Våras det för Europas vänster?

Solen skiner över Stockholms gator och vi har klarat av morgonens VU-möte för Vänsterpartiet. Det är vår i luften. Frågan är om det inte också börjar våras så smått för vänsterpartier runt om i EU. Det kommer intressanta tecken från flera länder.

I Nederländerna visar opinionsmätningar att Vänsterpartiets motsvarighet, Socialistiska Partiet, numera är landets största i väljarstöd. Klassisk vänsterpolitik och kritik mot EUs högerpolitik är viktiga förklaringar till framgångarna. I maj ska Vänsterpartiets ledning åka ner till Holland för att träffa SP.

Frankrike går emot president och parlamentsval. Sarkozy sitter löst i presidentvalet. Huvudutmanaren är socialisten (socialdemokraten) Hollande som ligger långt till vänster om svensk socialdemokrati i sina argument mot EU:s svångremspolitik, för att beskatta de rika och i sin kritik av finanskapitalet. Lite i skuggan av Hollande verkar det gå allt bättre för vänsterfrontens Jean-Luc Mélenchon som närmar sig 10 % i väljarstöd och verkar ha bra tryck i sin kampanj. Kanske har den franska vänstern nu vänt utvecklingen på allvar. Det bådar gott inför parlamentsvalen i juni. Även Mélenchon profilerar sig stark mot den nuvanade EU-politiken för att hantera eurons kris. Bland annat har han krävt folkomröstning om EU:s europakt.

På Irland blir det folkomröstning om europakten i juni. Även den irländska politiken kantrar åt vänster. Landets populäraste politiker är numera Gerry Adams från vänsternationalisterna Sinn Fein med stöd av 46 % av väljarna. Hans parti har numera stöd av 25 % av väljarkåren och kommer att vara drivande i nejkampanjen mot europakten. Även en rad oberoende vänsterkandidater har starkt stöd på Irland där sannolikt runt var tredje väljare nu har sympatier till vänster om socialdemokraterna i det traditionellt konservativa landet. Euro- och finanskrisen har spelat stor roll för att stödet för Irlands traditionella maktpartier har krympt dramatiskt.

Grekland går emot val i april eller maj. Flera mätningar visar att tre olika partier till vänster tillsammans kan få över 40 % av rösterna i landet. Men mycket kan hända framöver i landet där socialdemokraterna i PASOK är i djup kris. I Grekland är förstås hanteringen av Eurokrisen den avgörande politiska frågan. Jag och Ulla Andersson ska resa ner till Aten i mars för att träffa vänsterpartier och folkrörelser.

Det intressant är att vänstern i de ovan nämnda länderna öppet utmanar europolitiken och EU. Till skillnad från socialdemokratin försöker de forma ett alternativ till den politik som dikteras från Bryssel. Det är precis vad EU behöver.

Bilden av vänstern i EU är som vanligt splittrad. Men det finns fler hoppfulla tecken. Det kan exempelvis vara mycket intressant att följa italienska Nichi Vendola framöver som många hoppas ska förmå samla Italiens vänster.

 

8 reaktion på “Våras det för Europas vänster?

 1. Tack för lite ljusglimtar i en annars ganska tät mörk rök!

  Lycka till i Grekland till er båda!

  Vänligen,
  André

 2. Ursäkta, jag är inte insatt i den irländska politiken, därför kanske dum fråga. Du säger ”Landets populäraste politiker är numera Gerry Adams från vänsternationalisterna Sinn Fein med stöd av 46 % av väljarna. Hans parti har numera stöd av 25 % av väljarkåren och kommer att vara drivande i nejkampanjen mot europakten.”
  Du säger att han kommer från ett parti med stöd av 46 % av väljarna. Sen säger du att hans parti har stöd av 25 % av väljarkåren. Vilket är det egentligen – 46 % eller 25 %?

 3. Nemo; Jag tror 46% har förtroende för G.Adams och 25% har förtroende för Sinn Fein. Precis som våra förtroendemätningar över partiledare inte alltid har samma utfall som parti-sympatier.

  Det är iallafall så jag tolkar det.

 4. Ah, nu snackar du i nattmössan 🙂
  Visst vore det en trevlig tanke, kanske du skulle börjat. Men nej siffrorna stämmer inte. Gå inte på samma smörja som tidigare ledare före Juholt i sossarna eller nuvarande rå-blåa ledare Löfven!
  Den sistnämnde var bra som ordförande i metall, även om löneskillnaderna ökat med 70000 % mellan löntagare och elit! Kanske lite överdrivet, men vi är snart där.
  Hm, det där blev lite fel, men jag fick iaf fram att se upp för Löfven 🙂

 5. För att vara noggrann: 46% har förtroende för Adams, och 25% uppger att de skulle rösta på Sinn Feinn vid val idag. Sen finns också United Left Alliance, med f.d. EU-parlamentarikern och trotskisten Joe Higgins i spetsen. De verkar röra sig runt 10-15% stöd. ULA:s styrka är även det en historisk sak i republiken Irland.

 6. Med tanke på hur djup den ekonomiska krisen i Europa är, sammantaget med det faktum att denna kris onekligen är ett resultat av ett system där kapitalet, representerat av banker och spekulanter, tillåts tjäna stort på oansvariga regeringar som lånar mer än de kan betala, och där sedan den vanliga skattebetalaren tvingas gå in och garantera att bankerna får tillbaka sina pengar, med god marginal – borde inte vänstern gå ännu bättre? Man tycker att det är dessa typer av orättvisa som borde få blodet att koka på vanliga människor, och som borde få dem att tänka att vi nu behöver byta kurs. Detta system är så korrupt att lite korrigeringar hit och dit knappast räcker. Så även om Jonas ser glasset halv fullt, så får det mig ändå att fundera över varför det inte är fullt till tre fjärde delar i varje fall?

 7. Härliga nyheter från runtom i Europa! För Frankrikes del måste jag dock tyvärr säga att en inte bör gå så mycket på retoriken som de konkreta förslagen. Sarkozy själv sa ju för inte så länge sedan att kapitalismen var över som ideologi! Francois Hollande är och förblir en mittenpoitiker. Men det är ju alltid trevligt med ett lite öppnare debattklimat än här i ”DDR-Sverige”.

Kommentera