Norrköping visar att vänstern gör skillnad

Det ska märkas att vänstern är med och styr. I Norrköping märks det. Vänsterpartiet ansvarar för äldreomsorgen och tar steg för steg tillbaka privatiseringarna. Nu sätter kommunen hårt mot hårt mot Attendo som har misskött sig i äldreomsorgen. Det privata företaget tvingas betala tillbaks pengar till kommunnen för att de inte har hållit vad de har lovat och verksamhet återtas till gemensam regi. Läs mer i NT och ekot

Jag har besökt Norrköping och äldreboenden vid två tillfällen. Jag har blivit imponerad över hur kommunen satsar på att höja kvaliteten och på personalen för att uppnå förbättringar. Kontrasten till borgerligt styrda Linköping blir allt större, där dominerar privata utförare och personalen pressas ofta hårt med låg bemanning. I Norrköping går utvecklingen åt andra hållet. Först var S och MP tveksamma till att återta verksamhet fick jag höra, nu har Vänsterpartiet lyckats övertyga dem om att det är bättre. Vänsterpartiet gör skillnad för de äldres omsorg. De privata riskkapitalbolagen får maka på sig, varje skattekrona ska gå till välfärden.

Själv reser jag runt intensivt i Sverige på lokala partimöten denna vecka. På två dagar har jag besökt Trollhättan, Vänersborg, Ludvika och Falun, i veckan återstår Nykvarn, Fisksätra, Strömstad, Tanum, Göteborg, Stockholm och Mora. Sedan är det dags att slå av på tempot lite när sommaren kommer på allvar. Det är så vackert den här tiden på året när grönskan exploderar, man ska ju ha lite tid att njuta av det också.

4 reaktion på “Norrköping visar att vänstern gör skillnad

 1. ”Det är så vackert den här tiden på året när grönskan exploderar, man ska ju ha lite tid att njuta av det också.” Ja det är så sant! Bra Jonas! Politiker som börjar tala om njutning är precis vad som behövs. Inte jobba mindre, men med viktiga saker som t.ex. vikten av att lära sig njuta av livet. Ett stort och viktigt jobb att lära sig. Det borde ingå i ”jobblinjen”. Hur ska en person som inte kan njuta av livet kunna ta viktiga stora beslut som innefattar andra?

  Lyssnar till ”Ekot” på morgonet ”Oenighet om lösning för Europa.”
  Carl Schlyter (MP) EU parlamentariker säger något i stil med detta.
  Han ifrågasätter kravet på ökad tillväxt. Antingen kollapsar ekologin eller ekonomin. Jobba lagom mycket njut av frukterna. Annars hetsar vi ihjäl planeten. Tänk om övriga (MP) resonerade som han och (V) om de blev mer tydliga. Men det kommer väl i takt med att kollapser runt om oss blir omöjliga att blunda för. Jobblinjen blir något mycket mer än betalt lönearbete? Det kan inte vara lätt att vara politiker. Gamla värderingar och föreställningar lever inom oss. Men tycker mig märka förändring folk är trötta och vill se förändring man vet bara inte hur den ska gå till. Det är hoppfullt.

 2. Bra jobbat i Norrköping, det är minsann inte ofta nuförtiden man hör något såpass positivt.

 3. ”Det ska märkas att vänstern är med och styr.”

  Om detta betyder att (V) ska sälja sig för några ministerposter, kommer jag ej att rösta (V) nästa gång. Om man däremot gör som Front de Gauche i Frankrike och Syriza i Grekland, det vill säga att man vägrar gå med i en (S)-regering och är i kritisk opposition till hela högern, inte bara högern minus (S) och (MP), är läget ett annat. Detta har varit ett lyckat drag även när det gäller väljarstöd och gör att man maximerar chansen att få en vågmästarroll och dessutom en självständig roll i parlamentet. Det handlar om en strategi för att som Syriza i Grekland gå om (S) i väljarstöd genom att vara vänster på riktigt.

 4. Linda Snecker (V) berömmer Vänsterpartiet i NT-debatt 3/4 för att ha kommunaliserat privat drivna vårdenheter i Norrköping. Detta är sant, men det är osant att skälet var att de hade sämre kvalitet. Tvärtom har till exempel det privat drivna äldreboendet på Kalkstensgatan, i SKL och Socialstyrelsens öppna jämförelser, haft bättre värden för kvalitet än många av de kommundrivna. Trots att det nu blir dyrare och får lägre personalbemanning tvingas detta välskötta äldreboende nu in i den kommunala organisationen.Samma med hemtjänsten i Vilbergen som i många år drivits av en privat utförare och nu har tvingats bort också den av rent socialistiska skäl. Från och med nu finns ingen privat driven hemtjänst i Norrköpings kommun. Alla som har hemtjänst i Norrköping är hänvisade till kommunens organisation, som dessutom är satt under hård press och haft sparbeting under flera år under Vänsterpartiets styre.1.Vänsterpartiet hävdar att all vinst som görs i välfärden ska återinvesteras i verksamheten. Men lever Vänsterpartiet som man lär? Vården och omsorgen i Norrköpings kommuns regi gjorde 2009, 2010 och 2011 en vinst på de egna verksamheterna med mer än 130 miljoner kronor. Dessa miljoner har inte använts till vård av gamla och funktionshindrade. Pengarna har i stället använts till annat inom kommunen. Så fungerar V:s politik i praktiken när det gäller de allra sköraste medborgare, de gamla, sjuka och funktionshindrade.2.De besparingar som kommunens majoritet, där V ingår, genomfört drabbar gamla och funktionshindrade mera än andra i kommunen. Förutom det allmänna sparbeting om minus en procent som kommunen lade på alla verksamheter 2012 fick vård och omsorg ytterligare minus 1,5 procent genom att ett nytt äldreboenden inte fullt ut fått finansiering. Vård och omsorg hade alltså besparingsbeting under 2012 på minus 2,5 procent. Verksamheterna dignar fortfarande under detta ok. Så fungerar V:s politik i praktiken i Norrköping.3.Norrköping drabbades 2011 av flera vårdskandaler. Alla inom den kommunalt drivna verksamheten med V som främst ansvarig genom sin ordförandepost i nämnden. Socialstyrelsen har under senare år haft många anmärkningar på den kommunalt drivna verksamheten. I flera fall har det gällt bristande bemanning trots att Vänsterpartiet ständigt hävdar bemanningen som den viktigaste frågan i vård och omsorg. Så fungerar V:s politik i praktiken.
  .
  Den där gamla och djupt konservativa tanken, som är Vänsterpartiets vision, att allt sköts bäst av stat och kommun har fått sig en rejäl knäck under Vänsterpartiets ledning av vård och omsorg i Norrköpings kommun.
  .
  verkligheten vs vänsterns propaganda – så här går det när vänstern styr i verkligheten.

Kommentera