Greklands väg framåt leder vänsterut

Från dagens Expressen;

Grekland går mot nyval. Allt tyder på att Vänsterpartiets motsvarighet, Syriza, kommer att bli valets vinnare och landets största parti. Det blir de i så fall för att de är det parti som motsätter sig den politik som har orsakat massarbetslöshet och fattigdom. Till skillnad från extremhögern den Gyllene gryningen som också gått fram i Grekland, så förespråkar vänstern internationellt samarbete och social rättvisa, inte inskränkt nationalism.

För många inom den europeiska högern är det obegripligt att grekerna inte vill fortsätta skära ner och privatisera. Johan Norbergs och Gunnars Hökmarks inlägg om Grekland i Expressen (11/5 respektive 14/5) är ett gott exempel på hur högerns skygglappar gör att de inte förmår analysera eurokrisens orsaker – därmed kan de inte heller formulera dess lösningar.

I stället försöker de lägga skulden för krisen på vänstern, trots att det är högern och socialdemokraterna som har styrt Grekland.

Men det är inte vänstern som har fört Grekland till avgrunden, det är EU och högern. Det är inte vänsterpolitik att tolerera svart ekonomi, dålig statsförvaltning och att de rika får smita från skatt. Tvärtom är det avgörande för Grekland att få ordning på skatteindrivning och förvaltning.

Eurokrisen har flera samspelande orsaker. Krisen är inte främst en skuldkris – de snabbt ökande skulderna är en effekt av krisen, inte tvärtom. Två av krisens grundläggande orsaker är dogmer som har tillhört den europeiska högerns käpphästar i flera år: tron på euron och på en avreglerad bank- och finanssektor. Övertron på dessa idéer har varit krisens motor. Banksektorn har tagit enorma risker och skickat förlusterna direkt till skattebetalarna. I stället för hållbara investeringar har tillväxten byggt på spekulation och stigande fastighetspriser.

Men nu har bubblan brustit.

Situationen har förvärrats av euron som eldade på spekulationen med låga räntor, och som nu låser krisländerna med fel penningpolitik och usel konkurrenskraft. Högern och EU har fokuserat på att rädda bankerna och euron genom dramatiska nedskärningar, privatiseringar och attacker på arbetsrätt.

Diktaten från EU har orsakat en social och demokratisk katastrof – men de har inte löst den ekonomiska krisen.

Oavsett vilken regering Grekland får så väntar svåra år. Högern och EU kan i dag inte visa någon väg ur krisen. Det krävs att vi lyfter blicken och tänker nytt om vi verkligen vill hjälpa Grekland.

Grekland bör erbjudas ett ordnat utträde ur euron. Det är bättre än att landet slängs ut eller försöker återskapa en nationell valuta mitt i ett ekonomiskt sammanbrott. En flytande/fallande växelkurs skulle ge landet fler turister, mer exportintäkter och mer efterfrågan på inhemska produkter. Grekland behöver en bättre konkurrenskraft för att komma vidare.

Grekland måste fortsätta reformera skattesystem och bekämpa svart ekonomi. Inte minst måste skatteintäkter från landets rika öka och avtal om uppgifter om sparande slutas med länder som Schweiz, dit de rikas pengar har förts ut.

Greklands skulder behöver ytterligare en delvis nedskrivning om landet ska ha en chans att betala dem. Alternativet riskerar att bli en oordnad inställelse av betalningarna.

Grekland och andra EU-länder i kris behöver investeringar. En annan växelkurs är avgörande, men långsiktigt stöd från EU och unionens investeringsbank EIB kommer också att behövas.

EU och euron har varit med och skapat krisen, det är rimligt att Grekland inte lämnas i sticket nu. Det är högerns EU-projekt som har skapat denna katastrof, därför väljer grekerna vänstern.

19 reaktion på “Greklands väg framåt leder vänsterut

 1. Hej käre Jonas,

  Det är svårt att polemisera mot någon när man inte tar reda på vad den personen hävdar. Euron är inte min ”käpphäst” och jag är inte för att banker har garantier från skattebetalarna. Tvärtom har jag återkommande berömt V för euromotståndet och berömt er för att vara ”det enda parti som diskuterar hur man ska tvinga banker att leva på den fria marknadens villkor”.

  I övrigt har jag inte heller skyllt krisen på ”vänstern”, utan på högern och pasok, och är emot att bailoutpengar används till att ersätta banker och fordringsägare.

  Men du kanske blandade ihop mig och Gunnar Hökmark?

  Vänliga hälsningar,
  Johan Norberg

  • Hej Johan,
   Du har rätt i att jag borde ha skiljt er bättre åt i mitt inlägg, lovar bot och bättring till nästa gång 🙂 Vi har tillräckligt mycket att vara oeniga om uatn att behöva hitta på fler områden. Eurokrisen är även markandsliberalismen magplask.

   mvh

   Jonas

 2. Pingback: Vad är internationell solidaritet?

 3. Detta inlägg är lite långt men samtidigt anser jag att analysen är livsviktig för vänstern idag. Skulle gärna vilja ha nått sorts svar, någon gång.

  Jag gillar inte ordet ”eurokris”, även om kapitalismens kris har också blivit en kris för euron.

  Det är inte här vi som socialister borde ha vårt fokus. Visst, det kan kännas skönt att nu basunera ut att vi hade rätt om eurons brister. Men i grunden är denna kris en direkt konsekvens av kapitalismens inneboende motsättningar. Alla andra kriser för bankerna, finansmarknaden, bostadsmarknaden, kreditmarknaden, euron osv är bara en direkt konsekvens av kapitalismens kris.

  Borde vi inte vara ännu mer kritiska mot kapitalismen som sådan? Idag seglar det snabbt upp en ny tongivande socialistisk ekonomisk skola vars främsta företrädare är ekonomen Andrew Kliman som kom ut med sin bok ”The failure of capitalist prodcution” förra året där han med officiell statistik lyckas bekräfta det som Marx beskrev som ”profitkvotens fallande tendens”.

  Denna ny socialistiska ekonomiska skola är nu den tongivande inom marxistisk ekonomi tillsammans med den gamla skolan som är mer marxistisk-keynesiansk och har hittills använt sig av en sorts underkonsumtionsteori för att förklara kriserna. Den gamla marxistiska ekonomiska skolan producerar därför politiskt en sorts reformismen, ”höj lönerna för arbetarna så att de kan konsumera allt de producerar”. Medan den nya marxistiska ekonomiska skolan bevisar att det är kapitalismen som system som är helt ohållbart på grund av dess inneboende motsättningar, de ekonomiska kriserna kommer bara bli värre och värre(och då har vi inte ens nämnt den ekologiska krisen).

  Varför skriver jag då detta inlägg? För att i mina ögon är det livsviktigt för vänstern att få igång kritiken direkt mot det kapitalistiska ekonomiska systemet som sådant eftersom att de politiska konsekvenserna annars kan bli allt för allvarliga då vi lämnar en spelplan åt högerextremister.
  Om vi som nu börjar skylla på ”banker” eller ”finanskapital” så kan extremhögern spela på det och skylla på ”judar i bankerna” och på ”den globala finanseliten”, precis som i Tyskland på 30-talet.

  Detta är ett hot vi måste ta allvarligt, extremhögern är väldigt stark idag. Om vi kan kritisera kapitalismen som system istället för de kriser som kapitalismen direkt producerar så omöjliggör det för högerextremisterna att hämta argument och anhängare från oss. Högerextremisterna vill ju bevara kapitalismen, dock vill de reformera den och göra staten mäktigare och reglera vissa delar av ekonomin, de låter precis som vänstern idag låter.
  Om vi istället kan visa att kapitalismen som system är ohållbart har de ingenting att hämta, då kan vi bara utmåla dem som samma gamla vanliga kapitalister som förut.

  Jag rekommenderar dessa ekonomiska bloggar åt dig:
  http://critiqueofcrisistheory.wordpress.com/
  http://thenextrecession.wordpress.com/

 4. ”Det krävs att vi lyfter blicken och tänker nytt om vi verkligen vill
  hjälpa Grekland.”

  Ja, det krävs att vi lyfter blicken och tänker nytt! Då krävs det att vi inte tänker höger eller vänster. Det finns inget nytt i det? Eller gör det?

  Det handlar inte om höger eller vänster? Utan om vår smak på evig tillväxt? Du Jonas skriver om ett ”ordnat utträde”. Det kanske (spekulation) krävs precis motsatsen, för att verklig förändring ska kunna ske. Då lyfter vi förmodligen blicken.

 5. Greklands väg framåt leder inte vänsterut. Återställda löner, pensioner mm och ytterligare 150 000 i offentlig sektor. Vem skall betala för detta sinnessjuka valfläsk? Det är ju mer av den politik som redan drivit Grekland i fördärvet.

  Alexis Tsipras hot/utpressning att inte betala lånen om inte nya ges gör inte saken bättre. Det är alltså som vanligt ute på vänsterkanten, d v s det är alltid någon annan som skall betala kalaset.
  Inga fler lån, låt Grekland falla nu och inkassera smällen innan åtagandet blir ännu större med nya nödlån. Det är bara att hoppas skyddsvallarna håller.

 6. …..och i Simsalablunders kommunistiska lyckorike står alltid galten Särimner uppdukad på bordet……

 7. Vad folk som Bertil och många andra inte tycks begripa är att när man skär ner och gör massa människor arbetslösa och fattiga, så minskar också skatteintäkterna. Lika mycket som man ”tjänar” på minskade utgifter försvinner i andra ändan genom minskade inkomster, och inget har uppnåts i slutändan.
  Efter fyra år av EU-ordinerad svältkur har den ekonomiska återhämtningen uteblivit medan det sociala välmåendet tagit storstryk. Ändå vägrar eurokraterna att inse att dagens ekonomiska krispolitik har misslyckats totalt…

 8. @Sören, visst fattar jag din poäng. Grekland är i en ond spiral med depression och krympande ekonomi, men vad är alternativet? Man kan inte låta utgiftssidan fortsätta skena som tidigare år och låtsas som om det regnar. Ingen kommer att låna dem pengar och då blir det obevekligen konkurs.
  Vare sig Syriza eller extremhögern kan rädda Grekland med populistisk politik. Det är långivarna som bestämmer. Keynes stimulanspolitik funkar inte. Har du aldrig sparat i goda tider för kommande konjuktursvängningar, har du heller inget att spendera i de dåliga. Här sitter Grekland nu med skägget i brevlådan.

  Det politiskt styrda Euro-projektet kommer att krascha. Vi ser bara början på EUs svanesång.

 9. Håller till stor del med i din analys, men det blir lite väl enkelt att säga att det är Högern och EU som är orsaker till krisen. Som jag ser det har Socialdemokrater runt om i Europa varit minst lika pådrivande och många av EU:s fördrag med mera har drivits fram i samförstånd mellan Europas Socialdemokrater och Högerpartier.

 10. Skulle inte ”Enad Vänster” – alternativ som Syriza kunna vara ett bra alternativ även i Sverige, En odogmatisk och frisk vänster. Bort från alla kotterier.

 11. Det pågår ju en febril aktivitet bland maktens män. många konferenser och diskussioner. Där förstås Hollande och Syriza och andra massprotester är hoten mot ”business as usual”.

  Den vanlige greken är som folk är mest. Och upplever rättmätigt att den inte har levt över sina tillgångar. Därmed vill den inte heller betala den soppa som makteliten ställt till med. Inklusive att man ökat sin militär budget under pågående kris ( förmodligen motköpskrav från Fra och Tys)

  Det som är paradoxalt är att opinionsundersöknigar visar 80% vill vara kvar i euron och samtidigt säger nej till åtstramningspaketen. Detta gör ju det politiska och finanstekniska läget delikat för alla inblandade. Det är förstås i botten en klassisk överproduktionskris och en kreditdriven konsumtion eftersom löneandelen sjunker. Bostadsbubblefaktorn tror jag inte är lika stor i Grekland som i Spanien. Reglering av finansmarknaderna är nog viktigare än euro-frågan.

 12. Idag är det EU-möte igen. Det kommer som vanligt att sluta i haveri allt medan Euron rasar mot Dollarn. Rätt kurs är sannolikt 90 cent för en Euro.
  Hollande försöker driva igenom Euro-bonds vilket är en vanvettig ide, d v s skuldberget skall solidariskt delas av alla medlemsstater och i förlängningen rädda även det knackiga Frankrike.
  Här gäller det att oppositionen ställer sig på tvären mot Alliansen om de framhärdar, såvida inte SAP ballar ur i frågan.

 13. Jonas,….du får redigt med stryk av både Hökmark o Norberg på Expressen debatt i deras genmälen. Du står totalt svarslös. Hökmark försvarar sannolikt Euron och där står jag på samma sida som dig. Bort med eländet.
  Sen gillar jag inte den reflexmässiga uppfattningen om marknadsliberalismens magplask. EU är minst av allt marknadsliberalt. Begrunda att i detta nya EUSSR går 40% av budgeten till 2% av befolkningen, plus andra subventioner till olika områden. Det är knappast marknadsliberalt.

  Socialismen och planhushållning har alltid misslyckats. Vänstern är tömd på argument och hatar reflexmässigt kapitalism och marknadsekonomi (USA) som skapat vårt välstånd. Retoriken är extrem tunn vilket inte minns visas med ditt angrepp på Johan Norberg. Det är dags att du skärper dig och lämnar populism och plakatpolitik hemma på soffan.

 14. Så trollet Bertil återigen tjatat om samma sak som han gjort så många gånger tidigare i andra trådar. Och inte blev det mer rätt för att Bertil upprepade sig ännu en gång.

 15. avgå alla (@avgaa_alla)
  21 maj, 2012 at 01:30:
  ”Det pågår ju en febril aktivitet bland maktens män. många konferenser och diskussioner. Där förstås Hollande och Syriza och andra massprotester är hoten mot ”business as usual”.”

  Ursäkta, men blanda inte ihop Hollande med Syriza. Hollande är som vilken högersosse som helst, det vill säga representerar högern. Blair, Hollande, Löfven, Papandreo – dessa har inget med vänstern att göra.

Kommentera