Ska vi pensioneras vid 75?

Idag har statsminister Reinfeldt varit ute och talat om att vi kan behöva skjuta fram pensionen tills att vi blir 75. Det känns lite lätt overkligt. Idag har jag också varit och besökt äldreboenden i Sandviken och Söderhamn. Där arbetar personalen med ett tungt jobb med mycket måttlig lön. De flesta av dem som jag talade med tvivlade på att de skulle orka arbeta ända till de blir 65 och uppnår ordinarie pensionsålder. Många får gå ner till deltid eller sluta helt långt innan dess. Som pensionärer väntar en låg pension får dessa kvinnor som bär upp den svenska välfärden med sitt arbete. När de hörde talas om Reinfeldts uttalande så ruskade de på sina huvuden.

Många LO-medlemmar klarar inte att arbeta fram till pension idag. Trots det är vår regering väldigt måttligt intresserad av att förbättra deras villkor och deras arbetsmiljö så att de inte ska slita ut sig. Med en åldrande befolkning kan man gott förstå att man behöver öka mängden arbetade timmar i samhället. Men det finns stora möjligheter att göra det utan att pressa upp pensionsåldern. Vi har en mycket hög arbetslöshet och en sysselsättningsnivå i samhället som fortfarande är betydligt lägre än vad den var på 80-talet. Men här har regeringen misslyckats med att få fler i arbete. Allt för många orkar inte arbete fram till pension därför att de slits ut av sina arbeten. Med fler i arbete och bättre arbetsvillkor behövs ingen höjd pensionålder. Visst kan en och annan vilja fortsätta arbeta efter 65 och det måste man förstås kunna om man vill. Men för de flesta måste det vara möjligt att pensionera sig vid 65 med en hygglig pension. Livet består ju trots allt av mer än arbete.

Det känns som om Reinfeldt har ganska begränsad inblick i villkoren på arbetsmarknaden. När jag häromveckan frågade honom om varför det är så svårt för kvinnor att få ersättning från försäkringen för sina arbetsskador så talade han om att de borde söka nya mindre tunga jobb. Istället för att omfattas av arbetsskadeförsäkringen så ska de utslitna 55-åringarna skola om sig eller få nya arbeten. Intresset för att förstå varför människor slits ut på jobbet var inte så stort.

läs mer i ekot, DN, SvD, Aftonbladet och Expressen

111 reaktion på “Ska vi pensioneras vid 75?

 1. Det ter sig ganska ologiskt att livet, när man kikar på medellivslängden, enbart ska gå ut på studier och arbete. Idag borde diskussionen snarare handla hur vi får in alla arbetslösa människor på arbetsmarknaden. En sak är i alla fall säker, fler arbetade timmar per person kommer inte att få in dem, tvärtom.

 2. Man kan hoppas att Reinfeldt föregår med ett gott exempel och avstår från riksdagspensionen och ställer till arbetsmarknadens förfogande på industrigolvet eller äldreomsorgen.

 3. Reifeldt behöver kanske gå en omskolningskurs eller åka på ”Verklighetssafarit-ständig gäst hos verkligheten!

 4. Jonas,….tycker du pratar strunt rent ut sagt och ljuger alla väljare rakt upp i ansiktet utan att skämmas. En konstellation av partier stal 260 miljarder ur pensionsfonderna trots kraftig kritik från EU-kommissionen. Kanske satt du där som parlamentsledamot i EU när det begav sig, men vet inte detta på rak arm. Tror det var runt sekelskiftet folkets pensionskassa plundrades av klåfingriga politiker.

  Nu värnar alla partier om de stackars pensionärerna och vill ha deras gunst i kommande val. Kan det aldrig bli ett slut på detta enfaldiga hyckleri o bondfångeri från den politiska överklassen? Det är likadant höger som vänster.

 5. Nu hoppas jag Ni attackerar moderaternas egoistiska idiotiska förslag. Förutom det som redan sagts om att många människor inte orkar jobba fram till 65 för att man är utsliten vad tänker man på när det gäller den stora ungdomsarbetslösheten. Unga människor har svårt att få jobb. Då skall gamla 70-åriga gubbar och gummor sitta och halvsova och ta upp plats för de som har hela livet framför sig men inget jobb. Vi pensionärer, är själv en fattig sådan, bör ju kunna ha ett drägligt liv även efter arbetslivet men man kan ju inte begära att man skall kunna ha samma standard som när man var aktiv. Många har ju ändock en sparad slant efter ett långt arbetsliv. Skall man inte tänka solidariskt och ge plats åt dem som behöver. Det finns mycket som man kan ägna sig åt som pensionär utan att det alltid skall behöva handla om pengar, men jag förstår moderaternas inställning…money, money….

 6. Bertil; ja, vad hemskt att Jonas vill värna pensionen när han KAN eller INTE KAN ha suttit som ledamot då händelsen du beskriver begav sig. Ehuru du själv erkänner att du inte vet alls om han skulle varit delaktig i detta eller ej, så kallar du honom hycklare för att han gör ett inlägg i pensionspolitiken.

  Med ditt synsätt bör ju alltså inga partier eller politiker någonsin diskutera pensionsfrågan ALLS, eftersom de kan eller inte kan ha varit delaktiga i den där kontroversen.

 7. Dags att svenska folket avsätter Fredrik Reinfeldt vid nästa val så att han får tillfälle att byta jobb. Vi kan inte ha en statsminister som inte förstår varför människor slits ut på jobbet. Som inte förstår att pressen och hetsen ökar bland våra unga. Främst alltfler unga kvinnor mår psykiskt dåligt idag. Säg till dem att de ska orka kämpa till 75 års ålder. I tider av ökad arbetslöshet får våra ungdomar höra att de eventuellt ska tampas med 75 åringar på arbetsmarknaden som inte makar på sig.

  Låt istället de äldre vara vägledare för ungdomen. Låt de lära upp dem (generationsväxling) och bidra med sina erfarenheter. För mitt i detta ”vansinne” finns något annat som är lika vansinnigt och det är att vi inte tillvaratar de äldres kunskaper. De kastas bara bort. I många andra kulturer är det annorlunda. Där är det inte ”fult” att åldras. Det är heller inte fult att kliva av arbetslivet och lämna plats till andra.

  En annan sak som Reinfeldt uppenbarligen inte heller förstår är att det finns människor som är sjuka och att det inte alltid syns utanpå. Dessa människor klarar inte av att slåss om jobben med friska personer. De klarar det lika litet som ungdomar utan tillräcklig kompetens klarar det. Men då ”löser” man det genom sänkta ungdomslöner. Hur är det med kompetensen hos en sjuk person? Är nästa förslag att de ska ha lägre löner?

  Nu är det dags att diskussionen om evig tillväxt tas upp på allvar ni i (V) har ett gyllene tillfälle. Är det så viktigt att bibehålla/utveckla nuvarande standard? Eller är det den kulturella och sociala standarden vi behöver utveckla. Samspelet mellan människor, empati, tolerans var finns det? Samhället blir allt hårdare och människor stämplas med ordet ”utanförskap”. I ett samhälle med verklig kultur saknas kamp.

  Var finns de lite lättare jobben? Tror det var Uppdrag Granskning som konstaterade att de inte finns.

 8. Jo, visst. Bättre att vi lugnar ner oss och delar på (det nödvändiga) arbetet. Men det går nog inte att kombinera med ökad (bibehållen) tillväxt, internationell konkurrenskraft och ”levnadsstandard”, vilket antagligen är borgarnas argument för att låta piskan vina. Jag tycker att din argumentation skulle vinna på att tydliggöra detta, och frankt deklarera att du gärna väljer det förra över det senare. På så sätt förekommer du kritik om att du (vänstern) skulle vara verklighetsfrämmande, eller försöka lura i folk att man både kan ha kakan och äta den.

  För övrigt är jag mycket glad över att du blivit partiledare och att väljarsiffrorna ökar. Hoppas på fortsatt framgång!

 9. Det framstår allt tydligare att Fredrik Reinfeldt har förslitningsskador – i hjärnan. Dags för omskolning. Jag föreslår att han för omväxlings skull tar ett fysiskt tungt arbete, han ser frisk och stark ut, pojken. Asfaltsläggare, kanske? Eller varför inte betongarbetare? Det bör han klara i trettio år, fram till pensioneringen vid 75.

  Jag undrar om det någonsin har föresvävat Kungen över det sovande folket att den som inte längre klarar sitt jobb på grund av förslitningsskador HAR ONT! En smärta som finns där, dygnet runt. Hur lätt är det då att sätta sig i skolbänken vid 55 + och tillägna sig en teoretisk utbildning.

 10. Nu måste vi i Vänstern direkt gå ut i en motoffensiv! Vi ska inte bara kräva att pensionsåldern inte ska höjas utan vi ska kräva att de ska sänkas. Detta gör man genom att omfördela tillgångarna och göra en större andel av ägandet gemensamt igen så att vi alla kan dela på Sveriges rikedomar. Sverige och vi invånare ska inte längre behöva bli plundrade av kapitalister och sedan behöva arbeta åt dem tills vi dör!

  Ner med arbetslinjen! Demonstration imorgon 18.00 på Stureplan, vi går till toppmötet No(rthern) Future Forum där regeringscheferna för de nordeuropeiska länderna har toppmöte där de diskuterar denna fråga!

 11. Det är ju så här det alltid är med Reinfeldt.
  Han går ut hårt för att sedan backa lite grann & säger att han ”lyssnar på folket”.
  Det här är ännu ett tydligt bevis på hans vilseledningskonst som många nu har genomskådat som rena rama viljan av att förvirra & lura folket i sin ”fålla” om & om igen, tills han har fått allt precis som han vill ha det.
  Arbeta ihjäl er frivilligt eller håll käften & svält ihjäl är egentligen hans rätta budskap.
  För VEM bryr sig ???

 12. Vansinnigt förslag! Själv har Alliansen höjt sina egna löner och sitter på fantasipensioner och avgångsvederlag. Samma i Frankrike! En ravin mellan styrande regeringar och deras väljare.

  Annars gav rubriken i SvD mig idag en större chock!

  ”Sjöstedts agerande måste granskas”
  ”Aningslöst använt nämndens resurser”.

  Jag fick påminna dem att för mig finns bara EN erkänd Sjöstedt!

 13. Reinfeldt tar upp ett konkret problem. Antalet äldre blir allt fler och vi lever allt längre. Vi som arbetar avsätter varje år pensionspengar som direkt går till pensioner för de som idag är pensionärer. Det oranga kuvertet sägs komma i veckan och då får vi alla en första fingervisning om hur länge vi behöver jobba för att få ut en liten pension. Och då är inte hänsyn tagen till att tillväxten framöver sannolikt kommer att bli oförändrad eller negativ.
  Som politiker bör man dock tänka sig för. Efter 12 år i riksdagen får man livstidspension. Här har V ett gyllene tillfälle till populistiska poänger. Missa inte det tillfället.
  Personligen ser jag välfärdssamhället som en parentes och jag är glad över att få ha upplevt en makalös välfärdsresa sedan jag föddes. De senaste 20 år har välfärdsstaten börjat krackelera. Sverige är inte bäst i klassen längre. Och gårdagens Metropoll som gav V 10 procent i väljarkåren har idag förvandlats till 7 procent i Skop! Fast vi fick vara glada i en dag i alla fall.

 14. Skulle detta utspel ifrån Reinfeldt med 75 års pensionsålder kunna vara en positionshöjning så att den Timbro-trogna ledningen i socialdemokraterna (de som avsatte Juholt) kan låtsas bli upprörda och säga att ”nu får det vara nog, inte en dag mer än 69 år för pension”. Helt enkelt ”ett spel för gallerierna” så att vi skall tro att det förekommer motsättningar mellan partiernas ledningar. Det blir liksom lättare att acceptera 69 år när motbudet är på 75 år.

  Ett annat MYCKET STORT skäl är ju också, och detta kanske är det VIKTIGASTE skälet, är att ett sådant här uttalande tar bort uppmärksamheten ifrån den finansiella diktaturen som Sveriges politiker nu via Euro-pakten och ESM vill ansluta oss till. ESM är ju spiken i kistan liksom. Se om ESM här.

  Utöver dessa två skäl så finns det kanske ett skäl till, att reglera så att jämviktsarbetslösheten (NAIRU) uppehålls. Dan Josefsson har skrivit mycket bra om detta här.

  http://josefsson.net/artikelarkiv/61-daerfoer-far-arbetsloesheten-aldrig-foersvinna.html

 15. Gamlingarna jobbar tills dom dör och ungdomarna är arbetslösa och hjälper till att hålla nere lönerna, alla hjälps vi åt att skapa framtidens drömsamhälle….för överklassen och rikemännen alltså.
  Jonas, jag tycker du är en frisk fläkt i politiken, men kan du inte gå ut stenhårt nu och slå högern i skallen med den här gratisammunitionen så tappar jag nog förtroendet för dig ,precis som jag redan tappat det för i princip alla andra högavlönade politiker.

 16. gårdagen undersökning YouGov är nätbaserad på detta ”Du tjänar på det!
  Varje gång du avslutar en marknadsundersökning får du poäng. Antalet poäng du får beror på undersökningens längd. Du kan sedan använda dina poäng på följande sätt: YouShop: Köp läckra märkesvaror” osv..

  Vissa av dessa verkar nästan alltid 2% högre än andra.
  Tänkte själv anmäla mig men avstod när jag läste lite mer. Skop genomförs via telefon.

 17. Jag vill i det här sammanhanget slå ett slag för medborgarlön. MP blev utmålade som stolliga när de hade det på agendan, men nobelpristagare har förordat det och det är verkligen ett steg mot en frihetlig socialism – där folk har möjlighet att uppnå sin fulla potential och där behovet att behovspröva människors rätt till bidrag försvinner, dvs mindre byråkrati och färre som råkar illa ut av försäkringskassans felaktiga handläggningar osv. Alla bidrag och avdrag avskaffas. Det är fullt genomförbart, vi har alla verktyg och Sverige som är så pass utvecklat byråkratisk har goda förutsättningar. De flesta skulle fortsätta jobba på som idag säkerligen, men alla skulle ha en jämlik grundtrygghet. http://www.basicincome.org/bien/ Ta upp tråden med något som är utanför boxen!

 18. Bo Zackrisson: Det är precis sådana inlägg som dina som Reinfeldt eftersträvar. Vi skulle gott och väl kunna sänka pensionsåldern bara vi omfördelade Sveriges tillgångar mycket effektivare och gjorde ägandet gemensamt istället för privat. De 10% rikaste äger 72% av Sveriges tillgångar, det säger allt.

  Vi har råd med välfärden alla gånger om. Det gäller bara att ha en socialistisk politik. Det går inte behålla någon välfärd med en nyliberal politik.

 19. Nej, livets mening är inte att konsumera och producera så mycket man orkar tills man dör. Politikernas och marknadens strävan för exponentiell BNP-tillväxt är därför missriktat. När samhället nått en viss utvecklingsnivå leder inte ökad BNP till ökad lycka utan till ökad stress och mindre tid att vårda familjerelationer. Redan John Stuart Mill insåg detta men i vårt västerländska samhälle har vi inte ens tid att stanna upp, fundera och ifrågasätta dessa grundvisioner för vårt samhälle.

  Dessutom är det inte en exponentiell tillväxt möjligt i längden i en värld med ändliga resurser. Särskilt vi i i-länderna måste lämna rum så att u-länderna kan komma ifatt och få sin rättmätiga del av det globala resursutnyttjandet. Detta är en av vår tids viktigaste frågor och jag blev positivt överraskad att se kapitlet ”Miljö- och klimatpolitik för jämlikhet” i vänsterpartiets framtidsrapport där detta diskuteras på ett förvånansvärt framsynt och kompetent sätt. Rapporten återfinns här:

  http://www.vansterpartiet.se/images/stories/RapportFramkom.pdf

  Jag rekommenderar även boken ”Managing without growth – slower by design, not disaster” av Prof. Peter A. Victor som även refereras i ovanstående rapport.

  Det viktiga när det gäller pensionsåldern är att det måste finnas en verklig valfrihet. Om man önskar leva ett sparsamt och resurssnålt liv för att samla ihop kapital till en tidig pensionering måste man ges möjlighet till detta. Tyvärr har vänsterpartiet – samtidigt som man förstår ovanstående tillväxtproblematik – en politik som går ut på att konfiskera kapital från de som sparar för att ge till de som konsumerar över sina tillgångar. Man vill återinföra förmögenhetsskatt och fastighetsskatt samtidigt som man vill bevara avdragsrätten för räntekostnader. Detta premierande av skuldsättning gentemot sparande kan verka rättvist ur ett fördelningsperspektiv men är feltänkt. Att locka människor till lån leder bara till onödig konsumtion och samtidig realprisökning av tillgångsvärden. Prisökningen på fast egendom som fastigheter och mark vi sett de senaste åren på grund av denna politik gynnar bara de som redan äger men lockar/tvingar de som inte äger att bli bankernas livslånga skuldslavar. Det är därför bättre att ha en ökad progressivitet i beskattningen om man vill ha fördelningspolitiska effekter och samtidigt sakta ner ekorrhjulet av konsumtion och produktion. Till exempel kan man ha ett system där inflationsskyddat sparande är skattefritt medan man har relativt hög skatt på realavkastning som överstiger inflationen. Det skulle underlätta för den som vill att leva sparsamt för att t.ex. kunna pensionera sig innan han/hon fyller 75 år men ändå motverka orättvisan att rikas realkapital växer av sig själv utan arbete.

 20. Omskola sig vid 50, för att orka jobba till 75!
  Varför har inte Gruvarbetare, vårdpesonal, byggarbetare m.fl. kommit på denna goda karamell själva? Varför har inte omsorgspersonal kommit på att bli forskare på gamla dar?

  Skulle Alliansen börja driva denna fråga, om än i modifierad form, så skulle det bli den verkliga isärdragningen av Sverige.
  Men jag moraliserar inte, det bryr sig inte alliansen om.
  Jonas? skulle det inte vara dags för att vänstern skaffar sig en helhetssyn på pensionsfrågan. Vi har ju mest förhållit oss till andras förslag. Jag vet, ingen lätt fråga, men V har väl idag så många 40-talister inte minst, som skulle kunna engageras i att ta fram ett hållbart förslag till pensionssystem.
  Intresset för ett sånt arbete och vad det kan leda till borde ju inte minska med såna utspel som Reinfeldt gjorde igår.

 21. Pingback: Nu laddar han om – pensionerna nästa måltavla

 22. Som någon annan skrev, här ligger något annat bakom detta utspel!

  Varför ska vi betala skatt för senare pension?
  Varför inte få ut hela skatten i reella pengar så kan vi själva bestämma hur vi vill ha det på ålderns höst, (vår)?
  Hur vi än gör så får vi betala till överheten idag.
  Tjänstepensionen går till fonder där det sitter folk som är duktiga på att ta ut bonusar för det arbete det gör iom att bara sitta där. Vem bestämde vilka som skulle sitta där som förmyndare, för det är precis vad dom är.
  Snart finns ingenting kvar.

  Vill inte FR fortsätta inom politiken längre?
  Är han nöjd med att äntligen fått in en äkta moderat i Sosse toppen?
  Ingenting är klokt idag och lyssnar man på våra invandrare, så är vi på väg mot det dom flydde ifrån tidigare!

 23. Reinfeldt har ju rätt (att fler blir äldre känner alla till) men han är ändå fel person att handlägga frågan. Givetvis beror det på vem man frågar, men enl min mening alltså. Tror också flertalet av mina bussförarkollegor anser det, i alla fall de som jobbat länge, kanske hela livet, i yrket och inte har det som hobby på deltid (rätt många +50 kör buss på skoj då de vill ha något att göra efter att ha fått sluta med bra villkor från t ex Ericsson.)

  Bussförarjobbet är inte tungt fysiskt förstås men att ena veckan ha väckarklockan på ringning kl 03.20 och nästa börja jobbet kl 14.17 för att tredje veckan jobba ”delat” med start kl 05.22 och slut kl 09.42 följt av ledigt någonstans i trafikområdet till kl 14.10 och sen köra till kl 18.07 (och få ta två trafiktoppar samma dag) sliter ned kropp och själ. Lätt att kroppen rasar också av det oregelbundna och stressiga jobbet där aldrig en sen ankomst eller missad avlösning tolereras. Frasen ”ursäkta att jag försov mig” finns inte i vår vokabulär.

  I vissa andra yrken kan det för vara väldigt lockande att jobba vidare efter 65 men bara sällan är det i samklang med allmänintresset och den ekonomiska allmännyttan. Bara få är svåra att ersätta på jobben. Om arbetslösheten i sin helhet löstes så kom saken i ett annat läge.

 24. Pingback: Nästa grupp att få smaka på den Reinfeldtska piskan – Pensionärerna! » HumanLabRat

 25. Medborgarlön är nog lite mer problematiskt än ni framställer det,
  Om det infördes skulle till exempel göra a-kassan överflödig och därmed försvaga fackets makt avsevärt.
  Vad jag förstått så är medborgarlön något som vänsterpartiet är starkt emot

 26. Finns det inte mer i livet än arbete?

  Vill man inte som pensionär kunna njuta av sällskapet av sina eventuella barn och barn-barn? Kanske engagera sig i ideella föreningar eller sällskap? Kunna ta vara på sin tid som ”ledig” när man har slitit i kanske 40-50 år? Handlar livet bara om pengar? Från jobb till grav.

 27. Låter bra, en utsliten skogs eller gruvarbetare i 55-60 årsåldern kan ju alltid börja en forskarutbildning vid någon högskola. Påbörja en ny karriär helt enkelt. Du sköna nya värld, vilka oanade möjligheter ger du inte människorna.

 28. ja snacka om arbetslinje – undrar om alla jobbande människor som röstade på alliansen är nöjda nu…

 29. Erik Larsson ovan: Visst finns det mycket pengar i samhället. Och de är väldigt snett fördelade. Men för att göra något åt detta behövs möjligen ett och annat beslut i Sveriges Riksdag. För det krävs andra politiska majoriteter än de som råder för närvarande.

  Jag ser det ungefär så här. Rent krasst:
  Förr i tiden hade vi arméer av tjänstefolk som passade upp på överklassen. När Sverige moderniserades försvann dessa lågproduktiva arbeten och arbetskraften överfördes till den växande produktiva industrin där den bidrog till att skapa mervärde. Det var så Sverige en gång blev ett av världens rikaste länder. Nu rör vi oss bakklängens genom historien. Det lågproduktiva tjänstesamhället är på väg tillbaka (ROT, RUT, KROG, FAS3 m.m.). Hur det gamla samhället såg ut kunde vi alla se i den utomordentliga BBC-serien Downton Abbey.

  Idag är politikens fokus på medelklassen, den som är högt belånad och kräver låga räntor för att kunna bo kvar i fina villan. Den som tror att denna medelklass kommer att köpa skattehöjningar i omfördelande syfte är nog en smula naiv.

  Jag är rädd för att den Sydeuropeiska skuldkrisen snart drabbar oss här i Nord. Det vet Anders Borg. Det är därför han är så nervös.

 30. Pingback: Tomt, Fredrik Reinfeldt « Johannes Blogg.

 31. Det vore intressant att få fram lite fakta om de miljarder någon av de föregående kommentatorerna skrev om.
  Jag har för mig att man, på finansminister Göran Perssons tid, flyttade över ett antal hundra miljarder från ”pensions”-fonderna till budgeten som lån. Pengarna skulle tillbaks när ekonomin så tillät.
  Men vad hände egentligen och vad gällde egentligen?

 32. Det måste kunna vara valfritt att jobba längre än till 65år. Det verkar som om Moderaterna försöker lägga beslag på AP-fonderna. På något jävla sätt ska IMF lånen finnansieras oxå.

  Får Moderaterna fortsätta, tvingar de folk till att arbeta tills de dör. Hoppas att inte SAP går in i samma stuk.Vore man lite konspiratoriskt lagd skulle man kunna tro att bankerna tagit över. Kontrollerar man pengarna kontrollerar man i stort sett allt, bankerna ”tar hand” om våra pensioner och håller oss skuldsatta, med hjälp av räntan kan de sänka hela länder om de så vill.
  Reinfelt är ju en DIREKT fara för människor- varför avsätts han inte?

 33. citerar Anne-Marie Axelsdotter : ”Ja, här i Sverige så har han fått massiv kritik från oppositionen men frågan är vad som diskuteras nu inom EU. Minsistrarna träffas ju idag för att just diskutera regler för en ny pensionsålder:( ”

 34. Sanna, Tycker ”oppositionen” ligger väl lågt? ”EU är vår politik sa Carl Bildt”
  Alltså även ”oppositionens” politik. Så det är bara ett utträde som kan ändra på det faktumet. Fast det säger väl ingen, inte ännu. Reinfeldts sovande folk måste ju vakna och uppfatta det först. Borg ser bekymrad ut. Med rätta…

 35. Pingback: Välfärden, pensionerna och borgerskapet « skvitts

 36. Gör som jag och starta ett företag, plocka ut mellan 70-80 000:- efter skatt varje månad och må gott, jag tänker inte arbeta en dag till efter jag fyllt 40

 37. Är det inte dags att erkänna bristerna i pensionssystemet och föreslå en översyn? Det kan inte vara nödvändigt att ha en bindning till aktiemarknaden eller höga avgifter till banker och fondförvaltare.

  Bara som ett första steg . . .

 38. Skönt ändå att bo i ett land som Sverige där politiker vågar ta upp så här tråkiga saker. Skulle knappast ske i Medelhavsländer t ex.

  På detta område vill jag dock inte ha högerpolitik. Det är min huvudinvändning. Högern har ingen bra medicin mot helhetsproblemet som är arbetslösheten.

 39. Sämre pensionsvillkor beror inte enbart på att vi lever längre. Sjunde AP-fonden har förlorat en femtedel av sina tillgångar inom loppet av två månader. Varför? Därför att fonden sedan en tid tillbaka fått NYA INSTRUKTIONER FRÅN REGERINGEN. Den ska numera ta mycket större risker när den går ut på den globala aktiemarknaden. Resultat: Börskrisen har grävt stora hål i våra framtida pensioner.

  Läs Göran Greiders utmärkta artikel:

  http://www.newsmill.se/node/39841

 40. Angående ”nya instruktioner från regeringen”. Det kan väl inte vara så att detta har inneburit riskkapital från 7:e AP-fonden till bolag som Carema eller likvärdiga?

 41. Det här utspelet handlar väl som vanligt om att blanda bort korten, så att vi inte pratar om det verkliga problemet – massarbetslösheten. Sen vill han plantera tanken på att vi måste knuffa pensionsåldern ett par år framåt. Snacket om 75års-gräns är att kratta gången. Antagligen tycker sossarna också att pensionsåldern bör höjas. Sen är det synkningen med höjdarmötet i Stockholm. Reinfeldt skapar en aktuell ingång till diskussionen om pensionärsboomen. Och får visa lite gubbmuskler inför Cameron och de andra regeringscheferna.

  En sak jag undrar över är vad Schlingman har i kikaren, han måste ju göra bedömningen att moderaterna ska tjäna på detta utspel. Jag tycker det har varit roligt!!! Det är absolut första gången min son (15) kommer in till mig och är upprörd över ett politiskt utspel… Underbart! Dessutom kan man glädje sig stort över att han ska till stan och demonstrera mot ACTA på lördag. Försat gången han visar intresse för att protestera och medverka. Loves it!!!

 42. Det här utspelet handlar väl som vanligt om att blanda bort korten, så att vi inte pratar om det verkliga problemet – massarbetslösheten. Sen vill han plantera tanken på att vi måste knuffa pensionsåldern ett par år framåt. Snacket om 75års-gräns är att kratta gången. Antagligen tycker sossarna också att pensionsåldern bör höjas. Sen är det synkningen med höjdarmötet i Stockholm. Reinfeldt skapar en aktuell ingång till diskussionen om pensionärsboomen. Och får visa lite gubbmuskler inför Cameron och de andra regeringscheferna.

  En sak jag undrar över är vad Schlingman har i kikaren? Han måste ju göra bedömningen att moderaterna ska tjäna på det här även opinionsmässigt, men det måste ju rimligtvis bara vara ren idioti?
  Istället fungerar det som en ögonöppnare för många undomar. Det är i alla fall absolut första gången min son (15) kommer in till mig och är upprörd över ett politiskt utspel, det sprids tydligen på facebook oh kidsen är förbannade. Underbart! Dessutom kan man glädje sig stort över att han ska till stan och demonstrera mot ACTA på lördag. Första gången han visar intresse för att protestera och medverka. Loves it!!!

 43. Alliansen behöver mer pengar för att finansiera det femte jobbskatteavdraget. Många dör innan 75 = pengar att spara för statskassan. Ska vi gissa på att det blir halv pension innan 75 om man går i pension = pengar att spara för statskassan. Fler äldre fas3 kanske(beroende på hur man stöper om pensionssystemet)sossarna har ju redan gjort det omöjligt att leva på pensionen

 44. ”I det moderna samhället minskar andelen barn, andelen över 65 år blir fler. Men det som är intressant är att andelen yrkesverksamma som ska försörja gamla och unga är konstant sedan 1750, ca 60 procent. En prognos fram till 2050 förändrar inte den bilden.
  Det är också viktigt att komma ihåg att produktiviteten ökat genom åren och förväntas öka även i framtiden.
  Den totala försörjningsbördan gentemot unga och gamla i Sverige från 1750 och framåt är konstant. I och för sig ökar försörjningsbördan för äldre, men den minskar för yngre.”

  http://www.unt.se/uppsala/demografisk-bomb-avfardas-som-myt-418732.aspx

 45. Det blir nog svårt att få nytt jobb som äldre om inte arbetsgivarna slutar att åldersdiskriminera äldre på det sätt som pågår idag. Så jätteattraktiv på arbetsmarknaden verkar man inte vara när man passerat 50, tyvärr, oavsett vilken hög utbildning och lång arbetserfarenhet man har. Många stora företag erbjuder personer som fyllt 60 ”avtalspension”. LAS-reglerna som tidigare var förmånligare för äldre arbetstagare har ju också försämrats. Kanske skulle Reinfeldt börja med att ta ett snack med sina sponsorer på Svenskt Näringsliv.

 46. Sara S, tack för den intressanta iaktagelsen. Tyvärr är det väl så att vi i vårt samhälle hellre tar hand om våra barn än våra föräldrar. Dessutom handlar det ju inte bara om munnar att mätta, äldre kräver mer och dyrare sjukvård än barnen och vård kan ju inte rationaliseras och effektiviseras på samma sätt som inom industrin. Tvärtom så ökar kostnaderna i takt med att fler avancerade och dyrbara behandlingsmetoder gör att vi lever allt längre.

  Det är nog bara att inse att fler människor behövs inom åldringsvården. Det hjälper iaf till att lösa problemet med arbetslösheten som uppstår inom industrin. Problemet är att det kommer att kosta och om man som jag tycker att vård ska vara offentligt finansierad kommer vi tvingas att acceptera högre inkomstskatter. Ser ingen annan lösning.

 47. Det låter som ett skämt -att arbeta till 75.
  Det betyder väl att man i princip tar bort pensionen.
  Om vi nu måste spara kan vi väl göra så att de som tjänar över 50.000:-/mån när de arbetar inte får någon statlig pension. De har ju lätta jobb och kan jobba efter 75…
  Så kan pengarna istället gå till de som behöver, endast de som tjänar under 50.000:-/mån får statlig pension och vid 60 års ålder.
  (Nu raljerar jag litet)
  Men det är ju så att om du tjänar mer än 50.000:- per månad så får du 65% av lönen i tjänstepension, annars bara 10% av lönen i tjänstepension. Så varför ska de som har hög lön få statlig pension egentligen…..

 48. Lisa, du skriver ”Alliansen behöver mer pengar för att finansiera det femte jobbskatteavdraget.”

  Det är inte det han ska ha pengarna till – han ska skicka dem till Merkel. Greklandspolitiken ska ”harmoniseras” över hela EU. Vi måste ”solidariskt” ställa upp och rädda bankerna och hålla Tyskland helt och hållet skadeslöst genom hela den här krisen. Deutschland über Alles. Det är det som gäller, för det är Merkel som bestämmer i den Nya tyskledda EU-diktaturen. Med ESM-fördraget avskaffas demokratin, och det har euroländerna redan skrivit på.
  Nu ser ECB till att alla skulder vältras på skattebetalarna genom att omdirigera ”förlusterna där de hör hemma” som Dagens Industri skriver – hos ”stödmekanismerna” EFSF och ESM.
  Och ESM finansieras till 50 % av IMF, dvs oss.
  Det blir inte 145,2 miljarder till euron, det blir hela statskassan till euron.
  S har sagt ja till europakten – den nya unionen, och dess statskassa heter ESM och i ESM (eurozonens finansministrar) är det Merkel och på sin höjd Sarkozy som enväldigt bestämmer. http://www.nejtilleu.se/arkiv/webbvideo.html

  Det som sker nu är att de nationella högerpartierna formerar sig som som Ett Europeiskt Högerparti.
  Merkel åker till Frankrike och deltar i Sarkozys presidentkampanj, precis som det var hon som ska bli vald. Och det är det ju också, enligt deras nya synsätt. De är ETT Europeiskt högerparti som domineras av Tyskland. ESM kommer att ha total makt över euroländernas (och med IMF-lånen och ja till europakten – även svensk) statskassa. ESM-fördraget (märk väl, det är ett fördrag – om en gemensam statskassa) träder i kraft 1 juli 2012.
  http://komigenuva.wordpress.com/2012/02/04/oppet-samrad-med-statsministern/
  Därmed är demokratin avskaffad.

 49. Glömde länken till Dagens Industri – Läs också den artikeln så fattar man vad som är i görningen http://di.se/Artiklar/2012/2/9/258654/ECB-uppges-ta-Greklandsmall-via-EFSF/

  När det gäller det här Nya Pan-Europeiska Högerpartiet kan man se ”toppmötet” om ”Slaget om Norden” som en fingervisning i samma riktning. Reinfeldt och Cameron sitter och diskuterar hur den högerpolitisk EU2020-strategin ska implementeras – (det var det ungerska ordförandeskapet som tog fram den…) – med unisont höjda pensionsåldrar i Europa, unisont sänkta minimilöner, unisont sänkta löner för ungdomar, flexicurity, ännu mer otrygga anställningar – om alla blir ”egna företagare” behöver aldrig någon anställas mer, annat än noll-baserat, då kan kapitalet fortsätta med sin mycket lukrativare spekulation med våra pensionspengar för jobblös tillväxt och Kapitalackumulation. Varje gång det kraschar, tar skattebetalarna notan medan profitörerna drar sig tillbaka med vinsterna till skatteparadis)

 50. Det skall vara raka rör i pensionssystemet. ”You get what you payed for” och självklart bestämmer du själv om du vill jobba till 75 eller 80 år om så är. Kamprad är över 80 och jobbar fortfarande så vitt jag vet. Han kunde lagt av för många år sen.

 51. Bertil, tillbaka till djungeln alltså? Det är ju så högern alltid velat ha det. Jag tycker du ska börja fundera på vad det var för mekanismer som tog mänskligheten ur det stadiet.

  Det var inte egoism i alla fall. Snarare idéerna om motsatsen.

  Annars är min rekommendation att du emigrerar till något bananland här på jorden – dom har i regel djungelns lag kvar som kompass.

 52. Det är knappast någon nyhet att vänstern och sossarna hatat privat pensionssparande under alla år, alla skall ha lika taskig pension och sparande är något fult. De blev t o m fällda i EU-domstolen någon gång slutet 90-talet för sin straffbeskattning.

  Du kan knappast kalla eget sparande att återgå till djungels lag eller bara skulle tillämpas i bananrepubliker. Tvärtom är den tidigare politiken ren stöld från statens sida. Dessutom skickar man ut fel signaler…….d v s sparande skall straffas. Det är kanske därför vi sitter som vi sitter med Euron idag. För nog har det konsumerats något helt hysteriskt.

 53. @Nemokrati……jag tycker du gör en tankevurpa med….”om alla blir ”egna företagare” behöver aldrig någon anställas mer, annat än noll-baserat, då kan kapitalet fortsätta med sin mycket lukrativare spekulation med våra pensionspengar för jobblös tillväxt och Kapitalackumulation”…….

  Vad om egna företagare börjar tjäna pengar och blir rika då? Blir du automatiskt kapitalist då eller?……och var går gränsen där du tjänar för mycket i så fall.

  Betecknande också att du nämner ”egna företagare” som något negativt. Utan detta företagande finns inga anställningar annat än i offentlig sektor. Vi vet hur det gick med planekonomi,…..åt skogen.

 54. Såg Maria Vetterstrand nu på morgonen i Gomorron soffan. Det kunde lika gärna ha varit Reinfeldt eller någon annan. Detta eviga tillväxtprat. Nu är det upp till bevis kommer (V) att på allvar utmana de andra? Inte bara för att sno väljare ifrån de andra, utan för att de faktiskt förstår att det är idéer som ska styra världen och inte makt och pengar. Tycker det pratas mycket om att ta väljare från de andra och allt mindre om det negativa och ohållbara med ständig tillväxt. Nu har ni ju chansen att visa var ni står.

  Såg debatt igår och jag måste säga att Brink (V) inte imponerade speciellt mycket. Nu har ni ju chansen att tala om hur viktigt det är med långa tankar. När frågan om klimatet/miljö hamnat på nionde plats tror jag det är, så visar det att det behövs ínte bara ett utan många idépartier likt det som MP tidigare var, men bättre ett än inget.

  Ska ni i (V) vara detta idéparti? Ska ni köra hårt nu och visa på det ohållbara i ständig tillväxt. Frågan om ökad pensionsålder hänger ju starkt ihop med att vi vill konsumera mera och mera. ALLA vill det inte bara vi. Makteliten kan ju göra vad de vill så länge vi vill konsumera och konsumera mera. Tjänstesektorn växer säger många, ja det gör den. Men den ökar också konsumtionen bl.a. genom reklam som säger köp mera kunsumera mera.

  Ställer denna fråga direkt till Jonas.

 55. Det handlar väl om att Reinfeldt bara i andra hand är partiledare för (M), i första hand är han kapitalets tjänare. Detta betyder att han även måste se till att (S) gör det lite bättre nu efter partiledarbytet och vridningen högerut, eftersom det finns starka intressen som vill konsolidera den ännu bättre kontroll detta gett dem över (S). Det handlar givetvis också om att se till att undvika en utveckling där (V) gradvis utmanar (M) som tyngdkraften i svensk politik. Alltså behövs hittas på saker för att försöka få det att verka som om (M) och (S) möjligen inte i slutändan tjänar samma intressen.

 56. Först och främst så är pensionssystemet i Sverige ett gigantiskt pyramidspel.Sen är det kanske så att Fredrik R. gör det här utspelet med 75 år för att få ”fokus på det” för att slippa kritiken av utförsäljning av bilprovningen,samarbetet med Europapakten,minskat stöd till högskolor på mindre orter ut i landet.M.m!!!

 57. Bertil, lite svårt när min första kommentar inte kommit med. Men ok, vad jag menar är att det här högerretoriska vurmandet för att alla ska bli ”egna företagare” har blivit ett sätt att komma undan anställningar och jobbskapande. Det är ju mycket lättare om man bara kan hyra in folk på timmar, minuter och sekunder utan att ha något som helst anställningsförfarande eller -ansvar. De ”egna företagarna” är i själva verket bara daglönare eller timlönare som de lantarbetare som får stå i Tredje och världen och vänta på jobb varje morgon ur hand i mun. Ena dagen får de jobba en timme, nästa dag ingenting, tredje dan kanske halv dag osv. Det blir ingen månadslön på det, men de måste alltid stå beredda. Ni ringer, vi springer. Ingen anställningstrygghet, ingen månadslön. Men det är inte det samma som att ha ett eget företag egentligen. För övrigt tycker jag inte att borgerliga politik erbjudit några som helst bra villkor för små och medelstora företag. Bankerna lånar mycket hellre ut till bolån vilket bara blåser upp fastighetsbubblan som nu spricker. Ändå får bankerna en massa bail-outs och så fungerar inte långivningen till företag.
  När man tittar på bankernas utlåning så visar det klart och tydligt att det varken stöder innovation eller företagande. Nuvarande marknadsekonomin bygger inte på företagande utan på spekulation och kapitalackumulation – uppblåsning av bubblor som sen spricker och är de gör det, får skattebetalarna notan.

 58. Problemet med att höja den förväntade pensionsåldern är ju att det inom dagens pensionssystem skulle innebära att de som haft hårda, slitsamma arbeten kommer att bestraffas med ÄNNU uslare pensioner än vad som i dag redan är fallet.

  Det rimliga är att vi reformerar pensionssystemet så att ALLA gamla (ex. över 60) har rätt till SAMMA pension, alldeles oavsett om de går i pension vid 60 eller 80 och oavsett om de haft höga inkomster i arbetslivet eller låga inkomster. Det är orättvist att pensionssystemet i dagsläget belönar de som haft goda arbetsvillkor och höga löner och bestraffar de som haft det tuffare. Snarare bör det motsatta gälla.

  Om alla har samma pension så finns det inget måste i att jobba vidare, utan det är frivilligt. Vill man fortsätta arbeta och få lön så får man göra det så länge man så önskar. Men om det värker i leder och man helt enkelt inte orkar mer så ska man inte känna att man måste pressa sig ytterligare ett antal år för att undvika att bli fattigpensionär. Det ska inte straffa sig att inte arbeta.

 59. Jonas verkar iaf synas och engagera sig, partiledaren som ska/skulle företräda min röst till nästa val verkar ha krympit under jorden… eller så går han fortfarande på sossekurs.

 60. Reinfeldt lockar med sina sk morötter. Den som kan arb till 75, helst mer ska belönas. Orkar du inte är du en stor skit. Vi måste jobba längre för o trygga välfärden. Inte för vanligt folk menar han, utan för dem redan välbärgade.

 61. Det talas en del om omfördelning i tråden här ovan. Vi har som vissa har påpekat redan haft en sådan omfördelning under de senaste 20 åren. Man bör dock ha klart för sig att den omfördelning som vänstern i allmänhet tänker sig är fjärran från den omfördelning som kommer att ta fart de närmaste åren.
  Vad ingen inom vänstern tycks förstå är vi just nu lever på ”lånad tid”. Den ”goda” svenska ekonomin (ordning och reda i statens finanser) återspeglar sig i att svenska folkets privata skuldsättning tillhör en av de största i hela världen.
  Detta vet Anders Borg. Därför är han jättenervös. När skiten (Greklandskrisen och resten av BIGPIS-länderna fallerar) kommer krisen att knacka på vår dörr. Då hjälper tyvärr inga demonstrationer på Facebook. Självklart kan jag ha fel. Men jag tror att jag har rätt. Länkar här till ett inlägg som sätter frågan i perspektiv:
  http://cornucopia.cornubot.se/2012/02/allt-ar-bra-fortsatt-ga-finns-inget-att.html

 62. anita, ”Reinfelds snack om ådringsbomb som en myt.”

  Om 30 år beräknas vi vara över nio miljarder människor och människor strömmar över landgränser. Klart är att av dessa människor antas många kunna bli gamla. Hur det står till med livskvaliten är något annat…Tänker på stress, gifter i vår mat osv.

  Det man kan reagera på är väl snarare Reinfelds ”snack” om HUR vi ska lösa problem. Naturligtvis blir det inte brist på arbetskraft. Vi kan alltså dela på jobben som en lösning, sedan behövs givetvis även andra lösningar. Han brukar säga att det finns inte en pott med jobb så ser det inte ut. Men det gör det ju för människor är arbetslösa. Arbetslösheten ökar främst bland ungdomar. Hans ”lösningar” förefaller ”en aning” verklighetsfrånvända. Jobben innom tjänstesektorn ökar och ökar heter det då. Men miljöpolitik och ekonomi hänger ihop. Därmed ökar också t.ex. reklam. Produktion är lika med konsumtion och mer konsumtion är inte något som denna planet behöver. Vi behöver förändra oss själva. Yttre förändring kräver inre förändring. Det är något som Reinfeldt inte verkar begripa och inte bara han för de flesta talar om evig tillväxt.

  I min lokaltidning läste jag igår ”Dags att protestera” mot den framtid som politikerna försöker tvinga på oss. Reinfeldt pekar på något oundvikligt i hans ögon är lösningen att människor ska arbeta allt längre upp i åren och det kan säkert vissa. Men det i sig löser inte problemen. Det krävs förmodligen en rad nya idéer och lösningar. Man kan inte lösa problem på samma sätt som de har skapats. Men det finns inga renodlade idépartier. MP var det en gång när de dansade in i riksdagen. Nu dansar de samma dans ringdansen runt EU. Vi ingår alla i den dansen och där förespråkas bl.a. höjd pensionsålder och sänkta löner. Så inte framför Reinfeldt någon ”myt”.

 63. – I princip är jag och Vänsterpartiet emot att människor ska tvingas till oavlönat arbete, så egentligen skulle vi visst kunna föreslå att göra det frivilligt. Men då återstår problemet att vi inte har något annat att erbjuda de här 30 000 personerna som kan hjälpa dem att hitta ett arbete, och det vore inte seriöst, säger Josefin Brink.

  Väldigt märkligt uttalat!

  MEDBORGARLÖN;NU!

  http://arbetaren.se/artiklar/oppositionen-vek-sig-om-fas-3/

 64. Bertil, kollektiva lösningar handlar om att lägger pengar i en pott och porionetar ut dem efter anständighet. Ibland kanske vi tom låter någon grupp få lite större del av kakan för vi tillsammans är överens om att just den gruppen hamnat i kläm. Den kollektiva idén saknar motstycke i sin effektivitet och skönhet. Se tex på hur den fungerar i sjukvårdsexemplet. Vi vet inte där vem som till sist behöver de dyra behandlingarna, menmm ion att vi använder principen om pott så går det bra ändå. Sen som behöver bypassoperationen får den. I din underbara värld av privat finansiering så kanske den som ”lagt undan” för dyr sjukvård inte behöver den, medan dens näste gör det och inte har råd (rätt försäkring).

  Vilken lösning tror du är mest samhällsekonomisk? Vilken lösning tror du våra förhistoriska samhällen nyttjade för att gynna utveckling?

  Principen att dela på bördorna härstammar från människans tidigaste begynnelse.

 65. Den stora faran med Reinfeldts tal om frivillig pension vid 75 är den glidning som uppstår i förutsättningarna över tiden. Spontant låter det ju närmast befängt att invända, eller hur? Men framtiden kommer visa att 75 blir NORM för säg 50% av medborgarna och tidpunkten för pension blir en fråga om ”man har råd” eller inte.

  Detta vet högern som naturligtvis bara säger A och inte B.

  Låt er inte luras svenska folk!

 66. Deff, ….i vanlig ordning är du ute och kör ordentligt i diket. Kösamhället är din dröm, bara det är lika, vården skiter du i egentligen, bara den är lika dålig för alla.

  Har två bittra erfarenheter, ett med cancer, det andra med diskbråck. Inte kul alls. Lanstinget (vad vi nu skall ha det det till) fixa operation på 4 månader. Sofia hemmet på 4 dagar efter telefonkontakt, fast det kosta 40 lakan. Men vad gör du inte när livet är insatsen. 40 tusen är inga pengar jämfört med vad vanliga hushåll lånar på sig i form av lght o hus. Det är en fis i rymden i sammanhanget om livet står dig kärt.

  Det offentliga är värdelöst med alla byråkrater o landstingspolitiker som inget kan om det de sysslar med.

 67. Sen med pensionen Deff, Fredrik aldrig sagt vi skall bli pensionärer vid 75. Alla orkar inte och i slutöndan ditt eget val. Att man skall pariasstämplad och utkastad vi 65 som värdelös är felet. Tänk så mycket kompetens och erfarenhet det finns bland äldre människor. Jag tycker det är dags vi tar hand om dessa dolda reserver, men förstås, upp till varje enskilds egen bedömning. Så får det nog bli.

  De riktigt tunga industrijobben är på utdöende mot förr, numera det mesta med robotar och automatik, så visst kan vi jobba längre om vi vill, men ingen skall tvingas. Det är upp till var o en.

 68. Simsa,….kan du inte ens läsa innantill vad jag skrev? Tycker synd om dig i så tillfälle. Vad är det för fel på dig?

 69. Och vad det privata presterar på omsorgssidan Bertil, det har vi läst i tidningsrubrikerna den senaste tiden 😉

  Du missar poängen, det är tydligt i alla fall.

  Om gruppens totala behov ombesörjs av att vi gemensamt står för resurserna, har alla fått lika dåligt då? Verkligen inte. I sjukvårdsfallet får vi det vi behöver. Vissa mer andra – friskare – mindre.

  Observera. Detta utan att någon behöver tjäna pengar på vår individuella oro.

  Du tror på djungeln. Jag på idén om SAMhället. Det är skillnaden.

 70. Vad gäller pensionen Bertil, så går jag inte på högerns skitsnack om frivillighet. Sen kan Alfons göra sig hur dum han vill i debatten.

  Frivilligheten kommer handla om ekonomisk förmåga. Punkt slut.

  Idag ligger pensionsåldern på 65 eller lägre för ALLA.

  Så mycket vet vi.

 71. Vänner, läs vad jag skriver. Vad betr offentliga sjukvården håller jag fast vad jag skriver p g a egna erfarenheter. Den är värdelös och totalkass. Lägg ned Landstingen, de behövs inte och tillför inget annat än krångel och byråkrati.
  För ynka 40 tusen slipper du att köa, ångest och oron att vänta när tumörer växer i kroppen. Det är skillnaden. Det offentliga fixar inte vården, bara bristfälligt.

  Pensionen skall vara frivillig och med raka rör. Är det så hemskt att låta enskilda själva disponera sina egna liv. Vill du jobba till 80, så låt folk göra det om de kan och vill. Om de sen börjar lyfta pension vid 65-67 är en annan sak. Du kan jobba ändå om du själv vill så vad är problemet?

 72. Jag förstår mycket väl vad Bertil skriver, men Bertil själv tycks inte greppa alls vad det är för trams Bertil egenhändigt kokar ihop och vad dess innebörd innebär.

  ”Fredrik aldrig sagt vi skall bli pensionärer vid 75. Alla orkar inte och i slutöndan ditt eget val. Att man skall pariasstämplad och utkastad vi 65 som värdelös är felet.”

  Det är frivilligt att jobba hur länge man vill idag, förutsatt att arbetsgivaren går med på det.
  Om man inte skall bli ”utkastad” av de arbetsgivare som -inte- vill ha kvar de över 65, krävs alltså att man på något sätt tvingar arbetsgivaren till att behålla dem längre. Skall man tro Reinfeldt blir det då till minst 75 års ålder.

  För om Reinfeldt bara menade att det skall vara frivilligt att jobba längre om man själv vill och om arbetsgivaren accepterar det, ja då är det ju som idag. Och då kan man ju fråga sig vad Reinfeldt vill ha sagt med det.

 73. Bertil, vad gäller sjukvården så är du antagligen bara j-t dålig på att räkna. Fortsätt du att bokföra kostnader på dig och dina anhöriga livet ut så kanske poletten trillar ner.

 74. Snälla Deff, det kan vara slut efter 4 månader. Prisar du den gudomliga offentliga sjukvården då eller? Halleluja…………Skall vi behöva dö i den kollektivt vanskötta sjukvården innan ngn reagerar? B

 75. Den där kollektivt skötta vården visar sig gång på gång sköta sig bäst, och gillas av en majoritet. Men vad spelar det för roll när trollfar Bertil sätter igång. Fakta har aldrig bitit förr på Bertil så varför tro att det skulle göra det nu…

 76. Vore bra om du kunde skriva något i debattväg med anledning av Stefan Löfvéns okonkretion när det gäller satsning på allt utom kärnkraft, vapentillverkning,(+markering om kommande bortre parentes i a-kassan och så det konkreta förslaget om kompensation vid arbetslöshet inom industrin men ingen ifall det blir kraftiga nedskärningar pga eurokrisen, europakten och EU2020-strategin i offentligfinansierade verksamheter såsom skola, vård, omsorg och infrastruktur (tidigare:europakten och IMF-lånen).Ingen progressiv politik. Dessutom det här med lönerna – lönesänkning vid arbetslöshet i industrin, hur blir det i övrigt med löner iom europakten och EU2020 osv.
  Och en annan fråga – när ska europakten och IMF-lånen röstas om i riksdagen. Har letat där, hittar inte när det ska debatteras och beslutas. Det är ju jätteviktigt att man får veta det i god tid. Så att det inte bara blir fullbordat faktum med en liten notis i Riksdag och Departement.
  Dessutom – hur ställer sig V nu när det ser ut som S gör upp högerut istället, t ex om kärnkraften. Om S och M går ihop får de ju igenom alla förslag.

 77. Simsalablunder,……jag ger mig, du har naturligtvis helt rätt. Självklart är det mycket bättre att vänta 4 månader på en canceroperation inom det offentliga än att få den gjord på 4 dagar på Sofia Hemmet för 40 000 av egna medel.

  Försöker du driva med mig heller?

 78. Jag tycker att det är bra att vi har en offentligt finansierad sjukvård som alla har rätt till och där insatserna fördelas efter behov. Det är faktiskt den kommunistiska principen i praktiken. Att det uppstår flaskhalsar och köbildningar i sådana system är naturligt. När efterfrågan överskrider tillgången uppstår köer.
  Det finns dock en ventil och gräddfil i systemet för den som är beredd att betala. Bertil gjorde det och jag har inga moraliska synpunkter på detta.

 79. Simsalablunder,……det käraste du har är livet. Om du tycker man skall köa för det o i socialistisk anda, fattar du inte att du är rejält ute och kör.

  Skåda verkligheten ngn gång istället för billig plakatretorik. Du kan inte vrida verkligheten och dess utfall inom det offentliga vilket är en katastrof. Du har många skygglappar att plocka av dig den saken är klar.

  Hoppas du får samma erfarenhet ngn gång, kanske först då kan vi föra en vettig diskussion i ämnet. Slut nu, orkar inte tjabba med fanatiker.

 80. Varför passar du din fråga till Jonas blogg Bertil? Det är väl knappast vänsterns dränering av det gemensamma som skapat din kö? Lägg in frågan på Filippa Reinfelts blogg i stället. Hon vet kanske vart skattesänkn…….resurserna tog vägen.

 81. Så nu har Löfven talat tydligen, verkar som han vill reagera med alliansen. Var detta och göra socialdemokratin tydlig för väljarna?!
  Men blir så irriterad på arbetsmarknadspolitiken, har någon politiker från riksdagen faktiskt frågat de arbetslösa själva vad de behöver och varför de tror de har svårt att få jobb…?! ett tips börja där! Annars kastar man bara runt med pengar i meningslösa åtgärder som max momsfilibba och fas3.
  Bra tydlighet där från dig Sjöstedt antar att du lär vinna över fler röstare desto mer förvirrande socialdemokratin blir. Dock är energifrågan inte prioriterad hos mig snarare – bostadsbyggande, vettig arbetsmarknadspolitik, vård/sjukvård och kollektivtratik, EU/euron och djurskydd.

 82. Det har aldrig någonsin gått att föra en vettig diskussion tidigare med Bertil, så att hoppas på det framgent är att på tok hoppas på för mycket.
  Det är glädjande att Bertil nu inte orkar tramsa vidare. Vi får hoppas att den tröttheten sitter i länge.

 83. Här om dagen damp ”agent orange” ned i brevinkastet … och med tanke på den pensionsprognosen har vi nog inget val än att jobba tills vi stupar, åtminstone i rådande system – eller så gör vi något åt saken!

 84. Ja Nemokrati, bra fråga. Jag får en känsla av att Vanja L-W såg sin chans att få in Löfven, så var diktaturen räddad. Han är ju värre än Reinfeldt.

 85. @deff…….operation skedde 2002 under sossarnas styre och det är lika illa nu som det var då. Vårdgarantin funkar inte.

 86. Låt ungdomarna ersätta pensionerade arbetare, så minskar ungdomsarbetslösheten. Avskaffa RUT, ROT och Höj Resturangmomsen så frigörs pengar till vård av våra pensionärer. Läste i tidningen att pensionerna i allt större utsträckning drabbas av Demens (Alzheimers, Dåligt Minne) vilket gör att de pensionärna blir resurskrävande.

  Vi behöver ett vaccin mot Alzheimers snart…

 87. I går publicerades ny forskning som visar att demenssjukdomarna ökar lavinartat. Var är reaktionerna och varför sker ingen koppling till Reinfeldts förslag? Vad sker med samhället när fler med begynnande demens finns kvar i arbetslivet? Kanske sånt få alls vill fundera över…

 88. Men hur länge ska de ständiga produktivitetshöjningarna ograverat hamna i kapitalägarnas fickor? Lösningen på hela problematiken ligger i klasskamp för en annan fördelning av produktionsöverskottet. Sorgligt att Sjöstedt inte med ett ord berör den saken.
  Inte helt förvånande dock. Han har ju nyligen också givit uttryck för en allt igenom borgerlig definition av demokrati-begreppet. Lärdomen att demokratin är en STAT, alltså ett organ för klassherravälde – och i en marknadsekonomi därför oundvikligen ett skal(mer eller mindre förfinat), ägnat att dölja kapitalets diktatur – det vill han uppenbarligen inte kännas vid. En tvättäkta socialdemokrat!

 89. ”Många LO-medlemmar klarar inte att arbeta fram till pension idag. Trots det är vår regering väldigt måttligt intresserad av att förbättra deras villkor och deras arbetsmiljö så att de inte ska slita ut sig”

  Vad sysslar LO med? Ska regeringen sköta det röda fackförbundets arbete? Är det inte därför vi har fackförbund?

 90. Jag är snart 50 år och ser arbetskamrater som är vid bättre form än jag och går i pension… Vi är alla olika och har olika förutsättningar. Vore det inte bättre att vi själva får välja när i ska sluta jobba. Vi vill ju inte hamna i samma kris som t ex Grekland… De närmaste 15 åren så kommer ju ca 1,5 miljoner svenskar gå i pension. Inom flera områden så kommer det saknas arbetskraft. Vi blir alla piggare och friskare längre upp i åldrarna än tidigare.

Kommentera