I Prometheus fotspår

Vi har sett affischerna överallt i Aten med text på grekiska som vi inte förstår och bilden på en örn som angriper en man som är fjättrad till en klippa. Affischen utstrålar både grekisk mytologi och facklig kamp. Idag när vi kom till de statsanställdas fackförbund ADEDY fick bilden sin förklaring, det var de som hade tapetserat staden:

– Prometheus tog elden till människorna mot gudarnas vilja. Som straff bands han vid en klippa och dit kom en örn och åt levern ur hans kropp. Till nästa dag hade levern växt ut igen och örnen kom åter, berättade fackförbundets förtroendevalda för oss.

-Örnen är trojkan, och Prometheus är det grekiska folket, tillade de sedan. Trojkan är de utsända från EU och IMF som påtvingar Grekland den stenhårda nedskärningspolitik som slår så hårt mot ADEDYs medlemmar med massuppsägningar, sänkta löner och sänkta pensioner. Idag strejkar och demonstrerar de av förbundets medlemmar som är anställda i hälsosektorn. Omkring 20 000 av deras anställda ha blivit uppsagda, vårdkvaliteten sviktar och avgifterna för patienter och de som behöver medicin har höjts. Strejkerna avlöser varandra i Aten, igår strejkades det i tunnelbanan, bara ADEDY har gått i strejk ett 20-tal gånger det senaste året.

Enligt myten räddades Prometheus av Herakles. Men vem ska rädda Grekland och hur ska det ske?

På Vänsterpartiets hemsida finns fler av våra rapporter från besöket i Aten.

2 reaktion på “I Prometheus fotspår

  1. Pingback: Alliansen har avskaffat sjukförsäkringens grundidé « Ett hjärta RÖTT

  2. Jag tror inte det är bra att du varit så tyst beträffande Saudiaffären. Bra att du skrivit på SVT Debatt. Men vad som krävs nu, det är medienärvaro med att konfrontera Löfvén om vapenexporten till diktaturer och när det gäller att blottlägga att det handlar om EU:s NATO-militarisering som Lissabonfördraget för med sig, och S säger ja till. http://www.dn.se/nyheter/politik/alliansen-backar–nu-far-de-rodgrona-egen-majoritet
    V kan inte ställa sig på samma sida som S i den här frågan, utan där måste sättas hårt tryck på Löfvén om hans uttalande om vapenexporten inom ”demokratiskt fattade beslut” och vad det egentligen betyder.
    Hör av dig, så att du blir synlig, det behövs, för V:s siffror går oförtjänt ner.

Kommentera