Klimatet och euron

Tåget susar fram genom Västergötland, idag står norra Bohuslän med Tanum och Strömstad på programmet. Rapporterna från EU:s toppmöte igår ger intrycket av en union som helt håller på att tappa greppet över den ekonomiska krisen. Deklarationerna om att krisen ska kunna hanteras låter allt ihåligare samtidigt som tecknen på en ”bank run” i Grekland blir allt tydligare. Jag skriver i Dagens Arena om ett vänsterrecept mot eurokrisen.

Häromdagen presenterade Vänsterpartiet en ambitiös klimatrapport med en rad konkreta förslag om hur utsläppen av växthusgaser kan minskas. Tanken är att förslaget nu ska sändas ut vitt och brett för att få in synpunkter så att det kan utvecklas ytterligare. Bland förslagen märks:

 • Höj ambitionerna för utsläppsminskningar till 45 procent till 2020 och inför
  ett globalt mål om max 1,5 graders uppvärmning
 • Ge AP-fonderna nya direktiv om att bidra till grön omställning

  Inrätta riskkapitalfond för att kommersialisera resultaten av svensk
  klimatforskning

  Gör miljardsatsningar på kollektivtrafiken och försök med avgiftsfri
  kollektivtrafik

  Ta bort SJ:s avkastningskrav och satsa på ökat underhåll och nya järnvägar

  Gör Vattenfall ledande i energiomställningen genom nya ägardirektiv

  Stöd vegetarisk mat och avskaffa EU:s subventioner till köttproduktion

   

  Hela rapporten kan läsas här. Läs mer i Miljöaktuellt.

  5 reaktion på “Klimatet och euron

  1. Hej Jonas!

   Dina insikter och åsikter är de förnuftigaste dagens svesnka politik har att ‘bjuda på’.

   Angående SJ-eländet: Klart att ingen vill reparera spåren: det kostar bara pengar och ger ingen vinst. Banverket ‘har inte råd’, som det heter. Det har lämnats åt staten, som inte har intresse av att infrastrukturen fungerar som den ska.

   De som tjänar pengar på SJ, trots förseningar och usel service är just de som köpt upp SJ, våran egen järnväg! De skiter väl i spåren – det är ju inte deras ansvar!!! Bara tågen är tjusiga – även om de inte ens kan utnyttja sin kapacitet pga spåreländet.

   En riktig vänsterpolitik är därför att på något sätt ta tillbaks det som sålts ut för nålpengar till riskkapitalisterna, som aldrig tar ansvar för någonting. Deras primära mål är ju att tjäna pengar – inte att tjäna folket. Utförsäljningen av Serafen är ett praktexempel på hur man säljer billigt till sina polare som efter ett par år tar ut 200-300 miljoner i vinst. Men ingen ställs till ansvar.

   Samma gäller bl.a skolor och sjukvårdni övrigt. Även äldrevård och hur FK och AF missköts. Självklart (för oss vänsterpartister) kan inget bli bättre genom privat ägande, eftersom vinsten är det primära.

   Det är jäyttebra att du varit i EU under så många år och vet hur det fungerar. Samt att (V) har bl.a miljö på sin agenda.

   Man märker nu hur hela EU-bygget rasar samman, med början i Grekland. Men det är bara början. Flera länder är ju på gång att bli bankrutta.

   Kao (V).

  2. Vp är bra på miljö men jag tror partiet inte vinner röster på sina förslag. Tyvärr.

   Avgiftsfri kollektivtrafik är nog rätt men många människor kommer aldrig att åka kollektivt. För stökigt, för mycket lukter, för mycket högljutt privat telefonerande, för många strulande resenärer. För många som bussarnas tider inte passar för etc. Men man måste nog satsa … tycker inte Sthlm:s politiker verkligen gör det. Vi får köra tillsammans med bilarna alltför mycket också och då fastnar vi. I invandrarområdena funkar det sämst för de som bor där kör och parkerar som i Bagdad och tänker mest på sig själva. Egoism eftersom de kommer från samhällen som inte funkar. Så har det blivit i vissa områden. Det är stor skillnad på framkomlighet och hänsyn i olika områden beroende på vilka som bebor dem. Polis och p-bolag verkar inte bry sig utan lappar mest de som datum-parkerar fel, vilket är ett lätt och ofarligt jobb. Kollektivtrafik handlar mycket om mjukvaran också, inte bara avgifter och genomfarter m m.

   Jag har alltid varit,och blir, alltmer negativ till vegetarianerna. Tror inte människan är gjord för vegetarisk kost. Vi ska äta kött, fisk, fågel, ägg och grönsaker men bara sällan frukt. Tyvärr är det för många människor på jorden, det är problemet.

  3. ”Vp är bra på miljö men jag tror partiet inte vinner röster på sina förslag. Tyvärr.”

   Låter så överlägset. Ungefär som dessa frågor går att nonchalera särskilt länge till. Hela globen håller på att förstöras, massarbetslöshet har valts till förmån för hämningslös rovdrift och spekulationsekonomi på pappersprodukter. När krisen visar sitt rätta ansikte kommer människor att rasa över att klimatfrågorna förbisetts under så lång tid pga kortsiktigt rovdriftstänkande. Vi behöver desperat en klimatomställning – både för jobbens och miljöns skull. Att människor fortfarande inte bryr sig tyder på egoistiska skygglappar som offrar kommande generationer.

  Kommentera