besökte den nya gruvan som byggs upp för fullt. Det blir en av Europas största gruvor och miljarder investeras. Vi blev väl mottagna av gruvbolaget Northland. För Pajala blir det hundratals nya arbeten och kommunens vikande befolkningstal kan nu omvandlas till befolkningsökning och expansion. Men det finns problem. Bostadsbristen är akut och risken är att de nya arbetstillfällena inte ger bofasta, barn i skolorna och kommunalskatt som det borde om många tvingas långpendla. Pajala borde få hjälp med att bygga bostäder. Malmen ska transporteras på lastbil, det blir en ändlös kedja av enormt tunga lastbilar som ska ta malmen den långa vägen till järnvägen i Svappavaara. På sikt är det en orimlig lösning både för miljön och Pajalas långsiktiga utveckling. Med en järnväg skulle sannolikt fler malmfyndigheter bli lönsamma och det skulle kunna öppnas ett nytt godsstråk i öst-västlig riktning om man ansluter till det finska järnvägsnätet. Läs mer i NSD.

På kvällen hade vi möte i Kaunisvaara nära den nya gruvan och ett par mil utanför Pajala centralort. Det var fullsatt i Folkets Hus, mycket roligt. Pajala är en av Sveriges rödaste kommuner och den valkrets i Pajala där Kaunisvaara ligger har mycket fina siffror. 28.1 % för Vänsterpartiet och 0.9 % för Folkpartiet är ju helt okej. I själva Kaunisvaara sägs det vara ännu bättre. På mötet talade jag mycket om regional utveckling, men också om vinster i välfärden, arbetsrätt och eurokrisen.

Idag blir det nya möten i Jokkmokk och Arvidsjaur. Tillsammans med bland andra Siv Holma och Lena Olsson gör vi en liten turné längs inlandsbanan. Temat blir landsbygdsutveckling. Läs mer i Norrbottens Kuriren.

4 reaktion på “I det röda Kaunisvaara

 1. Som deltidsboende i Klimpfjäll skulle jag gärna ta chansen att höra vad ni har att säga om landsbygdsutveckling här uppe. Men tyvärr har någon missat korrekturläsningen för annonsen om ert framträdande i Vilhelmina: i VILHELMINA-aktuellt, annonsbladet, står det att vi är välkomna till Folkets hus tisdagen den 22/8, en dag som inte finns. Någon turnéplan kunde jag inte hitta på Vänsterpartiets hemsidor heller, varken lokalt eller nationellt. Synd!

 2. Hej Gösta,
  Här får du turneplanen,
  Turnétider genom Västerbotten med omnejd:
  21/8 kl.19:00 Arvidsjaur. Offentligt möte
  22/8 kl. 08:30 Arvidsjaur. Avresa bil till Sorsele 9 mil
  kl.10:00 Sorsele. Förmiddagsaktiviteter, lunchmöte etc.
  kl. 14:25 Sorsele. Tåg mot Storuman
  kl. 15:25 Storuman. Torgmöte med partiledare, partytält och musik.
  kl. 17:30 Storuman. Avresa med bil mot Vilhelmina 7 mil
  kl. 19:00 Vilhelmina. Offentligt möte
  23/8 kl. 08:00 Vilhelmina. Avresa med bil till Strömsund.

Kommentera