Ingen vapenexport till diktaturer

I SvD inför morgondagens riksdagsdebatt om vapenaffären med Saudiarabien;

På begäran av Vänsterpartiet håller riksdagen under onsdagen en extrainsatt debatt om vapenfabriken i Saudiarabien. Historien som de senaste veckorna har rullats upp handlar i grund och botten om att det är fel att exportera vapen till diktaturer. De ansvariga har fört allmänheten bakom ljuset eftersom de helt enkelt vet att de flesta svenskar är emot vapenexport till diktaturer.

Vapen är verktyg för att döda. Det är ett faktum man ofta försöker sminka över i offentligheten, men när det ska göras affärer talar man klarspråk. I reklamen för stridsflygplanet Gripen på en vapenmässa i diktaturen Qatar lyfte man fram att det garanterar en ”hög dödsratio”. Saabs marknadsföring av pansarvärnsroboten Bill 2 stoltserar med att den har ett läge för ”mjuka mål”, till exempel civila hus, bilar och folksamlingar.

Utrikesminister Carl Bildt försvarar vapenexporten till diktaturer med att om inte Sverige gör det så skulle någon annan göra det. Det är ett argument som kan användas för att legitimera nästan vilken tvivelaktig verksamhet som helst. Vänsterpartiet vill istället se ett Sverige som verkar för fred och nedrustning. Vapenexporten till diktaturer innebär att man ställer sig på regimens sida mot folket och måste därför upphöra. Avtalet med Saudiarabien bör sägas upp så fort som möjligt. Sverige bör över huvud taget inte exportera vapen. Som första steg bör lagstiftningen ändras så att inte någon form av export av krigsmateriel sker till diktaturer och stater som grovt kränker mänskliga rättigheter.

Vi var det parti som krävde att Tolgfors avgick eftersom han stod i vägen för sanningen. Att han nu har gjort det nu är bra, men en rad frågetecken återstår. Bland annat behöver det klargöras vad Fredrik Reinfeldt kände till om bulvanföretaget och den planerade vapenfabriken.

Även den moderata handelsministern Ewa Björlings ansvar måste redas ut. Hon har lagt mycket energi på att knyta handelskontakter med diktaturer i Mellanöstern och Nordafrika. Samtidigt har hon ansvaret för den myndighet som ska ge tillstånd till vapenexporten – Inspektionen för strategiska produkter (ISP). Som tillståndsmyndighet bör ISP naturligtvis hålla ett rejält avstånd till aktörerna i de affärer de beslutar om tillstånd för. Men nu vet vi att ISP:s dåvarande generaldirektör satt med på möten då FOI och Saudiarabien 2008 gjorde upp om vapenfabriken. Bland annat ska han under mötet ha hjälpt till att bedöma olika alternativ för affären. En så nära kontakt med affärens parter måste ses som mycket olämplig för en myndighet som är satt att besluta om tillstånd för affären.

Det har även kommit fram allvarliga brister i ISP:s information till Exportkontrollrådet om det så kallade bulvanföretaget. Och det finns uppgifter i medierna om att man från regeringens sida ska ha pressat ISP när dessa tvekade om vapenfabriksprojektet. Björling är ansvarig minister för ISP och det behöver nu redas ut vad hon har känt till om det som hänt. Vi kräver att alla uppgifter kommer fram i ljuset och att det klargörs vem som har vetat vad.

Riksdagsdebatten är ett bra tillfälle för regeringen att förklara sin roll i affären. Debatten är även ett tillfälle att redogöra för om man är beredd låta demokrati och mänskliga rättigheter spela någon roll i vapenexportpolitiken. Bland annat måste insynen i vapenexporten bli bättre och Exportkontrollrådet därför reformeras. En ledamot i rådet bör kunna redogöra för hur hon eller han har ställt sig i de fall ett ärende senare blir offentligt. Det finns ibland även ett behov för ledamöterna där att kunna rådgöra med personer utanför rådet. Som det är i dag kan vår ledamot i rådet inte ens diskutera med mig eller någon annan i partiledningen om det som behandlas. De politiker som inte vill stå för sin politik tjänar på den höga graden av hemlighetsmakeri kring svensk vapenexport. För alla oss andra är behovet av öppenhet uppenbart.

10 reaktion på “Ingen vapenexport till diktaturer

 1. om bar och politik; håller med dig om att Bildt är en nörd. Förhoppningsvis kan han nörda sig ut ur riksdagen snart också. Hur framgångsrik han är visade sig bra i Bosnienbesöket.

  Trevligt att ni rödgröna ”fikar” ihop ibland. 🙂

 2. Urban Ahlin och Carl Bildt kan ta varandra i hand. Helt uppenbart att vi får samma politik med (M) och (S).

  Bra Jonas! Man kan som du sa inte vara lite gravid. Antingen är man på smällen eller inte.

  Vapen är till för att döda. Det pratades mycket om att vi inte ska sälja vapen till diktaturer som riktar dem mot sin egen befolkning. Men tydligen så är det okej att sälja dem till ”demokratier” som kan rikta dem mot andra. Urban Ahlins resonemang kring varför man inte kunde avbryta vapenexporten till Irak förbryllar. ”Vi måste ha Jas plan som fungerar.”

  (V) håll er helt till att vapen är till för att döda. Vi ska därför inte exportera vapen. Ibland måste man sätta ner foten bestämt och säga ett klart nej. Men det finns fördelar med allt säger en del då. Medeltiden var en hård tid. Nej det fanns ljusglimtar säger vissa. Ja visst men de blev avrättade. Ibland är ett klart nej det enda rätta.

 3. Instämmer med Christer. Det var ett klart nej. Vapen är till för att döda. Man kan inte vara lite gravid antingen är man på smällen eller inte…

 4. Det byggdes inte en fabrik för produktion av nya vapen utan för projektiler som SAAB hade köpt billigt från försvarsmaktens överskottslager för vidare försäljning till monarkin i öknen och omladdning.
  Undras om dom som dödas känner någon skillnad.
  Herr excellensen är en bandit.
  När Rulliansregeringen faller vid valet 2014 så får Herr excellensen inte beviljas någon ansvarsfrihet utan det är raka vägen till ICC i Haag.
  Ur demokratisk synpunkt behövs ingen vapenproduktion.

 5. Jag lyssande på debatten idag och precis som Lisbeth så förundrades jag över Urban Ahlins tal om att vi ínte hade fått vad vi behöver från USA för att kunna hålla i gång våra Jas-plan, om vi inte hade levererat vapen till dem trots att de startat ett orättfärdigt krig i Irak.

  Är vi så beroende av USA för att hålla i gång vårt försvar? Nog känns det som att USA har en rejäl hake på Sverige och skulle det bli skarpt läge så är vi alltså tvungna att gå i USA:s ledband oavsett vad de gör för att kunna få våra stridsplan i luften? Tycker Ahlin att det är ok?

 6. Jag måste bara säga detta: jag är jävligt stolt som vänsterpartist över att ha dig som partiledare. Du är ju den enda som står helt rakryggad, kräver – inte ber – om svar, och inte väjer för att ta en fight. Jag blir lycklig av ditt glödande engagemang – det ger mig hopp, både för Sverige och för ett gott kommande valresultat. Tack!

 7. En av de många sakerna som du, Jonas, visade i gårdagens riksdagsdebatt var att du med stor integritet även kritiserade Urban Ahlin och dennes minst sagt oklara ställning i frågan. Från TV-soffan såg det ut som om Ahlin försökte smickra dig med diverse beröm, men du stod på dig och lyfte t.o.m upp vapenexporten som knäckfråga i ett eventuellt rödgrönt regeringssamabete. Ärligheten går före maktens härligheter. Alldeles utmärkt!

 8. Klart att Sverige skall sälja vi kan eller skall som vissa viktigpettrar försöker inte försöka inbilla någon att vi är eller skall vara världens samvete.Om vi inte säljer kanske vi får en blomma från något annat land som står på kö för att säkra sina arbetstillfällen och sälja det kunden vill ha.Det är inte våra problem med vad de gör med det andra länder köper,Vi kallas inte för inte för europas byfånar

 9. Idag (25april) slås det stora Saudi-projektet upp som en nyhet. Den som letar kan bl. a. finna en omfattande artikel redan i maj-2005, Dagens Industri Weekend

Kommentera