Greklands svältkur fortsätter

Det grekiska valet slutade med en knapp seger för högern i Ny Demokrati. Trots vänsteralliansens Syrizas starka valframgång och ett resultat på 27 % så räcker det inte till. Nu lär det bli högern som bildar regeringen tillsammans med socialdemokratiska PASOK. De två partier som har styrt Grekland i krisen och som inte har förmått skapa moderna ekonomiska och juridiska strukturer ska nu styra vidare. De står för att fortsätta den åtstramningspolitik som EU kräver och som har bidragit till en usel ekonomisk utveckling i landet. Problemen för landet fortsätter och den redan katastrofala situationen med fattigdom och arbetslöshet lär förvärras ytterligare. Men för EU är det viktigaste att rädda euron och undvika bankkollapser.

EU har spelat en ganska ful roll inför valet. I mer eller mindre öppna ordalag har man hotat med att lämna grekerna vind för våg om de inte röstar som unionen vill. Om man röstade på högern skulle det däremot vara möjligt att lätta lite på de ekonomiska krav som nästan alla inser ändå inte kommer att klaras av. EU har redan tvingat grekerna att ändra grundlagen så att betalning av landets skulder till EU ska gå före den egna befolkningens behov.

Så har man sparkat tomburken nedför gatan en bit till. Den akuta krisen har bara skjutits upp men lär snart ta fart igen i länder som Cypern, Spanien och Italien. Den nya regeringen i Grekland kan dessutom bli kortlivad.

Trots valförlusten imponerar Syrizas resultat. Partiet har växt från att vara ett litet parti på några procent för ett par år sedan till att bli en avgörande politisk kraft i Grekland. Väljarna har strömmat från PASOK till Syriza, men det är också intressant att se hur det dogmatiska kommunistpartiet KKE gör ett uselt val när väljarna röstar på en modern vänster istället för partiets sekterism. Syrizas tid kommer nog så småningom.

Själv är jag övertygad om att Grekland skulle behöva lämna euron, få en skuldnedskrivning och hjälp med investeringar över en besvärlig övergångsperiod. Men mycket lite tyder på att EU förmår ompröva sin misslyckade politik. Paul Krugman förklarar i NYT varför Greklands kris är en direkt följd av euron.

Den svenska debatten är fortfarande full av moralism och nationella stereotyper gentemot krisländerna i södra Europa. Självsäkert utropas att den svältande måste fortsätta banta. Det skymmer sikten för de verkliga utmaningar som vi står inför.

Läs mer i ekot, DN, Aftonbladet och Expressen samt min egen analys i Aftonbladet

7 reaktion på “Greklands svältkur fortsätter

 1. Pingback: Rundgången i Grekland – Ett vinnande lag – Ny Demokrati och Pasok? | Nemokrati

 2. Verkligt obehagligt hur avdemokratiseringen fortskrider i EU. Merkel lägger sig i både grekiska val och franska presidentval genom att tala om för väljarna hur de ”måste” rösta ”rätt”. I Sverige inför ”Die Grosse Koalition” socialmoderaterna nu också militariserad polis och säkerhetspolis med ytterligare befogenheter att övervaka medborgarna och utsätta dem för hemlig åsiktsregistrering genom att shoppa spaning i FRA:s Titan. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5156041 Medan till och med Herman Lindqvist gullar med de ”nationella” http://ulfbjereld.blogspot.se/2012/06/herman-lindqvists-medverkan-i.html

 3. Hej Jonas, tror du att Syriza på allvar skulle kunnant genomföra sina frikostiga vallöften om de vunnit? Den grekiska statens utgifter riskerade med detta program att öka vad jag förstår.

  Finns det några punkter i Syrizas program som du personligen och/eller Vänsterpartiet finner tilltalande och som ni kan tänka er att ”låna” in till svensk politik?

  Tyvärr så tror jag själv att Grekland måste antingen interndevalvera kraftigt eller lämna euron.

 4. Hej Jonas!

  Var hittar man din broschyr om Eurokrisen som jag tror gavs ut som en del av Röda EU-fakta. Hittar den inte på partiets hemsida.

  vänligen
  Daniel

 5. Hej

  Vi kan notera att Stefan Löfvén hälsar Ny Demokratis ”valvinst”. Precis som Merkel, ECB, Rajoy, Reinfeld och alla andra som ser som sin viktigaste uppgift att rädda det kapitalistiska systemet, vill Löfvén ge de svindlare som försatt Grekland i sin nuvarande kris, nytt förtroende.

  Ännu ett gott skäl till att INTE vilja sitta i en regering som leds av den mannen…

 6. Dessa väldiga svängningar mellan höger och vänster mellan valen gör mig väldigt skeptisk. Hur är det möjligt att ändra sig så drastiskt på så kort tid? Var finns den politiska övertygelsen? Det är för mig uppenbart att om inte Grekland får lösa sina problem på egen hand kommer det att bli svårare och svårare att dra sig ur den stora krisen. Emellanåt är det folket som får betala med ytterligare försämrade villkor och större skepticism mot politiken och politikerna i landet. Är det någon som har nämnt hur valdeltagandet har varit? Jag säger bara låt Grekland gå ur EU och klara sig själva för att åter få sin suveränitet. http://www.gabard.se/?p=60

Kommentera