Obegripligt av MP

I dagens DN gör Miljöpartiet ett utspel som är av det mer obegripliga slaget. De kan tänka sig att gå med i Europakten för att de inte vill gå med i euron. Logiken är? Ja, jag har inte en aning.

Europakten är skapad just för att slå fast den politik och den valuta som Miljöpartiet vill ha permanent undantag ifrån. Det enda skäl som finns för att gå med i europakten med dess ensidiga nedskärningspolitik, överförande av makt till EU över ekonomisk politik och bristande demokrati är att man på sikt vill gå med i euron. Miljöpartiet var ett stabilt parti på nej-sidan i folkomröstningen 2003. Även om de säger att de fortfarande är emot euron så sprider de nu tvivel i den frågan när de vill gå med i europakten.

16 reaktion på “Obegripligt av MP

 1. Även om jag träffat på en hel mängd mycket trevliga miljöpartister och vi har delat många åsikter så vinglar de plötsligt. I och med man inte har med en samhällsanalys av arbete och kapital, den grundläggande motsättningen i samhället så kan MP hamna lite hur som helst. Man kan sälja ut de anställda på småföretagen och ingå andra märkliga kompromisser med borgarna. Visst diskuterar MP arbete och kapital men inte i konfliktperspektivet, de presenterar ofta lösningar som bara går ut på att göra arbete billigare utan att knyta an till sfärerna för produktion och reproduktion.

 2. Att Reinfeldt & Borg är så angelägna med att gå in i europakten är för att åtnjuta de nödlån som även Sverige snart blir tvungna att söka.

  Finanssektorns balansomslutning uppgår till drygt fyra gånger svensk BNP.

  Den privata skuldsättningen är hisnande 3 000 miljarder sek.

  Hälften av svensk BNP utgörs av export av varor och tjänster.

  70 procent av exporten går till Europa/Eurozonen.

  Krisen som nu härjar i Europa landar snart i Sverige och därför vill regimen Reinfeldt skynda på denna smyganslutning till euron, det till trots att vi faktiskt genom folkomröstning röstat nej till euron!!

  Hoppas att de politiker som är motståndare till vad vi nu bevittnar som en våldtäkt på demokratin också gör sitt jobb att påtala det för den självutnämnde landsfadern Reinfeldt…

 3. Börjar med att säga grattis till partiledarposten. Bra att du har en blogg som når ut direkt till väljarna, extra bra om du vill nå fler än de redan V frälsta. Ska bli intressant och se vad ni kan åstakomma!

  EU och Euron är en viktig fråga för många väljare tex sd håller den högt och de är bra att V också är kritiska till detta så vi väljare har alternativ. Underligt utspel av Mp fast de har ju ”högerprasslat” på flera områden så jag är inte speciellt förvånad. Ännu viktigare är det för er i V att verkligen visa upp vad ni står och har för politik. Tror som fler här att flera väljare kanske tar sig en titt på V nu efter partiledarbytet.

  Förresten skulle inte restaurangmomsen leda till fler jobb, de verkar istället resulterat till ”moms filibabba” dvs sänkt pris på hamburgaren och glassen…

 4. Eller så vet de/förstår att vi inte får något undantag. Hur som helst ett permanent undantag från Europakten vore vädigt förvånad om vi får det. Det tas lite i taget hela tiden. Det är ju osäkerheten som gör att vi knappast kan få något lovat permanent.
  De måste väl skilja ut sig från er. Så obegripligt tycker jag personligen inte att det är. Fast de slopade ju utträdeskravet ur EU på grund av att de skulle vara med och påverka. Så (MP) tror förmodligen att de kan påverka mer än de kan. Vi måste arbeta för ett utträde. Varför tvekade ni i (V) om utträdeskravet och är det permanentat att ni vill gå ur EU nu? (MP) har förändrats vad är det som säger att ni inte kommer att göra detsamma?

 5. Redan inledningen i DN-artikeln visar att Mp inte har något att tillföra gällande lösning på det pågående kapsejsande ekonomin.

  De är benhårt fast i -tron- att ekonomipolitiska floskler som ”sunda statsfinanserna som byggts upp av respekt för det svenska budgetregelverket” bygger på någon slags beprövad vetenskap.

  Med den typen av syn på makroekonomi är det kört oavsett hur pragmatiska Mp tycker sig vara i detaljerna. Bara det att Mp helt bortser ifrån den gravt skuldsatta privata sektorn, i något som avhandlar länders ekonomiska väl och ve, är ju ett kardinalfel.

 6. Europakten är en självmordspakt säger Joseph Stiglitz:

  ”It reminds me of medieval medicine. It is like blood-letting, where you took blood out of a patient because the theory was that there were bad humours.

  And very often, when you took the blood out, the patient got sicker. The response then was more blood-letting until the patient very nearly died. What is happening in Europe is a mutual suicide pact.”

  http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9019819/Stiglitz-says-European-austerity-plans-are-a-suicide-pact.html

 7. Agera nu, Jonas Sjöstedt, och agera brett, utan partitaktiska överväganden! Detta är ditt historiska ögonblick. Ditt Tahrir-moment. Grip det i flykten. Nu har du chansen att fånga upp en bred folklig opinion som från yttersta högern till yttersta vänstern säger NEJ till urholkning av demokratin, NEJ till övergivande av nationellt självbestämmande, NEJ till överföring av makt och pengar till icke folkvalda byråkratiska organ i finanskapitalets tjänst och NEJ till nedmontering av de sociala rättvise- och trygghetssystem våra föräldrar och farföräldrar kämpade i många decennier för att genomdriva. Vi är många som sätter vårt hopp om en anständig, mänsklig och sant demokratisk framtid till dig.
  Mvh
  Björn Gunnarsson

 8. Du är nå så jävulskt bra!
  Ser fram emot att se dig som stadsminister 🙂

  Fast jag förstod inte riktigt det där med att alla v-politiker bara ska tjäna 27500kr/mån. Ni måste väl också ha incitament till att prestera bra på jobbet och lägga ner den där lilla extra kraften på att få till morgondagens anförande, där du/ni tvålar dit Reinfeldt?

  Å du?
  Ha’ne!

 9. Bra att det blev du Jonas! Nu hoppas man det blir ordentlig opposition mot trindskallen från Täby och dom andra. SAP verkar helt tappat fokus och om Fridolin hittar en riktning vet bara jesus. Du har alla möjligheter. Tomrummet är stort. sahlin och hennes myglare(bodström med flera) bara väntar på att få fälla Juholt. I mina och många av mina vänners ögon är dom svin. Dom är moddar från födseln fast dom inte vet det(eller inte). Hursom lämnar det fältet fritt för en hederlig socialist. Som om du inte visste det redan haha.

 10. Pingback: Obegripligt av MP « skvitts

 11. Ser ut som att Juholt ska avgå inom kort. Förståeligt som han behandlats av de egna ”topparna” i partiet. Han må ha gjort några misstag men han är en bra man i grunden. Hur kan den förfärliga W-L Wedin, den politiskt tomma Jämtin m fl skjuta Juholt i ryggen istället för att stötta honom?

 12. haha misstänkte att de skulle dyka upp en Juholtdisskussion förr eller senare. Eftersom jag nu röstat på S kan jag ju säga min åsikt. Jag vill byta regering till 2014. Jag vill inte ha en diskussion om Juholt i stället för valdebatter. Han skulle bli stadsminister i så fall och skulle de fungera med de låga förtroendetalet?! Har jag förtroende, hm vet inte… mitt län har det inte. Jag gillar egentligen Juholt men tror de skulle få de svårt att fungera. För att vinna val behöver man röster ocskå! Vare sig han sitter kvar eller inte måste de bestämma sig nångång trött på detta nu! Men S har större problem än bara Juholt.

 13. Det framstår som Europakten bara är en vänskaplig klapp i ryggen utan åtaganden.
  Tvärtom är det ett godkännande av en lösning där man överlåter den politiska makten till tjänstemän och ger långtgående säkerheter till den så kallade ”marknaden” (kapitalet), på bekostnad av medborgarna och demokratin, det är vad miljöpartiet tar ställning för.
  Det framstår som miljöpartiet fiskar i sura vatten och biter i det ruttna äpplet för att vinna ett en liten liten del av den ätna kakan.

 14. Euron ska vi hålla oss ifrån. Jag röstade mot en anslutning till euron men tyvärr röstade jag för ett medlemskap i EU.

  EU är ett alldeles för stort valutaområde. Till och med Sverige är för stort valutaområde. När Stockholm har högkojunktur och låg arbetslöshet höjer riksbanken räntan för att förhindra löneglidning och därmed inflation. Samtidigt i norrlands inland är det fortfaranade hög arbetslöshet. Dit hinner högkonjunkturen inte nå innan riksbanken höjer räntan för att kyla av ett överhettat stockholm. Norrlands inland får därför aldrig uppleva högkonjunktur och låg arbetslöshet. Vi behöver dela upp Sverige i minst två valutaområden.

 15. Jonas, skulle verkligen vilja träffa och lyssna på dig någon gång. Kommer du till Uppsala någon gång framöver. Kalendern verkar inte ha uppdaterats på ett tag.

  Lycka till som (snart) ny oppositionsledare!
  F.d. Umebo

Kommentera