Från Malmö till Jokkmokk

Tillbaks i Stockholm efter några dagar på resande fot. I tisdags var jag nere i Malmö. Jag träffade vänsterpartister från den rödgröna kommunledningen och det var roligt att höra om hur seriöst de arbetar med frågor som jämställdhet, mot oseriösa arbetsgivare och för rätt till heltid för de anställda i kommunen. Det märks att Vänsterpartiet växer i kommunen, på kvällsmötet kom det 250 personer istället för de väntade 100. Under dagen hann jag också träffa elever på en gymnasieskola med yrkesprogram och fackliga aktivister på posten. Sydsvenskan och Skånskan rapporterar om besöket.

Igår for jag upp till Jokkmokk för att delta på ett stort seminarium om klimatpolitik. Igår invigdes också Jokkmokks marknad. På invigningen där det jojkades från scenen fick vänsterpartisten Mikael Segerström pris för sina insatser på kulturområdet. Han äntrade scenen till tonerna av ko över Sarek som han skrev under sin tid i Norrlåtar. På kvällen träffade jag Mikael och andra vänsterpartister på det mysiga café Gasskas som serverade utmärkt lokal mat, tjäder och ren. Det var vackert, kallt och en del snö uppe i Jokkmokk. På vägen såg vi både ren och älg.  SR Norrbotten och Kuriren rapporterar.

Kontrasten mellan Jokkmokk och Malmö var rätt häftig på många vis, men det är också roligt att se hur mycket som förenar vänsterfolk över landet. Nu är jag tillbaks i riksdagen, snart är det frågestund med statsministern och jag funderar på vad jag ska fråga om…

16 reaktion på “Från Malmö till Jokkmokk

 1. Många icke vänsterpartister som pratar väl om dig och har blivit intresserade av V politik. Jag förmodar att det kan vara sättet du förklarar på men oavsett så är det bra att nyfikenhet väcks.

 2. Hejsan!

  Skulle bara vilja säga hur glad jag är att du tagit över Vänsterpartiet! Såg dig prata angående Nej till EMU och har sedan dess hållit tummarna för att du ska bli partiledare.

  Lycka till i framtiden/Anton

 3. Ja, det låter häftigt! Men, som jag sa till dig förrut min vän, var rädd om dig! Just nu har vi em massa rörelse krin nazister och deras framfart. Daniel Riazat är ju het i dessa dagar. På måndag har vi ett möte om rasism och facket, på Vänsterhörnet. 8 st nazizter har anmält intresse! Så det rör sigVi får se hur det går. Polisen är tyvärr lite taffliga och har en låg profil. Ha det bra!

 4. Bra att du tog upp arbetsskadeförsäkringen, blev ganska så irriterad när man läste om detta!
  Intressant svar du fick, ”byt jobb” ungefär som att det skulle vara så lätt för en människa runt 50 med skadeproblem att bli anställd på nytt. Personen kanske inte ens kan jobba heltid och tvingas vara sjukskriven ofta. Vilka jobb skulle det vara och vem skulle anställa undrar jag? Arbetsmarknaden är tuff nog för friska människor. Fast okej de kanske får använda Reinfeldt som referens och coach vid jobbsök för att få väg in… 😉

  Bra att S tar upp problemet med ”underliga” anställningsformer samt fas3. Dock verkar ju S fokusera på mellanklassgruppen, den grupp alla redan slåss om. Samt att även S verkar börjar prata ”arbetslinje” själv jag bara så trött på de ämnet nu! Jobben är viktigt men det är väl endå inte det enda i livet. Inte så konstigt att människor mår dåligt i så fall. V verkar ha mer bredd i sitt program än vad S visar, fast andra sidan sett verkar S inte veta vad de står för heller.

 5. haha jahapp det är visst inte bara S som har problem med det verkställande utskottet…
  Sätt dit bäst lämpade/kvalificerade person på rätt plats kan jag väl bara säga – man som kvinna. Dessutom antar jag att dessa personer ska samarbeta bra ihop också. Kvotering pga kön är inte min grej och en utav sakerna som skrämmer folk från att rösta V. Ja, jag är ärlig.(skratt)
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14304103.ab

 6. Jonas. Det svar som Reinfeldt gav dig i senaste debatten, att man skall byta jobb oftare. Nagla fast det vid honom. Ta fram vad det kostar att tvinga follk att utbilda om sig, för att man inte ska stanna i ett yrke för länge.

  och, det viktigaste, förklara hur oansvarigt det är att ta all denna kompetens och bara skicka iväg för att de har ett tungt jobb – då lösningen är ökad personaltäthet samt andra humana reformer.

  Reinfeldt säger alltid: vi kan inte…

  Det är han som inte vill. Det är en enorm skillnad. Ge honom sparken. Min röst har du redan. 8)

 7. Bra insats i den korta p 1-debatten med Hägglund i morse om vården. Har själv slirat i denna fråga men inser att man måste välja, renodla. Ungefär som på vilken sida av vägen man ska köra bil. Vi vanliga fattar att affärsidén är att snåla på anställda på olika sätt och vi fattar att det blir dyrt för skattebetalarna och dåligt för den genomsnittlige medborgaren som får dygnet-runt tillsyn i hemmet eller sen flyttas in på äldreboendet (som min mor i flera år innan hon dog).

  Väljarvinnande att framföra argumentet att ”Sverige utmärker sig genom att vara naivt, slösaktigt på detta område”. Ungefär så sa du.

 8. I frågan om vinster i välfärd är jag också Vänster!

  ”Kvalitet, tillgänglighet och valfrihet – det är det som i dag är den svenska välfärden.” Anders Borg
  kvalitet – behöver man svara..
  tillgänglighet – tycker de stänger ner och monterar ner välfärden istället
  valfrihet – som om valfrihet råder. Köerna är troligen såpass höga så för att övehuvudtaget få komma till ett boende så de får nog ta det man får. Får och kan de välja själva antar jag att de främst försöker hamna nära anhöriga. Inom hemtjänst tror jag faktiskt många väljer den kommunala om det går.

  Opinionssiffrorna; förhoppningsvis har S slutat rasa nu. Bra siffror för vänstern, nu gäller det bara och behålla dem… 😉 (samt fixa fler såklart). Bra att de faktiskt pratas lite politik nu, det var ju ett tag sedan!

 9. Gunnar – först tyckte jag att din analogi med trafiken var utmärkt. Men sen kom jag på att den inte är nåt vidare bra. Här är ett exempel som illustrerar detta:
  – Bäste Hägglund, tycker du att vi ska ha valfrihet i trafiken också?

  Hägglund brukar finna sig snabbt och har faktiskt en viss humor ibland. Hade jag varit i Hägglunds kläder hade jag förstås svarat:

  – Nej, bäste Sjöstedt, det tycker jag inte. I Sverige och i många andra länder kör vi på höger sida. Den som är ute och slirar till vänster lever mycket farligt 🙂

 10. Heja Jonas! Siffrorna går upp! Sätt tryck på Knapptryckarkompaniet att rösta nej till både europakten och IMF-lången – inte minst.
  När demokratin avskaffas med ESM-fördraget kanske uppgången i opinionen inte spelar någon roll om (M)erkels EU-diktatur hinner ta över innan valet 2014. Se gärna http://komigenuva.wordpress.com/2012/02/03/det-socialdemokratiska-ledargarnityret-finansieras-av-merkelhogern-som-finansieras-av-enpartistaten-kina/

 11. Apropå Klimatkonferensen i Jokkmokk…
  Tänk vad mycket man kunde göra med intäckterna bara från vattenkraften i Lule Älv ! Den älven genererar miljarder i vinster varje år.
  De pengarna borde istället för som nu, få stanna i länet för att bygga ut infrastrukturen. Järnvägar och vägar behöver verkligen rustas upp i Norrbotten.
  En satsning på vindkraften skulle det också räcka till.

 12. Hej Jonas!

  Angående er miljösatsning så har ju bl.a. du och Jens Holm motionerat om ”Köttfri Måndag”. Är du medveten om att denna kampanj leds av den internationella kolhydratindustrin med multinationella företag som Sodexo och Kellogs i täten?

  Jag förstår att din tanke kan vara att det skulle vara en protest mot sättet att hantera djuren i de stora djurfabrikerna, och det vill jag också protestera mot, men ”Köttfri Måndag” kommer för de flesta att innebära att man äter mer kolhydrater, med ökande övervikt och sjukdomar som följd.

  Ett jordbruk utan djurhållning, som veganer som Jens Holm drömmer om, är en utopi. Man måste istället satsa på småskaliga jordbruk med gräsbetande djur vilket ger bättre kött och human djurhållning, som vi hade förut. De nuvarande subventionerna till köttproduktion ska inte tas bort som Jens föreslår, utan omdirigeras till lokal produktion och lokalkonsumtion. WWF fastslår att gräsbete är bra för naturen, miljön och klimatet. http://www.wwf.se/vrt-arbete/jordbrukslandskap/naturbete-och-naturbetesktt/1129758-naturbetesktt-miljn.

  Veganspåret är på väg att leda både Miljöpartiets och Vänsterpartiets miljösatsning in i en återvändsgränd och bli ammunition åt borgarna i årtionden.

  ”Köttfri Måndag” är en stor internationell satsning, med FN och multinationella storföretag i förarsitsen, för att få hela världen att övergå till vegankost, vilket vore en katastrof för folkhälsan.

  http://www.kostdemokrati.se/debatt/2012/02/02/snedvridet-om-skolmat-och-miljo-pa-tv4s-kvallsoppet/
  Även: http://www.guardian.co.uk/environment/2010/jun/02/un-report-meat-free-diet

  Man kan nästan känna hur läkemedelsjättarna gnuggar händerna inför väntade stora profiter!

 13. OT: Vilket grymt verkställande utskott det blev till slut. Kul med Aron som partisekreterare och att Brink ställde upp som andre vice ordförande när Rossana inte ville. Känner framtidstro och PEPP!

 14. Bra val av Ulla tror jag, av de lilla jag läst/hört verkar hon ha vettiga åsikter. Aron och de övriga har jag inte direkt någon koll på.

 15. Hej folket, eftersom de stenografiska uppteckningarna från EU-nämndens ”öppna samråd” med ”statsministern” från den 27 jan inte var klara, så transkriberade jag det från riksdagens webb-tv-utsänindning, för att se om man kunde få en tydligare bild, av vad ”statsministern” (=hans sekreterare då han blivit ”hastigt magsjuk”) egentligen sa. Och då tycker jag det framgår ganska tydligt att det finns både och en annan hund begraven (german shepherd?) i manuskriptet till regeringens stora spel för gallerierna.
  Kolla gärna ni också vad ni tycker framgår http://komigenuva.wordpress.com/2009/07/05/de-stora-slukar-de-sma/

Kommentera