Paul Lestander har lämnat oss

Paul Lestander dog för några dagar sedan, 86 år gammal. Den kände skogsarbetaren och vänsterprofilen från Arjeplog var ledande kommunpolitiker och även riksdagsman för Norrbotten under många år. Han gick med i ungdomsförbundet redan på 1940-talet och var politiskt aktiv ända fram till våra dagar.

Mest känd var Paul för att han var en av de verkliga ledargestalterna för den stora skogsarbetarstrejken 1975. Strejken var en av de största och viktigaste i modern tid i Sverige. Strejken bröt ut i Norrbotten och spred sig snabbt till Västerbotten och vidare söderut. Den gällde inte bara lönen i sig utan även att bli av med ackordsarbetet för att få mänskligare arbetsvillkor. Strejken var inte vild då avtal saknades, men hade inte stöd av skogsarbetarförbundet. Paul var en av strejkens organisatörer. Flera mycket stora strejkmöten organiserades i norra Sverige. Strejken spred sig söderut och förlamade snart stora delar av skogsindustrin. De strejkande höll ut i tio veckor utan att få tillgång till förbundets strejkkassor. Insamlingar till de strejkande ordnades med bidrag av enskilda och lokala fackföreningar. Strejken slutade i något som kan beskrivas närmast som total seger för de strejkande och deras krav. En viktig seger för svensk arbetarklass. En av de som gjorde segern möjlig var Paul Lestander. Nu har denna fina vänsterpartist somnat in för gott. Tack för allt du gjorde Paul. Läs mer i PT

Idag kom det väntade beskedet att Cloetta lägger ner Läkerolfabriken i Gävle. Detta trots att fabriken går med vinst. De anställda har kämpat för sina jobb, men riskkapitalisterna som äger företaget tror att de kan göra mer profit genom att flytta tillverkning. Jag kommer inte att vara den ende person som nu väljer att bojkotta företagets produkter. Läs mer i GD

En reaktion på “Paul Lestander har lämnat oss

  1. Pingback: Anna Hövenmark » Begravning.

Kommentera