Ett brev betyder så mycket

Som partiledare får jag många brev med skiftande innehåll och syften. Jag läser i stort sett allt som är personligt skrivet och svarar ofta själv, men ibland får jag hjälp med svaren. Igår var jag med i en debatt i Aktuellt om äldreomsorg, privatiseringar, vinst och kvalitet. Efter det fick jag brevet nedan, brevskrivaren vill vara anonym eftersom hon jobbar på ett privat äldreboende där kritik kan straffa sig;

 

Hej!
Jag såg Aktuellt i kväll angående vår äldreomsorge, BRA TALAT JONAS!
Du förstår ”oss på golvet”. Bättre personaltäthet, bättre arbetsschema är de viktigaste att göra något åt.

Jag jobbar inom äldreomsorgen (privat) och känner mig så lurad på jobbet jag sökte och fick: Ett äldreboende med ”Guldkant” En guldkantad tillvaro är för mig, tid och beröring men det finns inte
och som jag ser det så får inte de boende det dom betalar för! Och personalen, ja vi ”sliter som djur” och har en mycket dålig arbetsmiljö.
Vi har massor av arbetsuppgifter men ska enligt vår ledning prioritera bort arbetsuppgifter för att hinna med andra uppgifter………….?!
Ska jag prioritera bort ett toalettbesök med A, hjälpa B till sängs, svara på larm från C för att i stället gå på en tipspromenad? Vi ska prioritera bort städningen av de boendes rum för aktiviteter!
För en boende kanske ett välstädat rum är viktigt!
Under alla mina arbetsår så har jag har aldrig känt mig så tillintetgjord och livegen!
Jag är stolt över mitt yrkesval och älskar att jobba med äldre men jag tänker inte utsätta min själ-och kropp för detta plågeri, så jag söker nytt jobb och de boende går miste om en, glad, positiv och ansvarfull undersköterska.

Ingen, absolut ingen människa är värd den lön som Henrik BoreliusVd för Attendo taxerade för år 2011, en förvärvinkomst på 3.761.500 kr och han är väl inte ensam att få ut hög lön, bonus samt styrelsearvoden?!  Vad får jag i lön efter att ha jobbat inom vården sen 1966?

Det står att läsa i en granskning som bygger på offentliga uppgifter företagen redovisar i Sverige: Den komplicerade bolagsstrukturen gör det svårt att granska företagsgruppen?!

Hur kan det vara möjligt att ha vinst inom äldreomsorgen? Jo, att ha så få anställda som möjligt! Som det påtalades i Aktuellt i kväll så kan skillnaden mellan den kommunala och den privata vårdföretagen vara att den privata har färre anställda men det skulle jämna ut sig då vi som jobbar inom den privata skulle vara bättre på vård-och omsorg???

Något måste göras!
Med vänliga hälsningar
En slutkörd undersköterska.

8 reaktion på “Ett brev betyder så mycket

 1. Jonas!
  Självklart måste det bli så som undersköterskan beskriver. Alternativet är att den gemensamt drivna omsorgen är så förbaskat illa skött så de vinstmarginaler som Attendo Care kräver finns bara verksamheten styrs ordentligt.
  Men det vägrar jag tro, jag tror att vinsten består i pressad personal, med hög personalomsättning pressade lönenivåer och besparingar på all service som inte är livsnödvändig. Kasta ut parasiterna innan det blir uppror. Sparka Lövden i ändan så han inser att något måste göras. Ställ sedan misstroendevotum och utlys nyval

 2. Ett bra och upplysande brev. Man lyssnar gärna på Jonas i de här frågorna – någon måste fokusera på verkligheten och lyssna på ”fotfolket” så många som sliter ut sig,både kroppsligen och själsligen!

 3. Är själv uska i akutvården och jag beundrar de som jobbar med äldre vilket kräver ännu mer tålamod och ork! Den lön vi har (om man vågar tala om den).tror inte många existerar! Men om jag får leva om igen så blir det uska jag väljer. Ett underbart yrke att få komma nära och hjälpa människor. Varför kan vi inte få en lön som vi slipper skämmas att berätta vad en är? Har jobbat 34 år och tjänar 23 000..Det ni, alla som bestämmer!!

 4. Ja mycket bra sagt.Privatiseringar går bara ut på att företagarna ska bli rika som troll och sen flytta till skatte paradis med pengarna och gå i pension tidigt medan vi vanliga arbetare ska jobba till 75 år. Bort med Fredrik Reinfeldt tänk om vi kunde få en regering som förbjöd privatiseringar och gör all verksamhet kooperativ ägd av svenska folket. Men det kommer aldrig att ske det har gått för långt nu.

 5. ”I veckan presenterade Socialstyrelsen resultatet av sin stora granskning av äldre- och demensboenden i Sverige efter stormvindarna som blåst kring de vårdföretag som drivs med riskkapital. Syftet vara att ta reda på om det går att se någon kvalitetsskillnad mellan privata och kommunala äldreboenden.

  Resultatet blev att det inte gick att säga att den ena verksamhetsformen är bättre eller sämre än den andra. Bägge har lika stora problem, menar Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm.”

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5135599

  Det finns mycket känslor kring detta, även ideologi, men ovan ser man fakta.

 6. Hej oxå en sliten undersköterska i äldrevården med stort omvårdnadshjärta…jag tror att vi behöver börja i rätt ända och för att höja stausen och möjlig göra ett kvalitets arbete krävs det att vi undersköterskor får legitemera oss. Som det är nu har vi uselt betalt och anställs på minsta procent och inger rätt till heltid. Dilemmat blir att vem som helst kan gå in och göra det jobbet som egentligen kräver utbildning. Det måste bli stopp där, blir det så blir det förmodligen färre privata vårdbolag…när det gäller legitimation för undersköterskor är det Danmarks modell jag visar på

  Tack för att du står på vår sida

Kommentera