Glassbonden i Västra Selet

Semester och solen vill aldrig sluta lysa utanför Umeå. Vi vaknar till den på morgonen och nu sent på kvällen lyser den för fullt över det lugna havet. Enda bekymret är den lokala torkan som får vattnet att sina. Men med tanke på allt regnande på annat håll i landet får man kanske vara tacksam för det.

Idag har vi tagit med vänner på en liten tur upp längs Vindelälven, den vackra älven där forsarna inte har offrats till vattenkraften. Vi åkte över på södra sidan älven för att besöka Glassbonden i Västra Selet. Gården ligger vackert med utsikt över älven, skogen och betesmarkerna där glassproducenterna lugnt idisslade medan de såg ut över hängbron över älven och det vackra landskapet. Vid gården har det byggts en servering med kaffe och den fina glassen. Det är barnvänligt, anpassat till dem med funktionshinder och ett lugnt och inbjudande ställe som är värt en avstickare. Annars kan man köpa den goda glassen med smaker som älgört, Västerbottensost och hjortron i allt fler butiker. Älgörten blev nog favoriten med sin friska smak av skog och myrmark.

Visst borde man skriva om ohyggligheterna i Syrien och eurokrisen, men just nu känns det så långt borta.

10 reaktion på “Glassbonden i Västra Selet

 1. I en del länder är det redan brist på vatten och enligt en del forskare kommer det att uppstå vattenbrist i flera länder. Forskare varnar även för brist på olja och odlingsbar åkermark. Angående olja blir vi tvingade att hitta andra lösningar. Men vad gör vi när åkermarken invaderas av nya bostäder, vägar, industriområden med mera? Vi behöver mat för att överleva!

  Enligt radions kanal P1 asfalteras varje år ny obrukad mark till en yta av 400 fotbollsplaner inom EU-länderna. 400 planer ggr en plans längd 110 meter och bredd 70 meter = 7,2 mil varje år!

  Brist på odlingsbar åkermark gör oss allt mer beroende av import av mat från stora handelsblock och stora företag som slår ut inhemska producenter och tär på miljön. Inom bland annat Sverige behöver vi mota ”Olle i grind” som gör att vi hittar andra lösningar när det gäller byggande. Lösningar som inte bidrar till att ta inhemsk odlingsbar åkermark som behövs för lokal självförsörjning och odling i mindre skala.

 2. Ett bra mål för en utflykt från Umeå. Har försökt få mina vuxna barn som sommartid i omgångar är hemma från södra Sverige att åka tillbaka till Abbortjärn utanför Vindeln där vi badade flera gånger då de var små, men de ”har inte tid”. Men om man sockrar med Glassbonden (nästa år då) så kanske det går bättre.

  Duktiga människor som drar igång sånt där men själv produkten är inte så nyttig om man ser till konsumenternas hälsointressen.

  Så här tror jag idag:

  Fruktos-konsumtionen från onaturlig industri-mat med anrikat/koncentrerat socker har stegvis ökat i över hundra år. Förr var det de rikas privilegium att överäta socker t ex i form av bakverk och punsch, idag är det de utarbetades basföda. Västerländska sjukan är idag exporterad till hela världen, fler sjuka av billigt socker än som svälter. (Fast denna för mig ganska nya aversion mot socker är en parentes, ett besök per år hos Glassbonden är helt ok).

 3. Gunnar; kolhydrat(socker) hysterin är lyckligtvis på tillbaka gång och bra är väl det. Överdos av kolhydrater verkar enligt nya rön vara den största boven bakom diabetes, kraftig övervikt o hjärt-kärl sjukdomar. Detta oavsett du utarbetad eller ej, du gör ett fritt val själv vad du stoppar i dig.

 4. Bertil: Det verkar faktiskt inte vara fria val eftersom mycket av industi-maten innehåller tillsatt socker. Verkar som att Livsmedelsverk och hälso-experter inte tar hänsyn till VILKA kalorier folk äter utan bara antalet. Visserligen anser man socker vara ‘tomma kalorier’ men socker är dessvärre mycket negativa kalorier i de mängder de konsumeras idag. Man tycks inte fatta biokemin, metabolismen, för socker och andra processade snabba kolhydrater. Man säger också att folk rör sig för lite. It’s all about your behaviour, säger man aningslöst och oförskämt samt. Så tänkte jag också om feta personer förut. Det säger sig nästan självt att något är fel i sådana råd. Kroppen omvandlar och lagrar upp socker som fett av biokemisk nödvändighet (om man inte springer en mil om dagen). Somliga är mer motståndskraftiga men alltför många åker dit och käkar mediciner mot kolesterol m m. Bättre att inte tillföra socker i dagens mängder och ersätta det med naturligt fet mat som inte ger den inlagringen av fett (omvandlat från socker i maten) i fettcellerna på magen och hakan utan tillåter kroppens alla andra celler att förbränna födan. Då blir man inte så hungrig/sugen eftersom alla celler får tillgång till energin, inte bara fettcellerna som ju inte behöver den utan lagrar den i form av fett. Äter man för mycket fruktos (socker) så tål man antagligen inte heller vanligt glukos som ju finns i raffinerad form i industri-mat typ mjöl, bröd, spannmål, pasta m m, d v s i basen av kostpyramiden.

  Googla eller Youtuba på Gary Taubes eller Robert Lustig. Jag tror de har rätt. R L anser att sockertillgången ska samhällsregleras på något vettigt sätt som alkohol, tobak, knark, allmäna vaccineringar etc. Har hört att Svenska folket också tycker det men politikerna vågar inte för de förstår inte biokemin bakom överkonsumtionen idag. De fortsätter att tro att It’s all about your behavior och att vi gör fria val. Först när USA vidtar åtgärder på detta område kommer svenska experter att anpassa sig. Så illa är det nog.

  OBS. Socker finns naturligt till och med i tomater men det är inte det sockret jag talar om. Utan det är 150 års ständigt ökande mängder av renat socker. Som rökning, 3 cig om dagen kanske funkar men inte 3 paket.

 5. Gunnar: skyll inte på USA som verkar vara patentlösningen för allt som är av ondo. Levt en del av mitt liv i USA. Visst ett tag o där fortfarande i tron att du blir fet av fett, vilket är falskt. Speciellt snabba kolhydrater är den stora boven, Coca Cola, snabbmat, eller 8 skivor bröd per dag enligt Socialstyrelsen m m.

  Allt är bluff, en jättebluff o vi låter oss styras. Själv skummar jag butikerna och har jag tur hittar jag en melerad biff till extrapris. Det bästa köttet, men dumSvensson skräck för allt som är fett gör det möjligt.

  Svensken är korkad, vadå ekologiskt, världens största lögn.

 6. Bertil: Jag kanske uttryckte mig oklart, USA är nog de som både gått ned sig mest sen 1980 då man förklarade krig mot mättad naturligt fett men som kommer upp snabbast nu och så hänger andra länder på som vanligt. Där finns de klokaste människorna och bästa forskarna (flest Nobelpristagare) så de reder ut detta. Allt fixar sig.

  Jag har aldrig varit där men det sägs att matbutikerna är fyllda av low-fat– eller no-fat– mat i kartonger, helt onaturlig mat. Den smaklösa fettlösa maten har då fått sötma (för att kunna säljas) genom tillsats av renat (finns inte i naturen) socker eller kemiskt framställt extra billigt HFCS (High Fructose Corn Syrup) som är ännu mer socker än socker. HFCS finns också i svensk mat, dolt under namnet modifierad stärkelsesirap eller majssirap. Kolla på ketchup, vita bönor, grillolja etc från Konsum och ICA. Söt fruktos framställd billigt ur majs (eng. Corn). Vår hjärna uppfattar allt sött som ‘safe food’: folk är inte fria, de är påtvingade socker, många åker dit utan egen förskyllan. En slags diktatur. Det borde i alla fall tillsynsmyndigheterna klart säga men det gör de inte och det är jag kritisk mot.

  Kolla på Lätt-Yougurt. 14 % kolhydrat i form av socker och i stort sett allt fett borttaget. Det är 140 gram socker på en liter yougurt, vilket är nästan 2 dl vitt socker. Bara cancerceller gillar så mycket socker, eller etanol-drivna bussar. Etanol är ju en syster-molekyl till glukos som man lätt kan få genom jäsning med bakterier t ex.

 7. Håller med dig Gunnar och du har rätt i det du säger. Low-fat no-fat har varit en trend i hela västvärlden under väldig lång tid. Man blir aldrig fet eller tjock av fett, så visst har producenterna och stater styrt konsumentbeteendet. Inte minst Socialstyrelsen i i vårt eget fall i Sverige.

  Men nu börjar vi äntligen lära oss.

 8. Förstår inte hur man kan överhuvudtaget äta såna ettika-joghurtar man säljer kilometervis från mjölkdisken. Fettinnehållet är lika med noll.

  Mjölken och dess biprodukter skall innehålla det naturliga fettet. Varför tar man bort det?

 9. Mysigt med lokala mathantverkare 🙂 Jag upptäkte att du inte finns kvar så man kan kommunicera med dej på facebook. Tråkigt. Jag ställde en fråga till ert gäng i min status men kunde inte länka. Jag kopierar istället hela alltet hit:
  Oj vad jag satt kaffet i vrångstrupen när jag läste blåa krönikan i tidningen Ångermanland. Efter en fin beskrivning av en trevlig by ungefär som min så kladdar Fredrik dit sin egen övertygelse. Han har inte alls förstått att de blåa partiernas politik bara gynnar de som har mycket pengar och oftast finnes i roffarstorstäderna. För oss som får vara kreativa för att få tillvaron att gå ihop och värnar om varandra välter blå politik hela lasset. Om politikerna ser till att vi tryggt kan förvänta oss att samhället hjälper oss när vi blir gamla sjuka eller våra barn i skolan så vågar vi satsa på eget företagande som kan ge mervärden i tillvaron. Denna trygghet stjäl de blå politikerna från oss.
  Gilla ·

  Han påstår att de röstar rött av dumhet och egentligen skulle vilja rösta blått.

  Här är länken till krönikan http://allehanda.se/opinion/ledarelib/1.4936586-faluroda-valjare-som-anda-borde-mala-blatt

  Jag skulle vilja veta vad Jonas Sjöstedts gäng har för förslag för oss aktiva i småbyarna – de hade några tankar om det har jag för mej.

 10. Pingback: Get REAL! Skapa JOBB, Stöd det inhemska JORDBRUKET, STOPPA Arlas (danska) MONOPOL och SLUTA vräka pengar till tyska banker och riskkapital! | Nemokrati

Kommentera