Första maj, första maj

Åter hemma efter dagens firande av första maj. Det har varit en intensiv och rolig dag som började vid de spanienfrivilligas monument La Mano. Det var första gången jag var med där och det kändes riktigt bra, inte minst eftersom jag har träffat och skrivit om flera av de frivilliga som slog mot fascismen. Det var roligt med ett möte där representanter från olika delar av arbetarrörelsen deltog.

Från La Mano på söder tog jag mig till Södertälje där det blev demonstration och tal på torget där det var gott om folk. Jag talade främst om arbete, välfärd och klimatet. Flera gamla vänner träffade jag också. Efter Södertälje åkte jag till Stockholm och Sverige största 1a-majtåg med vänsterpartiet. Det var ett mäktigt tåg med 10 000 deltagare i solen och ännu många fler på mötet i Stockholm. Vilken kick det var att få tala inför så många tillsammans med talare från Ung Vänster, VSF, fackliga talare och lokala partister.

Det har varit ont om blogginlägg den senaste veckan. Det beror inte på att jag inte har gjort något, tvärtom har det varit svårt att hinna skriva. Det har varit medverkande i Agenda, debatter i radion, ett fint 100-årsjubileum för abf i Oxelösund och ett välbesökt möte med VSF på Södertörns högskola. Ett besök i Dublin har jag också hunnit med, irländarna ska folkomrösta om EU:s finanspakt och det ser inte så illa ut för nej-sidan. Den här gången är flera av de ledande fackförbunden på nej-sidan.

Dagens grattis går till VSF i Umeå som gjorde ett lysande resultat i kårvalet, när jag deltog i deras fullsatta valmöte häromveckan anade jag att det skulle bli så.

23 reaktion på “Första maj, första maj

 1. Underbart tal du gjorde fick jag höra! Hoppas det kommer ut på nätet så att vi alla ute i landet får ta del av det. kram

 2. Synd att vi inte fick se dig i Umeå som vanligt iår, hälsar din trogna väljarskara hemma i Västerbotten :-//

 3. Härligt tal Jonas. Du sliter hårt vi vet, men det inspirerar oss med. Känns underbart att det varit så mycket folk.

 4. Lyssnade på ditt tal, men hörde inget om vad du vill göra mot den ökande antisemitismen i Sverige.

  Hur vill du arbeta för att judarna i Sverige återigen ska känna sig trygga i vårt land? Och att brott mot judar inte försvaras eller bortförklaras à la Reepalu?

 5. Pingback: ”Arbetslinjen har blivit ett hån” « Lenas blogg

 6. Lycka till som ledare för Vänstern. Går det ändå inte så bra som kanske många tror/hoppas så beror det inte på den partiet valt till ledare utan på saker som ligger liksom bortom det. Ska inte spekulera om sånt här men tror att bättre/kunnigare ledare än Vp har idag blir svårt att bräcka framöver.

 7. Härligt Jonas Sjöstedt. Nästa år vill jag stå där i klungan men fint se på tv också när man bor i bushen. Vindarna blåser, vindarna vänder och det är bättre än allt gull i det egna navelluddet. En ny tid! Med Sanna värden!!!

 8. Så bra 1:a maj tal! Bäst av alla – (V) har fått den bästa partiledaren! Hårt jobb är det klart att rätta till alla stolligheter Alliansen skapat! Önskar dig kraft och lycka till många står bakom och stöttar!

 9. Pingback: 3500 demonstrerade med Vänsterpartiet i Göteborg « Jöran Fagerlund

 10. Tack för ett fint första Maj-tal, Jonas. Betänk dock nedanstående:
  Om den offentliga manifestationen Sth första maj. Organisationen framstod som svag, att det gick på en höft,

  dessutom är jag beredd at resa flera frågetecken inför säkerhets arrangemangen. Från polisens sida, en bil längst

  framför tåget och längst färdvägen inte ens en handfull fotpoliser utposterade. Från demonstrationsledningens sida

  verkar man helt ha glömt att postera ut demonstrations vakter. Lite oansvarigt tycker vi. Vill du och

  vänsterpartiet ha andra nya röster/sympatisörer än från de redan frälsta, bör inte bara retoriken vara sådan att

  majoriteten inte kan tacka nej, utan även det politiska innehållet. Som du Jonas mycket riktigt påpekade, har

  storbankerna inte varit utsatta för konkurens och därför kunnat öka sina vinster. Vinst anses av alla som en

  legitim kompensation för något. I bankernas fall, för att man riskerar sitt eget kapital, men det gör man ju inte,

  för staten garanterar privatbankernas fortbestånd genom en försäkring som enligt dig, Jonas, är värd 30 miljarder.

  Bankernas vinster saknar därmed helt legitimitet, utifrån både liberal och socialistisk teori. Privatbankerna bör

  konkurens utsättas av staten (riksgälden) därigenom, med lån, motsvarande rörliga reproräntan plus

  uppläggningsavgift. Miljoner borgliga väljare kan fås att acceptera en sådan konkurens utsättning. Ditt förslag,

  att skattevägen komma åt storbankernas övervinster, kommer inte att slå rot hos de borgerliga väljarna och gro.

  Tänk bortom marginalväljarhorizonten.
  Reducera den parlamentariska borgligheten till ett 20%:s fenomen.
  Våga vinna!

  Kamratliga hälsningar: Demonstranterna Jonna och Mats

 11. Pingback: Eloge till Jonas Sjöstedt! Östros in i kapitali(s)mens boning! | Helena Palena

 12. Ser fram emot partiledardebatten på söndag. Du talar mycket om miljö Jonas. När får vi höra dig tala om att den billiga oljan
  håller på att ta slut? Alla borde titta på ”Vetenskapens Värld”
  ”De sista dyrbara dropparna oljesand i Kanada”. Det handlar om fruktansvärd miljöförstöring allt för att kunna driva tillväxtsamhället vidare. Ni politiker måste våga driva frågor som inte automatiskt leder till tillväxt. Istället så talar ni om ”Grön” energi som lösningen. Tycker att ni låter som MP när det gäller miljöfrågor. Det fixar sig med ”grön” teknik?

  http://svtplay.se/t/102814/vetenskapens_varld

 13. Oljan är på tapeten och det pratas hela tiden om klimathotet. Varför är det ingen politiker som väcker frågan som handlar om privatisering av vatten och avlopp? Det är en tidsfråga innan det kommer att hända. Kan vi föreställa oss vad som händer när vatten och avlopp privatiseras?

 14. Christer, Ja oljan är ”på tapeten”. Du för fram något mycket viktigt nämligen ”privatiseringen av vatten och avlopp”. Dessa frågor hör ihop olja och vatten. Det krävs mängder av vatten för att rena den smutsiga oljesanden.

  Ja, vattnet måste skyddas från giriga exploatörer. Det måste också skydddas från människans kortsiktiga ingrepp i naturen allt för att främja fortsatt tillväxt. Vattnet förgiftas och förstörs vid utvinningen av oljesanden i Kanada. Missbildade fiskar är ett resultat, ökad antal cancerfall ett annat.

  Att globala företag lägger beslag på världens vatten gör vatten till en handelsvara. Ändå är vatten grunden till allt liv…

  Varför nämner ingen politiker det? Att vatten är grunden till allt liv?

 15. Ni har så rätt Lisbeth o Christer, livsviktiga frågor! Vem/vilka är aktiva och skyddar vårt vatten, och upplyser allmänheten om att ”fula fiskar” ligger och lurar i vassen för att lägga beslag på vatten, jord,skog (alla sorters grabbing!),ta makten över oss ännu mer än vad som sker nu!Lätt att hetsa upp sig och känna vanmakt! Tror att du Lisbeth? talar om att vi måste skaffa oss en inre ”omställning” och det är säkert rätt!

 16. Eva Ivarsson, ja en inre omställning verkar krävas för en yttre omställning. Men vi kan ställa om innan det blir ”försent”. Tyvärr så kan vi se världen över att människor ställer om väldigt sent dvs. först när det mesta redan brakat samman och det i sig kan väl leda till en ”inre omställning” Vi drabbas då hårt och därmed förstår vi förhoppningsvis något mer. Men varför vänta på en fullständig kollaps?

  ”Vi har bara några år på oss att ställa om samhället för att möta sinande oljetillgångar” skriver två politiker i Knivsta kommun i ”effekt”
  En extra krydda är att det är två borgerliga politiker som stenhårt driver frågan. De skriver att Peak oil drabbar hela samhället hårt. Att många kommer att bli arbetslösa och att ”När evig tillväxt förbyts i förväntningarnas missnöje skapas spänningar och social oro. Det har vi sett exempel på bland annat i Sydeuropa. I förlängningen är det ett hot mot demokratin.” De skriver också att för dem ”är det märkligt att världens regeringar inte heller den svenska vill inse att vi nått peak oil, det första symtomet på att resurserna sinar. Eller så har de det, men vill inte tala om det. Väljarna vill inte få sina materiella drömmar grusade”.

  Det spelar ingen roll vilka/vem som upplyser oss, om de står åt vänster eller höger bara de upplyser oss! Oavsett om vi står till höger eller vänster, så vill vi inte få våra materiella drömmar grusade? Och det vet politikerna…

 17. forts: åter till det viktiga som Christer tog upp. Han skriver ”Kan vi föreställa oss vad som händer när vatten och avlopp privatiseras.”

  Min personliga åsikt är att vi kan begripa det men inte fullt ut förstå det. Enligt tidningen ”effekt” så förstår den fattiga befolkningen i Peru redan det. ”Dyra droppar” De vaknar i ottan för
  att få köpa några liter vatten på den illegala marknaden. Enligt ”effekt” ”Dricksvattenkrisen är redan ett faktum i Peru”.

  Som vanligt är det de fattigaste som drabbas hårdast. De får betala mer för vattnet. Susanna Villarán Limas första kvinnliga borgmästare säger ”Det är det mest orättvisa som finns, De fattigaste betalar mest för det sämsta vattnet, medan de rika betalar minst för det bästa vattnet.”

  Så Christer det går att föreställa sig vad som händer när vatten blir en handelsvara, de fattiga får betala mest.

  Eva Ivarsson, ”Vem/vilka är aktiva och skyddar vårt vatten, och upplyster allmänheten om att ”fula fiskar” ligger och lurar i vassen…”

  Ja vem/vilka?

 18. Härligt, du motsvarade mina förväntningar i pldebatten ikväll! Bra jobbat! Härligt att se engagemang och att du lyfte hur ojämlikt skattesänkningarna fallit ut för kvinnor och män. Bra bra bra!!

 19. Fantastisk insats under partiledardebatten Jonas!
  Tack för att jag som 19-åring får känna mig stolt över att vara medlem i vänsterpartiet.

 20. Sa du inte något i talet om att vi idag är lika rika i Sverige totalt sett men att det har fördelats om?

  I så fall, är ju det här med centerns utspel ”Vi måste ransonera välfärden” rent nonsens.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14788296.ab

  Det handlar då bara om att flertalet ska ransonera så att fåtalet kan få än mer överdåd.

  Här där jag bor i en förort till Stockholm (Akalla) har det förresten ransonerats ordentligt redan. Och nu vill alliansen ta ifrån oss vårt bibliotek också.

  Är tanken att de rikaste ska ha precis allt?

  Det är som man på dagiset tvingas stänga lekskåpen. Inga mer bollar eller plasthinkar till barnen där för de rikas barn ska ha avancerade radiostyrda flygplan, stora modelljärnvägar, egna små elektriskt styrda bilar att åka i osv och ett par resor till Disneyland varje år. . .

  Sverige lika rikt totalt idag men snedfördelat . . . Det borde i så fall påpekas mycket oftare.

Kommentera