Ett nytt VU är valt

Tidig morgon på Syninge kursgård utanför Norrtälje. Här var bedövande vackert igår när solen lyste över det snö- och rofyllda landskapet. Men istället för att åka längdskidor, vilket jag har längtat efter hela helgen, så har jag var varit på möte med Vänsterpartiets partistyrelse. Det är inte så illa det heller. Vi har mängder med kongressbeslut att ta hand om.

Mest diskussion och uppmärksamhet har det varit om valet av nytt verkställande utskott, VU, och ny partiledning. Ulla Andersson valdes till 1e vice ordförande, Josefin Brink till 2e vice och Aron Etzler till partisekreterare. I VU ingår dessa tre, jag själva samt Rossanna Dinamarca, Hans Linde och Mia Sydow Mölleby. Jag tror att det kommer att bli en mycket stark ledning för Vänsterpartiet de kommande åren. Särskilt bra känns det att alla vi fyra som kandiderade till partiordförande förra året nu sitter i partiets VU. Kvinnorna är i majoritet i partiets riksdagsgrupp, partistyrelse och VU. Vi är det enda parti som har en kvinna som ekonomiskpolitisk talesperson i Ulla Andersson.

Själv ser jag fram emot att kunna ta ett steg till sidan ofta framöver så att fler av våra företrädare tar ordentlig plats i debatten när vår politik ska presenteras. Det är den sortens partiledning som jag vill se.

9 reaktion på “Ett nytt VU är valt

 1. Så gör en riktig ledare! tar ett steg åt sidan så att fler tar ordentlig plats i debatten. Ser fram emot att t.ex. få höra mer
  av Ulla Andersson. Av det jag hört fram till nu så är hon en utmärkt
  talare. Påläst och kunnig. Så åk du längdskidor och samla energi den smittar av sig på dina medarbetare. En partiledare kan inte tala om sex timmars arbetsdag och samtidigt välja att helt bränna ut sig själv. Vi behöver trovärdiga politiker. Vi behöver ett annat samhälle.

 2. När det gäller att presentera politiken hoppas jag att V på allvar slår ett slag för sjuka och funktionshindrade så de betraktas som fullvärdiga människor.

  Alla blir någon gång i livet beroende av vård och i behov av stöd. Därför är det märkligt att inte alla människor först och främst betraktas som fullvärdiga människor. Detta ”utanförskap” skapar motsättningar mellan vilka som ses som frisk eller sjuk.

  Det är en stor brist att sjuka, funktionshindrade och anhörigas erfarenheter inte kommer samhället till del. Att så inte sker är ett systematiskt missbruk från politiker och andra i ledande ställning. De bästa lösningarna utvecklas genom direkt delaktighet från brukare, deras familjer och personal. Ett humant samhälle drar nytta av allas erfarenhet för det gemensammas bästa.

  ”Det är den sortens partiledning som jag vill se!” Och den kampen hoppas jag du Jonas och VU sätter på agendan.

 3. längskidor är helt okej, fast jag sitter och väntar på att skidskyttet på tv ska börja nångång! 🙂 Låta fler komma till tal är bara bra och de ger väl mer engagerade debatter och texter. Förresten jag hoppas Vänstern uppdaterar sin hemsida snart över politiken, allt verkar vara från 2010 och ännu längre bak runt 2009-2008.

 4. Den enda tyngdkraften i dagens svenska politik står (M) för, vilket nog är en avgörande orsak till att (C) ändrat sig såpass mycket. (V) kan kanske potentiellt bli den där motpolen så småningom om (S) fortsätter att vara otydligt.

 5. Grattis till nytt VU.
  Jonas – jag skulle vilja ställa en fråga: Du skrev i förra bloggposten att enligt femte utkastet så har Sverige inte bundit sig till något regelverk om vi säger ja till europakten.

  Men enligt Bruno Waterfields granskning av det femte utkastet stämmer inte det – han säger att enligt det femte utkastet så står det att icke-euroländer som skriver på tvingas av European Court of Justice (ECJ) att införa reglerna om skuldtak i sina grundlagar. Vidare att bryter någon av undertecknarna mot skuldreglerna blir de bötfällda av ECJ. Euroländer ska då betala böterna till ESM, medan icke-euroländer som skrivit på europakten ska betala sina böter till EU. Texten lyder då så här:

  ”The amounts imposed on a contracting party whose currency is the euro shall be payable to the European Stability Mechanism. In other cases, payments shall be made to the general budget of the European Union”

  Det stämmer – enligt the Telegraphs direktrapportering av Angela Merkels uttalande 21.30 den 30 januari – alltså inte att avtalet inte kommer att bli rättsligt bindande för Sverige:

  ”21.30 She says that limits on debt will be legally binding for the 25 states. Any rule infringements ‘will not be possible’, she adds.

  21.23 Merkel is now speaking…”

  Se http://www.telegraph.co.uk/finance/debt-crisis-live/9048462/Debt-crisis-as-it-happened-January-30-2011.html

 6. Håller med ”Lisbeth” till fullo – ljus börjar synas i fjärran , håll ihop alla goda krafter nytt samhälle behövs !

 7. Många kloka kommentarer här. Ingen har kommenterat Christers. Det är synd; det han påpekar är avgörande för hur partiets trovärdighet ska bli när det gäller oss ”svaga” personer. Vi som hunnit bli gamla, som fötts med en funktionsnedsättning eller som på vägen hunnit få en. Våra möjligheter att leva ett anständigt liv är idag inte garanterade – det är t ex en väldig klasskillnad mellan de relativt få som ingår i LSS-personkretsen och oss många som inte gör det. Att behöva betala dyrt för nödvändig städning eller andra tjänster, eller att få det utan kostnad. Bara som ett exempel. En annan sak är rätten att få dö med tillräcklig hjälp. Hospiceplatser och hemsjukvård är ojämt fördelade i landet och saknas ofta. Döden ska inte behöva vara ett vågspel! NillaB

Kommentera