S svajar om EU:s finanspakt

Det kommer oroande besked om att socialdemokraterna inte kan bestämma sig om ifall de vill att Sverige ska anslutas till EU:s finanspakt. Efter att ha lusläst det fjärde utkastet till pakten, som förstås bara finns på engelska, framstår det som fullständigt obegripligt. Pakten är en ekonomisk tvångströja skräddarsydd för euroländer. Här är några av de viktigaste argumenten till varför Sverige bör tacka nej till pakten;

– När väljarna röstade nej till EMU i folkomröstningen 2003 röstade vi inte bara nej till euron. Vi röstade också nej till en centralstyrd ekonomisk politik på EU-nivå. Hela paktens syfte är ett genomdriva en sådan politik.

– Finanspakten överlåter makt över avgörande ekonomiska beslut till icke folkvala församlingar som EU:s domstol och EU-kommissionen. Det är därmed inte bara en centralisering utan även en avdemokratisering av den ekonomiska politiken.

– Finanspakten innebär i praktiken ett förbud mot keynesiansk stimulanspolitik. Allt fokus ligger på budgetbalans och nedskärningar medan huvudproblem som bristande konkurrenskraft och låga investeringar inte ens berörs.

– Samtidigt som det första beslutet om pakten togs klargjordes också att bankerna i framtiden inte ska behöva ta förluster när skulder behöver skrivas ned. Hela notan ska sändas till skattebetalarna om banker och länder inte klarar sina skulder.

– Det finns inga garantier för arbetsrätten i pakten. Den mycket vaga formulering som finns på området återfinns i en inledande strecksats som saknar juridiskt värde.

– Regeringen påstår att Sverige kan vara medlem i pakten och välja att stå fria från textens bindande krav samtidigt som man ska få delta på några av de toppmöten som ska styra pakten. I artikel 12.6 framgår att det inte är möjligt.

Hur socialdemokraterna kan ens överväga ett svenskt inträde i pakten är obegripligt. Det enda hållbara argument som finns för att godta pakten är att man vill att vi ansluta oss till euron. Vill socialdemokraterna det?

även i Europaportalen

38 reaktion på “S svajar om EU:s finanspakt

 1. Du som har läst utkastet Jonas, stämmer detta?

  ”Sammanfattning: ESM kan närhelst de vill begära mer pengar från medlemsstaterna, obegränsade belopp och inte bara startsumman på otroliga 700 miljarder EUR. Staterna har sju dagar på sig att betala. ESM kan inte stämmas, ESM:s tillgångar kan inte tas ifrån dem, alla chefspersoner inom ESM (som för övrigt inte tillsätts demokratiskt) är immuna mot alla former av åtal eller stämningar. Kort sagt är ESM en junta på riktigt och inte bara retoriskt. En junta som kan kräva godtyckliga belopp av anslutna stater utan några som helst möjligheter att säga nej eller alls bekämpas. ESM står också över alla nationella och EU-omfattande lagar.”

  http://cornucopia.cornubot.se/2012/01/esm-uber-alles.html

 2. Delar av S vill nog med. Göran Persson är ju känd förespråkare undrar hur stor koppling han har till partiet numera… Dessutom verkar S inte veta vad de bestämmer längre bara titta på turerna runt a-kassan och budgeten något som fått väljarna att tröttna!

 3. Att tro att S skulle agera på ngt annat sätt än tidigare, nämligen att först protestera och säga hur dåligt förslagen är, för att sen acceptera allt, är nog en fåfäng dröm.

 4. Göran Person har i vart fall tillräckligt stort inflytande för att regelbundet få in sitt tyckande i S egen tidning. Där har han propsat på att gå med i pakten.

  Nu är Juholt och hans nej borta och omedelbart är det en mjukare inställning till pakten, precis som förutspåtts.

 5. Är det bara Vänster som är klar i huvudet i dagens Sverige?!

  Vad vill de andra partierna; att vi vanlig folk skall rädda IGEN finansmarknaden när de spelar bort varje dag våra skattepengar?!

 6. Pingback: Ovanför det kommunala grodperspektivet

 7. Var det så att ”planen” med HJ:s avgång ska jämna marken för S:s Ja till EU-pakten? Ska gammla överspelade S-namn dammas av nu för att dra åt höger? Har vi råd att skänka bort 100 miljarder av skattepengar ,som finns många hål här hemma att stoppa i ? Gäller inte folkets röst längre? Många frågor snurrar nu !

 8. @Andersson

  Ungefär så står det i de första utkasten till ESM-avtalet. Den senaste texten som finansministrarna sent igår kväll (nattens gärningar etc) sade ja till finns inte tillgänglig på någon web-sida, så vi medborgare vet inte vad vår regering har godkänt. Enligt obekräftade uppgifter har det skett en del förändringar i texten – och på goda grunder antar jag att ändringarna inte är till det bättre.

  http://www.zerohedge.com/news/guest-post-eu-finance-ministers-push-through-esm-treaty-fishy-fly-night-move

 9. Innebörden av ”pakten” måste ut bland folk. Om det du skriver blir verklighet så är det ju katastrofalt. Var tar demokratin vägen?

 10. Tyvärr är väl Juholts nej till denna pakt orsaken till att han fick gå. Men går S med på denna pakt så förgör de sig själva en gång för alla. Det skulle definitivt bli sista spiken i kistan för S som ledande parti i den svenska politiken.

 11. Såg nyss debatten om ungdomsarbetslöshet med Jonas, bra talat!

  Moderaterna – Självklart är det lätt att få människor i jobb om man inte bryr sig ett skit i hur dessa jobb ser ut! Okej RUT ger jobb men det var väl också det enda. Restaurangmomsen verkar ju bli momsfilibabba. Angående M räcker det väl med att säga Fas3! Dessutom leder Fas3 till bidragsberoende under lång tid och alla vet ju vad M tycker om det.

  Vänstern – bra där om satsningar i välfärd/vård och bygga sig ur krisen de löser flera problem samtidigt. Lärlingsutbildning bra samt generationsväxlingen där äldre lär upp yngre. Något jag själv efterfrågat faktiskt! Människor är dessutom värda en bra start i vuxenlivet.
  6h arbetsdag intressant förslag och kan nog ger fler chans till jobb och bättre välmående. Fast jag tror ni får ta och fila på argumenten.. 😉

 12. @PP

  Tack för informationen. Vi går verkligen en mörk och odemokratisk framtid till mötes. Stora värden kommer att föras över från skattebetalare till långivare som missbedömt kreditrisker.

 13. Såg nyss din debatt med Jan Björklund. Hoppas att människor lyssnar.
  Blir matt då jag hör Björklund. Men jag undrar om det är ren ondska eller djup okunskap hans uttalanden står för. TROR det är okunskap och en förhoppning att få sitta med vid det dukade bordet. Inte ens om man får sitta med har Svergie någon röststyrka. Det önskar jag att våra politiker kunde erkänna. Rädslan för det okända att inte vara med i EU överskuggar det verkliga hotet att vara med. Vi är så invänjda så att vi tror att allt står och faller med EU. Hur ska vi kunna bygga upp våra lokalsamhällen med EU:s politik? Visst inget är hopplöst. Det är dags att ställa om och att hjälpa andra att göra detsamma. Önskar dig lycka till Jonas i fortsatta debatter. Du behövs verkligen. Men allt ansvar kan inte läggas på en person, jag måste säga att i min kommun, så kan man önska mer engagemang av (V). De har nog inte riktigt fattat vidden av att vara ett miljö/klimat parti.

 14. Pingback: Fredag 27 januari, kl. 09.00 utanför Riksdagshuset – Folkrörelsen Nej till EU arrangerar demonstration mot Europakten – Väl mött! « Nemokrati

 15. Jag såg också debatten mot Jan Björklund nyss. Jag är en fd detta VD och numera egenföretagare med 3st barn boendes på Lidingö som nu håller med en Vänsterpartist fullt ut, i en debatt mot en partiledare för ett borgerligt parti.
  Vad var oddsen för det för ett år sedan???

  Stå på dig Jonas för du har helt rätt, låt inte EU:s bakomliggande bankmaffia låta oss medborgare betala för biljetten till ett skepp som håller på att sjunka. Det är bara penninggiriga politiker som söker välavlönade reträttposter inom EU adm som kan göra något sådant. För det är den enda logiken jag kan finna i den här galenskapen.

 16. Re:Sandra, Västerås

  ”Okej RUT ger jobb”

  Nja, en sanning med modifikation. Tittar man på migrationsverkets sida över arbetstillstånd för importerad arbetskraft så går många av dessa jobb just till dem!
  Inom både RUT och ROT har det ju också konstaterats att en ganska stor del av den importerade arbetskraften får jobba för urusla löner och likaledes urusla arbetsförhållanden i övrigt!

  Hur många arbetslösa boende i Sverige som fått dessa jobb finns det väl ingen undersökning på!? I alla fall har regeringen mig veterligen inte gjort någon utvärdering av varken denna reform eller någon annan av deras reformer!?
  Undrar varför? Rädda för svaret eller vet de i själva verket det egentligen!?

 17. Från Aktuellt ikväll: Björklund säger att Sveriges måste gå med i pakten, att Sveriges stol med den svenska flaggan inte får stå tom.
  Från TV4 Nyheterna några minuter senare: Anders Borg säger att Sveriges måste gå med i pakten, att Sveriges stol med den svenska flaggan inte får stå tom.
  Den ene sitter i en svensk studio, den andre befinner sig på möte i Bryssel. Budskapet är ändå identiskt och samordnat. Någon PR-byrå har sannolikt skrivit manuset.
  Om några veckor är jag övertygad om att det har skett revolutionerande förändringar i svensk väljaropinion.
  Sjöstedts parti lär ta väldiga kliv framåt i opinionen på bekostnad av ett opålitligt S och en tondöv Allians.
  Denna fråga engagerar svenska folket! Det kan gå fort nu. På med hjälmen.

 18. Att i ett läge då stora delar av Europa står inför en depression lagstadga bort möjligheten till keynesiansk stimulanspolitik är rent suicidalt.

  Så länge S har förgreningar i Goldman Sachs (Erik Åsbrink) så kommer S göra allt för att med skattepengar rädda banksystemet, inget konstigt med det så länge rörelsen står passivt bredvid.

  Dags att mobilisera hela folket, innan det är försent!

 19. Jag tycker att bara en, vilken som helst, av de nämnda sex skälen du anger är tillräckligt för att Sverige ska stå utanför.

  Konstigt att inte fler människor/myndigheter med lite vidsynthet eller samhällsposition reagerar och uttrycker sig ungefär som du. Ekonomer med en politisk agenda (de som syns i media) känns lika lite trovärdiga som kostexperter som inte kan/vill utvärdera forskningsresultat, ta del av historien på området eller kallt reflektera över verkliga tillstånd utan bara hänvisar till läroböcker andra satt i händerna på dem. Många ekonomer och dietister (också i media) etc tycks mig inte vara experter utan en slags präster. När Jan Björklund i riksdagen börjar tala om Helmut Kolhs brorsa som dog i kriget … och i förlängningen av det resonemanget vill säga att ”vi måste villkorslöst acceptera allt som sker i Bryssel” uttalar han sig som en präst.

 20. Nemokrati – Fackföreningseliten har i regel drivit på för att Sverige ska delta i de storskaliga Europa- och Europrojekten. ”Vi ska inte stå utanför utan vara med och påverka”. Typ. Intressant att du nämner Arbetarrörelsens tankesmedja. Ganska nyligen lämnade den förre Metallbasen Göran Johnsson posten som ordförande för denna tankesmedja. 2009, mitt under brinnande kris och när debatten om höga styrelsearvoden stod som hetast, gjorde jag en undersökning om denne man och fann följande:
  http://blogg.passagen.se/millimetervagor/date/20090413

  Tommy Svensson var under många år LO-tidningens chefredaktör. Om jag nu kommer ihåg rätt i hastigheten.

 21. Fantastiskt. Även Tommy Svensson på Arbetarrörelsens Tankesmedja
  har samma utskickade manus som Björklund och Borg. För han säger att om vi går med i pakten blir resultatet:
  ”Vår stol står inte tom, vår röst är inte tyst.”
  Fast tydligen läste han slarvigt och glömde nämna den svenska flaggan!

 22. Pingback: Diktatur « Skvittbilder

 23. I det senaste utkastet står att Sverige kan få n ä r v a r a – självklart utan någon beslutande-, förslags- eller diskussionsrätt — vid ETT möte per år.
  Det är inte ”inflytande”. Björklund och Borg står och ljuger väljarna rakt upp i ansiktet som vanligt.
  Att inte folk fattar – nationalstaterna görs bankrutt med europakten. Och makten koncentreras till Berlin, med ESM får Merkel också makten över statskassorna. Det handlar om en tyskledd ekonomisk diktatur där svältpolitiken är grundlagsfäst. Precis som på 30-talet.
  När svältpolitiken är grundlagsskyddad så görs breda nedskärningar för att de privata långivarna som lukrativt närt sig på PIIGS-ländernas skuldberg ska få sitt. Greklands långivare går inte med på fler ”eftergifter” – det betyder stor risk för konkurs. Samma väg kommer förhandlingarna om Italiens, Spaniens och Portugals skuldberg att ta – långivarna sitter med trumf på hand då EU och IMF som förhandlar om skuldnedskrivningarna för dessa länder till varje pris vill undvika en ‘credit event’, dvs att CDS-försäkringarna utlöses.

 24. Tyvärr är demonstrationstraditionen väldigt outvecklad idag. Annat var det på 1970 och 1980-talet. Då demonstrerade man nästan varje vecka. Det är alltid riskfyllt att dra ihop till demonstrationer. Om deltagandet blir lågt kan det tas till intäkt för att opinionen är svag.
  Personligen tror jag det blir jätteskönt för våra folkvalda om Sverige går med i denna pakt. All folklig kritik kan då avfärdas med orden: – Tyvärr, vi kan inget göra. Det är inte vårt bord längre. Det ligger bortom vår kontroll. Sorry!

 25. Pingback: Nej till Europakt / Finanspakt! (Demo. 27/1 kl: 08.30 vid Riksdagshuset) » HumanLabRat

 26. Bo Zachrisson – Det vore verkligen tråkigt om det är så det med säkerhet uppfattas. Menar du då att det är bättre att ingen protest görs? Jag tycker inte heller din bild av att ”demonstrationstraditionen” gått i graven – titta bara utomlands vilka enorma demonstrationer som varit. Det är väl istället så att samhället har blivit mer repressivt. Så, å andra sidan kan man ju se det som att det nu åtminstone börjar höras några röster mot alla dessa ”räddningar” av euron som endast innebär att ansvar vältras över på skattebetalarna. För om 9 av 10 svenskar är emot euron kan vi anta att en stor opinion motsätter sig europakten utan att man ändå hör så mycket av denna opinion,utom i samband med t ex folkomröstningen 2003. Det lär finnas en kokande ilska över detta och röster som artikulerar motståndet behöver bli synliga och höras, framför allt artikuleras på ett begripligt och välmotiverat sätt, då kanske fler hakar på och bestämmer sig för att göra något åt det.
  Man kan också se det som att allt går väldigt fort och det fattas en stor mängd beslut som människor är upprörda över, så de hinner inte reagera på allt, särskilt som allt med EU ändras så snabbt hela tiden. Det är många direktiv, lagar och fördrag som trumfats igenom högt över huvudet på väljarna. Och det är starka protester som hörts utan att makthavarna för den skull gått dem till mötes – ett exempel som kan nämnas är väl FRA-lagen. Den trumfades igenom trots stort motstånd med stort utrymme i media också, i motsats till kritiken mot ratificeringen av Lissabonfördraget som helt och hållet tegs ihjäl av media. Den stora demonstrationen i Göteborg 2001 kan också tas som exempel. Det var faktiskt över 20 000 fredliga demonstranter. EU-motståndet var mycket starkt. Ändå har det inte lett till något resultat. Vi kan sen titta på alla demonstrationer utomlands – i Grekland, Portugal, Spanien indignados, Occupy Wall Street. Jag vet inte om det är just storleken på demonstrationerna som avgör ifall det får något resultat egentligen.

 27. Nemokrati – jag önskar självklart lycka till med protesten! Hoppas det kommer mycket folk. Själv måste jag jobba och kan inte delta. Sen är det också en j-la skillnad mellan protestaktiviteterna i Sypeuropa och här uppe i Skandinavien. Vi har ännu inte drabbats av krisen i någon större skala och krismedvetandet är inte så påtagligt. Ännu. Att 80 procent av svenska folket är emot EMS och Europakt betyder mindre i förhållande till hur vår maktelit väljer att agera.
  De måste agera NU! De riskerar inget. Vad skulle det i så fall vara?
  Vi svenskar är ett civiliserat folk och det ska mycket till om vi går man ur huse för att protestera mot ett avtal som vi inte begriper vad det innehåller.

 28. Jag känner en stor oro över om S ev ändrar uppfattning och röstar för EU:s finanspakt, då antar jag att det finns en majoritet för en anslutning. Det innebär början till Europas Förenta Stater som Merkel strävar mot

 29. Nu börjar (avslutas myglet) ”fitteriet”, om nu uttrycket ursäktas. Socialmoderaterna o sossarna går hand i han vad gäller Europakten.

  Du får det du betalar för, sorgligt.

  BJ

 30. Pingback: Lasses blogg » Bilden som förklarar sossarnas ras

 31. Pingback: Det Socialdemokratiska ledargarnityret finansieras av (M)erkelhögern som finansieras av Enpartistaten Kina | Nemokrati

Kommentera