Några tankar såhär dagen före

Vinden viner runt knutarna och mörkret är kompakt på morgonen här ute på landet. Bara två ljud hörs, elden som knastrar i vedspisen och tangenterna som knattrar på datorn. Idag är det dags att packa ihop och fara söderut till Vänsterpartiets kongress, det ser jag verkligen fram emot. Som ledamot i riksdagen är man ju aldrig riktigt ledig, men helgerna har ändå inneburit lite tid för annat inklusive att ta hand om magsjuka familjemedlemmar.

Jag fick en bok i julklapp av min bror, Vi hade rätt hela tiden, skriven av Torgny Sjöstedt (nej, vi är inte släkt). Boken är en sorts dagbok och tillbakablick till 60- och 70-talets Göteborg. Berättelsen är tonsäker utan att bli nostalgisk. Själv slukade jag skildringarna från Göteborg, musikrörelsen och vänstervågen. Fortfarande framstår det som obegripigt hur så många kunde lockas av r-arnas retorik och omvandla frisk radikalism till trist och enkelspårig stalinism. Särskilt gripen blir jag av det korta kapitlet där en r-bekant till författaren väljer att ta sitt liv efter att partiet har fördömt homosexualitet.

Helgernas skiva blev Anna Ternheims nya, the night visitor, den är mycket bra. Det låter både Ternheim och Nashville om skivan, och det är en alldeles utmärkt kombination. För mig som är svag både för Americana och Ternheims tidigare plattor blir det här en lågmäld fullträff.

Helgernas bästa fik var brorsan och jag på i Borås i mellandagarna. Ta en tur förbi Kaffeakademin Nannas Café när du är i Borås. Stället är bara ett ”hål i väggen” men med lugn och gott kaffe. De trevliga ägarna lagar dessutom utmärkta libanesiska rätter.

Helgernas film blev Tomas Alfredsons  Tinker, Tailor, Soldier, Spy, en klassisk spionhistoria från 70-talets England. Miljöerna, färgerna och skådespeleriet är mycket bra, det är verkligen 70-tal och en krypande oviss känsla. Även den som inte fascineras av invecklade spionhistorier kan njuta av stämningarna, berättelsen och bilderna. Roligt med en svensk regissör som gör en sådan internationell kvalitetsfilm.

Nu drar det ihop sig till partikongress. Intresset är stort även utanför vårt parti och glädjande är politiken, men även ordförandevalet, i fokus. Jag tror att det kan bli en riktigt bra kongress och en nystart för Vänsterpartiet. Lasse Ohly avgår som ordförande och den intressantaste texten om hans ordförandetid kommer från den alltid fritänkande Birger Schlaug, tack för den Birger!

 

9 reaktion på “Några tankar såhär dagen före

 1. Min bästa bok denna långa helg var Why we get fat av Gary Taubes (finns en del av honom på Youtube). Boken är en light-version av hans Good calories, bad caloriesm från 2007. Why we … skulle han kunna heta Vi hade rätt hela tiden, precis som den bok du läst. Taubes (fysiker och journalist) går igenom den vetenskapliga litteraturen sen mer än hundra år och fram till idag och finner 1) man visste av praktisk erfarenhet att kolhydrater, basen i dagens kostpyramid, var fettbildande redan på tidiga 1800-talet 2) att fett, inte ens mättat, varken gjorde folk feta eller sjuka. Vad man då inte visste var att överdrivet intagande av kolhydrater (eftersom folk är rädda för fett sen ca 30 år tillbaka) också är starkt misstänkt för många andra sjukdomar i Väst, fr a i USA där T bor. Givetvis var det tyskar som var banbrytande i att klura ut sanningen men i och med Hitler ville man inte veta av deras läkare (kanske för ras-läran) utan var mer intresserad av dess ingenjörer typ von Braun eller naturvetare som Einstein och Schrödinger.

  Taubes är en rebell som Che. Han driver en god sak och det empiriska och vetenskapliga underlaget är massivt (såvitt jag kan förstå).

 2. Jonas, lycka till med kongressen. Det känns lite tragiskt att behöva konstatera att du verkar vara den enda – jag utgår från att du blir vald – partiledare/språkrör som driver frågan om sänkt arbetstid och dessutom har modet att ta upp frågan om konsumtionssamhällets koppling till klimatfrågan. Som en av de som var med och bildade MP känns det lite dystert att mitt gamla parti blivit så lealöst som det blivit i dessa frågor. Att man sladdat ur när det gäller synen på vinstdrivande vård och skolor – tanken med MP:s kamp för friskolor var från början kampen för föräldrakooperativ och pedagogiskt olikformade skolor, med tydligt avståndstagande från vinstsyftande – gör saken än mer dyster. Som sagt: lycka till med kongressen, ge järnet för att bli den nödvändiga motmakten till den avart av kapitalism som blivit alltför kreativ för både sitt eget bästa och för samhällets bästa.

 3. Vill bara komma med ett annat boktips. David Grossmans På flykt från ett sorgebud. rekomenderas varmt, Kanske får du Jonas tid att läsa skönlitteratur i sommar
  ”För På flykt från ett sorgebud är en storslagen krönika över det moderna Israel – en otrolig prestation – och samtidigt en av de mest glödande antikrigsskildringar jag någonsin läst. ”
  Ulrika Kärnborg, Aftonbladet

  ”På flykt från ett sorgebud är David Grossmans tveklöst mest storslagna och, faktiskt, tveklöst främsta roman. Oras självupptagna, kärleksfulla och traumatiska historia, är så levande och gripande, skimrande mänsklig. Och medmänsklig.”
  Örjan Abrahamsson, Kristianstadsbladet

 4. God morgon Jonas Sjöstedt
  Jag har just läst Din blogg (?) och det är många bra saker som Du för till torgs och som jag och de ställer upp på.
  Vi har inte ekonomisk rättvisa och till skillnad från Dig så tror jag inte på detta heller. Historien förskräcker.
  Det som skiljer Dig och mig är förutom åldern att jag upplevt den ekonomiska orättvisan på nära håll. Jag växte upp i en statarlänga, det sista slaveriet i Sverige. Vi var trots allt inte avundsjuka mot våra mer vällottade lekkamrater för det ställdes mycket högre krav på dem.
  Vi dras med ett omfattande skattefifflande i Sverige från Carema-direktörer till pizzabagare som köper mjölet på ICA svartjobbande litauer som jobbar för en skitlön 10 timmar om dagen utan några skydd och utan tillgång till det enklaste. Du har säkert partibröder som köpt sådana tjänster, kolla så får Du se.
  Vi har ett enormt systemfel i Sverige och det är att vi tror att alla är 42 år, friska. starka, civilingenjörer, bor på bästaort, välordnade och utan brister på något sätt och inte minst arbetsvilliga till skillnad från de som är födda lata och med tummen mitt i handen.
  Hur löser man detta systemfel. Svar det går inte men man kunde införa åldersrelaterade löneskatter så att inte unga (18-28 år), gamla (58 – 68 år)och underpresterande (18-68) i vart fall inte drabbades så hårt som nu.
  Jag har inte sett att Ni ens varit i närheten av det här problemet.
  På sikt kommer det säkert att vara naturligt att man minskar arbetstiden beroende på att den kan sänkas utan att standarden behöver påverkas.
  Ni måste göra Er kvitt kopplingen till det gamla kommunistsystemet som står för historiens värsta grymheter, högerkantens avarter är en susning mot vad vänsterkanten åstadkom. Du själv har en del att förklara Jonas S.
  Försvaret är helt nödvändigt men kan moderniseras kraftigt för att inte minst inte ta så stora resurser i anspråk.
  U-hjälpen och SIDA har ett gott syfte men nyttan är urusel, kanske 10 % och detta liknar vanlig korruption. Vad har Ni på programmet, inget verkar det.
  Oljan som era kommer snart att ta slut. Tyvärr så finns det inga alternativ. Tyvärr så får man nog återgå till kolet när det gäller den tyngre båttrafiken, tyvärr så kan vi inte fortsätta med excesserna med inflygna dagsfärska rosor från Kenya ellr lustiga frukter från Peru och Ni herrar och damer i svängen Ni får nog finna Er i att ringa eller sända elektroniska meddelanden enbart. Jonas Sjöstedt Du har varit en fltig resenär i första-klass så Du kan nöja Dig med att titta på TVn som vi andra mer i fortsättningen.

  Värt järnvägsnät måste rustas upp och man kan ju börja snabbt som attan med sträckan Uddevall-Trollhättan(!)-Vara-Mullsjö-Gislaved-Torup-Halmstad till full bärighet,eldrift och avfartssträckor, pris 5 miljarde. Kan starta omedelbart. En ny snabbtågsbana (inte höghastighetståg) anläggs mellan Stockholm och Göteborg via Jönköping med anknytning till ovannämnda upprustade bana. Glöm varianter som sträckning över Nässjö, för dyrt och för liten nytta.

 5. Tycker att du Jonas uttrycker vad du vill tydligt och klart i ”Gomorron” nyheterna. Vi behöver inte EU, men det går inte att
  knäppa med fingrarna och så är det borta. Det är frågan om år.
  Otäckt var att höra kvinnan från ett valdistrikt tala om att våra
  barn är så vana vid EU. Vi en del av oss är så tillvänjda så att vi t.om. använder
  våra barn och de unga som en ursäkt att inte ha något utträdeskrav. Spekulation men man kan undra vad våra barn i framtiden kommer att säga om det.

Kommentera