S hycklar om socialt protokoll

EU behöver ett socialt protokoll i sitt fördrag. Med ett sådant skulle effekterna av löntagarfientliga domar som i Laval och Vikingfallen kunna upphävas. Löntagarnas sociala rättigheter skulle inte längre underordnas företagens fria rörlighet som idag. Social dumping skulle stoppas och alla som arbetar i Sverige, även de från andra länder, skulle kunna garanteras samma rättigheter och kollektivavtal. Ett socialt protokoll skulle vara ett effektivt motmedel mot den högerpolitik och de attacker på fackliga rättigheter som EU påtvingar länder. Det krävs att protokollet skrivs in i EU:s fördrag för att det ska ha full rättslig verkan och kunna styra över hur direktiv om exempelvis utstationering tolkas.

Därför var det helt logiskt att LO och Socialdemokraterna nyligen deklarerade att de kräver ett socialt protokoll vid nästa fördragsändring i EU. Vid sådana ändringar har varje land, dvs även vår riksdag, vetorätt och därmed en stark förhandlingsposition. Vänsterpartiet har självklart samma åsikt.

Nästa fördragsändring debatteras och röstas i riksdagen idag. Den handlar om stabilitetsmekansimen ESM och är en mindre förändring i fördraget. Det kan dröja många år innan nästa chans att få ett socialt protokoll kommer. Vänsterpartiet har lagt ett förslag om att fördragsändringen ska villkoras med ett socialt protokoll. Socialdemokraterna verkar rösta emot det förslaget. Det kan tyvärr bara sammanfattas i ett ord; hyckleri.

5 reaktion på “S hycklar om socialt protokoll

 1. Vi vill ha ett socialt protokoll men inte nu.

  Anna Kinberg Batras förtjusning över (S) ställningstagande gick inte att ta miste på. Hon tog verkligen chansen att visa hur lika de är. Väldigt pinsamt för (S). Detta visar än mer att (S) är en lightversion av Alliansen. Det finns en gemensam politik och det är EU:s. ”EU är vår politik” sa Carl Bildt. Ändå tror folk att (S) kan och vill föra en alldeles egen politik. De har bara inte funnit sig själva än 🙂 Folk undrar vad konstigt lika de är Alliansen. Ja hur ska de kunna vara annat EU frälsta som de är. MP talade skickligt klimatpolitik. Ja, skickligare än någon annan. Men det ekade tämligen ihåligt. Mycket snack lite verkstad. De kallar sig ”EU kritiska,” men beter sig mer och mer som EU tillvänjda.

  Ulla Andersson var tydlig och skötte sig väldigt bra. Hoppas folket förstår hur bra hon var.

  Anna Kinberg Batra verkade vilja ge det svenska folket dåligt samvete för att vi står utanför. Vi skulle kunna göra så mycket, men nu så är det så här. Lite av en ”dumstrutvarning” till ”Reinfeldts” sovande folk. Faktum är att även (SD) var tydliga. Det går som de sa ut på att skrämma det svenska folket till att så småningom rösta ”rätt”. Det är ett psykologiskt ”bra” grepp att spela
  på människors skuldkänslor om/när allt till sist kollapsar. För kollapsar gör det. Huruvida Anna Kinberg Batra gör det medvetet eller inte ska vara osagt. Men hon gjorde det med ett leende på läpparna. Istället borde hon tacka det svenska folket, vilka är hennes uppdragsgivare. Det är folkets talan hon bör föra. Men det är upp och nervänt i skenet av ”demokratin.”

  Istället för att vara upprörda över (SD) så borde vi se att det är de andras misslyckande som bjudit in dem. De plockar poäng hela tiden. Tyvärr!

 2. På 1 maj gick Transport i Halmstad med banderollen ”Löntagarmakt i EU: Vi kräver socialt protokoll NU”, just utifrån kravet att villkora ett ja till fördragsändringen med detta. Framför ställde en karl (en numera pensionerad lokal höjdare i partiet hörde jag senare) upp med en EU-flagga bredvid de röda fanorna. Inte helt populärt i Transport-leden. Hallandspostens bild är enligt min mening en ganska lysande illustration av ämnet.

 3. Så här såg Sossarnas debattdeltagare, Krister Björck, på saken ett par timmmar efter att han anklagat Ulla för att vilja bygga ett ”gammalt Albanien, eller nytt Kambodja”

  ”Problemet uppstår när V låter sig representeras av en person som saknar kunskap om frågan som debatteras och dessutom inte kan sitt eget partis politik. Det är naturligtvis helt oacceptabelt i en riksdagsdebatt. Sen har du fel om att LO står bakom V:s politik. Det är vi socialdemokrater som står bakom LO i denna som i andra frågor.” (………….)
  ”Jag är mer insatt i V:s politik än den representerar dom i debatten. Vad vet du själv om V:s politik?”

  Själv tror jag nog att Ulla är hyfsat insatt i (v) politik.

 4. Pingback: Hur rimmar ett ”Europas Förenta Stater” med stängda inre gränser? | Nemokrati

 5. Vi måste få folket att vakna och det gör vi inte med att sinsemmellan inom V diskutera vad som händer.
  Glöm inte Reinfeldts bok Det Sovande Folket för soverdet är vad svenskarna gör. De läser bara rubrikerna (från Aftonbladet) och hur kloka blir de av det? Totalt indoktrinerade!
  Är det helt omöjligt att starta en ny tidning som inte är styrd av borgarna? Och det snarast möjligt, helst igår.

  Citat: Europa blir ett fängelse som både flyktingar och medborgare är instängda i (alltmedan de rika flyttar både sig själva och sina bailoutstillgångar till Schweiz). Och i Grekland misshandlar kriminella, nazistiska politiker redan sina politiska motståndare svårt – i tv-studion genom att slå dem hårt i ansiktet (f d boxare numera nazipolitiker i Grekland går till grov attack mot två kvinnliga politiker). Mer tyskbeordrad svältpolitik lär förvärra läget ytterligare.
  Till eventuella kvarvarande demokrater i riksdagen säger jag: Ser ni inte vad som håller på att hända? Det är en tvångsupprepning av 30-talets tyskledda diktatur som Merkel nu försöker konsolidera. Och hon understöds av Borg och Hamilton. GÖR NÅGOT!!!
  http://komigenuva.wordpress.com/2012/06/08/hur-rimmar-ett-europas-forenta-stater-med-stangda-inre-granser/#comments

Kommentera