Debatt i om sjukvård i glesbygd

Idag hade jag en interpellationsdebatt med socialminister Göran Hägglund om sjukvården i glesbygd. Bakgrunden är de stora neddragningarna av akutvården i Västerbottens inland, inte minst i Dorotea och Åsele. Debatten som kan ses här blev lång . Flera borgerliga ledamöter gav sig in i diskussionen för att försvara regeringens politik. Själv tycker jag att de är inkonsekventa när de försvarar urholkade statsbidrag och dyra privata hälsocentraler i storstäder samtidigt som de försöker framställa sig själva som försvarare av vården i glesbygd som får betala priset för just den borgerliga politiken. Även om S och MP i landstingsledningen i Västerbotten bär ansvar för neddragningarna i inlandet så är det regeringen som sätter de ekonomiska ramar som tvingar fram stora nedskärningar.

Annars är det många resor runt om i landet. Igår kom 140 personer till ett välorganiserat partimöte i Flen, inte illa på en så liten ort. Imorgon blir det besök i Kalmar och Nybro.

 

17 reaktion på “Debatt i om sjukvård i glesbygd

 1. Jaa du! Du var ju inte speciellt lyckad i dina anföranden. Jag fick intrycket av att du är väldigt dåligt påläst om denna problematik. Men å andra sidan är ju inte sjukdom och liknande lika mycket värt som andra, mer maskulina ämnesområden…

  Nää bäste herr Sjöstedt. Visa ett ärligare engagemang i viktiga frågor, sluta med dina populistiska yttranden. Du saknar trovärdighet.

 2. Tack Jonas för att du på ett seriöst sätt belyser hur man fråntar inlandsbornas grundläggande rätt till en jämlik och en god vård på lika villkor för befolkningen i inlandet som i länet och i Sverige. Det som var mest påtagligt var socialministerns bekymmerslösa inställning och brist på engagemang , insikt och kunskap om vad sjukvård i glesbygd innebär och om vad som är glesbygd. Han refererade alltför ofta till hur väl det påtvingade vårdvalet fungerade i Stockholm. Ja, vad ska man säga om riksdagsledamöterna från Västerbotten, Kd och M, bedrövligt, barnsligt, icke professionella, icke seriösa och sanningsenliga.
  Frånvarande i debatten var miljöpartiet och Centern som sägs värna landsbygdens framtid. Det är också ganska talande.
  Den ärligaste politikern av alla är Jonas Sjöstedt, och är också den som mest av alla har engagerat sig i glesbygdsfrågorna. Jonas fick över 5000 personkryss i riksdagsvalet, det säger allt.

 3. Jag håller inte med dig som tycker att Jonas inte är trovärdig i sina yttrande. Jag tycker att det är bra att Jonas lyfter frågor om glesbygdens hälso- och sjukvård. Jonas var den som klarade bäst av att argumentera och försvara för en god hälso- och sjukvård i hela glesbygden. Den som inte verkade känna till mycket om norrlands inland var vår socialminister.

 4. Vänsterns ledare, Jonas Sjöstedt, har alla skäl i världen att försvara medborgarnas rättighter till likvärdig sjukvård. Det gäller särskilt i Norrlands inland. Och han gör det bra, med både saklighet och glöd. Det innebär ett viktigt stöd för människorna på samhällen som Sorsele, Åsele och Dorotea. Jonas visar att han bryr sig även om deras behov. Det har han gjort tidigare i frågor som EU, EMU och uranbrytning. Fler politiker skulle höja rösten som han. Borgaralliansens agerande är däremot hycklande. De säger sig värna om inlandsbornas rätt till ambulans och akutsjukvård men har själva förorsakat situationen genom att dra in på berättigade statliga anslag till Landstinget. De har stiftat lagar som innebör en utförsäljning utan like av mineraler och naturtillgångar i dessa trakter. Dess invånare får samtidigt höra att de är bidragstagare. I själva verket är det tvärt om. Varifrån kommer det rena vattnet, den billiga elströmmen, virket och maten. Det handlar om en nykolonial politik som utarmar de utsatta kommunerna ytterligare. Tystnaden och ointresset från de andra partiledarna i frågan är minst av allt förtroendeingivande.

 5. Bertil, den byhåla som du så nedlåtande och cynisk talar om, har ett namn, Dorotea, en fjällkommun som befolkas av 3000 människor, med ett tätt och rikt näringsliv, fjällturism i en orörd fjällnatur. Att alla människor inte har lika värde har du nu så tydligt deklarerat och i och med det anser du att människor i glesbygd inte har samma rätt till grundläggande trygghet vad gäller hälso- och sjukvård, trots att de betalar landstingsskatt som alla andra. Förhoppningsvis är du unik och ensam om din människosyn.

 6. ”Så vad snackar vi om egentligen?”
  ”Snackar” vi inte om centraliseringen till storstäder? Om livet blir ”överdjävligt” för alla i glesbygd så ”vill” de förmodligen vara med och trängas i/nära stan. Vår politik är EU:s politik sa Carl Bildt… Det är ingen glesbygdspolitik.

  Jonas skriver ”regeringens politik” Så hur mycket är regeringens politik och hur mycket är EU:s? Följdfrågan blir alltså vad kan vänsterpartiet göra gunilla jönsson skriver om Bertils ”människosyn”. Hans inlägg säger inget om hans människosyn.
  ”Debatten blir så sned” jag håller med Bertil. Det blir så när man helt identifierar sig med ett politiskt parti eller en religion eller vad nu vi identifierar oss med.

  ”Så vad gör vi?” frågar Bertil ja vi omvärderar vår syn på EU och börjar tala om omställning och omvärdering på alla plan. Yttre förändring kräver inre förändring, men det har vi djäkligt svårt för att fatta. Det pratas klimat/miljö och fortsatt konsumtion bland annat, som om det är förenligt. Så länge vi resonerar på det viset har t.ex. Dorotea inte en chans. För vem vill bo där trygghet saknas.

  Håller definitivt inte med Bertil i allt han skriver snarare tvärtom. Men det blir lätt en Hallelujakänsla bland alla ”kamrater”. Hur ska det kunna förändra något.

 7. Vill tillägga att glesbygden HAR problem med dyra transporter det är knappast något Bertil hittar på. Ännu en orsak till att få människor att ”vilja” trängas i storstäder. I storstäder där det ska byggas till varje pris och skogar riskerar att skövlas för den ”goda sakens skull”.

 8. Centralisering och globalisering låter vackert och det är vackra ord som den stora massan faller för. Med lite dj-anamma och mindre tro på vad alla dessa auktoriteter påstår skulle vi kritiskt undersöka vad de vackra orden egentligen betyder. Först borde vi lära oss att ta oss ur denna lögn: ”Bara för att något är stort och går fort är det bra och effektivt”.

  Globaliseringen försämrar vardagen för de redan mest utsatta och framtiden blir allt osäkrare. Om oppositionen varit enad hade de kunnat utfärda en misstroendeförklaring mot Alliansen. Men frågan är vad oppositionen har för alternativ att komma med inför rådande nyliberala globaliseringspolitiken.

  ”Vår politik är EU:s politik sa Carl Bildt” skriver Lisbeth. Ett mycket bra påpekande. EU-kommissionen har beslutat att vården och omsorgen, precis som allt övrigt inom EU, ska marknadsutsättas. Posten, järnvägen, energimarknaden är tidigare exempel på detta. På EU-språk handlar det om att ”modernisera”, centralisera och globalisera.

  ”Fritt vårdval” inom hela EU låter också vackert. Vilket är det samma som att konkurrensutsätta offentlig vård och det är vad som länge stått högst på privata sjukvårdsföretags lista. Pengarna flyter ur landet och investeringarna till vården nationellt försämras och på sikt får vi medborgare sämre chanser att vårdas inom egna landstinget. Centraliseringen medför att små orter drabbas av just detta.

  Det påstås att globalisering hyllar friheten. Friheten för vad? Jo, friheten för det fria kapitalet som med EU:s goda minne kan flyta fritt i världen sedan man avvecklar suveräna nationer, demokrati och politik. ”EU:s politik är vår politik”! Den som inte ser detta är lika blind som en pirat som har lapp för båda ögonen!

 9. Det är ju fredag och jag kommer osökt att tänka på den tankspridde professorn som via krogen kom hem och såg en okänd man i sängen jämte frun.
  “Å fan, har jag redan gått och lagt mig!”
  /Skvitt

 10. Centraliseringen av vården har gått ”för” långt.
  Se på cancer-behandlingen i Norr tex. Här får människor från Kalix, Gällivare Boden osv, åka med buss ner till Universitetssjukhuset i Umeå för behandling. Många gånger 6-7 veckor i följd. Fruktansvärt besvärligt och jobbigt inte bara för den sjuke utan även för alla anhöriga.

  Just nu har jag min bror liggandes på Umeå Universitetssjukhus för en hjärnblödning. Han har nu legat där i 2 veckor ! Hans fru får bo på patienthotellet för 1.110:- per dygn för att ha en chans att vara nära honom. 30 mil hemifrån ! Jag tycker det är skamligt att det ser ut på detta vis.
  Vi kan ju inte tömma övre norrland på befolkning. Ska alla ovanför Umeå, tvingas flytta söderut ?
  Så detta med neddragningar inom glesbygden handlar inte bara om akut-sjukvården. Det handlar om hela vård-apparaten !!!

 11. Pingback: Dagens länklista Fredag 16 Mars « doroteaupproret

 12. Varför är du så osynlig i debatten om #saudivapen. Märkligt. Gör din röst hörd i denna viktiga, för att inte säga avgörande fråga. Det handlar ju om den militarisering som Lissabonfördraget ålägger medlemsstatera, och med Bildts dumdristiga och människoföraktande utrikespolitik innebär det NATO-militarisering även för svensk del. Räcker det inte med alla övningar, som i Vidsel. Putin rustar upp till tänderna. Sveriges utsatthet ökar med Bildts farliga utrikes- och säkerhetspolitik.

 13. Tycker inte likt Nemokrati att det är ”Märkligt” att Jonas Sjöstedt är ”osynlig” i debatten om saudivapen. Han är istället synlig
  runt om i landet. Ingen kan vara överallt på en gång.

  Det är viktigt att resa runt i landet, hela Sverige ska leva inte bara stor Stockholm.

  Det finns andra som har hörts både Ulla Andersson och Hans Linde. Vad är viktigast Tolgfors avgång eller en utredning? Hans eventuella avgång kan lägga ”locket” på en fortsatt utredning. Det kan bli mindre intressant? Är det känsligt?

  Vad anser vänsterpartiets kamrater? Ofta när det börjar ”skrikas” om någons avgång blir iallafall jag personligen aningen misstänksam. Är det så att ”ni” sitter med ”fingret i syltburken”. Att det handlar mycket om individer och mindre om partier?

 14. Jag tror media är ganska avgörande, men ok, det är inte val än, men det gäller att hålla uppe intresset annars kan man hamna i skymundan och det kan bli långvarigt.

 15. Fantastiskt bra debatt från din sida sett, Jonas! Du imponerar alltid!

  Men, jag förstår inte storstädernas perspektiv, alls. Vilka är det som lever på vilka, egentligen? Norrland bidrar mest till landets BNP, Umeå levererar mest pengar till skatteutjämningssystemet, etc.

  Så därför gillar jag inte perspektivet att Norra Sverige ska ha ”bidrag” – när det egentligen handlar om att vi ska få behålla de pengar vi generarar!

Kommentera