Redo för partikongress

Så har vi kommit fram till Uppsala där Vänsterpartiets kongress ska börja om någon timme. Det ska bli roligt och spännande, inte minst ser jag fram emot att träffa partikamrater från hela landet. Morgonen började jag i SVTs soffa. I SvD skriver Aron Etzler en bra text om hu man långsiktigt bygger en starkare vänster. Själv har jag en text i Expressen, nedan, medan Ida Gabrielsson och jag skriver tillsammans i Flamman.

Trots att Socialdemokratin verkar ha tappat kompassen och förlorar massor med väljare växer Vänsterpartiet mycket lite. I stället väljer många besvikna sossar Miljöpartiet, Moderaterna eller soffan. Allt för många LO-medlemmar dras till SD. För Vänsterpartiet är det en utmaning att ta på allvar. Vi måste bli bättre på att berätta vad vi själva vill och vi måste bli bättre på att lyssna på folk utanför politiken. Nästan alla svenskar, utom möjligen de riktigt rika, vinner på vänsterpolitik.
Vänsterpolitik och miljö hänger ihop. En modern vänster kan inte lämna över klimatfrågan till de gröna. Efter fiaskot för FN:s klimatmöte i Durban är det dags för Sverige att höja målen och gå före. Vi ska visa att det går att minska utsläppen av växthusgaser till en hållbar nivå samtidigt som vi är en industrination och har en bra välfärd. När vi gör det blir vi ett unikt exempel i världen. Det kräver att vi bygger om vårt land med investeringar i järnväg, fler och bättre bostäder och förnyelsebar energi. Det kräver att vi delar mer rättvist på ett begränsat miljöutrymme. Det skapar jobb, rättvisa och ett modernare land.
Osäkerheten på arbetsmarknaden och den höga arbetslösheten göder både uppgivenhet och rasism. Allt för många har otrygga arbeten, deltidsjobb eller visstidsanställningar. Många har inget jobb alls. Massarbetslöshet bland unga och invandrare skapar uppgivenhet hos dem som drabbas. Det hänger ihop, med hög arbetslöshet växer klyftorna och de otrygga jobben blir fler. Allra värst behandlas löntagare från andra länder som inte ens får avtalsenlig lön för sitt arbete. Polska lastbilschaffisar ställs mot svenska som känner hur deras jobb och arbetsvillkor hotas. Vänsterns lösning på problemen är att alla som arbetar i Sverige ska ha riktiga avtal och villkor och att vi stoppar lönedumpingen och de otrygga jobben. Det gynnar alla som arbetar och det gynnar seriösa arbetsgivare. Vi vill att det ekonomiska utrymmet ska användas till investeringar som ger arbete, inte till att öka den privata konsumtionen för de rikaste. Vi vill satsa mer på yrkesutbildning. Vi vill att full sysselsättning ska vara ett överordnat mål för den ekonomiska politiken.
Vi vinner alla på att ha en välfärd som vi kan lita på. När a-kassan försämras, äldreboendena säljs ut och man inte vet om man får ersättning när man är sjuk urholkas tryggheten och känslan för det gemensamma. Då handlar det till slut om att var och en ska försöka hitta egna privata lösningar, inte att vi tillsammans som medborgare skapar gemensam välfärd och trygghet. Det är en återvändsgränd. Vill vi ha en bra välfärd så måste vi satsa långsiktigt. Då måste vinsten för privata bolag komma i andra hand. Den svenska välfärden, omsorgen om barn och äldre, bärs upp av kvinnor med låga löner. De måste få bästa möjliga förutsättningar som god bemanning, utbildning, vettiga scheman och inte minst jämställda löner. Deras arbete är mer värt än att utarmas av riskkapitalbolag som bara vill plocka vinster ur verksamheten.
EU är i kris. Euron och politik från byråkrater i Bryssel leder till arbetslöshet och fattigdom. Bankerna i EU har slarvat bort miljarder som skattebetalarna får betala. Det löser vi inte genom att ge EU mer makt eller genom att låta bankerna göra om sina misstag. Vi vill minska EU:s makt och reglera finanssektorn. Svenska folkets nej till euron ska respekteras fullt ut.
Jag tror på en jordnära, radikal och praktisk vänster. De flesta svenskar inser att jämlika samhällen är bättre samhällen. Vår uppgift är att visa att vi kan nå dit. Vi ska vara ett parti både för lastbilschaufförer och för sjuksköterskor.

33 reaktion på “Redo för partikongress

 1. Det lustiga är att det finns en hel del forskning som visar på att även de ”riktigt rika” faktiskt mår bättre i mer jämlika samhällen. Med andra ord, om vänsterpolitik leder till ökad jämlikhet (vilket vi får hoppas) så vinner även de rika på vänsterpolitik i längden. Men det inser de förstås oftast inte själva.

 2. Jag kanske inte håller med dej på alla politiska punkter, men jag tror att Sverige behöver en starkare opposition, och där är Vänsterpartiet viktigt. Stå på er, vänsterpartister, för ett varmare Sverige!

  ennyhets.blogg.se

 3. Pingback: Sjöstedts utmaning är att göra Vänsterpartiet realistiskt « En blogg om politik, livet och annat kul

 4. Kommentaren om Östermalm var tung, där du inte trivs och frågan kvarstår, varför bor du där då som sann arbetare? Inte en ny Ohly igen med sina bostadsrätter, då är du körd tror jag.

 5. Grattis, inget dubbelt ledarskap och tur är väl det för ert parti. Det blir hårt nog ändå för vänstern. Med sossarna ligger ni nu på strax över över 30%. Det blir hårt i framtiden och att omformulera socialismen. Kortsiktigt kan du sno väljare från sosseriet, men vad hjälper det i det långa loppet?

 6. Grattis och lycka till med ditt ledarskap. Jag tror på dig som ny ledare för V. Att folk hakar upp sig på var du bor, tycker jag är nonsens, du och din familj måste få bo var ni vill, som alla andra, eller är Östermalm bara för rika borgare. Är trött på Svenska avundsjukan. Det är innehållet i politiken som är det viktigaste och inte var man bor. Kommer att följa er partikongress med stort intresse.

 7. Och med det menar jag inte att det beror på att Dinamarca är kvinna, utan hon är mycket litet känd, och enligt min mening en betydligt sämre debattör än Sjöstedt. Vad som däremot hade stärkt V enormt vore om Josefine Brink hade ställt upp – för ett delat ledarskap med Sjöstedt, eller som ensam kandidat. Hon hade haft stora chanser att nå väljare långt utanför V:s hårt nedkrympta röstetal.

 8. Pingback: EU – Vänsterpartiet har ett ansvar – Sjöstedt behövs som partiledare för V « Nemokrati

 9. Jag vill säga Grattis! till Jonas – och ett Grattis till Vänsterpartiet. Nu kan vi gå framåt – och jag hoppas på en fortsatt mobilisering för ett starkt och enigt nej till ytterligare 100 miljarder till euron via IMF och eurozonspakten – för går de förslagen igenom förlorar vi både demokratin och välfärden.
  Grattis än en gång! Väl kämpat!

 10. Grattis Jonas.
  En stor sten föll. De kraftfulla siffrorna kommer att få stor betydelse.
  Hoppas vi kan träffas nån gång, för att utbyta erfarenheter.
  Lyssnade till pläderingarna, sant vartenda ord. Eniga distrikt är en bra början.

  Mkh
  Kjell E

 11. Grattis Jonas!!
  Helt underbart som man väntat på detta.
  Var nervös idag ,bra med kraftfulla siffrorna på kongressen
  Mvh
  Hans

 12. Japp! Nu lämnar jag partiet. Jag hade hoppats på en ärlig partiledare, inte en som ”läcker” till media för egen vinnings skull. Sann arbetare – Jo pyttsan…

 13. Grattis Jonas!!!

  Det här kan bli verkligt bra.

  Jag tror att det är enbart en fördel med en ledare, särskilt som de tilltänkta kompanjonerna nog fungerat mest som sänken.

  Själv kommer jag förhålla mig lite avvaktande, vi vita medelålders gubbar och gummor, har ju med all tydlighet fått veta vad vi är värda för vänstern. Nu finns det trotts allt lite hopp om en substantiell politik, som förmår att hålla den huvudsakliga delen av politiken ”ovanför bältet”. Självklart är det viktigt att betona allas lika värde, men minoritets frågor kan inte bli huvudfrågor på bekostnad av majoritetens intressen av en politik som värnar de vardagliga livsvillkoren. Rent praktiskt måste man förstå att om man har svårt att försörja sina barn så framstår inte HBTQ frågorna som de som står högst på agendan. (NEJ, det betyder inte att jag är för diskriminering av HBTQ personer eller någon annan heller). Minoritets frågor bör lyftas av intresseorganaisationer in i politiken, inte drivas som huvud frågor av ett riksdags parti.

  Jag hoppas nu på en sansad jämstäldhets debatt där vi ser båda könen som en tillgång och förstår att män och kvinnor har glädje av att sträva mot jämstäldhet och rättvisa tillsammans, att Uffe på lagret och Stina i omsorgen har fler gemensamma intressen än motsatta. Jag är inte feminist men hoppas kanske kunna bli vänsterpartist?

  I stället för att ställa olika grupper mot varandra och slåss om utrymmet i ”mest synd om” gruppen, så hoppas jag nu se en politik som ser till allas rätt och trygghet i samhället.

  För mig har det varit en gåta hur ett parti som ser sina väljare strömma från partiet, valt att verkligen anstränga sig för att profilera sig i allt mer nischade frågor, på ett närmast sekreteristisk vis.

  Lycka till Jonas!

 14. Grattis Jonas! När du satt i EU-parlamentet så la jag alltid min röst på dig för att du lyfte fram de frågor jag ansåg vara viktiga. V fick inte min röst i sista valet här hemma,den gick till MP,men NU när du är partiledare,då vete fasen om det inte blir V igen.Håller tummarna att du kan sätta din egen prägel på V för det behövs.

 15. Stort grattis Jonas!

  Jag och många med mig har väntat länge på den här dagen! Jag ser med stor glädje och nyfikenhet fram emot den oppositionspolitiken du och vänsterpartiet kommer föra nu. V har återvunnit mig som väljare med dig som partiledare!

 16. Starta maskinerna!
  Prata till alla svikna miljöpartister,
  Snacka med soffliggarna!
  och inte minst alla grundlurade SD:väljare!
  Håll fast vid kravet mot casinobankerna!
  Kör så det ryker!

 17. Grattis Jonas och Vänsterpartiet!

  Med dig som partiordförande är det många som, med all rätt, vädrar morgonluft. Ändå kan det vara fog för att sätta upp ett varningens finger.
  För en tid sedan vädrade (S) morgonluft när man valde Juholt till partiordförande, kongfressen med flera var i trans. Vi vet hur drevet har gått och går.
  Borgerligheten har makten över politik, ekonomi och media. Frågan blir: Hur mycket kommer de att granska Jonas och vilken inställning har de till honom?
  Personligen hoppas jag att du, Jonas, inte har några lik i garderoben som ska ställa till så att drevet går.
  Än en gång: Grattis Jonas!

 18. Grattis! Så här borde nog S ha gjort också, åtminstone ett öppet race i 3-4 månader.

  Synd att inte U Andersson fick vara med på toppen. En bra kvinnlig politiker som också torde lockat nya väljare till Vp. Hur kunde det gå så snett i ett parti som gör en stor sak av att vara mer jämställd än andra?

 19. Grattis!

  Vi följde röstningen och ditt tal på TV. Vi blev glada över resultatet och tyckte att talet satt bra. Det är dags för alla vänstermänniskor att samlas och se till att vi får en bättre och rättvisare värld.

 20. Grattis!

  Har väntat länge på att du skulle ta över partiledarposten i (V) och väcka partiet ur de interna diskussionerna inom 4 väggar och gå ut till folket och berätta om er politik.

  Nu har partiet ett guldläge att komma upp i de siffror det hade när Gudrun Schyman var partiledare. Eller t.o.m ännu bättre!

  Keep up the good work!

  Kao

 21. Ett hjärtinnerligt grattis Jonas!

  Härligt att inte stockholmarna lyckades att sticka kniven i ryggen på dig och kuppa in Ohly vilket skedde förra gången! :-(( Redan då var du värd att bli vänsterledare.

  Västerbottningarnas stöd har du ju redan. Hos oss röstar både moderater och centerpartister på ”våran” Jonas!

  Till skillnad från andra EU-parlamentariker mjölkade du aldrig EU på allt vad det var värt. Istället donerade du del av din lön till välgörenhet. Ditt hedervärda uppträdande mot dina väljare, din kompetens och skicklighet i EU-politik gjorde att vi västerbottningar röstade in dig vid VARJE EU-val – borgerliga så väl som socialistiska väljare.

  Äntligen en vettig röst i den svenska politiken! Tack Jonas, nu blir du vår röst, i en debatt i Sverige som blivit alltför icke-EU-kritisk!

  Äntligen! ropar dina trogna Västerbottniska väljare i alla politiska led. GRATTIS!

 22. Eftersom vi på 2000aldrig sysslar med satir vill vi välkomna dig i skaran av personer vi uppmärksammar. Risken är att vi kommer att utdela en och annan släng av sleven men vi gör det aldrig utan anledning.

  I nuläget skulle vi bara vilja ifrågasätta din trovärdighet som partiledare 😉

  http://bit.ly/w2iNaE

  Vänliga hälsningar,
  2000aldrig

 23. Grattis Jonas!
  I nästa val kommer V få min röst. Du är både jordnära och en duktig talare som driver dem frågorna som är viktigast i denna kalla tid med en ökad rasism och ökad ojämlikhet!
  Mer socialism åt folket 2014!

 24. Håller inte med om att det är dags för alla vänstermänniskor att samlas, så att det blir en bättre och rättvisare värld. Det är dags att skippa tanken om höger eller vänster. En rättvisare värld får vi
  inte med dagens system med politiska partier. Det handlar inte om höger eller vänster. Det visar historien. Ideologier har avlöst varandra och bl.a. fattigdomsproblemen kvarstår oavsett ideologi.

  Jonas Sjöstedt är ingen frälsare, snälla gör honom inte till en. Förhoppningsvis blir han en rejäl motvikt till vår nuvarande politik som är EU:s politik. Blir glad och hoppfull av att människor från båda blocken verkar uppskatta det han har att säga. Det är ju på gräsrotsnivå vi måste börja ändra våra värderingar. Vi får de politiker vi förtjänar. Istället för att se Jonas som en frälsare bör vi hjälpa och stötta honom på lokal nivå. Se efter hur vi kan bidra i våra egna och andra kommuner. Omställning behöver ske i våra kommuner. Hela Sverige ska leva.

  Dags att fundera över om vi bör skrota politiska partier!

 25. Kamratliga gratulationer! Klasskampen har tagit ett stort steg framåt, och dagen då kontrarevolutionära element får smaka den yttersta konsekvensen av klassförräderi gryr snabbare än någonsin!

  Med knuten näve och koldioxidneutrala hurrarop,
  Lev

Kommentera