Sol och vind slår rekord – men inte i Sverige

Sitter på mitt kontor i riksdagen och förbereder kvällens möte i Enköping där jag ska tala om vänsterns svar på klimatkrisen. Inte minst ska jag presentera förslagen ur vår nya klimatrapport. Genom rätt klimatpolitik kan vi både minska våra utsläpp av växthusgaser och skapa tiotusentals nya gröna jobb. Samtidigt är det svårt att inte bli lite nedslagen av hur Sverige nu håller på och hamnar efter på grund av bristen på politik och investeringar från en regering som knappt verkar bekymra sig om klimatfrågan trots att utsläppen ökar. Allra tydligast är det kanske på energiområdet. Knappt något tror på den borgerliga energiöverenskommelsen och det saknas långsiktiga besked om hur vi ska få fart på investeringarna i sol, vind och biogas.

Sverige halkar nu efter. I Danmark sorsatsar man på alternativen, 2020 ska 80 % av elproduktionen ske med förnybara energislag varav 50 % med vindkraft. Spanien slog nyligen ett nytt rekord i elproduktion från vind då mer än 60 % av landets elbehov producerades med vind. I Tyskland investeras det enormt i både sol och vind. Mer än en miljon hushåll producerar el från sol och häromveckan slog produktionen av solel rekord med att producera motsvarande 50 % av Tysklands elbehov motsvarande 20 kärnkraftsreaktorer.

I Sverige ligger vi långt efter och regeringen verkar inte tro på den nya teknik som redan finns och blir allt mer konkurrenskraftig. Här diskuteras dyra kärnkraftverk som tar mycket lång tid att bygga. Denna bild bekräftades då jag och Jens Holm besökte energiforskning i Uppsala häromveckan. Det svenska företaget Seabased ligger långt framme storskalig vågkraft som enligt dem kunde producera 15 Twh (motsvarande ca två kärnkraftverk) per år bara i Sverige. Priserna verkar bli konkurrenskraftiga och en första anläggning liksom produktion är under uppbyggnad i Lysekil.

Vi besökte också forskare på Ångströmlaboratoriet som sysslar med solel. De bekräftar bilden av att Sverige halkar efter. Staten ger inte besked om villkoren för framtida investeringar. En enkel sak som nettodebitering så att den som skaffar solceller kan sälja sitt elöverskott införs inte. Istället hamnar tillväxten, jobben och investeringarna i andra länder där Tyskland är ledande. Jens Holm och Ilona Szatmari Waldau rapporterar också från besöket.

Den goda nyheten är att med en ny majoritet i riksdagen 2014 kan vi storsatsa på förnybar elproduktion. Sverige har unika förutsättningar att ha en helt förnybar elproduktion med all vår vattenkraft som stomme och reglerkraft.

 

13 reaktion på “Sol och vind slår rekord – men inte i Sverige

 1. Fan vad trött jag blir. Klimatångesten har bara ett syfte, d v s att skapa fler inkomster till staten via skatter. Vindkraft vadå????,….när Sverige står stilla under Sibiriskt högtryck o vi som mest behöver el. Vadå?

  Trolla med fingrarna Jonas………… om du kan.

  Vi har världens renaste el ändå framhärdar du. Vad är problemet?

 2. Mycket spännande Bertil, vad grundar du det påståendet på?

  Annars, mycket bra Jonas! Förstår inte regeringens politik på det här området (inte de andra områdena heller för den delen). Hur kan man vilja ha mer förnybarenergi och samtidigt inte gör något för att få det? Då vill man inte tillräckligt mycket…

  Ja, det är en god nyhet! Får hoppas att det fortfarande finns tid att gå på.

 3. Folket vill ha kärnkraft men det struntar våra folkvalda i. Vindkraften är dyr och subventionerad med sina elcertifikat och solenergi et klent alternativ på dessa breddgrader.

  Vi har ett moraliskt ansvar att städa upp efter oss och återanvända atomsoporna och dramatiskt reducera halveringstiden på hundratusentals år till hanterbara ca 500 år. Försök med 4-de generationens reaktorer är hittills positiva och löser Sveriges energiproblem för 300 år. Teknik o ovation har ALLTID varit människans väg framåt. Vi kunde bli en gigantisk nettoexportör av el om vi ville satsa.

  Tyskland föredrar nog ren el framför rysk gas och ett oberoende, men som sagt våra politiker sumpar allt i sin totala okunskap.

  http://blog.svd.se/ledarbloggen/2012/06/05/hur-manga-procent-kravs-det/

 4. Den 12 juni är det en stor Hangout på google plus, Det handlar om peace for one day , Jeremy Gilley är en visionär och han har åkt jorden runt med sitt budskap, träffat storheter som Dalhai Lama, kändisar som Angelina Joli…Vi säger här i Sverige att vi jobbar för fred och hur jag än letar finner jag ingen Svensk politiker som gör en insats…Jonas …jag lägger länken här och hoppas du nappar.
  https://plus.google.com/u/0/114229915466266170391/posts/KR2Bh4vjZgV

  Tack för att du ger mig hopp tillbaka för ett mänskligare Sverige
  Marianne

 5. @Bertil:
  Jag förstår att du gläder dig åt att det nu byggs kärnkraft i finland och att finland när den kärnkraften är uppstartad inte längre kommer att behöva importera el i från Sverige.

  Som vänsterpartist så är jag motståndare till kärnkraft och skulle naturligtvis hellre se att det inte byggs ny kärnkraft i Finland.
  – Detta trots att det innebär att det kommer att gå att stänga ner 3 svenska reaktorer när de finska reaktorerna startar upp.
  Det brukar exporteras el motsvarande 3 svenska reaktorer till finland.

 6. Bertil trollar.
  Denna diskussion har vi redan haft med Bertil många gånger.
  Sin vana trogen låtsas Bertil inte om det.

  Bertil kan ta och leta bland gamla poster här på Jonas blogg om det mot förmodan är minnet som sviktar. Där framgår det bl.a. hur mycket som går till subvention av vindkraft och det är inte särdeles mycket av den totala subventionen till förnybar energi.

  Den subventionen skall sedan ställas mot den nuvarande och eventuellt kommande kärnkrafts subventioner.

  Även Bertils eviga tjat om framtida kärnkraftverk, de som man hoppas finna kommersiellt tillgängliga runt 2030 har avhandlats.

  Bertils teknikpessimism gällande allt som inte är kärnkraft kontra Bertils ofantliga teknikoptimism för kärnkraft har också avhandlats.

  Det har ALLTID slutat med att Bertil står svarslös. För Bertil återstår då bara att rapa upp det han började rapa upp, alltså gammal skåpmat, och det är ju synnerligen patetiskt kommande från en gubbe i Bertils ålder.

 7. Simsalablunder, ….ingen kan bli svarslös mot dig. Dina ideologiska skygglappar utgör hindret från sunt förnuft. Du accepterar inte att att över 65% av befolkningen vill ha kärnkraften kvar. Men demokrati är ju ingen större grej för en kommunist.
  Ingen ny företeelse i säg, ni kommunister ”von oben”, vet ju alltid folkets bästa vilket inte dumskallarna och populasen förstår. De skall styras och begripa bättre av den starka staten som vet bäst.

  Historiens vingslag borde leda till eftertanke men det funkar inte på förblindade galningar. Jan Myrdal är ett bra exempel. Han såg inget, ville inte och förnekar allt. Massmord är en historisk nödvändighet för att nå målet. Skall du laga omelett måste du krossa ägg. Alla Kambodjaner hyllar denne profet.

  Simsalablunder,….i din värld vill jag inte leva. Nazism och kommunism är två grenar på samma träd. Kollektivismen är vår världs förbannelse. Åk till Prora och lär av historien. Exakt samma monumentalbyggen som i Stalins gamla Sovjet.

  https://www.google.se/search?q=prora&hl=sv&client=firefox-a&hs=haz&rls=org.mozilla:sv-SE:official&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=xoTPT8ubHfP24QSP9aTADA&ved=0CG4QsAQ&biw=1597&bih=739

 8. Läser just nu David Jonstads bok ”Vår beskärda del en lösning på klimatkrisen”. Koldioxidransonering framförs som lösningen. Det verkar vara en rättvis lösning. En läsvärd bok för er vänsterpartister som vill ha hjälp med att forma er klimatpolitik. Ni vill ha tips. Mitt tips är läs Björn Forsberg och David Jonstads böcker om omställning. De är mycket läsvärda och väcker nya tankar.

  Ja, nya tankar är förstås inte mer kärnkraft 🙂 Bertil hur kan du tro att man löser problem på samma sätt som man skapat dem?

 9. Jag blir schizofren: En av mina söner forskar på Chalmers där kärnkraftsintressenter betalar det mesta såvitt jag förstår. Det gläder mig förstås att det funkar för honom. Sandvik och Westinghouse vill ha reaktorinneslutningar av stål som är motståndskraftiga mot korrosion m m.

  Å andra sidan tror jag Sverige alltid ska följa i Tysklands fotspår vad gäller teknik och forskning för där finns de smartaste människorna. Tyskland vågade ta steget bort från kärnkraften, och de kommer att lyckas! Synd att Sverige inte hänger på. Liknar fadäsen med försäljningen av Scania till VW.

  För tio år sen läste jag klassisk fysik vid Ångström. Ett väldigt trevligt år. En grundläggande kurs, men en som jag minns med glädje.

 10. @Beril:
  Det kan väl inte heller vara något större problem att ersätta de minst 3 reaktorer som inte brukar fungera när det är som kallast på vintern med alternativ kraft som t.ex. Värmekraftverk och vindkraft.

 11. Gunnar,…vi får se vad som sker med EUs ekonomiska motor Tyskland och kärnkraft. Beslutet kan mycket väl rivas upp om några år. Det är inte kul att sitta i Putins knä med gasen via Östersjön som är den enda realistiska ersättningen för nuvarande när k-kraften stängs.

  I min enfald tror jag tyckarna mycket hellre skull köpa ren el från ett expanderat svensk kärnprogram med 4-degenerationens reaktorer. Råvaror (avfall) finns i massor i de flesta länder och inget nytt uran behöver brytas. Indien laborera med toriumreaktor och är väl redan förbi oss.
  Problemet med avfallet måste dock lösas. Vi kan inte ansvarslöst som de flesta politiker rycka på axlarna och lämna problemet till våra barn och kommande generationer. MP och V är mest ansvarslösa och populistiska. VAD SKALL VI GÖR MED DET HÖGRADIOAKTIVA AVFALLET?

  Inte ett vettigt förslag har jag sett och Jonas har nu chansen att komma med en solid gångbar lösning. Jag väntar med spänning, men det blir som vanligt en liten fingertutt och en massa osakligt svammel.

 12. Seabased skriver på sin hemsida att deras vågkraft levererar 5 kW/m i medeleffekt. Sveriges kust är ca 1900 km lång (från Haparanda i norr till Strömstad på övre västkusten). Om man skulle strunta i kostnaderna (det tycker jag inte man bör göra då vi ska ha råd med vård och omsorg också) skulle man kunna leverera en medeleffekt på 9 500 MW (lika mycket som vår kärnkraft ungefär) om man fyllde hela kusten med vågkraft (det går inte att ”klumpa” ihop vågkraftverk då de ”skuggar” varandra).

  Åtminstone jag vill inte ha så mycket skrot efter vår kustlinje (och säkert ingen annan här heller om ni ska vara ärliga)

  Läs mer om vågkraft här:

  http://www.inference.phy.cam.ac.uk/withouthotair/c12/page_73.shtml

Kommentera