På Ung Vänsters riksting

I morse vaknade jag upp när nattåget från övre Norrland rullade in mot Stockholm. Jag fick en stund över med DN och kaffe innan dagen började. I bladet hittade jag en alldeles utmärkt  artikel på debattsidan om hur det fria skolvalet har inneburit att segregeringen i skolan har ökat främst genom att mer priviligierade elever väljer bort skolor med elever med sämre förutsättningar. Tillsammans med ojämn kvalitet i olika kommuner och privatiseringarna är det en viktig orsak till bristen på likvärdig utbildning över landet. För vänstern måste det vara en huvuduppgift att upprätta en likvärdig utbildning med god kvalitet oavsett var man bor. Det normala måste kunna vara att man går i skolan i det egna bostadsområdet. Förstatligande av skolan är ett av verktygen för att nå målen.

Till min förvåning var även DN:s ledarsida läsvärd. Den brukar vara tröttsamt propagandistisk och enkelspårig när den beskriver EU, ekonomisk politik och euron. Men nu andades Wolodarskis text en smula blek eftertanke när han skrev om hur åstramningspolitiken inte fungerar i Grekland. Exemplet Argentina 2001 som ges i texten visar dessutom hur oklokt det är med valutaunioner/fast växelkurs i länder med olika förutsättningar. Men så långt drogs inte slutsatserna. Om DN:s ledarida hade fått som de ville hade Sverige varit med i euron, kanske dags för en pudel?

Därefter for jag ut till Haninge och Ung Vänsters riksting. På tåget ut hade jag kontakt med släkten i Italien som hade vaknat fyra på morgonen av jordbävningen vars centrum bara var någon mil bort från deras by. De hade fått tillbringa morgonen utomhus med barnen i väntan på fler skalv, men dessbättre hade alla i släkten klarat sig bra.

Ung Vänsters riksting hölls i Handens fina kulturhus. Ombud från hela landet var på plats för att diskutera och anta program och uttalanden. Jag fick mitt intryck bekräftat att det går bra för ungdomsförbundet nu på många håll i landet med nya medlemmar och klubbar. Efter min hälsning från Vänsterpartiet lyssnade jag på diskussionen om eurokrisen och Grekland. Man kan önska att DN var lika insiktsfulla som Ung Vänster, men man kan inte få allt här i världen.

Imorgon väntar en ny arbetsvecka. Trollhättan och Vänersborg på måndag, Ludvika och Falun istället för prinsessdop på tisdag, riksdagen på onsdag, Tanum och Strömstad på torsdag och Göteborg på fredag. Det ska bli kul.

6 reaktion på “På Ung Vänsters riksting

 1. Jonas,

  Som god debattör du är måste jag säga att det förvånar mig mycket att även du fastnat i tänket om segregationen.

  Kan tänka mig att det var aktuellt med den skolpolitik som bedrevs efter regelstyrningens avskaffande av Persson 1991. Då var det fritt valt arbete i skolan som inte främjade likvärdigheten. Det speglar både Skolvekets rapport som debattinlägget.

  Men från att se i backspegeln till att se hur det numera ser ut i skolan är steget långt. Med Björklund vid rodret har skolan å ena sidan fått en större valfrihet. Å andra sidan mer detaljstyrning. Idag ska alla skolor oavsett driftsform jobba efter samma styrdokument (skollag, läroplan, kursplan och ämnesplan)för att bli likvärdiga.

  Numera är det förhoppningsvis en måttstock och inte en måttstock per klass eller lärare som tidigare. Det senare som speglas i debattartikeln och Skolverkets rapport.

 2. Bra insatts av partisekreteraren i lördagsintervjun.

  Visste inte att vänsterpartier runt om i Europa har så pass mycket högre stöd än i Sverige. Ända får man ju som utlandssvensk ofta höra att Sverige är det enda land som lyckats med socialism och liknade kommentarer. Bilden av 70 talets Sverige sitter kvar i medvetandet hos många runt om i världen. Men om nu Sverige är så vänsterorienterat och kollektivistiskt som många tycks tro, varför får vänsterpartiet inte det lyft som jag faktiskt trodde skulle infinna sig i och med Jonas tillträde? Politiken är praktiskt taget klockren, och en stor majoritet av svenska folket skulle tjäna på denna politik. Och nu är även partiledaren en person som tycks uppskattad bland allmänheten. Detta i en tid då andra partier har hemska ledarfigurer. Arrogansen bland de borgerliga borde irritera fler än jag själv. Så var i hela friden briser det för vänsterpartiet? Rent demografiskt borde ni ta minst 30% av rösterna – minst så stor del av befolkningen skulle få det bättre ställt med er politik. Troligen skulle den siffran bli högre, men jag räknar konservativt. Det tycks som om vänsterpartiet gör allt rätt, och många andra partier, inte minst de borgerliga, begår enorma misstag, och dessutom driver en politik som är dålig för en stor del av befolkningen. I ett valsystem där varje individ har en röst, så borde vänsterpartiet bli en stor vinnare. Och till viss del tycks detta ske ute i Europa, men i Sverige, där verkar inte gnistan räcka.

  Varför är det så frågar jag mig?

 3. Håller med Marcus. Nått som är konstigt är att vänsterpartiets politik sammanfaller med vad vänstersossar tycker. Dessa vänstersossar borde gå över till vänsterpartiet. Istället är dom kvar i S trots att högersossarna har makten. Varför är dom kvar och blir förådda av högersossarna? Vänsterpartiet är ju det ända socialdemokratiska partiet.

 4. Jag tror att vi genom att attackera S och tydliggöra skiljelinjerna kan förflytta debatten vänsterut, locka över väljare och tvinga S till skarp vänstersväng. Som det ser ut nu är inte allianser vårt största problem utan en socialdemokrati som totalt tappat sin ideologiska kompass och som endast är ute efter kosmetiska förändringar av den nyliberala politik som alliansen står för och som S påbörjade redan på 80-talet iom avregleringar och bortskänkning av gemensam egendom

Kommentera