Bevara Scharinska som kulturscen

I Umeå ligger Scharinska villan. Det är ett vackert gammalt kulturhus i en stad där allt för många gamla vackra hus har rivits. Men Scharinska är mycket mer än så, Scharinska är en kulturell institution. Här har massor med bra musik spelats, har har tusentals studenter och andra festat och dansat och jag vågar gissa att ett antal hundra par har hittat varandra i vimlet i det rosa huset. Scharinska är en del av Umeås själ – om man ska ta i lite.

Nu kommer uppgifter på att Scharinska ska säljas av kommunen till privata ägare, samma uppgifter har också dementerats av kommunen. En privatisering kan knappast garantera att Scharinska kan fortsätta spela sin stora roll i kommunens kulturliv. Däremot måste huset rustas upp, och det är rimligen kommunens ansvar. Det bästa vore om huset bevaras och att det bevaras som levande kultur och musikscen. Det vore märkligt om en stad som lägger massor med miljoner på ett kulturhuvudstadsår 2014 inte skulle klara av att bevara en av de viktigaste scener som staden redan har.

läs mer i VK. VK, VK, SR och VF.

14 reaktion på “Bevara Scharinska som kulturscen

 1. Fint skrivet Jonas, men du tar inte i. För oss unga, studenter och egentligen väldigt många fler så ÄR Scharinska Villan en väldigt stor del av Umeås själ och en av ett fåtal grejer som gör Umeå till en av de häftigare städerna att leva i i hela Sverige. Jag är glad att du uppmärksammar det!

 2. Helt rätt!
  Den musikscen som Umeå har fått sedan Fredrik Fagerlund och Jonas Svedin tog över regin för Scharinska villan saknar motstycke i Umeå.
  Renovera för bövelen!
  Anna Eliasson.

 3. Jag & min sambo är ett av dessa par som träffades i vimlet på Scharinska en sensommar. men huset är ju så mycket mer än så och betyder så mycket mer än så för så många fler än jag. Tack för att du slår ett slag för detta. Ännu ett bevis av många på att jag röstar rätt.

 4. Tycker faktiskt inte att du tar i när du skriver att ”Scharinska är en del av Umeås själ”.
  Mina tankar går från bogserbåten ”Egil” (uppkallad efter indrustrimannen Egil Unander-Scharin)som låg för ankar på Öhn mitt emot mitt fönster i barndomen och numera har eget krypin på Gammlia, till min kollega Carl Unander-Scharin som i dagarna färdigställer sin opera ”Elefantmannen”, beställd av Norrlandsoperan för uruppförande i höst i en annan kulturinrättning som satt Umeå på kartan. Familjen Unander-Scharin skänkte byggnaden, ritad av Povel Ramels svärfar Ragnar Östberg, till umeborna/studenkåren och i det huset drivs idag en av landets bästa rockklubbar. Här grundades på 70-talet Föreningen Jazz i Umeå, som både i och utanför landet betraktas som Sveriges bästa ideellt drivna jazzklubb och det nav som rullar årsvarven mellan den internationella jazzfestivalens manifesterande av Umeå som landets bästa jazzstad. N.B hur byggnadsminnesmärkta Sparbankshuset spricker sönder som följd av Kulturvävsbygget, medans kulturyttringarnas Scharinskas spanska mosaik tydligen får fatal foglossning – pga kulturen..

 5. Själv har jag dansat och rockat loss på Scharinskas dansgolv. Mosaikrummet och livespelningar … -OJ! Jag har stunsat runt till Umeå Small Band tidigt 80-tal och Key Marcello med Europe efter det! Alltid i god stämning med norrländskt Sisu 🙂

 6. En av mina bästa spelningar med mitt band zioneye gjorde vi på scharinska, och du var där! Det glömmer vi som band aldrig! Vi ska kämpa för att få ha kvar vårt fantastiska hus! & ps du har min röst!

 7. Min pappa bodde i Umeå under 30-talet och berättade hur han fick komma till Skarinska villan för att dricka te i köket hos sin klasskamrat son till Unander-Skarin. På den tiden fanns det tjänstefolk i huset och han fick bara komma in i köket. Självklart att huset skall rustas upp av Umeå kommun. Kan man bygga nya hus kan man också bevara gamla kulturbyggnader!

 8. Det skulle vara mycket tråkigt om Scharinska lades ner. Har själv haft förmånen att få spela där för några år sedan, bra scen, duktig ljudtekniker.
  Folk måste få ha möjligheten att uppleva och/eller utöva kultur i alla dess former, för att växa, eller för att fly verkligheten- bara slippa den gråa trista vardagen för en stund

Kommentera