På vilken planet ligger Bryssel?

När jag satt i EU-parlamentet slog det mig ibland att
ledamöter bytte lojalitet. Istället för att vara sina väljares företrädare i EU
så blev de EU:s företrädare mot sina väljare. De såg som sin uppgift att alltid
försvara och förklara varför det EU gjorde var klokt eller varför ännu mer makt
skulle överföras till unionen.

Detta slog mig när jag läste den svenske socialdemokraten
Göran Färm uttala sig på Europaportalen. Han rasar mot regeringen för att den
inte vill ge EU-kommissionen ansvarsfrihet. Han kritiserar regeringen för att
den inte vill ösa in mer pengar i EU:s budget. Men i de frågorna håller jag som
vänsterpartist mer med vår borgerliga regering än med socialdemokraten Färm.

EU är notoriskt dåligt på att ta hand om skattebetalarnas
pengar. Miljarder hamnar fel och rinner mellan fingrarna på byråkratin i
Bryssel. Varje år påpekas en hel katalog med direkta felaktigheter av EU:s
revisionsrätt. Hade EU varit en normal idrottsförening så är frågan om
styrelsen hade fått ansvarsfrihet. Nu har felen blivit ännu fler och Sverige
tänker därför motsätta sig att EU-kommissionen ges ansvarsfrihet. Mycket
rimligt tycker jag.

Färm (S) har gjort sig känd som en parlamentariker som gärna
ökar kostnaderna i EU trots att unionen slösar med sina medel och ofta har
svårt att använda upp dem. Det samtidigt som nedskärningarna slår stenhårt i
medlemsländerna, ofta på direkt diktat från Bryssel. EU borde föregå med gott
exempel och skära rejält i utgifterna för att på så vis lätta på börderna för
tyngda medlemsländer som behöver satsa på hemmaplan. Man kan undra om Bryssel
befinner sig på samma politiska planet som de hårt pressade medborgarna ute i
länderna.

Den pågående eurokrisen grundar sig inte minst på EU:s egna
misstag. Euron fungerar inte och förstärker krisen. EU:s krav på avregleringar
och fri rörlighet för kapitalet har varit en del av grunden för den ökande
finansiella spekulationen. Men självkritiken lyser med sin frånvaro i Bryssel.
Istället ska euron räddas och mer makt centraliseras till EU, elden ska släckas
med bensin.

EU använder krisen som ett verktyg för att sätta sig över
demokratiska beslut. Ungern ska nu bestraffas med indraget regionalstöd för att
landet har ekonomiska underskott. Vad blir bättre av det? Det finns många goda
anledningar att kritisera dagens ungerska högerregering som landets nya
grundlag, inskränkningar i medias frihet eller de fackliga rättigheterna. Att
EU kritiserar Ungern på de områdena tycker jag är i sin ordning. Men att EU
straffar länder med ekonomiska problem med indraget stöd är något annat.

Ännu värre är den grekiska utvecklingen. Grekland påtvingas
drakoniska nedskärningar. Dessutom vill Euroländerna tvinga Grekland att skriva
in i landets grundlag att framtida inkomster först ska gå till att betala lånen
till EU och först därefter kunna användas för det grekiska folkets behov. På så
vis vill man förhindra en ny majoritet i det grekiska parlamentet att föra en
annan ekonomisk politik än den EU har bestämt. Det är en solklar inskränkning
av den demokratiska valfriheten som EU påtvingar ett medlemsland. Jag undrar om
Göran Färm tycker att även det är bra?

7 reaktion på “På vilken planet ligger Bryssel?

 1. G¨ran Färm har alltid försvarat unionen och vill ge den makt.Detta pâ bekostnad av demokratin.Jag förstâr inte varför S inte kritisera honom .Men det är kanske sâ att SZ inte längre är int
  resserad av demokrati och alla mäniskors lika värde.
  Att dra in stöd till länder som har dâlig ekonomi gör det bara svârare för dessa länder att fâ ordning pâ sin ekonomi.Jag kan heller inte förstâ varför en organisation som inte klarar att ha ordning pâ sin egen ekonomi ska ha rätt att ställa krav pâ andra länder att sköta sin ekonomi.

 2. Bra artikel och kan vara bra och veta när det närmar sig val.
  Dock kommer lite kritik till dig Jonas också. Varför så lite inrikespolitik på bloggen? Okej det är din blogg och du skriver om vad du vill. Dock representarar du också V som partiledare nu och folk som läser din blogg kanske står och velar mellan fler partier. Var är diskussionen om a-kassan, jobben, fas3, skolan, utförsäkringar, bostäder osv ämnen som engagerar många. Pensionsämnet var ju bra men det var väl via Ulla. 😉 Bara ett tips från mig som velar mellan V och S.

 3. Hej Jonas

  Jag har under många år funderat över lojaliteten mot EU uppdraget – du bekräftar det jag misstänkt så länge – inom EU’s väggar skapas en politiker och tjänstemannaklass som blir viktigare för de enskilda individerna än uppdraget.

  Det är väl en rätt naturlig mänsklig svaghet att låta sej sugas in ett socialt sammanhang och jag vet inte hur man på allvar ska komma åt problemet – en större öppenhet är en viktig del av lösningen. En annan är rapporteringen i media som kunde vara mer omfattande och ha en större kontinuitet.

  Men en helt annan fråga till dej är:
  – Er tvingande partiskatt – vad händer med pengarna?

  Jag skulle vilja se en mer omfattande debatt om politikerlöner/förmåner

  Jag skulle vilja föreslå er att deponera pengarna hos länsstyrelsen – sedan redovisa månadsvis hur mycket detta konto växer av skattemedel – för det är väl att anse som skattemedel som ersätter politiker?

  På detta vis skulle det bli oerhört påtagligt för oss alla och med med den redovisningen skulle man ganska enkelt kunna räkna fram vad övriga partier tar ut ‘för mycket’?

  Vad tycker du?

 4. Håller helt med dig i frågan om Bryssels överhöghet. påtvingad åtstramningspolitik kommer aldrig leda krisdrabbade länder på överskott igen – vart ska pengarna komma ifrån? Bättre tänk och med det annorlunda struktur och planering hade varit att rekommendera.

 5. Något som jag inte heller tycker påtalas tillräckligt mycket är att partierna snart kan betraktas som pan-europeiska. Moderater och Kristdemokrater sitter i samma partigrupp som italienska post-fascister. Det präglar Moderaternas politik. Sakta men säkert ska också EU-parlamentet överta de nationella demokratiskt valda parlamentens roll. Fast med mycket mindre representativitet förstås och nästan ingenting att säga till om vad gäller lagstiftningen. Den makten ligger hos EU-kommissionen och råden. Riksdagens makt har lämnats över till regeringen, det leder till att det i stort sett nu är bara Reinfeldt och Borg som regerar Sverige ensamma – med 2 % röstmakt i råden, i vilka Tyskland i stort sett blir enväldigt pga sin folkmängd, tillsammans med Frankrike. Det är Merkozy som styr. Paneuropeiseringen av partierna åskådliggörs tydligt när Merkel åker till Frankrike för att stödja hans presidentkampanj, och när Cameron och Reinfeldt möts i Stockholm för eget toppmöte. De tillhör samma höger. Snart blir den europeiska toppolitiken till det Blå och det Mörkblå laget som kämpar om den högsta makten precis som i USA, fusionen nära förestående. Och här i Sverige konsolideras den socialmoderata enpartistaten med ”veteranernas” val av partiledare: Stefan Löfvén.
  Apropå det – när kommer IMF-lånen (de av Reinfeldt och Riksbanken aviserade 100 miljarderna) att debatteras och beslutas i riksdagen? Kan inte hitta det i riksdagens kalender. Kan inte du svara på det, Jonas? Vi väljare vill vara med och debattera innan beslutet är taget.

 6. Till Janne:

  Moderaterna, sossarna och sverigedemokraterna har rika anonya givare som pumpar in miljoner i dessa partier. V:s partiskatt är dels en protest mot att politiker ständigt roffar åt sig högre löner men drar åt svångremmen åt alla andra, men också tänkt att stärka partiets ekonomi och jämna ut spelplanen lite grann i förhållande till de rika konkurrenterna. Partier som kämpar för social rättvisa har sällan några miljonärer i ryggen, till skillnad från de som vill bevara och öka klyftorna i samhället. Att vänsterpartiet med ditt forslag skulle avväpna sig självt ekonomiskt i förhållande till miljonärspartierna till höger (och mittenpartiet (s) som får miljoners miljoner av LO) vore att skjuta sig i foten.

Kommentera