Sänkta ingångslöner – en dålig idé

Runt om i Sverige har sjuksköterskestudenter tagit strid för
en månadslön på 24 000 kronor för arbete på sommaren. Det är ett fullt rimligt
krav. Sjuksköterskorna har ett ansvarsfullt och viktigt arbete och en lång
utbildning. Förhoppningsvis kan de studerandes krav på bättre löner leda till
att lönerna stiger även för de sjuksköterskor som redan har fast arbete. Sjuksköterskelönerna är för låga, förmodligen för att det är ett kvinnodominerat yrke.

Samtidigt som sjuksköterskorna vill ha mer rimligt betalt,
gör Centerpartiet utspel i motsatt riktning. De nöjer sig inte med att som
Folkpartiet föreslå sänkta ingångslöner för unga. De vill sänka ingångslönerna
för alla och dessutom rejält, med upp till 25 procent. Det innebär att en lön
på 16 000 i månaden kan sänkas till 12 000 i månaden, före skatt. Det
är en lön svår att leva. Själv tjänar Centerledaren Annie Lööf 151 000
kronor i månaden.  När hon tillträdde som ny partiordförande och minister fanns inga planer på att sänka ingångslönen.

Med Centerns politik skulle allt fler som arbetar få svårt
att försörja sig. Vi skulle gå mot en utveckling som liksom i andra länder
skapar stora grupper av arbetande fattiga. Det är en politik som inte skapar
fler arbeten.  I Norge och Danmark är lägstalönerna högre än i Sverige medan arbetslösheten för unga är lägre. Den enda säkra effekt som centerpartiets politik skulle få är att fler får svårt att klara sig ekonomiskt på sitt arbete. En del av de som Annie Lööf tycker är värda 12 000 brutto i månaden är ensamstående med barn. Har Centerpartiet funderat på hur de ska klara sig?

Vinsternas andel av produktionsvärdet stiger medan lönernas
andel minskar. Detta är en politik som Centern vill påskynda. Deras förslag
innebär konsekvent att arbetsgivarna gynnas med löntagarnas villkor försämras
såväl vad gäller löner som anställningstrygghet. Och det gäller inte bara
sjuksköterskor, även om det är illa nog. Om man sänker lönerna på en del av
arbetsmarknaden, riskerar det att drabba alla löntagare på sikt.

I fem har regeringens arbetsmarknadspolitik prövats och misslyckats
grundligt. Antalet arbetslösa stiger och otryggheten på arbetsmarknaden ökar.
Därför hoppas vi att sjuksköterskorna vinner sin lönestrid och att Annie Lööf
förlorar den.

33 reaktion på “Sänkta ingångslöner – en dålig idé

 1. Inte nog med att vi har barnfattigdom och fattiga arbetslösa och sjuka, nu ska resten av befolkningen också bli fattiga, kvar blir då ett fåtal som kan räknas till de rika (bankdirektörer, bolagsdirektörer och politiker!)

 2. Förslaget är så klart tokigt men upplysningsvis vill jag påpeka att exmpelvis anhörigvårdare oftast jobbar ofrivilligt gratis åt kommunen.

  Vissa tvingas helt sluta förvärvsarbeta för att ta hand om sina anhöriga, så arbetande fattiga finns det redan, även i Sverige.

  Att vi sedan har avtalade minimilöner på 16 000 kronor i månaden är märkligt även det.

 3. Jag har i flera år hävdat att arbetarklassens största fiende är centerpartiet. Och jag står fast vid den åsikten!

 4. Bra Jonas att du pekar på hur verkligheten ser ut där vinsternas andel av produktionsvärdet stiger medan lönernas andel minskar. Jag hoppas jag får höra detta argument ställas i en framtida debatt mot Lööf eller Björklund!

 5. Väl rutet Jonas!

  Annie Lööf har inte yrkesarbetat en endaste dag utanför politiken och nu tjänar hon mest av alla partiledare. Hon kunde inte låta mer som Margret Thatcher ens om hon försökte när hon föreslår att unga ska ha uselt betalt för det arbete de utför.

  Om det här är näringsministerns bästa förslag för att öka sysselsättningen så är det bara för ungdomar som står långt ifrån arbetsmarknaden att ge upp med en gång.

  @Lars

  Vad är det du vill säga? Skulle det vara ett argument för att sänka ingångslöner?

  Med ”ofrivilligt” menar du då att man inte vill ta hand om sina anhöriga?

  Men visst vore det fint om även anhörigvårdare fick en lön förutsatt att de verkligen tar hand om sina anhöriga och inte bara utnyttjar systemet.

 6. Ja denna idé är skapad i en sjuk Hjärna, så måtte de hamna långt under 4% spärren nästa val…..

 7. Tycks vara ett ganska osmart utspel ur rent politisk synvinkel. Alla har vi ju haft en viss kontakt med sjukvård, antingen direkt, som patienter, eller genom anhöriga. Och alla vet vi därför hur oerhört viktiga sjukskötare är. Det blir snabbt uppenbart att de utgör ryggraden i hela systemet. Jag tror väljare överlag, vare sig de är höger eller vänster, skulle hålla med om att sjukskötare förtjänar mer, inte mindre.

  Din poäng om vad Lööf själv tjänar är också bra. Vem är mest förtjänt av en bra lön, Lööf som inte tycks göra någon samhällsnytta alls, eller någon som bokstavligen räddar och vårdar liv varje dag?

 8. Pingback: Sänkta ingångslöner för ”alla” | Kontemplera.nu

 9. Har hela tiden uppfattat Annie Lööf som både självgod/skrytig och politiskt tom med svag förståelse för helheter i det svenska samhället. Hon valdes i förhoppningen att ungdomligheten, könet och det trevliga utseendet skulle lyfta partiet från det farliga läge det befinner sig. Bara ett kuttersmycke.

  Reinfeldt och du har rätt när ni försvarar ungas rätt att slippa få sina löner sänkta. Jag tror att det är en stor missuppfattning/fördom att unga skulle vara dåliga i sina resp jobb/behöva läras upp länge länge. Det möjligen gälla ett litet fåtal men denna subgrupp tas som typiska för hela gruppen unga. Nej, ska några löner sänkas så är det för oss som är kring de 60 och som redan skaffat bostad och klarat av försörjningsbördan som uppstår när man har barn/tonåringar. Fast jag tror inte det är bra att sänka löner för någon åldersgrupp, däremot för vissa kategorier typ Postchefen som, enligt Jonas Hallberg i Spanarna, tilldelas 18 miljoner per år för sitt jobb. Han är säkert kompetent men orimlig ändå.

 10. Sverige har anslutit sig till europakten. Det ska ”stärka kontrollen” över EU-ländernas egna ekonomiska politik säger Anders Borg(M). Det innebär att EU centralt ska styra ekonomiska politiken och lägga sig i medlemsländernas lönebildningar och folket får betala med sänkta löner, försämrade anställningsvillkor och pensionsvillkor. Om inte detta följs väntas miljardböter.

  När detta debatterades av EU-parlamentarikerna fanns det även ett förslag för frysta löner och ersättningar för EU-parlamentariker. Men förslaget röstades ner av parlamentarikerna själva. Deras månadslön är 69.000 kronor, därutöver har de beviljat sig själva ett traktamente på ca: 3000 kronor för varje dag de arbetar i Bryssel eller Strasbourg. Det fanns även ett förslag om att ledamöterna skulle sluta flyga business class vid korta resor, även det röstades ner. En åtgärd som kunde sparat miljontals kronor varje år.

  När EU:s budget klubbades blev slutsumman drygt 17 miljarder kronor. En ökning med 2,3 procent.

  Dessa beslut har tagits av parlamentariker som inte dragit sig för att verkställa åtstramningar och nedskärningar till Europas löntagare. Och de flesta av Sveriges medborgare fattar ingenting när Borg (M), Reinfeldt (M), Annie Lööf (C) och delar av sveriges riksdag lurar in oss allt mer i europakten.

  ”EU:s politik är vår politik”, så uttalade sig Carl Bildt (M).

 11. Sänkta löner leder till minskad efterfrågan, leder till att ekonomin krymper ytterligare, leder till ännu större arbetslöshet,

  Lustigt att Annie Lööf och hennes kapitalistkramande allierade vet så lite om hur deras älskade system fungerar

 12. Det är inte bara frågan om kränkande och idiotiska krav på lönesänkningar för dom sämst bemedlade.
  Nu börjar borgarpartierna också öppet slåss om företagens gunst med löfte om ännu bättre villkor inom skattelagstiftningen, bidrag, avdrag och andra särdrag. Hur kan detta vara möjligt? Är inte den kapitalistiska gökungen redan övergödd? Strax spricker den med en stor smäll. Se bara på EU/EMU-eländet.

 13. ”Man slår sig för pannan…………….”

  Jodå, vi förstår att Bertil slår sig för pannan, alldeles för hårt. Bertils tankeutflykter är klass med det Paolo Roberto klarade av direkt efter knocken utdelad av argentinaren Sebastian Lujan.

  I övrigt vet ju varenda en, utom möjligen Bertil, att momsen betalas av kund, och inte av företagaren. Företagaren administrerar den bara. I arbetsgivaravgiften ingår mumma som företagarens framtida pension. Fast det är väl sådant som Bertil tror skall betalas av någon annan.
  Någon slags bedrift är det väl att Bertil är så illa påläst i princip alla ämnen Bertil tycker till i.

 14. Politiker borde tjäna lika mycket som ett lands genomsnittslön är. Något i den stilen. Eller kanske lika mycket som den som tjänar minst i samhället tjänar? Vem vet, perspektiv kanske hade skapats? Kanske politikerna till och med hade satt fart med att förbättra det för de som har det sämst ställt om de själva råkat illa ut?

  Framförallt undrar jag varför jag skulle gå med på (som om någon bryr sig, men ändå) att Annie Lööf har över 150 000 kr i månaden medan jag ska få min lön sänkt med 25%? Varför skulle jag tycka det är bra? Varför ska inte hon sänka sin lön också då?

 15. @ Dario 23 mars, 2012 at 02:46

  Tack för länken! Gillade verkligen det Brink skrev. Hon har så rätt i sitt resonemang.

  Undrar mest vad sossarna egentligen tycker. Tänk om man kunde få byta ut högersossarna och släppa in Suhonen och de andra som ligger lite mer till vänster och som är lite mer humanister och feminister.

 16. Hörde på radio igår en kort debatt med Stefan Fölster och en person vars namn jag inte kommer ihåg. Verkade som att Fölster och hans organisation vill framställa ungdomsarbetslösheten större än vad den faktiskt är för att han, och många ideologiska kollegor typ Lööf, ska få igenom sänkta löner. (Så fort Fölster argumentar för en åtgärd så blir jag på min vakt.) Han som var opponent mot Fölster (egentligen tvärtom i inslaget) menade att arbetslösheten var under 10 % inte 25 % eller ännu mer som F menade.

  Nog är arbetslösheten bland unga svenskar, särskilt de som invandrat, ett stort problem som måste lösas men man bör nog vara uppmärksam på vem som värderar läget och föreslår åtgärder. Annars kan det bli som i kostdebatten där, enligt min mening, falska experter hävdar att folk blir feta och sjuka av fett när det, med största sannolikhet, är den ständigt stigande konsumtionen det raffinerade sockret (fruktos-komponenten) som är ett gift som långsamt tar kål på känsliga personer och där femtma bara är en av skadeverkningarna.

 17. Det geringenting att sänka ingångslönerna. Problemet ligger i hela lönebildningen. Riksbanken anser att lönebildningen fungerar så dåligt att den inte klarar en
  arbetslöshet under 6,5 procent!

  Politiker både vänster och höger lovar full sysselsättning utan att dom har någon makt över lönebildningen.
  Poltiker brukar tvärtom säga att lönebildningen har fungerat bra dom senaste tjugo åren trots att den inte klarat en arbetslöshet under 6,5 procent under samma tid!

  Hur kan man gilla en lönebildning som kräver massarbetslöshet när man samtidigt är för full sysselsättning??

 18. Precis, jag har slutat lyssna på alliansens politik numera. Vi vet endå vad de vill åstakomma. Så länge de har fas3/sysselsättningsfasen kvar kommer jag inte ta alliansens politik på allvar.

 19. Nu är jag helt refuserad, precis som gamla USSR. Tyck o tänk nu om varandra som brukligt är när lågt i tak.

 20. Instämmer i det mesta som skrivits. Det är orättvist och det är hemskt. MEN diskuteras inte det eviga tillväxtsamhällets fortsättning? I framtiden efter tillväxtens slut kan vi tänka oss fler tillämpningsområden för gemensamt ägande. Det har en annan fördel det minskar vårt behov av inkomst. Den som vi vill ska öka och öka…

  När kommer Vänsterpartiet igång med att diskutera det omöjliga i evig tillväxt? Vi vet ju var vi befinner oss så vad gör vi nu? När kommer något parti igång med det? När vi går in i väggen…?

 21. Hej, Ja man undrar hur det är möjligt 2012 att NÅGON alls kan få under 20.000 för ett arbete. Så mycket som det kostar ändå att leva idag. Konstigt. MVh Jenny

 22. Lisbeth – du tar upp en viktig fråga. Vänsterpartiet har skrivit en rapport om detta som är bra. Men det är svårt att göra politik av detta när alla partier pratar om tillväxt, tillväxt, tillväxt. Vem vill rösta på ett parti som säger att tillväxtekonomins dagar är äver?

  Vill du få en utmärkt introduktion till den kris vi befinner oss i, som faktisk är en tillväxtkris, fast ingen våga säga det öppet, rekommenderar jag dig att läsa Pål Steigans bok En gång skall jorden bliva vår. Där får du både det globala och det skandinaviska perspektivet klart för dig. Man behöver naturligtvis inte hålla med om allt i boken, men den är rysligt bra. David Jonstads bok Kollaps handlar om samma sak, men den har inte ett politiskt anslag, vilket kan ha både för- och nackdelar för läsaren.

 23. Bo Zackrisson, tack för tipsen! David Jonstads bok ”Kollaps” är beställd från Biblioteket. Just nu läser jag ”Omställningens tid” av Björn Forsberg. En fantastisk bok! Den rekommenderar jag.

  Naturligtvis förstår jag att det inte är lätt att göra politik av detta när alla pratar om evig tillväxt. Förändringen kommer att ske underifrån på gräsrotsnivå. Det är där verklig förändring börjar alltså med oss själva. Men vi behöver handlingskraftiga politiker som inte vädrar efter röster, utan vågar stå upp för verkligheten. ”Vem vill rösta på ett parti som säger att tillväxtekonomins dagar är över?” Det finns nog folk som vill det. Faktum är att de blir fler och fler.
  Folk som inte blundar vill se förändring. Någon skrev tidigare något om att ha en lapp för båda ögonen… Ni får ta tag i det här nu och erkänna öppet att det är en tillväxtkris vi bevittnar. Peka på bensinpriset också, säg det som inte innehåller olja…

  Vem vill i slutänden rösta på ett parti som mörkat sanningen…?
  Ja inte jag iallafall! Då vore jag ju inte riktigt funtad.

 24. Jag är narkossköterska – har ett fantastiskt jobb, det bästa som finns. Fritt och väldigt ansvarsfullt. Söver patienter själv med en narkosläkare i periferin. Jag blev sjuksköterska 1992, efter det har jag läst till IVA-sköterska (1999) och anestesisköterska (2001), har jobbat både på IVA och Operation sen dess. Har gått diverse traumakurser och HLR-kurser. Arbetar på en stor operationsavdelning i Göteborg, arbetar extra på en privat kirurgklinik samt intermittent i Norge. Jag har en grundlön på 28.900:- vilket jag tycker är helt bedrövligt. Efter högskolestudier på 5 år!!!
  Tycker det är suveränt att sjuksköterskestudenterna ställer krav på minimilön, men det är viktigt att vi som arbetat länge och har en massa erfarenhet som man inte kan lära sig i skolbänken (det sitter i fingrarna) får ett ordentligt lyft samtidigt. Tycker att jag minst är värd 10 000:- mer i månaden!!!

 25. Ja Lena det tycker de flesta. 10.000 mer det blir minst en utlandsresa mer. Det blir mer konsumtion? Missförstå mig inte jag ser orättvisorna. Kan inte ett ordentligt lyft innebära fler arbetskamrater, mer tid för barnen, för varandra osv? Social och kulturell tillväxt…Det finns ju andra värden än ekonomisk tillväxt?
  Tänk om det är så att vi MÅSTE börja tänka helt annorlunda.

  Tror du på evig tillväxt Lena? Om alla vill ha 10.000 mer i månaden och börjar konsumera mer och mer och reser mer och mer. Är det hållbart? Sedan så är det ju så att mycket vill ha ännu mer.
  Då tycker jag personligen att det är viktigare att sjuksköterskestudenterna ställer krav på minimilön…28.900 det kan man klara sig väl på om man inte överkonsumerar.
  Heller hur?

 26. Ja det är ett riktigt ruggigt förslag. Att sänka lönen för en sjuksköterska, eller för undersköterskor och vårdbiträden, som jobbar närmast patienten hela tiden ofta med dåliga arbetstider och ofrivillig deltid innebär egentligen att vi väldigt snart skulle hamna i löner runt 9000 kronors intervallet före skatt och avgifter för fack och a-kassa i praktiken (räknat på kommunals lägstalön 16070:- på heltid för en 19 åring). Vilka skulle kunna leva på det, ta ett lån, teckna försäkringar, betala hyra, tanka bilen, köpa mat, försörja barn om man är ensamstående, klassresor, köpa kläder med mera.

 27. Det är uppenbart att det politiska rävspelet fortsätter. Att sänka lönerna överlag har varit högerpolitikens nödvändiga ”svarta får” i alla år. Bara försöket att övertala folket att det inte är meningen är löjligt (Fredrik Reinfeldt (M) till Dagens Nyheter http://www.dn.se/nyheter/politik/reinfeldt-underkanner-sankta-ungdomsloner). Det är inte så svårt att räkna ut vilka det är som vinner. De unga ska inte få tjäna så mycket pengar för att få chansen att över huvud taget få ett arbete medan de gamla ska få arbeta längre, ja… till 75 om det var för vår käre statsminister. Det är också uppenbart att dessa är de första stegen mot att starta ett ”samtal” (läs högermonolog) kring hur vi ska få ihop sänkta löner, sänkta skatter, sämre samhällsstöd för dem som behöver, gränslösa privatiseringar, försämrade villkor för medarbetarna i samhällstjänsterna som utbildning, hälsovård och äldreomsorg och dess konsekvenser för studenter, vårdtagare och äldre, med ett välfärdssamhälle som ett riktigt arbetarparti ska stå för. Det säger sig självt att hur mycket vi än ”samtalar” och diskuterar om det så går det inte att få ihop. Nej. Vill ni sänka lönerna börja med att be storföretagen att ge avkall för de hutlösa vinsterna de tar ut och fördela dessa resurser på ett mer ”arbetarvänligt” sätt.

 28. Annie lööf är ett praktexempel på vad borgarna tycker om förskingring av skattebetalarnas medel. I juholts fall fick han avgå efter den borgerligt mediala slakten. Har lööf ens fått någon varning? Internt? Usch!

Kommentera