Nej tack till datalagring

Imorgon ska riksdagen rösta om förslaget till datalagring. Påbudet har kommit från EU, ni ska Sverige rätta in sig i ledet för massövervakning. Våra elektroniska spår från mobiler och nätet ska lagras i sex månader. Det gäller alla oavsett om vi är misstänkta för brott eller inte. Men de riktiga kriminella lär nog inte lämna så många spår efter sig. Lagstiftningen är en tydlig inskränkning av den personliga integriteten. Det är en grundläggande rästtsprincip att bara den som är misstänkt för något ska övervakas. Dessutom är den sannolikt ineffektiv som brottsbekämpning och dyr och krånglig för de berörda företagen.

I  riksdagen blir det Jens Holm som tar debatten för Vänsterpartiet. Själv skulle jag gärna debattera den direkt med de borgerliga partiledare som Annie Lööf och Fredrik Reinfeldt som brukar prata om friheten på nätet. Men det känns som om de helst av allt vill debattera den här frågan och sitt stöd till direktivet så lite som möjligt.

läs mer i SvD

12 reaktion på “Nej tack till datalagring

 1. Jag är stark motståndare till datalagringsdirektivet, men jag vill även ge ett exempel på negativa effekter som det inte talas mycket om. Ifall datalagringsdirektivet går igenom kommer mitt företag (bredbandsleverantör) att behöva säga upp folk. Investeringarna som krävs i form av programvara och hårdvara motsvarar våra 4 senaste års vinst, och då räknar jag lågt. En konkurs med fler arbetslösa är det mest troliga.

 2. Bertil, jag tror att många operatörer är ovetande om datalagringsdirektivet, hade jag inte varit personligen intresserad, så hade mina kollegor och delägare inte varit medvetna om vad som är på gång. Tystnaden i media är kompakt, och som operatör får man mest besvärande frågor och undersökningar från PTS istället för information om vad som händer.

 3. Önskar att ”motpartierna” vågade ligga på som f-n i denna fråga. Vi pratar snudd på grundlagsändring som glider förbi med en kvävd gäspning. Jonas, att ingen vill debattera, att många gömmer sig bakom skämskuddar, borde betyda öppen terräng. Ta tillvara! Tro inte att en Sjöstedt, likt en Löfven, kan tiga sig till några opinionsmässiga framgångar.

 4. Det är förjävligt ! Storebror samhället mår ingen bra av, och som du säger så leder det till lite till kostnad för de många. Bu och blä för våra politiker !

 5. Ja allt man säger här kommer att lagras så klart, vad man säger i telefon likaså och även mail samt mess? Dina åsikter får du hålla för dig själv, nämn dem icke. Åsiktsregistrering är ett faktum och vi har varit med om det förut. Tack USA, ni tog oss hit med sossarna och så klart borgarnas stora hjälp och stöd. Borgarna/Moderaterna etc. är nu ett givet kapitel i framtiden med Löfvens goda hjälp! Om inte…

  Det finns dock ljuspunkter. Se Nynäshamn om knappt ett år och i riksdagen till 2014 🙂
  Jag tror på invånarna, att de kommer att visa vägen.

 6. ”Påbudet har kommit från EU ni i Sverige ska rätta in er i ledet för massövervakning.” så skriver Jonas. Vi har en politiker som säger detta klart och tydligt. Men lyssnar folk? Nej inte ännu. Men kanske snart i takt med att direktiven börjar hagla över oss.

  Ja, där är vi ju. ”Påbudet” eller ordet direktiv som låter som något som vi kan välja bort kan istället ersättas med lag. Det vet vi ju alla att lagar måste följas annars hotas vi med böter eller domstol. Det är precis det som sker.

  Tycker politikerna var ovanligt ärliga om än uppgivna i morgonsoffan Svt. De sa just detta att vi blir bötfällda, därför är det bara att acceptera. Det svamlades lite om att vi ska vara förstående inför de direktiv/lagar som EU kommer med. Vi är ju med och då är det tydligen bara att svälja allt med hull och hår hur dumt det än är. Vi ska ju vara toleranta inför de regler som skapas gemensamt. Gemensamt? Vilken röststyrka har vi egentligen?

  Detta med vår brist på röststyrka börjar väl gå upp för de flesta…Man brukar säga att sent ska ”syndaren” vakna. Det var bedrövligt att bevittna politikerna i morse. Vilken uppgivenhet och samtidigt vilken otrolig förmåga vi människor ändå har att hitta på och försvara det mest vansinniga.

  Urban Medin skriver ”jag tror på invånarna, att de kommer att visa vägen. Ja, men invånarna lyssnar på det som de vill höra och ofta inte till verkligheten. Det tar väldig lång tid innan vi lyssnat in verkligheten. Vi måste drabbas väldigt hårt först. Det räcker inte att se och höra att andra melemsländer drabbats hårt. Vi begriper men vi förstår inte förrän vi drabbats själva. Det är stor skillnad på att begripa och att verkligen förstå.

  ”Påbudet har kommit från EU…” skriver Jonas. Det är verklighet. Men lyssnar ”invånarna”?
  Nej de skyller hellre på politikerna på att de är populistiska. Precis som om vi inte skapar samhället tillsammans. Vi får de politiker vi förtjänar varken mer eller mindre.

 7. Jonas, du är ju den ende som kan förklara EU så man förstår!

  Vad innebär egentligen om EU:s förslag till regler mot lönedumpning?

  LO verkar ju positiva, men de är ju å andra sidan aldrig lika pålästa som du.

 8. Varför har vi en riksdag i Sverige och val var fjärde år när det är EU som bestämmer allt ändå? Jag lägger ner nu, det får vara nog. Läser inte om politik. Lyssnar inte. Ignorerar, totalt. Röstar inte, framför allt. Ett spektakel är vad det är. En fars. Och jag tänker inte delta längre. Totalt meningslöst och idiotiskt.

  ”Ibland undrar man om man lever i ett land eller i ett skämt.” /Arne Anka

  .

 9. Pingback: Finns du? « Johannes Blogg.

 10. Jag är mest rädd för de som försöker förstöra det demokratiska samhället, från de ungar som bränner papperskorgar i skolorna utan att ställas till svars, vidare till inbrottstjuvar som slipper kameraövervakning i portuppgångarna till terrorister som bombar oskyldiga.

  All politik måste utgå från de än så länge hederligas, samhällsbärarnas, intressen . En människa som blir överfallen på stan får visst använda så mycket motvåld som situationen kräver,någon slags paritetstänkande. Jag tror samhällets värnare måste få samma direktiv från lagstiftarna/folket.

  Anar dock att det säkert finns stora problem också, men är inte insatt …

 11. Hur ska vi få upp ögonen för det svenska folket ? Hur ska vi få dem att engagera sig/bry sig ?
  Borgarna med SAF lyckades verkligen med sin kampanj på 80-talet – ”Satsa på dig själv”. Tror det var 50 miljoner som arbetsgivareföreningen lade ner på den kampanjen.
  Den borde hetat: Skit i andra – Tänk på dig själv !
  Precis så har det svenska samhället blivit !

Kommentera