Grattis till Ekerö

Som SvD skrev om i helgen så finns det ett utbrett folkligt motstånd mot privatiseringar. Samtidigt är det idag enbart Vänsterpartiet som helt vill förbjuda privata vinster på områden som skola och äldreomsorg. I många kommuner genomför borgerliga majoriteter djupt impopulära privatiseringar. Men Ekerö är ett intressant exempel på hur denna utveckling kan hejdas. Genom en kommunal folkomröstning har en majoritet av väljarna tackat nej till att sälja ut kommunens bostadsbestånd. Även om valdeltagandet var lågt så var utslaget tydligt.

läs mer i DN och SvD

Tidigare har det varit svårt att få till stånd kommunala folkomröstningar, men med de förändringar i grundlagarna som nu har trätt i kraft har det blivit betydligt lättare. Demokratin har fått ett redskap mot privatiseringar som kan användas på fler håll. Segern i Ekerö lär följas upp av fler liknande framgångar.

4 reaktion på “Grattis till Ekerö

  1. Resultaten från folkomröstningarna är inte tvingande, endast rådgivande. Så frågan är om moderatpolitikerna på Ekerö kommer rätta sig efter valresultatet eller (som vanligt) strunta i folket och göra som de själva vill.

  2. Nu återstår bara att de borgerliga partierna visar att de har någon slags heder och också respekterar folkets tydliga åsikt!

Kommentera