Super-EU förbereds i tysthet

Finlandsfärjan arbetar sig genom Stockholms skärgård på väg mot Helsingfors och en midsommar med finska vänner vid Saimaas strand. Redan när jag fick en hamburgare med skivad burkananas här på båten kändes det som om jag var i vårt östra grannland.

Den svenska politiken hade något av säsongsavslutning idag i riksdagen. Efter Almedalen vidtar det stora politiska lugnet i någon månad. Men i EU vilas det inte, om en vecka ska unionens framtid diskuteras på ett toppmöte i eurokrisens skugga. Det är stora saker i görningen. Nu ska krisen användas för att snabbt flytta mer makt till EU. Sannolikt kan det kräva nya fördragsändringar. Reinfeldt gav en hint om det i inledningen av partiledardebatten då han talade om förändringar med mer makt till EU och en ökning av den svenska medlemsavgiften till EU med tio miljarder per år. EU har aldrig tvekat att använda kriser för att öka sin egen makt – det spelar ingen roll att det är EU:s politik som har skapat krisen.

Bäst blick kan av vad som kan vänta får man av den informella arbetsgruppen med tio medlemsländer under den tyska utrikesministern Westerwelle. Sverige är inte med i diskussionen där självklart Tyskland och Frankrike ingår. När de kokar ihop något brukar det sluta med att vi anda får svälja soppan. Här talas om EU-armé, ökad överstatlighet med borttagen vetorätt i rådet, mer samordnad ekonomisk politik med en europeisk valutafond, direktvald EU-president och mer makt till EU-kommissionen. Rena skräckscenariot för oss som inte vill ha en EU-stat och som tycker att EU:s huvudproblem redan nu är för mycket makt och för lite demokrati. Det föreslås även att EU-parlamentet ska få en andra kammare med ledamöter från delstaterna, alltså medlemsländernas parlament. Man kan jämföra med Tysklands system med två kammare. Om dagens EU-parlament ersattes samtidigt vore det ett steg framåt, men knappast annars.

Som helhet handlar det om att använda krisen för att forcera igenom Europas förenta stater. Istället för att att backa och inse att euron är problemet ska den utveckling som nu sker göras oåterkallelig. Till en sådan utveckling kan vi i vänstern bara säga nej och blåsa liv i den gamla nej-sidan för att tvinga fram en folkomröstning i Sverige om förslagen blir verklighet.

Europaportalen och Aftonbladet tillhör de få som rapporterar i Sverige. Annars kan man läsa die Welt.

Nu drar den finska kareoken igång, säkrast att avsluta dagen nu.

 

 

16 reaktion på “Super-EU förbereds i tysthet

 1. Det är bara att hålla med. Bara sanna liberaler och vänstern är emot denna ”våldtäkt” på europas folk. EUSSR är snart här. Euron skall räddas till varje pris.
  Tyst är det i urvattnad svensk press, få kommentarer.

 2. Ja men så var det väl tänkt?

  Alla de som röstade på Eu ville ha en gemensam stat med delstater (som i USA) och samma valuta också. Man ville ha friheten att röra på sig inom hela Unionen. En gemensam Union utan gränser.
  Det ville väl de och snart är vi där med konsekvenserna man ser i dag. En till USA. En till NATO.

  Hur många är det som inte vill/ville ha det?

 3. @Elja…….vi fick aldrig rösta om Lissabonfördraget och det fälldes av Irland, Holland och Frankrike. Man tvinga igenom det ändå. Snacka om demokratiskt underskott.

 4. @Flute……….blanda inte in Klein och Friedman i det som händer inom EU nu. Det är inte relevant.
  Friedman förutsåg att Euron skulle krascha efter 10-12 år. Något som vi ser ske nu.

 5. Bertil: Jag drog bara parallellen till att makthavarna använder en kris till att passa på att genomföra åtgärder som ger dem mer makt.
  I övrigt är det ju olika typer av åtgärder i de olika fallen.

 6. Flute: Så tillvida är jag enig. Fördragsändringar är på tapeten och de baxas igenom utan referendum. Allt för att söka rädda den politiska prestigen med en kraschad Euro.
  EU går en dyster framtid till mötes och kommer att dömas stenhårt av marknaden.

 7. Snyggt att ni anmäler finansmarknadsminister Peter Norman till Konstitutionsutskottet för bristande uppföljning av AP-fonderna

 8. Jonas. På den här bloggen lägger du ut viktig information som inte kommer fram i vanliga media. Här har jag en fundering kring vänsterpartiets arbete i distrikt och kommuner.

  Min erfarenhet är att (v)på det lokala planet inte för ut information i media som handlar om EU t.ex. det du tar upp i den här tråden ”Super-EU förbereds i tysthet”. Varför är det så tyst om EU och dess verkan i distrikt och kommuner?

 9. Pingback: Glad Midsommar – den sista i självständighet före Machtübernahmung | Nemokrati

 10. när globaliseringens piska viner hoppar vi allihop
  om någon för en sekund tror att EU är något annat än ett led i att några få mäktiga globala maktcentra i fullständig kontroll är man bra blåögd.
  Att använda våra skattepengar för att betala för att vi själv fråntar oss vår egen valfrihet, ekonomi och makt kan bara anses genialt för dom men inte för oss andra, vi löneslavar som ska betala skiten på bekostnad av unga, sjuka och gamla, och de 10% arbetslösa som vi tydligen ska anse vara normalt.

 11. Nu ska vi komma ihåg en sak: omröstning om sverige skulle bli medlem i EU gällde BARA om Sverige skulle bli medlem eller inte. Ingenting annat. Detta sas mycket tydligt. Man skulle inte tänka på vad EU skulle kunna bli för det skulle folket ta ställning till allteftersom. Påstod de. De ljög! När de upptäckte att ekonomernas dikatur inte kunde införas utan motstånd så såg de helt enkelt till inte låta folket rösta alls. Notera också allt svammel om BIDRAG i miljardklassen till giriga bankdirektörer som levt av staternas medborgas BIDRAG i åratal. Nu har girigheten slagit till ännu värre. De vill ha mer. Eget ansvar tänker de inte ta. Bidra med de miljarder de öst över sig själva i bonusar är det inte tal om. OM nu banksystemet är så viktigt för staterna så ska det troligen ägas av staterna. Kan inte få ihop något annat i min skalle. Expropriering bör nog dammas av som tanke.

 12. Ja,…..idag sitter dom där och joddlar igen vid sitt möte för att lösa EUs problem med Euron och kraftig överkonsumtion, både privat och inte minst offentligt till svindyra välfärdssysten, allt på lånade pengar.

  Finns det någon sansad person som tror de lyckas? Inte jag i vart fall. Ju förr Euron skrotas dess bättre, men lösningen är inte isolation och sociala protokoll enligt Jonas. Det kommer dra oss än värre ned i skiten medan globalisering och öppna ekonomier växer så det knakar. Vem vill ha ett nytt Nord-Korea? EU verkar vara dödsdömt.

Kommentera