På väg mot Aten

Solen lyser över södra Östersjön och vårt plan har precis flugit över Blekinge och kommit ut över havet. Bredvid mig sitter Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson och vice ordförande. Vi är på väg till Aten och Grekland dit vi kommer sent ikväll. På onsdags och torsdag har vi ett intensivt program med träffar med grekiska fackföreningar och politiker. Vi kommer att träffa såväl vänsterpartiets Synaspismos som det nya demokratiska vänsterpartiet, om nu allt faller på plats. Vi hoppas få vara med i demonstrationer, gå på politiska möten och lära oss mer om den ekonomiska och sociala kris som håller Grekland i ett järngrepp.

Grekland går mot val senare i vår. Väljarna flyr från regeringspartierna Ny Demokrati (höger) och PASOK (sossar), de flesta går till vänster. Därför ska det bli intressant att höra hur vänstern ser på hur krisen ska lösas, snart kan de ha verklig politisk makt i EU:s kanske mest svårstyrda land.

EU håller Grekland i strypkoppel. För att landet ska få nya utbetalningar på nödlånen kräver unionen lönesänkningar, hårda ingrepp i arbetsrätten och privatiseringar. Det är en politik som har misslyckats gruvligt, arbetslösheten stiger, fattigdomen ökar och greker börjar lämna landet för att komma undan katastrofen. I svenska medier skylls krisen ofta slentrianmässigt på att greker arbetar för lite, något som har mycket lite stöd i statistiken. Den grekiska arbetsveckan är längre än den svenska, den faktiska
pensionsåldern ungefär densamma. Däremot har landet problem med för låga skatteintäkter och ineffektivitet i offentlig service. Men det räcker inte för att förklara krisen, bankernas utlåning och förluster spelar sin roll liksom att euron har påtvingat landet en ekonomisk politik som inte alls passar dem. Men EU bryr sig om att rädda banker och euron, inte människor som blir fattiga och arbetslösa. Grekland sitter fast i eurons skruvstäd.

Hur ser den grekiska vänsterns bild av verkligheten och lösningar på krisen ut? Imorgon ska vi börja ge oss ut för att försöka ta reda på det. Fler rapporter följer här.