Fröjden er med bävan

Jag har länge varit övertygad om att Vänsterpartiet skulle kunna nå ett väljarstöd på över 10 procent i opinionen. När jag sa det i samband med kongressen fick jag en del skeptiska motfrågor, men nu är vi där, 10,3 procent, enligt en färsk opinionmätning i Metro. I ärlighetens namn nådde vi dit snabbare än väntat, jag hade nog snarare trott att det skulle ta fyra år än fyra veckor efter kongressen. Särskilt glädjande som feministiskt parti är det att andelen kvinnliga väljare växer så starkt och nu är uppe i nästan 13 procent. Vi är det parti som konsekvent driver frågor som att låga kvinnolöner ska höjas, mäns våld mot kvinnor bekämpas och bättre arbetsvillkor för alla de som jobbar i välfärden. Det var ett tag sedan vänsterpolitik hade ett sådant stöd i Sverige. Jag hoppas och tror att det också beror på att fler håller med om våra förslag om bättre klimatpolitik, starkare arbetsrätt och att skattepengar ska gå till välfärden – inte privata vinster. Grunden till framgången har lagts under lång tid i vårt parti och kongressen i Uppsala visade vägen. Det är en glädje att få vara ordförande för ett parti fullt av idéer och vilja till förändring. Så luta er tillbaks ett ögonblick och var nöjda med vad ni uträttat alla ni vänsterpartister runt om i landet.

Såja, hoppas att det kändes bra. Nu är det dags att vakna upp igen. En opinionsmätning är bara en mätning. De är osäkra och växlar snabbt. Vi får bara stöd för vår politik om vi förtjänar det. Framgångar och förtroende i politiken byggs långsiktigt och metodiskt. Vi kan aldrig bygga vår framgång på att andra partier har tillfälliga bekymmer. Den goda nyheten är att många människor lyssnar på och hoppas på oss nu, det måste vi ta vara på genom att lyssna på dem och tala om hur vi vill bygga ett rättvisare och mer jämlikt samhälle.

Vi har stora arbetsuppgifter framför oss. Vi ska utveckla vår politik, vara en vassare opposition till regeringen Reinfeldt och vi måste bygga ett starkare parti. Vänsterpartiet har fått nästan ett tusen nya medlemmar i januari, det är inte illa. Men nu måste vi ta hand om alla de nya som kommer och bygga en organisation som både kan vinna valet 2014 och ta vara på en valvinst. Gör vi inte det kan tillfälliga framgångar snart vara borta.

När Vänsterpartiet växer kommer vi att granskas hårdare och möta fler angrepp av politiska motståndare. Det ställer ökade krav på vårt parti och våra företrädare. Klarar vi det kommer vi att spela en större roll i den politiska debatten.Vi måste förklara hur fler ungdomar ska få arbete, hur en ekonomisk politik mitt i en kris kan skapa större rättvisa och arbete, vad vi menar med feminism och vad vi vill göra för att minska utsläppen av växthusgaser.

Så mitt i glädjen över framgången kan det vara på sin plats att påminna om orden i skriften; Fröjden er med bävan.

läs gärna Johan Lönnroth på DN-Debatt idag

33 reaktion på “Fröjden er med bävan

 1. Det återstår en del tills valet men ni har chansen att plocka åt er en hel del från miljömupparna. Mupparna lever på att vara ett alternativ till de klassiska partierna vilket gör att deras del av valmanskåren sitter rätt löst. Socialdemokraternas vänsterflygel ligger inom räckhåll så om ni sköter era kort väl kan ni nå 15 %.

  För övrigt läste jag Lönnroth i DN. Det känns som att den är omkring 100 år efter sin tid med sin historiska materialism. Den är knappast en framkomlig väg.

 2. Grattis till framgången Jonas, det kommer väl antagligen att rulla på lite lättare nu när Alliansens politik för arbete går in i en stagnation och blottorna framträder en efter en. Hörde på radion idag om att en folkpartist föreslog ungdomslöner.. det gjorde borgarna redan på 80-talet och det inget bra förslag då heller.. Ha’de!

 3. Pingback: Pojkar är bättre än flickor på algebra? |

 4. Hihi, nu ska jag vara så självsäker att jag ger ett tips åt min partiledare: När du får ge en kommentar till en mätning, säg inte ”Det är bara en mätning” utan försök sammanfatta någon politisk fråga: ”det går bra för att vi är emot privata vinster i välfärden”. Det är en allmän åsikt på vänstersidan att mätningar är oviktiga och att man borde tala mer politik, men gör det då! Istället för att kommentera själva mätningen.

 5. haha vilken överskrift ”Sjöstedt – en kvinnomagnet” 🙂 Roligt att de går uppåt för V. Sossarnas siffror verkar ju svaja rätt bra. Tror nästa opinionsundersökning ger en bättre bild när S förhoppningsvis stabiliserat sig lite.

  Som även Sjöstedt var inne på; förklara vad ni menar med feminism samt bygg in det i politiken. Tror många kan bli skrämda av ordet/ämnet om de inte har koll på vad det innbär. (speciellt män) Jag som tjej har inte heller så bra kunskap om feminism!

 6. Vänsterpartiet går precis åt det håll jag vill se. En trovärdig konkret parlamentarisk politik men samtidigt med en socialistisk och marxistisk ideologisk debatt.

  Det vi inte får glömma är att den nuvarande Alliansen är väldigt ideologiskt motiverad i nyliberalismen. Allting de gör eller säger har en ideologisk motivation.
  För att vi ska kunna utforma en konkret socialistisk politik krävs det att också vi har vår ideologi klar för oss, vad vill vi i slutändan skapa för samhälle och hur? Hur ser vår samhällsberättelse ut?

  Den ideologiska debatten ska föras inom ”rörelsen” och utåt ska du representera denna debatt i en konkret utformad politik för att underlätta var vi vill komma.

 7. SD har en nyhetsblogg, Avpixlat, som har blivit en succé. Den har fler besökare än de flesta tidningarna i Sverige. Framgången innehåller två huvudingredienser:
  1) Man ”spinner” nyheter ifrån övriga medier och laddar dem med innehåll som passar SD:s budskap.
  2) Man har lyckats få sina läsare delaktiga och kommentatorsfältet till varje artikel innehåller upp till 1000 läsarresponser.
  Varför inte stjäla djävulens musik, som man sa i frikyrkan när man laddade populära melodier med religiöst innehåll.
  Vad jag menar är att Vänsterpartiet eller vänstern borde ha en daglig nyhetsblogg som ger en vänstertolkning av vad som sker och som bjuder in besökare att delta i det politiska samtalet.
  Det är inte ofta jag är avundsjuk på SD:are, men jag är verkligen avundsjuk på att de har en av Sveriges framgångsrikaste nyhetsbloggar som når ut i andra media och som dessutom engagerar läsarna.

 8. Vänstern/socialismen verkar ha många tidningar dock för många för oss som är nya för att kunna hålla reda på. Någon av dessa kanske går att utveckla till något liknande? Just nu verkar alla blogga på åt sitt eget lilla håll…

 9. Ja, opinionsmätningar är lite osäkra. Jag bidrar till den osäkerheten. Tills jag lyckats pricka in vem som ska ha flest av mina poäng, väljer jag S och V ungefär varannan gång nu. Men helst vill jag ha både och. ”Bort med M” är mitt främsta mål… 😉

 10. Jag tror Erik Larsson har rätt. Det är viktigt att tala om vad man vill. Däremot är jag lite fundersam om man verkligen ska gå ut med den socialistiska terminologin. För den yngre, politiskt oskolade människan, som levt hela sitt liv i nyliberalismens era, är ”socialism” snudd på reaktionärt. Språket har gått varvet runt. Vi som varit med ett tag måste förstå att det som är självklart för oss måste förklaras på nytt. Förklaras tålmodigt och till en början utan alltför strikt terminologi, eftersom jag märkt att det kan skrämma bort. Det handlar inte om att dölja något, mer om att använda språket så att skygglapparna och de fördomsfulla glasögonen inte åker på direkt.

 11. Hej.
  Var int så blygsam Jonas!
  Jag är övertygad om att oponionssiffrorna handlar om två saker:
  1. Sosarnas allmänna och ideologiska förfall
  2. Din framtoning, som resonabel pragmatiker som i samband med kongressen och diskussioner efteråt inte hänfallit till plakatpolitik utan….man får bilden av en stadig bit som leder oppositionen nu.
  Sträck på dig och inse att detta inte på något sätt handlar om effekten av långsiktigt arbete.
  Ta vara på effekten för att sansat föra över diskussionen på vår planhalva!
  Siffrorna skulle bli stadigt högre om vänstern dessutom kunde ta udden av högerns grepp om hårt arbetande småföretagare med realistiska grepp för att underlätta för dem och dessutom föra diskussionen om det ohållbara i ständig tillväxt som enda ledstjärna. Vår jord klarar inte det.
  Från en som inte kännt att det finns ett parti för mig, men nu har hittat ett – V.

 12. Japp. Nu gäller det att ha ordentligt på fötterna, tungan rätt i mun och huvudet på skaft. Förväntningarna ökar på V och genom att presentera trovärdiga, välunderbyggda förslag och skapa en beredskap att axla väljarnas förtroende inför valet, så finns det en historisk chans att för första gången stå bakom rodret på m/s Sverige.

 13. Det riktigt intressanta med Metro-pollen är inte att V ökar till 10 procent, det var väntat, utan att S dyker till en ny bottennivå. Märkligt att detta inte rapporterats på andra ställen. För några veckor sedan kunde ju inte en S-märkt VU-ledamot nysa utan att det skapade krigsrubriker i pressen.

 14. Intressant att mp och v är tillsammans större än s. Det är ju inte ett minus för klimatet relativt till siutaionen med ett stort tillväxt-s och mp och v som lydiga stödpartier.

 15. Det är bra att det går framåt för vänsterpartiet. Men framgången måste också påverka samhällsklimatet. Vänterpartiets tänkesätt måste spridas, inte bara partiets siffror höjas.

 16. Pingback: Johan Lönnroth är optimistisk om världen | Svensson

 17. ”Socialism” är inget positivt ord i USA för ”konstutionell republik” troende amerikaner…se följande länk:

  http://evangelisterna.se/ismerna.htm

  Men nu är det så att politiker skall bedömas efter vad de gör för medborgarna och inte vilken idelogi de reprensenterar och vad alliansens har gjort för Sveriges befolkning står klart – mer pengar till de redan rika och katastrof till de utförsäkrade och detta har de magen till att kalla för frihet till alla.

  Vad tycker Jonas – bör vänsterpartiet göra skillnad skattemässigt mellan företagare och löntagare? Alltså låg skatt till företagare så de kan anställa fler människor och något högre skatt för löntagare och riktigt hög skatt till finansvalpar som driver ekonomisk spekulation?

  Är vänsterpartiet för avskaffandet av RUT och Resturangmomsen? och istället satsa de pengarna på vård, skola och omsorg?

  Vet du hur många röster det behövs för att klara 4% spärren till riksdagen? Vänsterpartiet får min röst i riksdagsvalet 2014 på grund av att ni verkar driva en sund och människovänlig politik…

 18. Ännu viktigare är att Vänsterpartiet också ”lever som man lär”
  I Göteborg där jag bor styr V tillsammans med S och Mp i regionsfullmäktige. Denna rödgröna trio skär ner på sjukvården så det står härliga till. Dom har till och med vädrat ett förslag om avgifter för sjukvård till barn.

  Jag vet att detta inte är Vänsterns politik. Det är sossarnas. Utåt står dock V bakom den.

  Hög tid att lämna allt samarbete med dom allt mer nyliberala socialdemokraterna! (Detta har också visat dig vara ett framgångsrecept rent opinionsmässigt i dom kommuner där vänstern gjort det.)

 19. Borde läsa Bibeln, åtminstone Gamla testamentet, för att lära sig alla språkligheter som kommer därifrån och som vi använder utan att tänka på saken. Fröjden er i bävan får mig att i första hand tänka på Torgny Lindgren men så borde det inte vara.

 20. Det största problemet med V är kanske ändå att den trots allt är dålig på samtidsanalys. Jag tror nog att den finns (partiet har gjort en finfin framtidsrapport) men innehållet i den omsätts inte praktisk politik. Den som ännu inte har läst Pål Steigans bok En gång skall jorden bliva vår, bör definitivt göra det.

 21. Reinfeldt och pensionsystemet, undrar om min generation och yngre får någon pension överhuvudtaget… okej de är frivilligt nu men vad gäller om 4-6 år om alliansen sitter kvar. De har ju redan pratat om att höja pensionsåldern till 67.

 22. Jag blir pensionär om nio år. Om pensionsåldern ligger kvar på 65. Jag räknar nämligen kallt med att den ligger på 70 då. Och pensionen, om den finns kvar, kommer att vara mycket låg. Det blir till att jobba några år extra.

 23. Jag hoppas du läser tidningarna nu Jonas!
  Det är öppet mål för oss vänsterpartiet.
  I aftonbladet läser vi om Reinfeldt som aldrig har jobbat och kan pensioneras med miljonbelopp när han är 50 som föreslår att höja pensionsåldern till 75 års ålder för arbetande.
  Vi kan också läsa om unga tjejer som mår allt sämre, och högern föreslår 75% lön för alla under 25 års ålder.
  Allt är en summering av borgarnas politik som slår mot unga, kvinnor och fattiga!

  Gå ut i media och lägg in dödstöten.

 24. Räkna inte med att bli pensionär om nio år Bo Zackrisson. Reinfeldts senaste utspel är att vi ska jobba till 75 år enligt SVT. Enligt honom så ska vi byta jobb och arbetsplats för att orka. Vara lite rörliga så att säga så vi inte slits ut 🙂 Det är därför han försvårar för ungddomar att studera vidare. Alla kan ju inte vara akademiker. Men rörliga det ska vi vara enligt det nya arbetarpartiet.

 25. Jonas, Jag och många med mig känner stor frustration över den sittande regeringen. Vi vill ha igång riksomfattande demonstrationer, om och om igen. HUR ska vi få igång dessa?

 26. ”Särskilt glädjande som feministiskt parti är det att andelen kvinnliga väljare växer så starkt och nu är uppe i nästan 13 procent.”

  Lite slarvigt där, ger intrycket att andelen kvinnor av (V)-väljare bara är 13% – när det i själva verket rör sig om att 13% av alla kvinnor röstar (V). Kanske lägga till på slutet ”av den kvinnliga befolkningen” eller så.

 27. Jag glädjs över att ni kämpar på så tappert emot alla kritiska försämringar som Alliansen vill genomföra.

  Det är ”håresande” att inte även Socialdemokraterna kämpar på med samma glöd.
  Vi kämpar ju för den ”röda politiken” men de (Socialdemokraterna) förstår inte att när de inte kämpar alls, utan verkar vara förlamade av högern´s utslagspolitik av vår välfärd, så medverkar de till sitt eget förfall.
  De är ett parti i opposition men agerar verkligen inte som ett oppositionsparti förväntas att göra.
  Deras tigande tyder på samtycke, vilket är väldigt illa varslande.

Kommentera