Middag med Jonas Sjöstedt

Ikväll ska jag äta middag med Jonas Sjöstedt från Umeå. Dessvärre kan inte Jonas Sjöstedt från Umeå komma ikväll, men jag ser ändå fram emot att få träffa Jonas Sjöstedt. Det handlar om de två personer i Umeå som har samma namn som jag och som med stort tålamod har fått ta emot telefonsamtal, brev och intervjuförsök från journalister som var avsedda för mig. Jag tänkte att det var dags att tacka de två andra Jonas Sjöstedt för hjälpen med en middag, men dessvärre kan bara en av dem komma ikväll. Innan dess blir det ett offentligt möte på Umeå universitet 12.00 arrangerat av VSF, vänsterns studentförbund.

Gårdagen var jag i Blekinge, det var det enda partidistrikt som jag inte hade hunnit besöka efter att jag blev invald i riksdagen 2010. Det blev en fin dag med många trevliga partikamrater och besök på högskolan i Karlskrona, en genomgång av landstingets framsynta miljöarbete och företagsbesök på ett framgångsrikt konsultföretag, EC konsult, som visade sig vara löntagarägt, intressant. På kvällen var det öppet möte på ett fullsatt Liljas kafé i Olofström. Extra roligt var det att se att det var sådan bra fart på Ung Vänster. läs mer i BLTBLT och Sydöstran

Karin Enström har blivit utnämnd till ny försvarsminister. Jag känner henne som en kompetent, vänlig och seriös ordförande för riksdagens utrikesutskott. Jag hoppas att hon till skillnad från sin föregångare Tolgfors kommer att visa öppenhet och lägga korten på bordet om vapenaffären med Saudiarabien. Imorgon ska jag diskutera just den affären med handelsminister Ewa Björling i en interpellationsdebatt i riksdagen 9.00. Björlings roll i affären behöver granskas närmare.

Jag hade tänkt skriva en analys av regeringens förslag till vårbudget, men jag har inte lyckats samla ihop mig till det. Det finns helt enkelt inte intressant innehåll nog i den budgeten som räcker till ett längre blogginlägg. Trots hög arbetslöshet och växande utsläpp av växthusgaser så väljer vår regering passivitet istället för handling. Jag får skriva om Vänsterpartiets förslag till budget istället när det presenteras, det skulle gör skillnad om det genomfördes.

6 reaktion på “Middag med Jonas Sjöstedt

 1. Jag läste i min lokaltidning i morse att TV-licensen kan komma att slopas. Nu har jag ännu inte klart för mig exakt hur den alternativa finansieringen kommer att se ut, men av artikeln framgår det att Vänsterpartiet är emot förslaget. Är inte avgifter på fasta belopp för offentlig finansiering i grunden en form av regressiv beskattning? Hur resonerar Vänsterpartiet här?

  För övrigt vore det väl ett angenämt mål för Vänsterpartiet att inför nästa val grundligt punktera myten om att Moderaterna är kompetenta och ansvarstagande vad gäller nationalekonomiska frågor. Av kvällspressens ”undersökningar” att döma råder en enorm missuppfattning i den frågan hos allmänheten. Med avseende på hur oerhört ineffektiva och dyra regeringens reformer för skapa arbeten har varit, råder det inte direkt någon brist på argument att utgå ifrån. Många borgerliga politikers kopplingar till privata bolag inom offentligfinansierad verksamhet och turerna därikring skulle även det passa i en sådan kampanj.

  Hur som helst skulle jag gärna se ett offensivare Vänsterparti. Det har varit lite tyst sedan Juholts avgång och Sossarnas smyganslutning till de nya Moderaterna.

 2. Håller med om att vi borde vara mer offensiva, och desutom mot sossarna också, det är ju med stor möjlighet dem som kommer sitta vid makten och vilken nytta har vi av att en kopia av moderaterna tar över efter moderaterna?

  Alexander, syftet med avgiften ska ju vara att SVT osv ska vara obundet från regeringars vilja att påverka public servicemedia. Det gör så att man inte kan sänka svt’s resurser om man som regeringen anser att SVT är för ”kritiska” mot dem osv. Desutom fungerar ju det bra som det gör nu. Men i övrigt så är vi ju inte för avgifter. Man skulle kunna göra avgifterna mer rättvisa dock.

 3. haha va rörigt med fler Jonas! Nä du behöver inte skriva något om alliansen alla vet redan vad de vill. Dock blev jag även trött på sossarnas sätt att följa deras retorik så det ska bli intressant och se vad V kommer med!

 4. Pingback: Många bollar i luften « Lutz Rininslands blogg

 5. Det här med företag ägda av löntagare har dykt upp då och då på denna blogg under åren. Jag har hitintills inte stött på några argument som pekar på att denna modell inte skulle fungera i större skala. Samtidigt tycks det vara en modell som undviker en stor del av de problem som privat ägd företagsverksamhet för med sig i fråga om klass skillnad mellan de som äger och de som arbetar.

  Är denna ide för bra för att vara sann? Är det bara en dröm, eller kan den bli verklighet? Är det bara vänsterpartiet som är för denna modell?

 6. ”Jag hade tänkt skriva en analys av regeringens förslag till vårbudget, men jag har inte lyckats samla ihop mig till det. Det finns helt enkelt inte intressant innehåll nog i den budgeten som räcker till ett längre blogginlägg.”

  Själva det faktum att vårbudgeten är så mager kan tyda på att något är på gång längre fram. Kanske skattesänkningar för att locka väljare. Eller i värsta fall förbereder man sig på en krasch efter att Spanien kraschat. I ett sådant scenario kan en mager budget nu för att samla i ladorna bli en vinnande strategi att visa för väljarna i ett val 2014 – om krisen då kraftigt förvärrats.

  Så det finns en del att resonera kring det själva faktum att budgeten är så mager.

Kommentera