För tusende gången

Jo, nu har det blivit ett tusen blogginlägg skrivna. Det trodde jag knappast när jag startade min blogg hemma vid köksbordet i Brooklyn för några år sedan. Sedan dess har mycket skett. Det har varit roligt att blogga och jag har fått en liten fast läsekrets som jag vet brukar gå in regelbundet och läsa. Idag brukar antalet besökare pendla mellan 500 och 1 000 per dag. Ju oftare jag skriver, desto fler läser förstås. Jag vill gärna ha era synpunkter och reaktioner.

Allra flest besökare på en dag, uppåt 5 000, fick sidan den dag då Håkan Juholt avgick. De inlägg som är mest lästa har handlat om europakten och pensionsålder. Jag har fått runt 5 000 kommentarer till mina inlägg, särskilt tack för dem. Argaste debatten i kommentarsfältet uppstod när jag hade skrivit om Rättvisepartiets splittring och debattörerna rök på varandra så rejält att jag fick ta bort rätt många inlägg. Jag är också glad att så många har velat läsa sidorna om Brooklyn och om mina böcker.

Men bloggen har tapppat lite av sin roll. Jag har haft svårt att hinna skriva och Facebooksidan har delvis tagit över som kanal. Den har fler besökare och blir lite mer levande. Därför tänker jag göra om den här bloggen i grunden före hösten. Tanken är att den ska få mer färg och bilder. Den ska berätta mer om vad jag gör och blanda rapporter från möten med egna skrivna texter och artiklar. Kanske kommer jag också igång med twittrandet i samband med det.

Idag hade jag tänkt skriva om hur bemanningsföretagen breder ut sig och ersätter fast anställda på allt fler ställen. Vi ska vara utbytbara och flexibla. Företagens makt ökar medan de anställdas minskar. Nu har denna utveckling även nått min gamla arbetsplats Volvo lastvagnar i Umeå där kraven på att ta in bemanningsföretag har skapat en rejäl konflikt med de anställda om arbetstiden. I fredags uppstod en vild strejk på fabriken på grund av missnöjet. Läs mer i VK.

23 reaktion på “För tusende gången

 1. Det låter strålande! Det viktigaste tror jag är att det även i fortsättningen, på din nya blogg, kommer att finnas utrymme för dessa heta debatter mellan läsarna som reagerar på det du skriver!
  Ha en riktigt skön sommar,

  Sofi

 2. Hej,

  Först vill jag säga att du skriver väldigt bra, men att det ibland är för långa inlägg. Det hade vart kul, som du skriver, med lite mer bilder och vad du gör på jobbet.

  Sedan kan jag sakna mer vardagliga saker på ”gräsrotsnivå” som t.ex om arbetslösheten, a-kassan, fas-3, sjukförsäkringen osv. Det som berör så otroligt många. Villkoren blir sämre och vi måste ställa krav och göra våra röster ännu mer hörda. Alla vill veta vad som händer i regering och riksdag i dessa frågor och hur man ska kunna ”ställa allt tillrätta” när det blir regeringsskifte 2014. Jag skriver när, för om är inget alternativ!

  Vänstern måste stå upp ännu mer för de utsatta i vårt samhälle så väljarna vet vad de ska rösta på.

  Lycka till och ha en fin sommar!

 3. Det viktigaste med Vänsterns politik är att den är rakt igenom solidarisk och värnar om den svagare människan, en stark motpol mot de kapitalistiska krafter som styr samhället idag!
  Vi måste få människor att förstå att det som gynnar samhället i stort är att alla har samma villkor vad gäller utbildning, sjukvård och äldreomsorg. Dessutom ska vi arbeta för en framtid som är energisnålt och miljövänligt.

 4. Fortsätt vara du i frågorna om arbetsrätt och miljö. Vi har fått medlemmar i Landskrona som nu gått med tack vare ditt första tal efter kongressen. Du gör ett stort avtryck hos många. Hoppas vi kan hålla jämna steg med dig ute i partiföreningarna. Valet 2014 kommer att bli ett bra val för oss om inte tidningarna börjar en hat attack mot oss av rädsla. Vi är dem som kapitalisterna fruktar och därför anfaller. Tack för en bra blogg. Gärna lite färg och foto ibland 🙂

 5. Gratulerar till ett framgångsrikt bloggande under dessa år. Jag tror att den nya inriktningen på bloggen är riktig. Det jag har saknat mest under dessa år är bilder.

  Jag ser fram emot att se mer av din nya blogg. Tveka inte att höra av dig om det är något jag kan hjälpa till med.

 6. Överarbeta inte bloggens utseende, det behövs inte. Det viktiga är dina texter! Är man intresserad av att ta del av dina tankar, går man in och läser, oavsett om det finns bilder eller inte. Din FB-sida med korta (personliga) kommentarer och länktips är jättebra!

 7. Jag följer din blogg. Den kritik jag kan komma med är att det kan vara litet för långa texter. Å andra sidan brukar texter, rent allmänt, på Facebook vara ofullständiga på grund av att de är för korta.

  Bilder och personlighet är aldrig fel. Kör hårt.

 8. Facebook och Twitter har sina fördelar men bloggarna behövs, inte minst för lite längre texter där vi utvecklar våra argument. Vänstern behöver fler bloggare och nu när Bloggvänstern är nedlagd vore det bra om vi kunde samla våra bloggare på Vänsterpartiets hemsida, så som Moderaterna gjort med sina bloggare. Personligen tycker jag att skrivandet är viktigt eftersom det är en sorts kunskaps- och argumentationsutveckling.

  Ett sätt att få fler besökare till din blogg vore att lyfta fram den på partiets hemsida, till exempel genom att ta in den som ett RSS-flöde på din avdelning på partiets hemsida. Jonas Wikström har skrivit om bloggarnas betydelse: http://jonaswikstrom.blogspot.se/2012/04/fler-maste-blogga.html

  Jag tror vi skulle kunna utveckla partiets nätarbete. Nätverket ”Vi tar kampen”, de korta filmerna som presenterar vårbudget och klimatrapport och de kampanjsajter som gjorts är goda exempel. Vi kan producera våra egna media: text, bild (både fotografi och film) och ljud. Kolla till exempel på det Jöran Fagerlund gör: http://pamflett.wordpress.com, http://www.youtube.com/user/fagerlundjoran.

  För oss medlemmar är det både roligt och viktigt att kunna följa våra företrädares arbete. Det är ett sätt att få en mer synlig och närvarande ledning. Jag tror att det är positivt för sammanhållningen i partiet.

 9. Tycker att det du skriver antingen det är böcker, blogg. Facebook eller debattartiklar, är mycket läsvärt. Jag tycker också att den framtida inriktning du planerar verkar bra, och vill därför bara skicka med ett varningens ord: Överarbeta inte, det är dina synpunkter vi läsare är intresserade av. (Din tid ska räckatill mycket)

 10. Tack för en bra blogg, men lägg inte in bilder bara för sakens skull. Ska det vara en bild tycker jag att den ska fylla en funktion. Mer färg behövs inte heller, tycker jag – jag gillar din bloggs rena design. Det viktigaste som jag ser det är ändå dina texter – det du skriver.
  P.S. Din Facebook-sida har jag nyss upptäckt och den är också bra.

 11. Tror det är väldigt viktigt att du utvecklar bloggen såsom aviserat och även blir aktiv på twitter. Känns viktigt också att man känner anknytningen till Vänsterpartiet (ev också andra org) och de konkreta förslagen som drivs av olika andra partiföreträdare med länkar till artiklar, youtube-klipp m m.

 12. Lite mer personligt, små vardagshändelser, vad som driver dig, ackompanjerat av lite bilder. Inte så långa mastodonttexter utan mer av lite kortare dagsreflektioner från dina träffar med ”vanliga” människor. Det tycker jag skulle vara intressant. Och begränsa kommentarerna till 500 tecken!

 13. Jag tycker inte blogginlägg kan vara för långa. Det fordras olika mycket utrymme beroende på innehållet. Man kan inte ersätta med FB och twitter, utrymmet finns inte där. En blogg kan också vara ryktbar underlag för ett bokmanus, eftersom många bra ögonblickstankar hamnar där. Har du tid och ork så vore det ju för allas bästa om du kör tusen till, så tar vi en ny funderare då. Du är bäst, Jonas! Du och Ulla Hoffman var mina ledstjärnor i det politiska arbetet, liksom min fina mentor Ola Arheimer.

 14. Ber om ursäkt för alla felskrivningar som min s k smartphone har bidragit med. Hoppas något varit begripligt.

 15. Tack Jonas att du orkar blogga också.
  Vi som inte gillar twitter eller facebook, vill också ha information och bli delaktiva i debatten.

  Övrigt håller jag med Yvonne Lindström.

 16. Hej!

  Jag har funnit mycket läsvärt på din blogg. I motsats till några kommentarer här så tycker tvärtom att just bloggen kan vara lämplig för lite mer eftertänksamma texter och grundläggande analyser avbrutet med lättare läsning med lite bilder vardagen. Kort texterna hör hemma i andra kanaler som fejset och twitter och mediabits. Men som EvaBritt Svennson också sa, ta inte i för mycket, du ska hålla sträckan ut och valåret blir tungt.

 17. Din blogg är otroligt viktig för mig som bor i utlandet. Likaså dina Facebook-kommentarer. Jag menar att det varken behövs mera färg eller bilder, men självklart kan ett ansiktslyft vara bra, men som sagt, definitivt inte nödvändigt för min del.

 18. Bra initiativ!

  Jag skulle egentligen bara önska två saker framöver:

  1. Ordna en plattform som tillåter ”hierarkiska” repliker, dvs att replik på en kommentar hamnar ”indenterat” under denna – det skulle göra debatten lite tydligare att följa.

  2. Skulle gärna se dig delta lite mer i debatten under dina artiklar – jag förstår att du måste prioritera din tid men tror att forumet skulle bli mer levande om du ibland deltog lite mer…

  Färg, bilder eller typsnitt (så länge läsbart) är i sammanhanget egalt – det är innehållet som räknas (från min horizont) även om jag förstår att det kanske finns någon som tycker annorlunda.

  Lycka till och se till att kanalisera din energi där den gör mest nytta!

 19. Har ögnat igenom kommnetarerna… Har aldirig upplevt dina texter för långa eller tänkt tanken: det skulle vara bra med lite bilder också. Tycker du över lag tar upp intressanta och viktiga frågor och skriver och argumenterar väl. Gillar att läsa om möten och annat kring dina resor runt om i landet, kanske du skulle skriva lite mer om sånt.

 20. Att en text är lång är inget hinder. Avgörande är vad texterna avhandlar där intresset varierar för olika läsare. Det senare är ju självklart.

  Från min tid i grundskolan vet jag att texter/talande inte får vara för långa och det är förståeligt då vissa unga är så splittrade av olika skäl. Vuxna däremot anser jag bör klara långa texter om ämnet berör dem. Eländigt med tidningar som Metro med artiklar på 4-8 meningar eller debattprogram i tv o radio där man bryter för att dra igång nya ämnen. Tidsandan? Ett exempel på en sån programledare i radio är Louise Epstein. I hennes fall tycks ‘kringkunskapen’ låg och därför blir nivån på frågor och förmåga till analys alldeles för grund dessutom.

 21. Jag tycker om att läsa din blogg Jonas, pga att dina texter är så läsvärda, analytiska och reflekterande. Jag är ingen vän av varken facebook eller twitter. Det är dina texter som är viktiga, och jag är glad så länge du orkar och har tid att dela med dig av dina tankar till oss läsare av din blogg. Önskar dig en skön och avkopplande sommar.

 22. Jag tycker om din blogg Jonas. Det är din text, dina åsikter och ditt sätt att framföra ditt budskap på som ger mig hopp om framtiden.

  Har sett dig i debatt på Tv också och eftersom du är så verklighetsförankrad så inger du trygghet och hopp. Jag önskar och hoppas att så många som möjligt röstar Vänster vid vårt nästa val.

  Ha det riktigt bra nu och jag skriver samma som en annan skrev. Lycka till nu och var rädd om din energi för du behövs verkligen.

 23. Det blir en kritisk reaktion från mig om vad jag tror. Jag tror att de flesta som läser din blogg är lik dig inte bara politiskt utan ”språkligt” och det blir nog ganska smalt då och inte så bred läsarkrets som det skulle kunna vara.
  Jag tycker politik är intressant, jag tror mig dela dina åsikter och jag gillar att läsa och har inga problem med långa texter men tyvärr (jag vill inte att det är så) så är din blogg lite för ”torr” och då orkar oftast inte läsa vad som står fast jag vill.
  Jag tycker att det behövs något som fångar och fängslar mer och jag tro inte att det behöver vara bilder utan lättsammare språk (nått som fångar starkt från rubrik till första meningen) men sedan att texten handlar om samma ämnen som nu bara ”enklare” samt varvat med mer personliga texter som du är inne på, om vad du gör etc.
  Så jag tro nog att varvat och brett är nog bäst, så läser man det som faller en i smaken och hoppar det man inte gillar. Men breddar du bloggen bör det blir fler läsare allt som allt men inte på varje inlägg..
  Men det skulle säkerligen få dina trognaste politiska läsare att tycka att det kanske blir oseriöst?

  Så kanske är det bäst med att börja med frågan, vem vill jag skall läsa detta? Vem skriver jag till (eller bara för mig själv)? Vill du att de som inte är så politiskt insatta skall återkomma till din blogg och bli nyfikna eller vill du att de som redan känner till det du skriver om skall läsa?
  Jag tänker spontant att det vore väll bäst att fånga de som inte är så insatta, de som inte orkar med ett avancerat språkbruk, de som inte redan röstar vänster helt enkelt? Men det kanske blir för oseriöst inför ”proffsen”? För så är de nog, är man inte politiskt insatt så avskräcker nog bloggen och lever mer upp till att politik är tråkigt för de som inte ”upptäckt”, tyvärr.

Kommentera