EU – som en fisk utan cykel

Jag har suttit och skrivit på min bok hela dagen. Men nu framåt kvällen är det dags att uppdatera sig lite om den europeiska dramatiken. Toppmötet i Bryssel mellan EU:s ledare kan nog bli väl så dramatiskt som fotbollens möte mellan Tyskland och Italien i Warszawa. Sannolikt kan spelet blir fulare och det bli mer grinig stämning i Bryssel, för de dåliga tecknen hopar sig för EU.

Den ekonomiska krisen är rejält akut med skenande räntor för Spanien och Italien och böner om nya räddningspaket till Cypern och Spanien. Grekland verkar få lite andrum i kraven nu när det deras väljare röstade ”rätt” enligt Bryssel. Men inget tyder på att de gamla makthavare som förde Grekland in i krisen ska klara av att vända landets långsamma katastrof.

Jag tror sällan att jag har sett ett så oenigt EU som nu. EU-kommissionen, ECB och rådets permanenta ordförande har inför mötet presenterat extremt långtgående krav på att EU ska kunna ändra i statsbudgetar, lägga sig i skattesystem och ta över kontrollfunktioner över banksystemen med en gemensam bankakut. Tanken är att det ska öppna vägen för euroobligationer. Helt stilenligt kastades dessa förslag fram någon dag före mötet utan öppen debatt eller demokratisk förankring. Det är en parodi på demokrati såväl till form som innehåll. Till och med moderater och socialdemokrater i riksdagens EU-nämnd surnade till rejält och uttalade sig tydligt negativt. De som annars brukar säga ja och amen till det mesta som kommer från Bryssel.

De politiska motsättningarna är hårda inom EU och inom många medlemsländer. Det är inte lätt att sälja in förslag som att man ska ösa ännu mer pengar rakt in i bankerna. I Nederländerna väntas val i september och EU-frågan står i centrum i valdebatten. Inte minst är det vänsterpartiets motsvarighet SP som står för EU-kritiken. Det var också de som anförde nej-sidan när landets väljare röstade nej till EU-konstitutionen 2005. Nu kan SP bli landets största parti, gissningsvis kommer andra partier att anpassa sig till deras EU-kritik, något som delvis redan sker. I fler länder växer kritiken. Om så dramatiska förändringar ska genomföras kan det krävas folkomröstningar inte bara i Irland utan även i andra länder.

En maktkamp pågår mellan EU-kommissionen som med rätta har tappat i anseende och de stora medlemsländerna med Tyskland och Frankrike. På deras kant pågår ett arbete mellan tio utrikesministrar under ledning av Tysklands Westerwelle om att stärka EU:s makt med mer överstatlighet, gemensam armé och direktvald president. Krisen ska användas för att ge EU mer makt. Flamman skriver om saken.

Problemet är att inget av dessa spår löser EU:s akuta problem. Dels handlar det om år av osäkra förhandlingar innan förslagen kan bli verklighet. Men framförallt löser det inte de helt akuta problemen men stora förluster i bansektorn, usel konkurrenskraft och skenande räntor för flera EU-länder. Grundproblemet som EU vägrar erkänna är en valutaunionen som helt enkelt inte fungerar. Förslagen fokuserar på fel saker, det är som att vilja lösa problemen genom att ge en cykel till en fisk.

Varför gör inte EU mer för att få ordning på banksektorn och låta dem bära sina egna förluster? En viktig förklaring till det ges i en annan text i dagens Flamman skriven av Stellan Hermansson. Bankkapitalet utformar unionens politik på området. Då är det inte konstigt att regelboken skrivs till finanskapitalets fördel. Det är ännu ett gott argument för att vi inte ska ge upp självbestämmanderätt på det området.

Min gissning är att EU inte kommer fram till så mycket på detta möte och att den ekonomiska krisen fortsätter att köra ifrån EU:s förmåga att agera politiskt. De verkliga motsättningarna är för stora och oviljan att skriva under en blank check för att betala krisen enorma kostnader ökar. Det är mycket begripligt. Om nya steg tas mot att ge EU mer makt så är det rimligt att de tas enbart av euroländerna. Vi har röstat nej till valutaunionen och de ska respekteras. Om Sverige skulle omfattas av de omfattande förändringar som det nu skissas på så är det rimligt att det blir en folkomröstning om saken även här.

Euron och EU:s vilja att centralstyra har blivit en katastrof för miljoner européer som får betala med fattigdom och arbetslöshet. Det kanske är dags att lära av det och inte göra ont värre.

Läs mer i SvD, ekot och Europaportalen

10 reaktion på “EU – som en fisk utan cykel

 1. Tyvärr lär sig inte borgarna som det ut som, de lär ju inte ens om när det blir fascistdiktaturer som ett resultat av utsvältningspolitiken. För kapitalet fortsätter att håva in vinster även då…
  Jag är lite lack på borgarklassen faktiskt, för då och då har även jag pratat med vettiga människor som röstar borgerligt, var finns de i allt detta?

 2. Jag gillar det du skriver men jag skulle önska att du hade större mer läsvänligt typsnitt, min ögon är inte på topp längre men det är det som finns bakom. mvh Bengt

 3. Äsch, inte kan man låta bankerna gå omkull. Det finns ingen politiker som skulle våga. Tänk såhär: bankerna behöver bara ha ett par procent egna pengar för att skapa nya lån mot säkerhet – i Sveriges fall bostäder. För bara ett par år sedan kunde bankerna låna ut pengar till länder helt utan egen säkerhet eftersom länder alltid förväntades kunna betala skulderna genom att beskatta befolkningen. Banken har inga pengar så när det är dags att betala måste banken packa ihop säkerheterna till en obligation. Banken går sedan till en institution som har mycket pengar att förvalta t ex pensionsbolag eller försäkringsbolag och lånar pengar med obligationen som säkerhet. Så om bostadsbubblan spricker eller Grekland, Spanien, Italien, England och Frankrike defaultar och bankerna går omkull så förlorar pensionsbolagen pengar, och vanligt folk förlorar sina pensioner. Det här vet både politiker och banker, så bankerna och den s.k marknaden dikterar politiken.

 4. Pingback: Tyskland drar in Sverige i sin EU-diktatur och det sker med regeringens goda minne | Nemokrati

 5. Mycket väl sammanfattat Jonas. Men hur få S-ledningen att också fatta detta. Snart får de väl svälja förtreten över sitt EU misstag och komma till sans! Först släppa marknadskrafterna fria och sedan påstå att samma marknad är en bra tjänare men en usel herre. Ja jösses!

 6. Jonas du skriver. ”Euron och EU:s vilja att centralstyra har blivit en katastrof för miljoner europèer som får betala med fattigdom och arbetslöshet. Det kanske är dags att lära av det och inte göra ont värre.”

  På den här bloggen delger du, Jonas, viktig information kring vad som händer inom EU. Men informationen når inte ut till den stora massan. Därför undrar jag varför det är så tyst i distrikten och bland vänsterns lokala politiker när det gäller EU? Varför sker det inga utspel i media och på lokal nivå? Varför ordnas inga debatter i frågan? Är de lokala politikerna okunniga i frågan eller struntar de helt enkelt i att V sagt nej till EU?

  Jonas: Vad har du för syn på detta?

 7. @ Seppo Laine:
  Som varandes del i borgarklassen får jag faktiskt för en gångs skull hålla med lite. Tro det eller ej, men även jag tycker att det är märkligt att vinster privatiseras, samtidigt som förluster socialiseras. Som småföretagare lever jag inte på de villkoren, det kan bara de stora drakarna komma undan med. Men vad fan gör en liberal som jag – det finns ju inte ett borgerligt alternativ att rösta på som EU-skeptiker?

 8. Pingback: Spelmissbruk – Den jobblösa tillväxten och Kapitalackumulationen bailas ut en gång till | Nemokrati

 9. Det finns fler problem – viktigast kanske att EU-politiken konsekvent gynnar spekulation framför produktion. Eller finanssektorn framför realekonomin. Medan Kina och Indien lika konsekvent gynnar produktion framför spekulation. Inte konstigt att alltmer av världens produktion flyttar över dit.

  På lång sikt gör det oss till u-länder. Men det hörs förvånansvärt lite diskussion om detta. Bara några udda ekonomer som Michael Hudson och Erik Reinert och emellanåt Martin Wolf i Financial Times. Men de verkar inte ha nån publik i Sverige i alla fall.

 10. Pingback: Ondska på grund av Blind tro snarare än på grund av Blind lydnad | Nemokrati

Kommentera