Oberoende vad fursten säger finns en rätt…

Jag kommer osökt att tänka på den gamla låten Oberoende vad fursten säger av Hansson De Wolfe United när jag läser i tidningen om den politiska utvecklingen i Liechtenstein. Problemet är att Liechtenstein inte riktigt är där är. Det lilla alplandet är en skärva av feodalism mitt i Europa, fursten har vetorätt över parlamentets beslut. Trots det är landet internationellt accepterat, med i samma EES-avtal som oss och en förhållandevis aktiv medlem i FN trots sin litenhet. I landet samlas pengar från rika människor som vill undgå skatt och insyn.

Jag har haft lite med landet att göra. När jag satt i EU-parlamentet satt jag i en delegation för förbindelserna med EES-området vilket ledde till några besök i den lilla huvudstaden Vaduz. På sluttningen ovanför staden ligger furstens stora slott och liksom blickar ut över undersåtarna. På kvällen var det fasadbelyst.

Fursten hade reell makt och han använde den emellanåt. Jag fick veta att parlamentet, mer likt ett mindre kommunfullmäktige, hade blivit upplöst då det hade vägrat att bygga ett konstmuseum åt furstens konstsamling. Vi har alla våra olika grunder till politiska kriser. Landets lilla parlament med omkring 30 platser dominerades helt av två mycket konservativa partier. Ett av deras bekymmer med EES-avtalet och samarbetet i Efta var att de skulle ta emot ett par Schweiziska läkare till landet. I parlamentet fanns också en fri lista med två mandat. Jag frågade en person om det fanns någon vänster i landet. Han funderade länge och sa sen att han trodde att en person i den fria listan nog kunde kallas lite vänster. När jag tycker att det känns motigt att vara vänster i Sverige kan jag ibland tänka på hur det skulle kännas att vara vänstern i Liechtenstein.  Nu var detta för några år sedan, möjligen ser det lite annorlunda ut idag.

I The Telegraph och DN kan man läsa om att landet idag ska folkomrösta om furstens makt. Det var på tiden, ett nätt litet kliv från 1700-tal till 2000-tal kan vara på gång. Europa kan få en ny demokrati, inte illa.

4 reaktion på “Oberoende vad fursten säger finns en rätt…

  1. Mycket intressant Jonas, detta lilla land visste jag inte mycket om, att det var konservativt var väl det enda jag visste och att det är ett skatteflyktsland.
    Som sagt var, ska tänka på vänstern i Liechtenstein när det känns motigt att vara vänster här!!

  2. Klart intressant om Liechtenstein blir en demokrati.Undrar vad som dâ händer med alla skatte smitara fr^n världen som gömmer sina pengar i landet dâ säger.Det kommer förstâs att bero vem som fâr makten i landet.

  3. Liechtenstein är ju ganska speciellt eftersom det är en så liten stat, så jag tycker det blir orättvist att jämföra det med stora nationalstater. Och att vilja undgå politikernas insyn över ens privatliv är väl inte så konstigt. Kanske var de 76,1% av de som i folkomröstningen var emot införandet av ”demokrati” inte så mycket höger som förskräckta över politikernas maktfullkomlighet, den ökade övervakningen och kontrollen av människor i samhället samt inskränkningarna av de mänskliga rättigheterna som politiker gjort sig skyldiga till i andra västländer på senare tid.

Kommentera