Våra pensionspengar flyttar jobben på Läkerol från Sverige

Skriver med Ulla Andersson i dagens Aftonblad;

Riskkapitalbolagens jakt på att göra stora pengar, gärna utan att skatta för vinsterna, är vardagsmat i dagens Sverige. I vård, skola och omsorg plockar riskkapitalisterna ut miljarder av skattemedel som borde ha gått till att utveckla verksamheterna i stället. De tar heller inget socialt ansvar när de från en dag till en annan bestämmer sig för att lägga ned lönsamma verksamheter. Här är ett i raden av exempel på hur riskkapitalbolagens kortsiktiga vinstintressen leder till förlorade arbetstillfällen i Sverige.

Ahlgrens bilar och Läkerol är två av Sveriges mest kända varumärken för godis och halstabletter. Tillverkningen av dessa svenska favoriter sker i Gävle i en fabrik som har hundraåriga anor. Fabriken har fler än 100 anställda. Produktionen har effektiviserats över åren och färre tillverkar i dag mer än förut. Trots den effektiva produktionen och att tillverkningen går med rejäl vinst har fabrikens nya ägare, Cloetta, föreslagit att Gävlefabriken ska läggas ner och produktionen flyttas. Sannolikt hamnar en del av den då i låglönelandet Slovakien. Så enkelt tar nya anonyma ägare ett beslut som gör att de anställda och deras familjer står utan försörjning. Många av dem som nu kan få sparken har arbetet lojalt och ställt upp för företaget i flera årtionden.

Varför vill Cloetta lägga ner en lönsam fabrik? Cloettas ägare hoppas helt enkelt kunna pressa ut ännu lite högre vinst ur sina anställda om produktionen flyttas. Cloetta har riskkapitalbolagen CVC Capital Partners och Nordic Capital som storägare. De är bara intresserade av maximal vinst och tar inget socialt ansvar för de anställda i Gävle. Det är en lektion i kapitalismens råhet.

När vi besökte fackklubben vid fabriken kunde företrädarna Wellington Ikuobase och Mario Izquierdo berätta att de arroganta ägarna gav dem budet om nedläggningen per telefon. De fackliga företrädarna berättade om hur många av deras arbetskamrater chockades av beskedet och nu mår dåligt. Innan de nya ägarna tog över hade de lovat att behålla produktionen i Gävle, ett löfte som visade sig vara luft värt.

Men arbetarna har inte tänkt ge sig utan strid. Stödet för fabriken är kompakt i Gävle vilket har visats i flera manifestationer och en namninsamling. Kanske var det på grund av den högljudda kritiken mot nedläggningen som företaget försökte stänga av klubbordföranden Wellington Ikuobase från arbetsplatsen.

Exemplet visar vilka oansvariga och känslokalla ägare dessa riskkapitalbolag är. Nordic Capital har också gjort sig kända genom att håva in stora summor av svenska skattemedel genom sin verksamhet i privatiserad svensk sjukvård via företaget Capio. Bland ägarna Nordic Capitals finns sjätte AP-fonden – alltså våra egna pensionspengar. Det innebär att pengar som arbetarna sparar till sina pensioner används för att lägga ner deras egen arbetsplats. Vi kräver att AP-fonderna slutar investera i företag som flyttar lönsamma industrier från Sverige och som sysslar med skatteflykt som många riskkapitalbolag gör.

Vi tänker ta upp Cloettas nedläggningsplaner i riksdagen och undersöka om den fabrik i Slovakien dit en del av produktionen ska flyttas har fått EU-stöd. I så fall kan svenska skattepengar ha använts till att flytta jobb från Sverige.  Själva lovar vi att aldrig mer köpa Läkerol eller Ahlgrens bilar om produktionen flyttas från Sverige på det här viset.

13 reaktion på “Våra pensionspengar flyttar jobben på Läkerol från Sverige

 1. Lycka till!
  ”Vi tänker ta upp Cloettas nedläggningsplaner i riksdagen och undersöka om den fabrik i Slovakien dit en del av produktionen ska flyttats har fått EU stöd. I så fall kan svenska skattepengar ha använts till att flytta jobb från Svergie.”

 2. Hej Jonas!

  Apropå dagens möte i utbildningsutskottet

  Jag tycker det är helt oförklarligt hur partier som kallar sig socialistiska kan propagera för ”nattis”.
  Nattis är en direkt konsekvens av arbetsgivarnas makt över arbetsmarknaden.
  Nu måste vi vara redo att sälja vårt arbete dygnet runt. Det spelar ingen roll om du har barn. Dom kan du lämna på Nattis!
  Är det här något som folket egentligen vill? Är det här en utveckling som gagnar vanliga lönearbetare?
  Är det här något som våra barn önskar? Att inte få sova i sina egna sängar på natten?

  En riktig socialistisk politik skulle ju förstås istället se till att förändra maktförhållandena på arbetsmarknaden. Stärka arbetstagarna. Ge dom makt över sina arbetstider.

  FN:s barnkonvention paragraf 3:

  ”Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör

 3. 2/3 av eurons brandvägg ESM ska finansieras via IMF, enl vad Ollie Rehn sagt. Nu ”smids det planer” på att täcka Deutsche Banks risker i spanska husbubblan via ESM – och Anders Borg har lovat 100 miljarder till IMF. Lars Calmfors förklarade häromdagen att vi löper mkt stor risk att förlora de pengarna. GÖR NÅGONTING. SÄG NÅNTING I MEDIA VI MÅSTE STOPPA DETTA. http://europaportalen.se/2012/04/tysk-media-krishjalp-till-spanska-banker-planeras#comment-34662, http://komigenuva.wordpress.com/2012/04/24/calmfors-medger-att-vi-loper-hog-risk-att-gora-kreditforluster-pa-imf-lanen-till-euron/
  Varför är ni så tysta i V? Det måste upp på agendan – fort!
  När ska det beslutas om de här 100 miljarderna i riksdagen?
  Och om DS 2011:25

 4. Andreas, vi har en stor grupp välfärdsarbetare som har nattjänstgöring. Vården, polisen och brandkåren för att nämna några. dessa människor har ofta stora problem med bristen på nattis. Ofta väljer småbarnsföräldrar att jobba natt för man har lägre årsarbetstid och större möjlighet att umgås med sina barn dagtid. Många av dessa har svårt med barnomsorg. Blir man ensamstående så är nattis en förutsättning för att kunna fortsätta jobba.

 5. Mycket bra att ni undersöker finansieringen av flytten. Hoppas någon aktiv människa kan lägga upp en facebook-sida typ ”vi som bijkottar läkerol och Ahlgrens bilar pga nedläggning av fabrik i Sverige”.

 6. Pingback: SVTDebatt låter SD-demagogin bestämma agendan | Nemokrati

 7. Gydvan, gör det själv!
  Jonas, håller fullständigt med och varför inte bojkotta hela Cloetta?
  Nej hjälp arbetarna på Läkerol i Gävle och gå ut i sympatistrejker. Här finns en möjlighet att inför befolkningen visa på att ni står upp för dem och att det inte bara är tomma ord!

  Angående 6 timmars arbetsdag, som ni har i er agenda och som vallöfte?

  Här finns en annan väg att gå och det är att beroende på arbete, det kan vara ett steg i rätt riktning för att nå dit!
  En människa som kör bil, buss eller annan tung transport, har ett enormt ansvar. Inte bara inför sig själv, utan för alla i trafiken.
  Du måste vara max-koncentrerad hela tiden, jobbar du nio timmar så får du inte missa en sekund i uppmärksamhet. En människas liv släcks på en bråkdel av denna med ett fordon på 20 ton.
  Vad är en människa värd?
  Arbetets längd kan också bero på åldern?
  Kan en 60 åring vara lika koncentrerad som en 18 åring?

  Ja ta gärna med dig den tanken, när ni inför framtida formuleringar vill locka väljarsympatier 🙂
  Mvh Urban

 8. Hej Gydvan!

  Nattarbete är direkt skadligt för människor och dessutom förbjudet enligt svensk lag. Vissa samhällsnyttiga branscher är undantagna från förbjudet. Det som händer nu när borgarna pressar upp arbetslösheten mot 10% samtdidgt som 24-timmarssamhället breder ut sig är att folk tvingas arbeta natt inom handeln, hotell, resturang och andra branscher där det inte är nödvändigt. Denna utveckling ligger inte i allmänhetens intresse. Detta är kapitalets verk. Det är kapitalets ärenden som Vänsterpartiet går när man propagerar för utbyggnad av Nattis. Sorgligt men sant. Jag tycker istället Vänsterpartiet borde försvara oss arbetssäljare och arbetsrättslig lagstiftning.

  Nattis är också en väldigt underlig prioritering när man tänker på vilket sorgligt skick som den vanliga förskolan befinner sig i.

  mkh/andreas

 9. Vetenskapens värld sände igår ett reportage om kanadensisk oljesand.
  Det gick nog många valborgsfirande förbi.
  Repris lördag 5/5 10.40.

  Den billiga lättåtkomliga oljans tid är förbi.
  Något för (V) att ta upp på agendan. Ni (alla) partier kan ju inte säga sedan när det är försent, att vi visste inget. Vi hade fullt upp med att hålla konsumtionskarusellen igång för att det är det som väljarna vill. Vi har en planet låt oss ta hand om den.

 10. Riskkapitalbolagen fortsätter att agera precis som det passar dem i detta nya ”skatteparadis” som Sverige plöstligt och med hjälp av regeringen har kommit att bli. Utan tvekan måste någonting göras för att bromsa detta och stabilisera situationen. Jag har själv erfarenhet av att arbeta på ett företag som ägs av ett riskkapitalbolag och övergreppen mot både personalen och kvaliten i arbetet är uppenbara i den heliga vinstens namn.

  http://www.gabard.se/?p=29

  http://www.gabard.se/?p=157

 11. Pingback: Idag avgörs ödet för arbetarna vid Läkerols fabrik i Gävle. « PEPPRAT RÖDGRÖNT

Kommentera