Håkan Juholt avgår

Oväntat är det inte, beskedet om Håkan Juholts avgång. Socialdemokraterna hade kommit i ett läge då allt fokus hamnade på partiledarens person och uttalanden och då det blockerade politikens innehåll och möjlighet att vara en effektiv opposition. Ändå kan jag inte annat än känna medkänsla med personen Håkan Juholt som har varit under exceptionell press och ändå stått upp i debatten.
Nu måste Socialdemokraterna finna en ny partiledning. Som ordförande för ett annat parti har jag inga synpunkter på hur de gör det eller vem de väljer. Men jag önskar Socialdemokraterna lycka till i det arbetet. Vi behöver en stark och slagkraftig socialdemokrati för att kunna byta regering i valet 2014. Ett byte av partiledning kan vara en möjlighet för ett parti att diskutera politik och möta människor runt om i landet.
Nu krävs det att vi i Vänsterpartiet kliver fram och tar större ansvar för oppositionen. Vi ska utmana regeringen Reinfeldt varje dag och visa att det finns en bättre politik som gör Sverige till ett rättvisare och jämlikare land som tar större miljöansvar.
läs mer i DN, SvD, Aftonbladet, GP och Expressen.

27 reaktion på “Håkan Juholt avgår

 1. Men det krävs väl ändå, oberonde av socialdemokraternas kris, att Vänsterpartiet måste kliva fram och vara aktiva i opposition!

 2. Då vänsterpartiet står för den politik som socialdemokraterna stod för tidigare, och som byggde upp den svenska modellen, ser jag med tillförsikt på ett mycket starkare vänsterparti.
  När problemen i samhället växer istället för att minska kommer du att vara väl förberedd för att organisera hela den sociala demokratins anhängare.
  Oberoende medier är nyckeln till att skapa och utveckla en bärande opinion.
  Idag representeras arbetsgivarna i de flesta rikstäckande medier av moderater och de har också i de flesta fall även ägarmajoriteten i opinionsföretagen.
  Att bygga en ny politisk scen är därför nödvändigt om vårt budskap skall kunna förmedlas vid rätt tidpunkt och utan nyliberal censur.

 3. Jag tror krisen började straxt efter mordet på Palme, det var då S märkta regeringar började dra sig mot mitten. Som jag ser det började nedmonteringen och utförsäljningen av våra gemensamma tillgångar och trygghetssystem vid den tidpunkten. Var också då jag blev vänsterpartist… Förresten vad är oddsen för att en högre S politiker snart kommer att tillkännage att man stöder EU´s nya antidemokratipakt?

 4. Grattis Jonas! Jag tror på dig!
  Jag tycker att Gustav Fridolin är en av dom intelligentaste Partiledarna, men när han anklagade Vänstern för att försöka ta över Miljöansvaret, och tom kallade sitt parti för ”originalet” blev jag arg. Vi som är lite äldre minns ju hur det var innan kärnkraftsomröstningen. Vänsterpartiet var då det självklara Miljöpartiet. Du var så cool när du bara ignorerade hans påhopp.
  Heja!

 5. I samband med partiledardebatten i måndags fick Du möjlighet o gav Reinfelth en snyting när han ironiserade över ditt förflutna. Jag erinrade mig då ett uttalande från Bohman, han med kniven Du vet, som ordagrant sa ”kommunismen är en mycket fin ideologi men den går inte att genomföra”. Jag höll nästan på att ramla av stolen i förstone och undrade över vad reaktionen på detta påstående skulle bli.
  Naturligtvis knäpptyst, inte en kommentar i någon tidning, som jag läste i alla fall. Är det inte på tiden att någon, åtminstone försöker, att förklara varför det inte går att genomföra. Är förklaringen så enkel som att människor överlag är alltför egoistiska för att vilja avstå något till sådana som behöver det bättre?

 6. ”Ändå kan jag inte annat än känna medkänsla med personen Håkan Juholt som har varit under exceptionell press och ändå stått upp i debatten.”

  Bra skrivet, håller med! Tråkigt att det slutar så här. Hoppas fokuset kan ligga på politiken nu samt att vi slipper en ny hetsjakt på någon i oppositionen.

 7. Nazisterna tvingade Rommel att ta livet av sig, sen fick han hedersbegravning av desamma. S tvingade Juholt att avgå och nu ”respekterar” ledande S-politikers hans avgång i tv. Fy katten!

  Jag förutser att S går ned några procent till i nästa opinionsundersökning.

 8. Till Ove Nordström och Mats Sundström;

  Se gärna Dan Josefssons dokumentär ”Novemberrevolutionen” som han beskriver så här på sin hemsida:

  ”Den här filmen handlar om Sveriges okända statskupp. Den genomfördes den 21 november 1985 av en liten grupp sammansvurna och förändrade i grunden den ekonomiska politiken i Sverige.”

  Den finns upplagd på YouTube som ”Dokument Inifrån – Novemberrevolutionen”. Dokumentären är MYCKET sevärd för alla som läser det här och ännu inte har sett den!

 9. Var bara beredd när media kommer försöka göra samma sak med dig! Ta ingen skit vad det än handlar om, tig ihjäl det.

 10. Att partiledarbytet är en chans att få diskutera politik måste väl ändå sorteras in under rubriken ”fromma förhoppningar”… Snarare har vi ett antal månaders utsträckta personstrider att se fram emot. Kraven på Vänsterpartiet att vara motorn i oppositionen är skyhöga nu.

  Tror heller inte att partiledarbytet ökar socialdemokraternas möjligheter att prata politik på sikt. De har ju bara bekräftat de senaste dagarnas nyhetsvärdering: att ”tabbar” och ”fadäser” har stor betydelse för förtroendet för en partiledare. Det lär inte minska medias intresse för tabbar och fadäser. Och den helt dominerande mediaberättelsen om sossarna, om ett gammaldags parti på dekis, kommer ingen framtida partiledare ifrån.

 11. Säg mig, ni som förstår bättre, varför var medierna så skoningslösa mot Juholt, men ändå så relativt förlåtande mot Bildt? Jag får intrycket, som någon sa på radio, att medierna såg ner på Juholt, men att de ser upp till Bildt. Har även detta med klass att göra? Var det verkligen Juholts misstag som fälde honom? Eller var han inte tillräckligt fin? Om det bara var misstagen, då frågar jag mig igen, varför fälls inte Bildt för sina, i min mening, betydligt grövre ”misstag”?

 12. Ja nu får vänsterpartiet kavla upp armarna. Inte bara Jonas Sjöstedt vi lägger orimliga krav på partiledarna. Vi ser inte till sak utan person därför får Juholt gå. Dags att mobilisera i våra kommuner. Det är det individuella ansvaret som Alliansen talar sig varma om fast på fel sätt. Många bäckar små.

  Nu är det dags att tala Omställning Sverige och vad vi alla kan bidra med. Många är på gång ute i kommunerna.

  Birger Schlaug har intervjuat Christer Gunnarsson en ekonomihistoriker som tillsammans med en annan person skrivit en bok.

  http://urplay.se/165865 ”Hållbarhetsmyten”

  Denna interju borde alla se!

  Vi är så identifierade med religion, politiska partier, vetenskap (som är en hypotes som gäller tills vidare)så vi kan omöjligtvis se helheten.

  Omställning behövs oavsett vad vi tror på. Alla behövs alltså! Christer Gunnarsson erkänner praktiskt taget att
  evig tillväxt är omöjligt. Birger Schlaugs fråga på slutet av intervjun är ”Var kommer pengar ifrån?” Vet politiker det och hur många av oss vet det?

 13. Läget är gott. Juholts avgång kommer att stabilisera S på runt 25 procent med möjlighet till en uppgång när förtroende för partiet långsamt återvänder. Det viktigaste som Juholt hann med att göra innan han fick respass var hans tydliga Nej till Europakten! Men vi vet alla att det inte går att lita på S i dessa sammanhang. Partiet har alltid en tendens att gilla storskaliga centralistiska lösningar.

  Idag publicerar SvD en Sifoundersökning som visar att det politiska opinionsläget är mycket lovande. Sjöstedt har på rekordtid vunnit 100 000 nya väljarsympatisörer och Mp ligger också starkt. Snart är de båda partierna tillsammans lika stora som S. Det fornstora partiet tvingas därmed att inta en betydligt mer ödmjuk attityd till V och Mp. Dessa jämlika styrkeförhållanden på ”vänstersidan” öppnar för en stark opposition. Förutsättningen för detta är att S, som för närvarande saknar politik, sätter ner foten avseende ett antal viktiga frågor och blir ett modernt parti. De måste visa att de vågar driva en öppen debatt och kasta bunkermentaliten överbord. Klarar de det kan vi se framtiden an med tillförsikt!

 14. Jag tror sossarna tappar många röster till vänsterpartiet då de gjorde detta mot Juholt. Efter att ha hört debatter i tv och radio så inser man att det är partifolket som ligger bakom, påhejad av högermedia vilket är i stort sett all media nuförtiden. Kan också ha berott på att Juholt är motståndare till europakten och därför blev det så bråttom att byta ut honom mot en som vill skicka våra svenska kronor till det stora svarta hålet.

 15. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/karnvaljare-i-norr-flyr-s-for-v_6788099.svd

  ”Men sedan den 8 januari har många även lockats till Vänsterpartiet med nye partiledaren Jonas Sjöstedt i spetsen. Han har lyckats attrahera över 100 000 S-väljare på 14 dagar.”

  haha ja jag behöver visst inte känna mig ensam! Fast jag passar inte inom ramen, är varken norrlänning eller +50 år. Bra att alliansen tappar. Fortsätter V med sin EU kritik kan man förhindra röster till sd. Intressant att de rödgröna inte tappat mer endå!

 16. Valvinst 2014 möjlig
  En sann optimist säger ”Det blir inte lätt men tillsammans är vi bra och kommer att klara det!”

  Håkan Juholt kom, men slog ut sig själv när makten steg honom åt huvudet!

  Gustav Fridolin kom, levde som han lärde en ledare ur folkdjupet med båda fötterna på jorden med den fasta övertygelsen att fortsätta var en av oss alla men har nu anpassat sig i den traditionella politiker rollen och ser nu ut att ha gjort sitt.

  Jonas Sjöstedt kom, vi är många i S, Mp och V samt massor med väljare som hoppas att Jonas nu skulle bli den nye oppositionsledaren med kraft att samla en folkmajoritet som fäller M-alliansen i valet 2014.

  Mitt stalltips: S 24% ,V 15%, Mp 10%, mot M 34%, Fp 6%, C4%, Kd 3% och Sd 4%
  Vilket innebär ett Vänsterstyre med Jonas som Stadsminister.

  Nu är frågan kan vi, oppositionen, se politiken och dess reella innehåll som det väsäntliga eller ska partierna prioritera sig som självändamål (störst bäst och vackrast)???

 17. Jag skulle vilja att du tydligt gör klart för journalisterna att det är VI som har satt saker o ting på agendan. Som t ex riskkapitalisternas vinster. Hur många gånger har Ohly inte tagit upp det på partiledardebatter och blivit avfärdad av moderaterna. PÅMINN OM DET så alla hör. DET VAR VI som sa det!
  DET VAR VI som varnade om vinster i privatiseringen av välfärden.
  DET VAR VI som drev frågan ”OM MORMOR”.

  Folk vet inte om det. Ska någon tala om det så är det vi. Du ska kalla på presskonferenser ofta, ofta, för att nå tidningarnas uppmärksamhet.
  Jag tror på dig och det kommer många fler att göra.

 18. Jonas Wikström: Fast det är en lite mesig inställning att man som vänsterpartist tycker att det ska gå bra för socialdemokraterna. Det borde vara vänsterpartiet man då vill att det ska gå bra för. Vad kommer Stefan Löfven göra för feminismen, socialismen, klimatet, arbetstiden och EU-frågan? Inte ett dyft nej. Han är en klassisk ”motorman” som lever på 60-talet, älskar EMU, motorvägar, kärnkraft och tillväxt. Det finns inte så mycket där att hämta för ett grönt nej till eu-parti, därför är det bättre att köra helt på en egen linje. Socialdemokraterna är inget att ha en massa respekt för, det är ett parti som kommer att gå under pga att de lever i det förgångna, svajar ideologiskt och har en auktoritär organisation där 7 personer väljer politik och partiledare med hjälp av Aftonbladet.

 19. Pingback: Kunskap är makt – överlåt inte din makt till Jimmie « Alex.pe

Kommentera