Mellan ekot och Agenda

Stilla söndagsmorgon och sakta men säkert börja jag närma mig slutet på den mejlhög som jag fick i samband med partikongressen för en vecka sedan. Det har varit en lite omtumlande men roligt första vecka som partiledare. Igår var det ekots lördagsintervju, lite av politikens examensprov med många frågor om kortare arbetstid och vinster i välfärden. Idag blir det medverkan i Agenda med debatt med Annie Lööf (C) vars parti lite oväntat vill att Sverige liksom Island ska erkänna Palestina som stat, bra där! Imorgon blir det besök i vänsterkommunen Fagersta.  I veckan blir det också den första partiledardebatten i riksdagen. Det finns att göra även denna vecka.

I ekots lördagsintervju tog Tomas Ramberg Fagersta som exempel på en kommun som privatiserar välfärden. Vid närmare efterforskning visade det sig att de låter Samhall utföra en del uppgifter inom hemtjänst. Inte direkt samma sak som att låta Carema ta över äldreomsorgen. Rosas blogg skriver mer om att ta tillbaka välfärden till det offentliga.

Arbetarbladet intervjuar mig här.

21 reaktion på “Mellan ekot och Agenda

 1. Om Ekots lördagsintervju är ett politikens examensprov kan jag nog slå fast att du klarade det galant.
  Men Ramberg måste vara en utmaning. Biter sig fast, hetsar inte upp sig, mal på…Att bli intervjuad av honom framstår som en mardröm för en vanlig människa. Men du kom loss från hans bläckfiskarmar med hedern i behåll.

 2. Din medverkan i Agenda med debatt med Annie Lööf ser jag fram emot.
  Restaurangmomsens effekter behöver utredas. Annie Lööf verkar närmast lyrisk. På hennes blogg kan man läsa om hennes och landsbygdsminister Eskil Erlandssons besök den 10 januari på tre restauranger i olika prisklasser. Av dessa tre är två skräpmatkedjor Mc Donalds och Pizza Hut. Den tredje Pontus är en en lyxvariant. Jobbskapande? men folkhälsan då. När arbetslösheten breder ut sig väljer folk knappast lyxvarianter. Vilka jobb vill vi ska skapas? Arbeten på t.ex. Mac Donalds med usla löner och arbetsvillkor för främst ungdomar och invandrare, är det en bra lösning? Politiska beslut som gynnar folkhälsan/miljön/klimatet bör istället skapas. Beslut som bäddar för ekologisk närodlad mat. Vilket är svårt att förena med EU:s politik.

 3. Lite argument till dig Jonas inför ikväll:

  Att sänka restaurangmomsen, vilket den svenska regeringen planerar till nästa år, har i Finland resulterat i en flopp. En färsk utvärdering som presenteras i tidningen Ekonomisk debatt i dag visar att två tredjedelar av sänkningen, i stället för att leda till nya arbetstillfällen, hamnade hos restaurangföretagen.” – http://sverigesradio.se/sida/artikel…rtikel=4682823

  Halveringen av restaurangmomsen beräknas kosta 5,4 miljarder kronor men endast generera 3 500 arbeten. Det innebär en kostnad på 1,5 miljoner kronor per jobb. Du kan anställa minst 4 stycken i offentlig sektor för varje jobb som skapas i restaurangbranschen.

 4. Kul att se dig i etern igen Jonas… senast jag hörde dig ordentligt var nog -96 på Nordanå. Då minns jag avvecklingen av svenska kungen, mer aktuellt nu än då?! 😉

 5. Jag tycker du vann den korta Agenda-debatten om vården. 3-0 ungefär. Istället för att fokusera på privat-offentligt så talade du om innehållet, t ex att man snålar och pressar personalen för hårt. Det är själva idén för att få vårduppdrag för de privata företagen på området. Samma tänkade som bland fusk-åkerierna som du talat om. Så enkelt är det, alla fattar och därför vinner du.

 6. Hörde lördagsintervjun. Ramberg kom ingen vart med Jonas! Fortsätter det så här kan det hända saker! Vänsterpartiets politik framträder tydligt. Det är mera än man kan säga om de andra partierna.

 7. Bra debatterat. Annie Lööf säger som vanligt inget vettigt och har dessutom inte koll på när hennes gamla partikamrat var utrikesminister.

  Jag tycker att du kunde ha ställt en rak fråga till Annie om hon har några belägg för att äldrevården blir bättre och effektivare med ökad valfrihet. Jag tvivlar på att hon har det.

 8. Bra, sakligt och korrekt i agenda. Du sätter fokus på var skon klämmer och låter inte alliansen blanda bort korten. Hur mycket valfrihet finns egentligen idag i Stockholm till exempel med dagis eller med hyreslägenheter. Grupperna växer på dagis och det är svårt att byta om man så skulle vilja. Bra jobbat Jonas! Change the game!

 9. Bra Agenda-debatt! Förkrossad blir man när våra gamla och sjuka överkörda för vinnings skull, hur ska man kunna välja i sin situation som boende på äldreboende? Alla har inte aktiva anhöriga i närheten och alternativen , om de överhuvudtaget finns , förstår man inte! Helt rätt- MER personal, mer utbildning, bättre shema, mer delaktighet i planeringen , bättre lön, uppgradera vårdyrkena. Våra äldre är de som vårdat och värnat om oss,snart är vi gamla själva och hur vill vi bli bemötta då. – med RESPEKT troligen!?

 10. Sjöstedt sopar banan med sina politiska ”motståndare”! Att inte ens Tomas Ramberg lyckades få honom att darra på manschetten visar att Vänsterpartiet nu fått en politiker av rang. Det borde sannolikt leda till ett visst uppsving i opinionen, vilket är behövligt. Det enda problem som jag kan se med detta är att även Vänsterpartiet kommer att hämta röster från S, liksom Miljöpartiet har gjort en längre tid. Det liknar lite av rödgrön kannibalism. V o Mp hugger in på kadavret efter den fornstora statsbärande Partiet. Om det totalt kommer att leda till att det rödgröda kraftfältet växer i folkopinionen återstår att se.
  För mig personligen är jag dock glad över att för en gångs skull få lyssna till en vänsterpolitiker så kan säga förnuftiga saker. Utan att det låter som plakatpolitik. Det är vackert så.

 11. Denna blogg börjar bli en riktig heja-klack. Förvisso gick lördagsintervjun hyggligt, men om man får lov att vara ärlig så sprack det lite när Ramberg frågade hur vänsterpartiet, rent konkret, har för avsikt att uppnå sina relativt radikala visioner. Exempelvis, hur gör man i praktiken när man tar tillbaka en vårdinrättning från ett företag? Det måste finnas en pragmatisk plan för detta, annars kan ni lite på att antagonisterna kommer att anklaga (v) för att vilja förstatliga näringslivet. Samma sak med den kortare arbetstiden – hur drar man ner arbetstiden inom arbetarklassen utan att deras arbetsgivare kräver att lönen måste sänkas proportionerligt? Jonas säger att det viktiga är principen, i ett försök att inte behöva gå in i detaljerna, men utan detaljerna så förblir dessa förslag lite drömlika. Jonas och (v) har mer framtidsvision än något annat parti – och jag tror att Jonas har förmågan att kommunicera visionen på ett bra sätt. Men, vi måste även ha en tydlig, pratisk, detaljerad, och genomförbar plan för hur vi tar oss från den punkt där vi befinner oss idag, till det framtida samhälle som (v) vill uppnå.

  Ramberg tar ofta poäng genom att alltid förbli lugn, aldrig vissa irritation eller förakt. Jonas klarade det bra eftersom han har lite av samma styrka. Och det är statsmannalikt. Det inger förtroende. Visa aldrig förakt för motståndare, inte ens (sd) – den där värdigheten saknas ofta i politik, och jag tror att många uppskattar den.

  En sak till, Jonas svarade “jag vet inte” på en fråga. Jag minns inte ens vad frågan var, men det imponerade. “Jag vet inte” – det hör man inte från politiker någonstans i världen. Bra. Fortsätt vara människa.

 12. En bra debatt i Agenda. Tycker du Jonas fick fram att det inte handlar om att hämma det enskilda initiativet, utan att ta tillvara på varenda skattekrona. Tycker det är fel att säga att Annie Lööf inte säger något vettigt. Det enskilda initiativet är viktigt. Det betonar du på ett bra sätt när du talar om kooperativ. Alltså det handlar inte om någon hämmande statssocialism som verkar hämmande på det egna initiativet. Frihet strävar vi alla efter. Men hur ska vi nå den om vi inte går bortom vår personlighets begränsningar? Om inte andra är nöjda och lyckliga, så är vi det inte själva heller. Uppenbarligen så är inte människor nöjda. Många är olyckliga i dagens samhälle. Det kan inte Annie Lööf eller någon annan snacka bort. Verkligheten kryper på oss och du beskriver den bra Jonas. Håller med Marcus ”Fortsätt vara människa.” ”Jag vet inte”. Det tyder på kunskap om hur lite vi egentligen vet. Men vi vet att pengar som skulle gå tillbaka till vården inte gör det. Dags att göra något åt det!

 13. Du är mycket bra Jonas! Och äntligen får Vänsterpartiet gehör också i etern.

  Ang. arbetstidsförkortningen skulle jag rekommendera den lilla stridsskriften ”Rätten till lättja” av Paul Lafarque (från 1880).

 14. Bra debatt. Men jag hade velat att du fråga Annie om inte problematiken ligger i att privata vårdgivare alltid har ett vinstintresse. Och som du sa, det är våra skattepengar som skänks bort.

  Du kunde ha lagt in en känga åt Reinfeldt och påpekat hur oansvarig det är, och att det inte är det minsta statsmannamässigt att GE bort våra skattepengar. 8)

 15. Hoppas det kommer ett förtydligande i radion om på vilket sätt Fagersta infört LOV. Har du fått några följdfrågor?

  En annan fråga som kom upp var kopplad till att kommunals tillfrågade var nöjdare med privata arbetsgivare än med kommuner. Känner du till vilken den undersökningen var och om de som svarade hade kollektivavtal eller inte? Eftersom LOV inte medger att en kommun får ställa krav på viss utbildning eller kollektivavtal tycker jag det stämmer dåligt med den bild Kommunal som fack ger av situationen.

  Annie Lööfs syn på valfrihet skrämmer mig. Hade varit intressant att höra HUR man ska kunna välja äldreboende. Ska man kunna ”provbo” en månad på olika ställen? För att alltid få plats där man önskar måste alla boende ha tomma platser så att man inte behöver vänta ut någons död…
  Låter mycket långt från de fall jag känner till. Maria Larsson var ärlig och sa att hon skulle åka runt innan hon valde åt sina föräldrar. Annars kan man tycka att en minister har ansvar för att alla får ett bra boende.

  I Täby ska nu inte finnas något kommunalt alternativ inom hemtjänsten. Undrar om de som inte väljer hamnar hos ett företag ägt av en kompis eller släkting till Reinfeldt?

  Att värdet på en vårdcentral ökar med 10-tals miljoner ligger mest i förväntade framtida vinster från skattepengar. På samma sätt borde man kunna beräkna värde för olika skattefinansierade verksamheter så att när framtida vinster på skattemedel sjunker till noll så sjunker också värdet.

 16. Pingback: Privatiseringar hindrar verklig valfrihet för de äldre « Jöran Fagerlund

 17. Juholt går i backen igen, gott så, men tror MP snor fler röster från sosseriet än VP. Vi får se hur det blir.

  För tillfället kan nog Jonas nypa friska poäng och röster, men när folk inser VP står för gammal sossepolitik, som är prövad och redan utdömd, är det nog kört dessvärre. Det blir troligen på sikt tillbaka till 4% spärren dessvärre.

  Men, lycka till.

  BJ

 18. Ramberg i lördagsintervjuerna är en (trist, men ettrig) bläckfisk som någon sa här ovan.Ställer Ramberg de borgerliga mot väggen på samma sätt? Partisk som jag är, känns det som att Ramberg och andra hela tiden utgår från att marknaden, det privata och företagen är mallar och modeller för hur samhället ska vara och se ut. Han sätter ett borgerligt problemformuleringsprivilegium på agendan. Fler som känner så?

  Lite knepigt var det kanske med Rambergs fråga om privat äldrevård i Fagersta (och /eller kommuner där V samverkar med S o MP).

  Annie Lööf påminner mig när jag hörde Margot Wallström (före EU-inträdet) förklara att i ”hennes EU” var det minsann si eller så…

  Det känns typiskt att EU-anhängare (även S) och borgerliga politiker som Lööf, hellre talar om sin önskemodell om ”valfriheten” i äldreomsorgen, alltså hur hon/de tycker och vill att det ska vara och fungera. Hur det i PRAKTIKEN är svaras aldrig på – om det inte är till fördel.

Kommentera