Centerpartiet vill gynna rika gruvbolag

Jag har skrivit om det förut, det är ett riktigt uselt förslag. Centerpartiet vill sänka skatterna, den här gången inkomstskatt och arbetsgivaravgifter, i expansiva glesbygdskommuner där stora gruvprojekt är på gång. De två kommuner som ges som exempel är Pajala och Storuman. Varför är Centerpartiets idé då så dålig, här är några argument;

– Det finns ingen brist på arbetskraft, vilket är huvudargumentet för förslaget. När gruvbolaget Northland resources nyligen sökte 150 gruvarbetare till Pajala sökte 4 000 personer jobben.

– Problemet i Pajala och på en del andra orter är istället brist på bostäder, att det borde byggas ny järnväg och att fler utbildningar behövs inom vissa yrken. Men när Centerpartiet vill minska skatteintäkterna minskas ju resurserna till dessa nödvändiga satsningar. Pajala står inför stora behov av investeringar, men Centerpartioet vill beröva kommunen viktiga skatteintäkter från inkomstskatten.

– Sänkta arbetsgivaravgifter skulle gynna de gruvföretag som nu etablerar sig. De har ofta utländska ägare som beräknas göra miljardvinster. Sverige har en unikt förmånlig beskattning för gruvdrift. Centerpartiet vill direkt subventionera dessa företag medan andra ledande gruvländer som Australien och Bolivia höjer skatterna på gruvbolagen för att de gör så enorma vinster och har en verksamhet med miljörisker.

– Sänkta arbetsgivaravgifter har prövats tidigare i regionalpolitiken och de flesta är överens om att effekterna är mycket svaga av den sortens stöd. Istället behöver glesbyden bättre statlig och kommunal service med sådant som vård, apotek och försäkringskassa. Det utarmas idag. Det behövs satsningar på gröna näringar och förnybar energi som biogas och vindkraftskooperativ. Bättre infrastruktur och stöd till bostadsbyggande behövs inte minst i de nya gruvkommunerna. Men istället för att investera i hela Sverige så vill Centerpartiet undandra skatteintäkter från glesbygden.

Det finns något desperat över Centerpartiets utspel, partiet börjar likna en nyliberal popcornmaskin som spottar ut sig olika ogenomtänkta förslag till skattesänkningar för företag som redan går med vinst.

läs mer i ekot och SvD

 

8 reaktion på “Centerpartiet vill gynna rika gruvbolag

 1. Pingback: Jonas Sjöstedts blogg

 2. Jag håller med till fullo. Dessutom bör man se över hur mycket som avsätts till återställning efter gruvbrytningen. Detta kan inte räknas som en kostnad för pengarna ska ju ändå betalas och blir det pengar över får bolagen tillbaka dom när återställningen är klar..

 3. Hej Jonas! Hur har du tänkt om att man liksom Lundin OIL, driver folk från sina hemman och bostäder. På marker som gått i arv under generationer, för att bygga vägar och gruvorna. Folk som fördrivs från sina skogsbruk och andra näringar som är väletablerade och lönsamma,att drivas från sina för framtiden välplanerade ekonomiska besparingar som markerna skulle gett. Hur har du tänkt att man skall vara säker på att man bygger säkra urlakningsdammar, som inte spricker och läcker ut tungmetaller,kväve och kemikalier i grundvattnet.Det vatten som sedermera med åren,rinner ut i sjöar och vattendrag ner till Bottenviken och Östersjön för att döda och sterilisera fiskbeståndt.På vägen från gruvan riskerar vattenbrunnar att bli förgiftade av lakvattnet, det med risk att barnen blir sterila av kopparhaltigt vatten eller andra tungmetaller. Nämnde Lundin OIL tidigare, även här kan mänsklighetens liv stå på spel i framtiden. Vad kan du göra för att stoppa en katastrof i miljön för naturen och mänskligheten. Vad kan du göra för att allt kapital från gruvorna inte rinner Stat och Kommun ur händerna, och hamnar i Risk kapitalbolagens moderbolags fickor oavkortat. Vi har andra risk kapitalbolag som exempel på avdragsteknikerna till noll-taxering.Vad kan du i praktiken göra för att förhindra allt detta.

 4. Sen att man tänker luckra upp naturskyddet i en ny minerallag gör att vi i Norrland ska leva i ett område med förstörd natur, låga löner och låga skatter. Så kan Lööf sitta och dricka latte på Stureplan i godan ro medan vi sliter för hennes vidrigt höga lön. Vem är egentligen bidragstagare i det här landet?

 5. Pingback: Fisketurismentreprenörer säger NEJ till gruvdrift! « SAVE THE BALTIC

 6. Den enda vägen för (C) är att försvinna ur regeringsställning eftersom de gör mer skada än nytta och har en ledare som är oerfaren och ur hennes mun hoppar samma typ av grodor som ur Arkelstens(M). Men denna kvinna, Lööf, är iskall och farlig för den vanliga människan med sina hårda, iskalla förslag. Hon vet ingenting om hur vanligt folk har det och har aldrig haft ett vanligt arbete.

  (C), (SD) och (KD) borde ut fotast möjligt ur regeringssammanhang, så tar vi hand om de andra borgarna sen… 😉

  Kao

 7. Pingback: Anna Hövenmark » Ständigt denna gruva?

Kommentera