S sviker om europakten – ingen bra start för Löfven

Knappt hade nyheten kommit ut om att Stefan Löfven föreslås till ny partiledare för socialdemokraterna (grattis förresten) förrän det meddelades att partiet har gett efter för regeringen och nu är för Sveriges anslutning till europakten. Om det finns något samband vet jag inte, men jag minns Löfven som en mycket kategorisk EMU-anhängare från mina debatter med honom inför folkomröstningen 2003. I ett pressmeddelande redogör socialdemokraterna för vilka villkor de ställer för att gå med på pakten. Problemet är att de villkoren inte är tillgodosedda i de texter som jag har läst. Hur kan de då vara överens med regeringen?

I pakten framgår det inte att vi inte ska underställas några av reglerna i den, tvärtom framhålls det som en förutsättning för att kunna få delta i eurogruppens toppmöten. Där finns inga rättsligt bindande garantier för fackliga rättigheter, bara en allmän inledande strecksats. Det är också omöjligt att redan nu garantera något om undantag när pakten i framtiden ska bli en del av EU-fördraget.

Ännu allvarligare är att ett inträde i pakten är ett direkt svek mot resultatet i folkomröstning om EMU 2003. Då röstade vi inte bara nej till euron utan också till en centralstyrd ekonomisk politik. Det är att genomföra en sådan som är själva syftet med pakten. Nu gör de gamla ja-partierna upp över huvudet på allmänna opinionen för att ta ett steg på väg mot att ansluta oss till euron.

Europakten låser länderna till en ensidig ekonomisk nedskärningspolitik som riskerar att förstärka recessionen och som i praktiken förbjuder kenyesiansk stimulanspolitik. Jag undrar just hur Stefan Löfven ska förklara det för sina väljare.

läs mer i DN, SvD, GP och Aftonbladet.

87 reaktion på “S sviker om europakten – ingen bra start för Löfven

 1. Otroligt. Tror du att det är en tillfällighet att Juholt slutligen kuppades bort precis efter det att han bestämt sagt nej till deltagande i europakten, medan Socialdemokraterna går med på pakten dagen innan Löfvén blir vald till partiordförande så att han sedan inte skall kunna hållas till svars för detta?

  Du måste göra någonting Jonas, du har 9 av 10 svenskar bakom dig, gör något!

 2. Man frågar sig verkligen vad som pågår. Fem (eller möjligen 6) av riksdagspartierna siktar in sig på 10% av valmanskåren och lämnar de övriga 90% att välja ett av de två övriga partierna. Det är bara att gratulera (v) till att vara på väg att gå om (s) i storlek.

 3. Ja du Sjöstedt, det är tragiskt.
  Du undrar hur Löfven ska kunna förklara detta för sina väljare; Det är inte säkert att det blir så många kvar att behöva förklara sig för.

 4. Så snabbt gick det att få med Sverige i Europakten sedan Juholt manövrerades ut. Fanns det möjligen något samband???

  Hur sjutton ska S kunna avsätta regeringen om man sitter i dess knä? Nu är det väl ändå klarlagt att S är ett nyliberalt parti? Löfvéns arbetarimage är väl bara ett försök till att skyla över detta faktum. Vem går på det – ja, de närmast troende kanske? Om man ligger i säng med fienden nu så blir det svårt att vara ett trovärdigt alternativ inför valet 2014.

 5. Keyenes teorier och myten om evig tillväxt borde du väl ha genomskådat vid det här laget Jonas… Det vi borde göra är ju att skapa en kontrollerad ”avväxt” i kombination med uppbyggnad av lokala ekonomier och kretslopp samt en gradvis återgång till den standard vi hade någon gång på 80-talet. Det är den enda hållbara utvecklingen om vårt komplexa samhälle och vår planet skall överleva.

 6. Jag såg dig tala på Skandinaviska transportarbetarkoferensen i Göteborg i höstas. Det du talar om är vad jag vill höra. Dina tankar om cabotage på linjetrafiken. Bemanningsföretagen. Fackliga rättigheter. Såg även debatten nu sist. Min röst är solklar. Som så många andras. Full fart mot 2014.

 7. Japp detta verkar vara upplagt! Bra att vänsterpartiet iaf respekterar folkomröstningarna. Nu har Sjöstedt verkligen något att påminna om och kontra med i debatterna!
  Tror S riskerar att göra bort sig igen angående partiledare, han lär nog bara dra vissa typer av väljare. Jag gillar inte detta om kvinnolönerna och dessutom blev det väldigt grabbigt och då är jag inte ens speciellt ”feministisk” av mig! Smart sossarna smart…

  (jag röstade S 2010)

 8. Jag är mycket besviken över att S helt plötsligt tycker att det går bra att gå med i europakten. Det känns som att man glider bort från det som blev resultatet i folkomröstningen. Säkert till stor glädje för regeringen och EU, men inte alls vad en majoritet av folk i Sverige vill. Jag håller med om Lennarts kommentar, det här lär leda till att många euro-kritiska socialdemokrater kommar att välja VP vid nästa val.

 9. Sven-Erik Österberg förtydligade detta på sin facebook genom att säga att det är regeringen som gått med på de krav S ställt för att ens överväga att gå med i europakten.

  Med tanke på det som Jonas skriver, nämligen att villkoren inte motsvaras någon juridiskt bindande text, så innebär det i sin tur att regeringen inte kommer få igenom dessa krav vid förhandlingsbordet och att vi därmed står utanför europakten.

 10. Pingback: Sveket av Socialdemokraterna – Euron nästa

 11. Jag är fruktansvärt besviken på Socialdemokraterna. Man sviker folket för att få leka med dom stora barnen. Jag hoppas att ni i Vänsterpartiet tar över den roll som Socialdemokraterna har haft. Mitt förakt för politiker är i det närmaste totalt just nu. Finns det ingen respekt för medborgarnas nästan enhälliga motstånd mot euron och allt som har med denna att göra. Jonas, lova att ni aldrig blir som Socialdemokraterna, där makt betyder allt, och politiska ståndpunkter förminskas till en handelsvara som saknar själ.

 12. Tror S att man ska ta tillbaka sina högersossar som gått över till moderaterna genom att välja Löfven?
  Är det inte så att S och M genom åren ofta har smygsamarbetat?
  S verkar ha gått på moderaternas »tommastolenretorik«.
  Nu är du ljuset i mörkret Jonas!

 13. Vilket mörker och vad besviken man blir. Det här kommer knappast att ge (S) fler röster. Majoriteten av befolkningen är ju emot europakten och ändå fattar man det här beslutet. Vänstern är inom kort över 10% spärren men det är tröstlöst när man ser den här nyheten för stunden. Kör på Jonas!

 14. Nåt sånt här har vi väl aldrig tidigare sett i svensk politik? Så här i efterhand är det ju helt uppenbart att Juholt bara skulle bort – kosta vad det kosta ville. Det hade varit oerhört intressant att se exakt vilka journalister och politiker som lett korståget mot Juholt. Vilka källor har använts i ”kriget” att få bort honom?

  Och varför inte kalla europakten för ”räddningspakten för banker”? För det är ju dit våra pengar i slutändan kommer att skjutsas (fast givetvis under någon slags falsk solidaritetsflaggning).

  Horribelt!

 15. Är inte speciellt förvånad. (S) skyltar under falsk flagg. (MP) går inte att känna igen längre Fridolin är ute och pratar hållbar tillväxt. Du är en strimma hopp och ljus Jonas. Men du kan inte ensam lysa upp mörkret vi måste hjälpa dig. Vad är det med människor VAKNA!

 16. detta fick iaf mig att skratta trots denna situation… älskar norrlänningar alltså! ”Västerbottens Folkblad: Varför valde ni en mus framför Löfven?” Rätt passade angående nu pakten va?

 17. Det kanske är dags att skärdskåda även sossarnas partibidrag framledes? Men då kanske Svenskt Näringsliv pytsar in dem via LO istället.
  Problemet är att dagens fackföreningsrörelse på grund av sina stora aktieinnehav mer värnar om detta än om de enskilda medlemmarna. Dessutom får ju fackpamparna fina privata sidoinkomster genom ”våra” styrelseuppdrag, pengar som istället borde gå direkt tillbaka in i rörelsen. S och LO är så totalt lierat med kapitalet idag att de totalt ruttnat inifrån.
  Jag skrev redan när Juholt fick gå att nu kommer S att acceptera europakten när han är ”ur vägen”. Jag är inte förvånad ikväll!

 18. Det är dock lite naivt att tro att Sjöstedt ska kunna göra så mycket till eller från i denna fråga. Några procent i väljaropinionen kan V säkert räkna in. Vad jag förstår kan man inte backa bandet när regeringen i morgon får klartecken i EU-nämnden. När Sverige är anslutet sitter vi där. Vad ska V då bilda opinion för? I förra veckan tog Håkan Juholt årtiondets viktigaste beslut genom att för partiets räkning säga ett klart Nej till pakten. Sen vet vi hur det gick. I raketfart,
  Här kan ni läsa vad jag skrev tisdagen 17 januari:
  http://blogg.passagen.se/millimetervagor/date/20120117

 19. Ja, jösses. Samma parti som gjorde ett stort nummer av turerna kring a-kassan i sin budgetmotion. . .Snacka om att sila mygg och svälja kameler, snacka om att spika vidare på sin partikista. Jonas, det är nog upp till dig (och MP)nu, om det ska bli valseger 2014, och något annat orkar jag inte ens fundera på.

 20. @Lutz Rininsland

  Håller med om att det vore bra med en länk till det senaste utkastet. Det är emellertid redan föråldrat. Enligt Europaportalen kommer statscheferna att på söndag presenteras med det femte (!!) förslaget.

  PS: Trots allt måste väl ändå beslutet passerar riksdagen? Dags att börja kampanja genom att skriva, maila och ringa till riksdagsledamöterna. De bör få veta att de endast är våra sändebud och om vi inte anser att de sköter sig så får de se sig om efter något annat 2014.

 21. Snälla, gör utspel i media med precis det som du skrivit ovan! Låt inte socialdemokraterna göra bort sig (det finns goda krafter kvar inom partiet även om dessa ännu inte kommer till tals) och hela svenska folket så brutalt. Gör något!
  Du har stor trovärdighet, då du även arbetat inom EU.

  Rädda Sverige och det som är kvar av vårt välfärdssystem!

  Karin

 22. Pingback: Stefan Löfven « Jens Holm

 23. Känner att jag måste engagera mig politiskt igen. Återinträdde därför i Vänsterpartiet för ca. 1 tim. sedan. Som medlem i utanförskapet på ½-tid så ser jag nu att V för mig iaf är viktigare än någonsin. Jag tror att du Jonas är rätt person att ta upp denna kamp, såsom våra mor-och farföräldrar gjorde för vår skull.

 24. Pingback: Ny partiledare som väntat? | Annarkia

 25. Jag surar: tycker det var taskig behandling av Juholt.

  Bodström hade rätt i radio igår när han menade att det enda raka vore att låta kandidater tävla om partiledarposten. Tänk om S tillbakagång inte alls har med vilka som är ledare att göra, eller bara i ringa mån. Det är mycket troligt enligt min mening.

 26. Ja, tänk vilken överraskning. Not.

  Så här har väl sossarna betett sig sedan Brantings dagar, det funkade så länge dom kunde köra i symbios med Wallenbergarna och inte alls efter att familjen valt att casha ur.

  Nu ska det bli in i h-vete intressant att se om (v) pallar att köra lite mer hardball och inte bara agera dörrmatta åt Stor S-hövding om ni får chans att bilda regering igen ? Sista åtta åren var inte så jätteimponerande bortsett från Ulla Hoffmans insatser.

 27. Pingback: Ingen smakstart för fackpampen? | MyPress.SE - Universal News Agency

 28. Pingback: Lasses blogg » Bilden som förklarar sossarnas ras

 29. Dags att mobilisera. Demonstrationer, debatter etc!

  Stå upp för demokratin, sätt stopp för förbudet mot stimulanspolitik.

 30. Ja, det här kan väl kallas statskupp. Trodde inte det kunde hända i vårt land, men anade vad som var på gång när Juholt åkte ut på bara några dagar, sen hupp, är vi förlorade för evigt i euron. Vad kan man som enkel människa göra? Kommer naturligtvis att rösta på V i valet, men det är ju så avlägset. Vi måste agera lika snabbt som kuppmakarna.

 31. Jag tror en oberoende opinionsundersökning skulle vara ett utmärkt vapen i debatten för de partier som fortfarande tror och kämpar för demokrati och inte låter sig påverkas av mäktiga lobbyister. Jag hoppas vänsterpartiet har ekonomi att beställa en sådan undersökning.

  Jag är övertygad om att en stor majoritet (kanske 80-90%) av Sveriges befolkning finner Reinfeldts, Björklunds och Hamiltons skrämselargument om Sveriges tomma stolar på Euromötena som rent löjeväckande. Norges och Schweiz stolar står ju också tomma och de har ju – liksom vi – klarat sig utmärkt utanför EU och Euron. Tror t.o.m. Tysklands egen befolkning är innerligt trötta på detta spektakel där Tysklands ekonomi nu snabbt dras ner i djupet av sydeuropa. Allt för att rädda Kohls och Mitterands drömmar om att återskapa och utöka Karl den Stores tyskfranska paneuropeiska kejsardöme. Tror inte tyska folket glömt hur Europa och särskilt deras eget land fick lida förra gången de styrande fick storhetsvansinne och ville skapa ”det tredje riket”.

  Inte bara EMU-motståndarna utan även initiativtagarna till EMU förutsåg att dagens skuldkris skulle komma. Skillnaden var bara att de inte såg det som en fara utan som en möjlighet att tvinga Europas demokratier att överlämna den ekonomiska makten – och därmed i förlängningen även den politiska makten – till EU-teknokraterna:

  ”I am sure the euro will oblige us to introduce a new set of economic policy instruments. It is politically impossible to propose that now. But some day there will be a crisis and new instruments will be created.”

  Romano Prodi, EU Commission President. Financial Times, 4 December 2001.

 32. Vänstern får min röst nästa val helt klart, det viktigaste ett parti kan bära är en stark demokrati. Som Palme sa, friheten kommer alltid besegra till sist och människor kommer alltid sträva efter den.

 33. Det låg i luften att sossarna skulle svika. Ja-sidan i folkomröstningen vill in i eurosamarbetet och tar chansen nu. Europakten är en enfaldig uppsättning regler som gör att det enda svaret på en recession är nedskärningar. Borta är lärdomarna av 30-talsdepressionen. Klokt av Storbritannien att stå utanför. Under kriget steg deras statsskuld till över 250 procent av BNP. Tur att dom inte var bundna av europaktens skuldtak, då hade dom inte kunnat slåss mot Hitler.

 34. Om jag var besviken på S förut så är det inget mot vad jag är nu. Men till alla ni andra som är arga: Kom ihåg att inte lägga hela bördan på Jonas och V att styra upp det här. Det finns mycket man kan göra själv. Printa ut ett gäng infoblad och dela ut på väg till jobbet, sätt upp dem på anslagstavlor, ta några minuter och skicka mail till våra folkvald och till din lokaltidning, dyk upp på demonstrationen utanför Rosenbad imorgon osv.

 35. 7 personer tillsammans med Aftonbladet kuppar in ny partiledare. Ska ett parti med den synen på demokrati styra Sverige? De är ju värre än Mubarak.

 36. Dagen då gemene man insåg att vi inte längre har en demokrati i Sverige, utan istället en demokratur.

  Jag får väl säga grattis till V – som snart blir större än S, om ni lyckas göra en stor grej av det här. Hur regeringen – med S, gått bakom ryggen på väljarna som redan sagt nej.

 37. Pingback: (S)tatskupp – Godnatt Fred, Demokrati och Rättvisa | Nemokrati

 38. Pingback: Nemokrati | Post ratificationem « skvitts

 39. Alex – det är klart att det är sant. Det här handlar om en tyskledd diktatur. 30-talet i repris och det här är bara början.

  Därför dom ”väljer” Löfvén också – han vill ha mer vapentillverkning och mer kärnkraft – hur tror du Sverige kommer att se ut efter att EU militariserats? Lissabonfördraget har grundlagsfäst militariseringen för alla medlemsstaterna – nu kan den börja på allvar. Bildt är bara försmaken. I sommar börjar kriget mot Iran – och med det världskriget. Oljeembargot träder i kraft ja var det juni. Det blir Civilisationernas kamp på allvar. Något som SD gillar.

  Och så kan Tyskland ta vattenkraften och vi få kärnkraften, som det riktigt råvaruproducerande U-land vi blivit, krypande för tyskt herravälde. Nu som då.

  Och nu säger som väntat S ja till europakten, då det är Göran Persson – HSB – som bestämmer – dvs Moderata regeringskansliet, som GP lobbar för via PR-byrån JKL till en månadslön av 150 000 – 200 000 enligt Dagens Opinions beräkningar, precis som Prime (Svenskt Näringsliv) infiltrerade både valrörelsen 2010 och ”eftervalsanalysen” under Niklas Nordström (Prime = Svenskt Näringsliv).
  Det här är en (S)tatskupp och vi lever i en enpartistat.

 40. Pingback: EU-nämnden – Respektera demokratin och säg Nej till europakten | Nemokrati

 41. Pingback: Äntligen åter i realpolitik | Sven-Erland – insikter från partikansliet på Sveavägen

 42. Pingback: Det borde inte kunna hända

 43. Pingback: Borgartidningarna hyllar högermannen Löfven | Svensson

 44. Pingback: Ut med Håkan Juholt – In med Europakten

 45. Ursäkta men är det bara jag som tycker att media är så väldigt positiva helt plötsligt, finns det inga problem kvar? 😉

 46. Även en moderat får väl berömma dig i denna frågan? Du har helt rätt i dina argument mot Europakten. Det är roligt att se att du som varit en av de få EU-parlamentarikerna som gjort det lyssnasvärt i debatterna i Parlamentets direktsändningar fortfarande inser vikten av att argument skall vara giltiga argument och inga slagord. Vi når många gånger helt olika slutsatser alternativt ser problem och mål på samma sätt men har skilda uppfattningar om hur problemen skall lösas för att mål skall uppnås. So what. Det är därför du och jag har olika politiska uppfattningar. Ingendera kan förmodligen övertyga den andre, men roligt att Vänstern fått en partiledare som gör debatter i Riksdagen intressanta.

 47. Jag läser din text samtidigt som jag hör Löfvens installationstal i bakgrunden. Som tidigare socialdemokrat blir jag sorgsen över s kris. Och det är inte bara en ledarkris, utan det handlar också om en politisk vilsenhet. Det blir vänsterpartiet i nästa val!

 48. Pingback: Juholt går – för S består problemen | Internationalens ledarblogg

 49. Finns det några kalkyler på hur mycket det här kommer att kosta oss. För hur mycket sossarna än påstår att det inte kommer att innebära än det ena än det andra vad det gäller tvingande regler för oss så är det ju ändå uppenbart att de inte vill ha med oss om de inte tjänar på det ekonomiskt!

 50. Med andra ord, S ansluter sig glatt till det borgerliga spottandet på folkviljan i frågan om EMU. Dessa kannibaler spottar varje dag på det svenska folkets uttryckliga vägran att ansluta sig till EURO-samarbetet. Och det äckligaste av allt är att om inte ett maktskifte med en stark framåtgången Vänster sker 2014 (vilket jag innerligt hoppas på) så kommer de ju till slut lyckas att trots allt dra Sverige med i Euron. Vägra euro!

 51. Pingback: Vänstern, socialdemokraterna och Europakten | Fredrich Legnemarks blogg

 52. hm vad säger man om Löfven…jag vet inte riktigt han får väl helt enkelt visa vad han kan och står först! Jag är dock lite skeptisk. Däremot verkar han ju gått och blivit feminist.(skratt)

  Dock gillar jag inte att alliansen och Björklund verkar ”gilla” honom och tror de går att samarbeta mer gällande EU och kärnkraften. Synd att S vek ner sig gällande pakten. Dessutom kanske de också lyckades med att fixa fler väljare till SD.

  Sjöstedt och V övertygar mer och mer, bra fortsätt att ta plats högersvängar har vi tillräckligt av!

 53. Normalt brukar våra medier nästan varje presentera opinionsundersökningar om ditten och datten. Jag har dock inte sett någon opinionsundersökning om hur svenska folket ställer sig till medlemskap i Euro-pakten.
  Jag antar att det finns skäl för detta. Vilka får du räkna ut själv 🙂

 54. Deff, du menar det föreligger ingen risk här för krig? Det föreligger en mycket stor risk för krig med Iran – USA har redan gjort truppförflyttningar till området och senast idag uttalade sig Kina i rakt motsatt tonläge till Israel som nu anser att det finns bevis för att Iran anrikar uran för kärnvapentillverkning. I the New Yorker skrev den pulitzerprisbelönade journalisten Seymour Hersh – som avslöjade Bushs bluff om fynd av massförstörelsevapen i Irak i samband med att Bush startade sitt olagliga anfallskrig mot Irak och the global War on Terror – om Israels och Västs långt framskridna krigsplaner och menar att bevisen för att Iran tillverkar kärnvapen är ungefär lika substantiella som de som föregick anfallet mot Irak. Och framför allt poängterar han att den informationen som man nu använder som ursäkt för att höja tonläget mot Iran – sanktioner, oljeembargo och truppförflyttningar – absolut inte är ny, enligt hans hyperinitierade källor från insiders. Han redovisar utförligt hos både Democracy Now och i lång artikel i the New Yorker att krigshotet är reellt men att bevisen är vaga för att inte säga ”nil”.
  http://www.democracynow.org/2011/11/21/seymour_hersh_propaganda_used_ahead_of
  http://www.newyorker.com/online/blogs/comment/2011/11/iran-and-the-iaea.html

  Kallar du även honom för ”foliehatt” – så vet jag att det finns många som inte är eniga med dig.

 55. Vilka är det som genom historien sagts tillverka, skapa och ordna kriser? Vilka är sagda att ha skapat EU? Jo, Bilderberggruppen. Vilka kända namn finns kopplade till denna grupp i Sverige idag? Jo Mona Sahlin och Carl Bildt……

 56. Till sandra:
  Jaha visst är det konstigt, tycker även jag, nåt verkar lurt eller hur? Hur kan pressen helt plötsligt tycka att sosseledaren är en ängel? Begriper väl vem som helst att ugglor ligger och lurar i mossen..Nej, nu får det vara nog

 57. Komikern/programledaren m m Jonas Hallberg ringde Ring p 1 igår och klagade över att den nye S-ledaren inte hade ett streck över e:et i sitt efternamn för att visa hur det ska uttalas. Håller med Hallberg helt och fullt.

 58. Men visst, ger inte speciellt mycket för de eventuella motiv USA kan komma att ange som skäl för aggression… Vad jag menar är att sanningen räcker. Du behöver inte skruva till den.

 59. deff: Saker och ting har en obehaglig tendens att återupprepas OM vi inte ändrar kurs. Ser du någon större vilja till kursändring? Sanning är att problem inte kan lösas på samma sätt som skapat dem.
  Men det försöker vi t.ex. med ständig tillväxt som mål. Alltså världskrig har skapats förut och det vore mycket märkligt om det inte skapades ett nytt. För vi har ju som sagt inte förstått att vi måste ändra kurs.

 60. Blev mycket förvånad att du Jonas strök min kommentar – Vi är många stenhuggarfamiljer som lagt våra röster på partiet här och det blir ändring på det vill jag lova.

  Vad är det som är fel i mitt inlägg?
  April april jag kan lura dig vart jag vill….Det känns som vår varje gång jag öppnar tidningen eller lyssnar på nyhetsflödet på tv.

  Det senaste fick mig att häpna och det gör jag sällan numera. Juholt som blivit jagad av mediaflåset gjorde bort sig i ett tal om försvaret och regeringens samarbete med SD. Att han var ute och cyklade förstod nog han själv efter att ha läst upp det han blivit serverad av talskrivarna.

  Jag häpnade över på det oraffinerade sätt spiken i kistan sattes för hans del, vilket tyder på desperation från maktens sida. Mycket riktigt kom brevet på posten med en omedelbar vändning i samarbetet mellan regeringen och socialdemokraterna, när de plötsligt blev så överens i eurosamarbetet. Beslut togs, i kärleksfullt samförstånd, att de (vi svenska folket) skulle närma oss denna diktatur som USA via sina spratteldockor i EU önskat under en tid nu. Det var ju fram till halshuggningen av Juholt en helt stängd dörr och han hade klart deklarerat att socialdemokraterna aldrig skulle gå med på detta. Politiskt oförstånd eller ren dumhet att tro att man kan sätta käppar i hjulet på Banksters önskemål blev hans fall. Han vägrade vara en förlängning av världselitens arm och det är det enda jag ser upp till honom för – om det är så att han förstått vad han gett sig in på.

  Snabbt beslut i denna fråga och Acta krävdes från annan makt och den svenska politiker-hierarkin över blockgränserna visade att de också vill vara spratteldockor på samma villkor som de andra i EU är helt uppenbart.Falska politiker som inte sätter medborgarnas bästa framför allt borde snarast bytas ut med ofördärvade av den allenarådande makten ( banksters ) som egentligen inte har ett land utan de har hela västvärlden som sitt land.
  Det har aldrig varit så så uppenbart avstånd mellan dom (politikerna ) och vi (svenska befolkningen) som nu och de kör över oss om och om igen. Massmedia slätar över och håller vårt engagemang i samhällsfrågorna tillfreds genom att mata oss med nya godbitar som gör att vi glömmer bort dom viktiga efter att ha svurit och knipit knytnäven i fickan några gånger.

  Tycker det är synd att inte fler reflekterar över hur illa det luktar om uppenbara upplägg såsom detta att få bort, i elitens ögon, bromsklossen Juholt. Massmedians oförmåga att ställa dom rätta frågorna tydliggör hur dåligt det är med friheten i Sverige. Kom inte och säg att reportrar är totalstyrda och därför inte ställer rätt frågor utan det är selekteringen av vad som skall komma ut till gemene man som det ”hänger upp sig”.

  För att lösa den av Goldman Sachs arrangerade krisen förbereder EU lösningar som tvingar medlemstaterna att ge upp kontrollen över sina egna pengar, en form av ekonomisk diktatur.
  I den politiska kris som EU-ledarna nu brottas med pratas relativt ofta om förkortningarna EFSF och ESM.
  EFSF eller den europeiska stabiliseringsmekanismen är den så kallade räddningsfond som blåstes upp till den enorma summan 1 000 miljarder euro under EU-ledarnas nattmangling den 26 oktober. Ekonomijournalisten Andreas Cervenka skrev i en krönika i SvD den 6 november att ”sällan har väl så många miljoner människor satt sitt hopp till något så obegripligt. Hur mycket det än knattrades på miniräknare runt om i Europa kom horden av välbetalda bankekonomer fram till att denna fond innehåller runt 250 miljarder euro efter att olika nödlån betalats ut. Ändå hävdade EU:s toppar att den rätta siffran är 1 000 miljarder euro. Förklaringen är en snilleblixt som hade gjort Lehman Brothers vassaste subprimehjärnor avundsjuka: en räddningsfond som till stor del bygger på belånade garantier från de som ska räddas.”

 61. Är nu så besviken på Socialdemokraterna som jag verkligen tycker skall döpa om sig till ”Socialmoderaterna”.
  Jag finner inte ord över min enormt stora besvikelse som nog aldrig kommer att övergå till att återfå mitt förtroende för det Socialdemokratiska partiet.
  Jag lägger nu allt mitt hopp på Jonas Sjöstedt & Vänsterpartiet som helt säkert får min röst år 2014.
  Hjälp! Sverige ifrån att ”gå under” alla ni kämparvilliga ”vänsterpartister”.
  Sverige klarar sig inte utan er.

 62. Alarmerande när den svenska ”oppositionen” sviker som sossar och miljöpartister gör! Vi är många som tycker att vänsterns EU-arbete är ovärderligt, men vad ska ni göra när ni inte finner några allierade bland de andra partierna för ert arbete? Oroväckande tecken.

  Och imorgon har vi generalstrejk här. Knappast förvånande. I flertalet EU-länder verkar klyftan mellan politiker och ”vanliga människor” vara större än någonsin!

 63. Pingback: Reinfeldt & Borg har satt sista spiken i Sveriges kista! » HumanLabRat

 64. Pingback: 4 brinnande frågor « andersolss

 65. Pingback: För tusende gången at Jonas Sjöstedt

Kommentera