Ockupationsbakelser istället för prinsesstårta

På konditoriet i Dorotea såldes ockupationsbakelser med röda kors på, tio kronor per bakelse går till de invånare på orten som ockuperar vårdcentralen för att inte akutvården ska försämras kraftigt av neddragningar. Idag besökte vi vårdcentralen och talade med luttrad personal och ett 60-tal av de ockupanter som har tagit strid mot landstingets planerade nedskärning. Vi, det var jag, vår landstingspolitiker Mia Grip och vänsterpartister från Dorotea.

I höstas bestämde ledningen för landstinget i Västerbotten sig för dramatiska nedskärningar i vården i inlandet. I Åsele och Malå skulle ambulansen bort, i Sorsele och Dorotea skulle vårdplatser försvinna och akutvården utarmas. Tanken var att 14 miljoner skulle sparas. Men motståndet mot planerna har varit hårt. Vänsterpartiet i länet valde att kliva av majoriteten i protest mot förslagen. Ortsborna i inlandet har protesterat, argumenterat och demonstrerat. Men S och MP har använt sin majoritet till att driva igenom det mesta av de föreslagna besparingarna. Men frågan är hur mycket de egentligen sparar, knappast så mycket som de trodde. Förslagen framstår som illa genomtänkta och genomdrivna i hast.

Även de borgerliga partierna har i landstinget har protesterat mot de nedskärningar som verkligen förtjänar kritik. Men den borgerliga kritiken skorrar falskt. Den grundläggande orsaken till den usla ekonomin för sjukvården är att statsbidragen från den borgerliga regeringen inte räknas upp med ökande priser. Det innebär att budgeten måste skäras ner med 150 miljoner kronor på ett år. Det är ett direkt resultat av borgerlig politik på riksplanet. Dessutom är de genomtvingade privatiseringarna av primärvården något som står landstinget dyrt. Tre nya privata vårdcentraler i Umeå, som har länets yngsta och friskaste befolkning, kostar runt 30 miljoner per år. Den påtvingade ”valfriheten” för privata företag att leva på skattepengar gör att politikerna får svårt att styra vården dit behoven är störst. Så den borgerliga politiken är utan tvekan medskyldig till nedskärningarna.

Det gick inte att ta miste på engagemanget och kamplusten bland dem vi mötte i Dorotea. De sätter stor press på politiken genom sitt arbete. Som flera av dem påpekade så slåss de inte bara för en rimlig vård, de arbetar i förlängningen för sin bygds överlevnad och utveckling. Utan väl fungerande sjukvård och med långa avstånd blir det svårt att locka till sig nya jobb och invånare. Det är bara att hoppas på och arbeta för att Doroteaborna vinner. Själv tar jag med mig frågan till riksdagen.

Besöket i Dorotea gjorde att jag missade tacksägelsegudstjänsten för den nya prinsessan som jag var bjuden till idag, men prinsesstårta kan nog inte riktigt matcha ockupationsbakelser.

20 reaktion på “Ockupationsbakelser istället för prinsesstårta

 1. Jonas,….hur skall vi få igång Europa igen där sociala kontrakt o välfärdssamhället ständigt kräver mer av de som arbetar? Vi skjutit oss själva i sank, eller som den kloke Werten på sin tid uttryckte det,….varje arbetare kan inte ha två på ryggen att försörja….

  Vi är där nu, dags att reformera välfärdsstaten och få mer i arbete i stället för bidrag. Egentligen är det väldigt enkelt. ”Det sovande folket”, hela EU går i backen. ” There are no free lunches”.

 2. Pingback: Länklista igen. « doroteaupproret

 3. All heder och ära till ockupanterna! Kämpa på!
  Såg ett inslag på TV om detta och tänkte då på hur tiderna förändras – idag är det våra ”seniorer”, som ”går man ur huse” för att visa sitt missnöje och vill hörsammas om felaktigheter. Var är alla unga tro, som ”förr” engagerade sig på detta sätt? Vi behöver lite mer av dessa ockupanters beslutsamhet om att ”tron/övertygelsen kan förflytta berg” eller vad det nu kallas …

 4. Skönt att läsa om andra bakverk än alla prinsesstårtor som står mig upp i halsen! Även om det givetvis är tragiskt att invånarna i Dorotea överhuvudtaget ska behöva slåss för sin akutvård.

  14 miljoner handlar striden om – en bråkdel av kungens apanage . . .

 5. ”Besöket i Dorotea gjorde att jag missade tacksägelsegudstjänsten för den nya prinsessan som jag var bjuden till idag, men prinsesstårta kan nog inte riktigt matcha ockupationsbakelser.”

  Den lilla princessan behöver aldrig tänka på om hon skall få läkarvård eller icke; det har vi undersåtar redan fixat till henne.

  Vad jag undrar är; varför glömmer vi bort oss själva?

 6. Engagemang för glesbygden är en bristvara på Riksnivå. Men det finns undantag, och där har Jonas Sjöstedt ett stort hjärta och kloka ögon.

 7. Såg detta på nyheterna för ett tag sedan och blev rätt irriterad. Hade man bott närmare hade jag nog också deltagit i ockupationen. Glad över att man bor på en ort där det mesta finns även om de skär ner på vården här också. Nog borde de väl finns bättre sätt att spara? Hela Sveriges välfärdsystem verkar vara i gungning, den enda fördelen är väl att alliansen också är det just nu. Kanske börjar folket vakna en aning eller…

  *Vad unga gör,hmm protesterar lite fånigt på facebook.. äh vad vet jag jag har inte facebook. Andra engagerar sig nog i föreningar och partier av olika slag.

  * Vad gäller monarkin har jag inget speciellt emot den, men folkomröstning ok. Såg att Jonas skrivit om det tidigare i bloggen.

  * Uppskattar självklart vänsterns egagermang i EU/europroblemet. Dock har jag för lite koll för att ge mig in i en sådan diskussion.

 8. Klockrent Jonas! Sveriges solstråle. Du ger mig ord och formuleringar till allting som jag känner i hjärta och själ! Fortsätt fortsätt, det är dig vi hoppas på när de stora debatterna kommer flygandes!

  ”men prinsesstårta kan nog inte riktigt matcha ockupationsbakelser” – Pricken över i´et! // En gammal Umeågranne

 9. Det hedrar dig att du visar empati för Dorotea, Jonas! Inget som förvånar alls, men det är verkligen skillnad på ”politiker” och ”politiker” i Sverige.

  Och artikeln som Eija refererar till är ju skrämmande. Vilken vanlig löneanställd får traktamente när de är på jobbet??? Och kan skriva sig som fifflaren Billström på en plats där man inte bor bara för att fiffla pengar från skattebetalarna?

  Heder till dig Jonas. Du hade kunnat skriva dig i Umeå, utan problem, och fiffla som andra Riksdagsledamöter. Men det är du för ärlig för!

 10. Jag känner en så djup och innerlig tacksamhet över att du besökt min hembygd Dorotea och visat på att du har full förståelse för deras kamp om en vård på lika villkor och om rätten till en jämlik vård för alla. Du är det bästa som hänt Vänsterpartiet och Västerbottensbänken i riksdagen. Jag är så stolt över att tillhöra ett parti som på allvar ser alla människors lika värde, både i stad och i glesbygd. Sedan Palmes tid, så har ingen partiledare besökt,talat och lyssnat på folket som du gör och har gjort.

 11. Det är hoppingivande att en riksdagsledamot som Jonas Sjöstedt tar sig tid och besöker de kämpande Doroteaborna och lyssna på dem. Jonas visar att han tar deras situation på allvar. I Västerbotten utpekar samtidgit ledande S-politiker, som Lennart Holmlund i Umeå, dessa utsatta inlandskommuner som Dorotea, Åsele, Sorsele som de värsta bidragstagarna i de kommunala utjämnningssystemen. Detta är falsk matematik. Kan tolkas ett sätt att förta motståndet dess legitimitet. Som om de skulle vara nöjda och inte kräva den mest elementära samhällservicen för sitt livsuppehälle. Om fakta kom fram hur de naturrikedomar som skog, vattenkraft och malm levererats i årtioenden från inlandet utan att de fått mer än smulor av vinsterna. Ett annat exempel är alla ungdomar som bekostats en grundutbildnin av hemkommunerna och sedan flyttar till andra orter. En gymnasieutbildning kostar kommunen ca 1 miljon enligt SKL. Oavsett den orättvisa fördelningen, alliansens nedskurna statsbidrag, så har Västerbottens Landsting en skyldighet att se till att alla i länet har trygghet i form av aambulans- och akutsjukvår. Den omhuldade valfriheten måste vara en andrahandsfråga så länge alla i länet inte kan garanteras tillgång till grundläggande vård.

 12. Reinfeldt och agenda
  men vänta lite nu…
  För att lösa arbetslösheten förlitade han sig delvis på 40-talisterna.
  – Det finns öppningar. Det är så väldigt många 40-talister som närmar sig pensionsåldern.
  Ville han inte nyss höja pensionsåldern!

  Så framtida satsningar är restaurangmons som redan fungerar så bra! Resten då!? Alla arbetslösa är inte ungdomar heller.

 13. Jag vill tacka dej Jonas för ditt besök här i Dorotea, och lyssnade på vad vi hade att framföra till dej, när det gäller nedläggningen av akutvården här, och att du tog dej tid som partiledare att resa till oss här, det gör en stolt att få vara en medlem av detta parti, och jag önskar dej lycka till som partiledare

 14. Många har sagt apropå prinsess-födelsen: ”Ny prinsessa, jo för all del, men ALLA BARN ÄR LIKA VÄLKOMNA.”

  Ja, om man nu inte råkar ha oturen att man ska förlösas genom Västerbottens landstings regi förstås.

  Så Fredrik Reinfeldt kan väl kolla runt lite och se om han kan hitta nån med erfarenhet av landstingspolitik, och ställa frågan: Är alla barn i Sverige lika välkomna?

 15. Pingback: Löfvén – med (S)tövelklacken mot det europeiska löntagarkollektivet | Nemokrati

 16. Hej Jonas Sjöstedt! Jag hoppas att du läser och svarar på insändaren i dagens VK, 1 mars, skriven av Marianne Normark FP och Olle Edblom C. Jag hoppas att du ärligt kan svara för det du sagt i Dorotea, som de skyller dig för att fara fram med ”villfarelser”.
  Det är sanningen vi vill höra och inget annat, jag tror på dig och låt dem därför inte få stå oemotsagda.
  En som röstat på V i många, många år och som tror att med sanning och ärlighet kommer man längst.
  Med vänlig hälsning Elsa Mårtenzon

Kommentera